Înghețată de casă cu fructe. Rețeta sănătoasă și simplă, potrivită și pentru copii

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Puține plăceri sunt mai răcoritoare și mai satisfăcătoare decât o înghețată de casă cu fructe. Chiar dacă găsești în magazine sau la gelaterii aproape orice sortiment îți trece prin cap, poți încerca să faci și acasă acest desert dulce. O poți personaliza așa cum îți dorești și vei controla ingredientele pentru a obține un produs exact cum ai nevoie.

înghețată de casă cu fructe aranjată pe un blat gri
Pentru înghețata de casă cu fructe poți folosi atât fructe proaspete, cât și congelate / Shutterstock

Istoria înghețatei datează de mii de ani. Unii istorici îi plasează începuturile în China Antică, alții în Italia Renașcentistă. Cu toate acestea, produsul pe care îl numim astăzi „înghețată" a devenit popular în Europa în secolul al XVII-lea, iar în secolul al XVIII-lea, acest desert răcoros a ajuns în America de Nord. În timp, rețetele și tehnicile de producție au evoluat, făcând ca sortimentele să fie infinite.

Citește și

Un avantaj al înghețatei de casă este că poți fi sigură că folosești ingrediente de cea mai bună calitate. Smântâna sau laptele proaspăt, ouăle, zahărul, vanilia și fructele proaspete sau congelate sunt ingrediente de bază. Poți opta chiar pentru materie primă din surse organice pentru a obține un gust mai autentic.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Înghețata de casă cu fructe este o modalitate minunată de a te răcori în zilele călduroase de vară și de a profita de gustul dulce și natural al fructelor proaspete.

Mod de preparare

Se spală și curăță fructele, îndepărtând cojile, semințele sau sâmburii, dacă este cazul. Apoi se taie fructele în bucăți mici pentru a facilita amestecarea. Într-o cratiță, se combină fructele tăiate și zahărul. Se adaugă puțin suc de lămâie, aproximativ o lingură, și oțet balsamic. Se amestecă bine și se lasă compoziția să stea timp de aproximativ 10-15 minute pentru a se macera.

Cum pregătești înghețata delicioasă

Se pune cratița pe foc mediu și se aduce amestecul la punctul de fierbere. Se reduce apoi focul la minimum și se mai fierbe sosul încă 10-15 minute, amestecând din când în când, până când se îngroașă și devine un sos de fructe.

După ce sosul de fructe s-a răcit puțin, se pasează cu un blender sau un mixer de mână până când se obține o pastă fină.

Într-un bol mare, se amestecă sosul de fructe pasat cu smântâna lichidă sau laptele. Apoi se pune extractul de vanilie și se amestecă.

Se toarnă amestecul într-un recipient de înghețată sau în forme de înghețată și se acoperă cu folie alimentară sau capacul corespunzător. Se dă la congelator pentru cel puțin 4-6 ore sau până când este fermă.

Se scoate înghețata din congelator cu câteva minute înainte de a o servi, pentru a permite să se înmoaie puțin și să fie mai ușor de scos din recipient.

Ce fructe se pot folosi pentru înghețată

Atunci când vine vorba despre înghețată poți folosi orice fel de fructe dorești, în funcție de preferințele tale. Dacă vrei poți să faci combinații între ele. Poți să le folosești proaspete sau congelate.

Cele mai populare opțiuni de fructe pentru înghețată sunt căpșunile, zmeura, mango, bananele, piersicile, afinele sau orice alte fructe de pădure, kiwi, ananas, orice fel de citrice, prune.

Dacă vrei un gust mai exotic poți folosi fructe tropicale precum papaya, fructul dragonului, guava sau lychee.

Asigură-te că fructele sunt coapte și de calitate pentru a obține cel mai bun gust în înghețată. Dacă folosești fructe congelate, dezgheață-le înainte de a le adăuga în rețetă sau le poți folosi înghețate pentru a obține o textură mai densă.

Poți, de asemenea, adăuga un pic de suc de lămâie sau limetă pentru a evidenția aromele fructelor în înghețată.

Înghețata de casă are mai puține calorii

Înghețata de casă poate să aibă mai puține calorii decât înghețata din comerț, dar acest lucru depinde în mare măsură de rețeta folosită și de ingrediente. Principala diferență între cele două tipuri de înghețată este controlul pe care îl ai asupra ingredientelor și al porțiilor atunci când o faci acasă.

Atunci când faci înghețată acasă, poți alege ingrediente mai sănătoase și poți evita aditivii sau conservanții pe care îi găsești în unele produse din comerț.

