Marmeladă de ardei iuți, ideală pentru sosuri sau aperitive
Dacă adori gustul dulce picant, nu ezita să prepari și tu rețeta de marmelada de ardei iuți. Te va cuceri atât gustul cât și culoarea marmeladei. Rețeta este simplă, însă necesită mai mult timp pasul de pregătire a ardeilor.
Galerie foto
Marmelada este perfectă pentru a fi servită alături de brânzeturi, carne la grătar sau chiar întinsă pe pâine crocantă. Are o textură catifelată și un gust deosebit care încântă papilele gustative. Ardeii iuți nu sunt doar un ingredient delicios care adaugă gust picant în mâncăruri, ci și o sursă bogată de nutrienți și beneficii pentru sănătate. Ardeii iuți sunt un adevărat superaliment, aducând atât savoare cât și numeroase beneficii pentru sănătate. Consumați cu moderație, pot contribui la o stare generală mai bună și la prevenirea unor afecțiuni. Sunt o sursă excelentă de vitamina C, care întărește sistemul imunitar, susține sănătatea pielii și ajută la vindecarea rănilor.
Iată câteva dintre proprietățile lor, reflectate și în marmeladă de ardei iuți
1. Au un conținut ridicat de capsaicină. Capsaicina este compusul activ responsabil pentru iuțeala ardeilor. Are multiple beneficii pentru sănătate, cum ar fi: stimularea metabolismului, reducerea durerii, proprietăți antiinflamatorii, îmbunătățirea circulației sângelui și la reducerea nivelului de colesterol rău (LDL). De asemeni poate reduce riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.
2. Sunt bogați în vitamine. Ardeii iuți sunt o sursă excelentă de vitamina C, care întărește sistemul imunitar, susține sănătatea pielii și ajută la vindecarea rănilor. Conținutul ridicat de carotenoizi din ardei contribuie la sănătatea ochilor, pielii și sistemului imunitar. Vitamina B6 contribuie la funcționarea normală a sistemului nervos și la metabolismul proteinelor. Antioxidanți din conținutul acestora protejează celulele de stresul oxidativ și reduc riscul de boli cronice, inclusiv boli de inimă și cancer.
Descoperă și o rețetă de ardei iuți la borcan cu oțet și zahăr.
3. Contribuie la îmbunătățirea digestiei. Consumul moderat de ardei iuți stimulează secreția sucurilor gastrice, favorizând digestia. De asemenea, capsaicina poate reduce riscul de ulcer gastric prin inhibarea creșterii bacteriilor H. pylori.
4. Au efect termogenic. Ardeii iuți pot crește ușor temperatura corpului, ceea ce duce la arderea mai rapidă a caloriilor. Acest proces termogenic poate contribui și la scăderea în greutate.
5. Au proprietăți antibacteriene și antifungice. Capsaicina are proprietăți antibacteriene și antifungice, ajutând la combaterea infecțiilor bacteriene și fungice în organism.
6. Ajută la susținerea sistemului imunitar. Datorită conținutului ridicat de vitamine și antioxidanți, ardeii iuți contribuie la fortificarea sistemului imunitar, protejând organismul de infecții și boli.
7. Stimulează eliberarea de endorfine. Consumul de alimente picante, cum sunt ardeii iuți, stimulează eliberarea de endorfine și serotonină. Acestea sunt substanțe chimice din creier care pot îmbunătăți starea de spirit și pot reduce stresul și anxietatea.
8. Contribuie la controlul apetitului. Consumul de capsaicină poate reduce temporar senzația de foame, ajutând astfel la controlul apetitului și, implicit, la scăderea în greutate.
Câteva precauții
Persoanele cu afecțiuni digestive trebuie să fie precaute cu consumul de ardei iuți, deoarece aceștia pot irita stomacul.
Capsaicina poate provoca iritații ale pielii sau ochilor la contact direct, așa că este important să te speli pe mâini după manipularea ardeilor iuți.
Descoperă și o rețetă de ardei iuți tocați, la borcan, pentru iarnă. Iar mai jos îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari rețetei de marmeladă de ardei iuți.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas și cel mai anevoios constă în pregătirea ardeilor. Înainte de a face această operațiune, este indicat să folosește mănuși de unică folosință și mască facială. Astfel eviți contactul direct cu semințele și nervurile ardeilor care pot provoca iritații.
Cum prepari marmeladă de ardei iuți
Spală bine ardeii iuți și pe ceilalți. Îndepărtează codițele și semințele. Dacă vrei o marmeladă mai puțin iute, poți îndepărta mai multe semințe din ardeii iuți.
Taie ardeii în bucăți mari.
Folosește un robot de bucătărie pentru a toca mărunt ardeii, astfel încât să obții o pastă. Dacă nu ai un robot, poți să-i toci mărunt manual.
Într-o cratiță adâncă, pune pasta de ardei, zahărul, oțetul de mere, sucul și coaja de lămâie. Adaugă sare și usturoiul tocat mărunt (dacă îl folosești).
Amestecă bine toate ingredientele și pune cratița pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate mică. Fierbe amestecul de ardei și celelalte ingrediente la foc mic timp de 30-40 de minute. Amestecă constant pentru a preveni lipirea. Marmelada va începe să se îngroașe pe măsură ce zahărul se caramelizează.
Când consistența devine vâscoasă și lipicioasă, asemănătoare unui gem, este gata.
Între timp, pregătește și borcanele care necesită spălare, clătire și sterilizare.
Toarnă marmelada fierbinte în borcanele, de asemeni, fierbinți și uscate. Închide borcanele cu capace ermetice și întoarce-le cu capacul în jos pentru a crea vid.
Acoperă-le cu o pătură și lasă-le să se răcească complet înainte de a le depozita într-un loc răcoros și întunecat.
Marmelada de ardei iute este ideală alături de brânzeturi maturate (brie, camembert, cheddar), dar și lângă fripturi, burgeri, pește sau pateuri.
Poți să o folosești ca ingredient în sosuri pentru un plus de gust picant și dulce.
Sfaturi
Dacă dorești o marmeladă mai puțin iute, poți ajusta cantitatea de ardei iuți și să crești proporția de ardei capia sau gogoșari.
În funcție de gust, poți adăuga și alte arome, cum ar fi ghimbir ras sau scorțișoară, pentru o notă exotică.
Această marmeladă de ardei iuți, prin gustul ei dulce-picant va oferi un plus de savoare oricărei mese.
Descoperă și o rețetă de ardei iuți umpluți cu ton, conservați la borcan pentru iarnă.