Ostropel de pui ca la bunica acasă. Rețetă tradițională românească

Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului: Prânz
bucătăria: Românească

Dacă ai copilărit la bunici sau ai luat parte la mesele tradiționale alături de familie, cu siguranță îți amintești cu nostalgie de gustul preparatelor din copilărie. Una dintre cele mai adorate rețete cu gust de copilărie este cea de ostropel de pui ca la bunica acasă.

Maria Udrea
Publicat: 9 februarie 2023, 06:00

Galerie foto

Ostropelul de pui este delicios servit cu mămăliguță / Shutterstock

Ostropelul se prepară din ingrediente simple și puține, într-un timp relativ scurt. Rețeta a fost adoptată din bucătăria turcească, dar adaptată de bucătarii români conform ingredientelor locale și gusturilor proprii. Cel mai des se prepară în zona Olteniei, iar ingredientele de bază, pe lângă carnea de pui, sunt usturoiul și roșiile.

Citește și

Răsfață-i și tu pe cei dragi cu un astfel de preparat delicios, cu iz de copilărie. Descoperă și rețeta de friptură de pui în sos picant de roșii, perfectă pentru un prânz delicios. Mai jos îți oferim lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de ostropel.

Ingrediente

Mod de preparare

Mai întâi pregătește carnea și legumele. Porționează pulpele de pui în câte două bucăți, la fel și pieptul de pui. Asezonează-le cu sare și piper și lasă-le acoperite până când pregătești celelalte ingrediente.

Curăță ceapa și cățeii de usturoi. Toacă ceapa mărunt, iar usturoiul în rondele. Toacă și roșiile proaspete în cuburi. După ce te-ai asigurat că ai pregătit toate ingredientele poți da start preparării ostropelului.

Descoperă și o rețetă de saramură de pui ca la mama acasă.

Pașii de preparare pentru ostropel de pui ca la bunica acasă

Așază o tigaie adâncă sau o crăticioară pe flacăra aragazului și pune uleiul în ea. Lasă-l să se înfierbânte și adaugă bucățile de carne. Rumenește-le uniform, întorcându-le de pe o parte pe cealaltă. Apoi transferă carnea în alt vas și acoper-o pentru a se păstra caldă. În uleiul încins adaugă ceapa tocată și doi-trei căței de usturoi. Amestecă-le bine pentru a se căli uniform.

Apoi adaugă roșiile tocate și lasă-le să fiarbă pentru 7-8 minute. Opțional poți adăuga și puțin oțet, doar dacă dorești ca sosul de roșii să fie ușor acrișor. Apoi adaugă supa de pui și carnea de pui rumenită. Așază un capac deasupra vasului și lasă carnea să mai fiarbă în sosul de roșii pentru aproximativ 15 minute, atât cât să se întrepătrundă bine gusturile. Spre final de fierbere adaugă și restul de usturoi tocat rondele. Acesta va oferi sosului o aromă deosebită și un plus de gust picant. Gustă ostropelul și mai adaugă sare și piper, dacă mai este cazul.

Mai pune usturoi, dacă îți place gustul picant. Usturoiul este unul dintre ingredientele principale, care influențează gustul ostropelului. După prepararea ostropelului lasă-l deoparte 5-6 minute, apoi adaugă pătrunjelul verde, tocat mărunt.

Acesta este opțional, însă oferă un plus de aromă și prospețime preparatului. Poți prepara și o mămăliguță pentru a servi deliciosul ostropel de pui ca la bunica acasă.

Îți oferim în acest scop și câteva sfaturi despre cum se prepară corect mămăliga.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute
Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute
Sos de roșii cu cimbru și busuioc, ideal pentru paste și pizza
Sos de roșii cu cimbru și busuioc, ideal pentru paste și pizza
Pui umplut cu ficăței și bacon afumat, pentru un prânz savuros
Pui umplut cu ficăței și bacon afumat, pentru un prânz savuros
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Rezultate loto azi, 21 noiembrie 2024. Numerele câștigătoare la extragerile Loto 6/49, Joker, 5/40, Noroc de joi
Rezultate loto azi, 21 noiembrie 2024. Numerele câștigătoare la extragerile Loto 6/49, Joker, 5/40, Noroc de joi
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
fresh

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post