De exemplu, poți folosi smântână cu un conținut reduc de grăsimi sau lapte degresat în locul celor integrale. De asemenea, poți controla cantitatea de zahăr adăugată în înghețata de casă.

Dacă dorești să reduci aportul de zahăr, poți utiliza îndulcitori naturali sau îndulcitori artificiali cu conținut scăzut de calorii.

Cu toate acestea, este important să reții că, indiferent de tipul de înghețată consumat, rămâne totuși un desert și trebuie consumată cu moderație. În plus, chiar și înghețata de casă cu ingrediente mai sănătoase poate conține un număr semnificativ de calorii, în special din cauza grăsimilor și zahărului.

Citește și
CELE MAI CITITE
Salată de năut cu legume sotate în farfurie neagră cu furculiță
Salată de năut cu legume sotate. O rețetă care vorbește despre bucuria de a mânca sănătos
Salată de năut cu legume sotate. O rețetă care vorbește despre bucuria de a mânca sănătos
Varză cu orez și morcovi în bol negru cu lingură de lemn
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Plăcintă cu pui și legume cremoase porționată
Plăcintă cu pui și legume cremoase - Chicken Pot Pie
Plăcintă cu pui și legume cremoase - Chicken Pot Pie
Bulgur cu legume mexicane și chimen în bol alb, alături de un borcan cu chimen, un ardei roșu și o sticlă de ulei
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic
ulei de palmier
Ce este uleiul de palmier și ce spun specialiștii despre el. Când și cum poate fi folosit
Ce este uleiul de palmier și ce spun specialiștii despre el. Când și cum poate fi folosit
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Înghețată de mure cu zmeură în bol alb și în cupă de înghețată
Înghețată de mure cu zmeură. Un desert care îndeamnă la contemplare
Înghețată de mure cu zmeură. Un desert care îndeamnă la contemplare
un cornet cu două cupe de înghețata turcească
Maraş Dondurması, înghețata turcească. Cum o poți face chiar la tine acasă
Maraş Dondurması, înghețata turcească. Cum o poți face chiar la tine acasă
Înghețată de vanilie în bol alb cu linguriță
Înghețată de vanilie. Cea mai ușoară rețetă, cu ingrediente simple
Înghețată de vanilie. Cea mai ușoară rețetă, cu ingrediente simple
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
pilaf sârbesc cu legume
09:29
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Chec de post zebrat porționat
06:23
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
05:50
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Chifle pufoase cu susan într-un coș cu ștergar
19 noiembrie, 06:58
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean în bol cu furculiță
19 noiembrie, 05:48
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare
langoși de post ca la mănăstire
19 noiembrie, 05:01
Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele
Gogoși înfuriate decorate cu puțin zahăr
18 noiembrie, 07:28
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
18 noiembrie, 06:59
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Plăcinte cu iaurt la tigaie, moi, elastice și cu savoare de aluat simplu și bun
Plăcinte cu iaurt la tigaie, moi, elastice și cu savoare de aluat simplu și bun
Plăcinte cu iaurt la tigaie, moi, elastice și cu savoare de aluat simplu și bun
Decizii de impunere, emise instant de ANAF. Datornicii, cu conturi blocate printr-o procedură fulger
Decizii de impunere, emise instant de ANAF. Datornicii, cu conturi blocate printr-o procedură fulger
Decizii de impunere, emise instant de ANAF. Datornicii, cu conturi blocate printr-o procedură fulger
Afacerea care l-a ruinat pe Cristi Chivu. Pe ce s-au dus zecile de milioane câştigate de român
Afacerea care l-a ruinat pe Cristi Chivu. Pe ce s-au dus zecile de milioane câştigate de român
Afacerea care l-a ruinat pe Cristi Chivu. Pe ce s-au dus zecile de milioane câştigate de român
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Hafsanur Sancaktutan urmează să devină mămică? Ce a declarat vedeta care formează un cuplu cu actorul Kubilay Aka
Hafsanur Sancaktutan urmează să devină mămică? Ce a declarat vedeta care formează un cuplu cu actorul Kubilay Aka
Hafsanur Sancaktutan urmează să devină mămică? Ce a declarat vedeta care formează un cuplu cu actorul Kubilay Aka
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Varză călită cu ceapă și mult ardei
Varză călită cu ceapă și mult ardei
Varză călită cu ceapă și mult ardei
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
fresh
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post

Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post

Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post

Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie

Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie

Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă

Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă

Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele

Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele
închide