Ouă vopsite natural cu foi de ceapă. Cea mai sănătoasă variantă

Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului: Prânz
bucătăria: Românească

Vrei să ai ouă decorate frumos pentru Sărbătoarea Învierii Domnului, dar fără a folosi vopsea din comerț? Încearcă metoda clasică și sănătoasă pentru ouă vopsite natural cu foi de ceapă.

Maria Udrea
Publicat: 4 aprilie 2023, 07:00

Galerie foto

După vopsire și răcire, ouăle se ung cu grăsime pentru un aspect lucios / Shutterstock

Mesele festive pentru zilele Sfintelor Sărbători Pascale nu sunt complete dacă la mijlocul lor nu există un coșuleț cu ouă vopsite. În mod clasic, ouăle se vopsesc în culoarea roșie, simbol al sângelui Domnului Iisus Hristos. Legenda spune că Fecioara Maria s-a dus să-l vadă pe Iisus răstignit pe cruce. Aceasta a așezat la picioarele Mântuitorului un coș plin cu ouă. Ouăle s-au înroșit cu sângele lui, iar de atunci ouăle roșii au devenit un simbol al Sărbătorilor Pascale. Dar, pe lângă ouăle roșii, gospodinele mai pregătesc și ouă vopsite în alte culori, pentru a sărbători primăvara.

Citește și

Există mai multe tehnici de vopsire sau încondeiere a ouălor pentru masa de Paște. Una dintre acestea este cea clasică în care se folosește vopsea din comerț. Mai există metoda hârtiei creponate, în care ouăle se fierb înfășurate în aceasta. Iar pentru a-i cuceri pe cei mici, în special, există tehnica șervețelelor cu diferite imprimeuri. De reținut că în urma folosirii anumitor tehnici, ouăle nu mai sunt comestibile ci doar pentru decor.

Descoperă aici și tehnica vopsiri ouălor folosind boabe de orez. În continuare îți oferim tehnica detaliată pentru vopsirea ouălor în foi de ceapă.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea foilor de ceapă, dar și a celorlalte ingrediente și ustensile necesare vopsirii ouălor pentru Paște.

Cum procedezi pentru a obține ouă vopsite natural cu foi de ceapă

Curăță foile de la ceapă și clătește-le foarte bine în apă caldă. Pune foile de ceapă în apă, presează-le cu un alt vas să se umezească toate, apoi scurge-le. Le mai poți clăti într-o apă pentru a te asigura că nu mai rămân și alte impurități.

Poți amesteca cele două tipuri de coji de ceapă în același vas sau le poți folosi separat. Vei obține culori diferite, mai închise și mai deschise.

După ce ai clătit bine cojile de ceapă, pune-le într-o oală mare de inox și toarnă 3 litri de apă fierbinte peste ele. Lasă-le la înmuiat pentru 5-6 ore sau chiar de seara până dimineața.

Apoi, spală ouăle cu apă caldă și puțin detergent de vase. Folosește buretele de vase cu partea abrazivă pentru a curăța bine ouăle. Clătește-le bine de de apa cu detergent, apoi șterge-le.

Pregătește frunzulițe de pătrunjel verde, de leuștean, mărar sau trifoi. Pregătește un ciorap de damă de culoarea piciorului cu densitate cât mai mică (15 Den). Taie ciorapul în mai multe bucăți în care să poți lega ouăle.

Umezește frunzulițele cu apă și aplică-le pe coaja ouălor. Pune frunzulițe de o parte și de cealaltă a ouălor. Umezește și bucățile de ciorap, pentru a le putea întinde bine. Așază câte o bucată de ciorap umezită peste frunzulițele de pe ou. Trage ușor de colțurile ciorapului pentru a-l întinde bine peste ou. Leagă colțurile de ciorap cu ață de cusut.

Cum fierbi ouăle pentru a se vopsi

După ce ai pregătit toate ouăle, pune sare și oțet în oala cu cojile de ceapă. Amestecă până când se dizolvă sarea. Pune ouăle în oala cu coji de ceapă și ridică toate cojile deasupra ouălor. Așază oala pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie și las-o până când apa atinge punctul de fierbere. Din acest moment micșorează intensitatea focului la minim și fierbe ouăle pentru 15 minute.

După stingerea focului mai lasă ouăle în apa cu coji de ceapă, în funcție de culoarea dorită. Verifică culoarea obținută ridicând câte un ou cu o lingură.

Pune minunatele ouă vopsite natural cu foi de ceapă într-o sită. Ia o forfecuță de unghii și taie cu mare atenție bucățile de ciorapi. Apoi îndepărtează frunzulițele.

După răcire unge ouăle vopsite cu puțină slănină, untură sau ulei, pentru un aspect lucios.

Tot din categoria preparatelor pentru Sărbătoarea Învierii Domnului, îți oferim și o rețetă de drob de ciuperci pentru masa de Paște.

Citește și
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Te-ar mai putea interesa și
Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale
Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți
Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
09:48
Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale
08:20
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
08:11
Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți
06:02
5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase 5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase
06:01
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
2 mai, 07:24
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
2 mai, 06:57
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
2 mai, 06:50
Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Sigur vrei să ai cozonaci și gustoși, dar care să arate ca în poze. Trebuie să fie bine crescuți, pufoși, cu crustă lucioasă și bine coaptă. Ca să îi obții trebuie...
2
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...
3
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Pe lângă cozonac și pască, deserturile tradiționale pentru întâmpinarea Sfintelor Sărbători Pascale, merită preparată și rețeta de tort cu ouă de ciocolată. Va fi o încântare și pentru papilele gustative, dar...
4
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
5
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Drobul se face în tradiția românească de Paște, dar trebuie să recunoaștem că îl poți face oricând. Este un aperitiv gustos și versatil perfect pentru orice perioadă a anului. Dacă te-ai...

Parteneri

Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26 de grade Celsius
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26 de grade Celsius
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Semne ale bullying-ului: ce întrebări să pui pentru a descoperi agresiunea
Semne ale bullying-ului: ce întrebări să pui pentru a descoperi agresiunea
Jessie J și-a afișat silueta după naștere într-o rochie mulată. Cântăreața le-a oferit fanilor brazilieni un spectacol unic în Sao Paulo
Jessie J și-a afișat silueta după naștere într-o rochie mulată. Cântăreața le-a oferit fanilor brazilieni un spectacol unic în Sao Paulo
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum
fresh

Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște

Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște

Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri

Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri

Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor

Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor

Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural

Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural

De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos

De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos