Ouă vopsite natural cu foi de ceapă. Cea mai sănătoasă variantă

Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului: Prânz
bucătăria: Românească

Vrei să ai ouă decorate frumos pentru Sărbătoarea Învierii Domnului, dar fără a folosi vopsea din comerț? Încearcă metoda clasică și sănătoasă pentru ouă vopsite natural cu foi de ceapă.

Maria Udrea
Publicat: 4 aprilie 2023, 07:00

Galerie foto

După vopsire și răcire, ouăle se ung cu grăsime pentru un aspect lucios / Shutterstock

Mesele festive pentru zilele Sfintelor Sărbători Pascale nu sunt complete dacă la mijlocul lor nu există un coșuleț cu ouă vopsite. În mod clasic, ouăle se vopsesc în culoarea roșie, simbol al sângelui Domnului Iisus Hristos. Legenda spune că Fecioara Maria s-a dus să-l vadă pe Iisus răstignit pe cruce. Aceasta a așezat la picioarele Mântuitorului un coș plin cu ouă. Ouăle s-au înroșit cu sângele lui, iar de atunci ouăle roșii au devenit un simbol al Sărbătorilor Pascale. Dar, pe lângă ouăle roșii, gospodinele mai pregătesc și ouă vopsite în alte culori, pentru a sărbători primăvara.

Citește și

Există mai multe tehnici de vopsire sau încondeiere a ouălor pentru masa de Paște. Una dintre acestea este cea clasică în care se folosește vopsea din comerț. Mai există metoda hârtiei creponate, în care ouăle se fierb înfășurate în aceasta. Iar pentru a-i cuceri pe cei mici, în special, există tehnica șervețelelor cu diferite imprimeuri. De reținut că în urma folosirii anumitor tehnici, ouăle nu mai sunt comestibile ci doar pentru decor.

Descoperă aici și tehnica vopsiri ouălor folosind boabe de orez. În continuare îți oferim tehnica detaliată pentru vopsirea ouălor în foi de ceapă.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea foilor de ceapă, dar și a celorlalte ingrediente și ustensile necesare vopsirii ouălor pentru Paște.

Cum procedezi pentru a obține ouă vopsite natural cu foi de ceapă

Curăță foile de la ceapă și clătește-le foarte bine în apă caldă. Pune foile de ceapă în apă, presează-le cu un alt vas să se umezească toate, apoi scurge-le. Le mai poți clăti într-o apă pentru a te asigura că nu mai rămân și alte impurități.

Poți amesteca cele două tipuri de coji de ceapă în același vas sau le poți folosi separat. Vei obține culori diferite, mai închise și mai deschise.

După ce ai clătit bine cojile de ceapă, pune-le într-o oală mare de inox și toarnă 3 litri de apă fierbinte peste ele. Lasă-le la înmuiat pentru 5-6 ore sau chiar de seara până dimineața.

Apoi, spală ouăle cu apă caldă și puțin detergent de vase. Folosește buretele de vase cu partea abrazivă pentru a curăța bine ouăle. Clătește-le bine de de apa cu detergent, apoi șterge-le.

Pregătește frunzulițe de pătrunjel verde, de leuștean, mărar sau trifoi. Pregătește un ciorap de damă de culoarea piciorului cu densitate cât mai mică (15 Den). Taie ciorapul în mai multe bucăți în care să poți lega ouăle.

Umezește frunzulițele cu apă și aplică-le pe coaja ouălor. Pune frunzulițe de o parte și de cealaltă a ouălor. Umezește și bucățile de ciorap, pentru a le putea întinde bine. Așază câte o bucată de ciorap umezită peste frunzulițele de pe ou. Trage ușor de colțurile ciorapului pentru a-l întinde bine peste ou. Leagă colțurile de ciorap cu ață de cusut.

Cum fierbi ouăle pentru a se vopsi

După ce ai pregătit toate ouăle, pune sare și oțet în oala cu cojile de ceapă. Amestecă până când se dizolvă sarea. Pune ouăle în oala cu coji de ceapă și ridică toate cojile deasupra ouălor. Așază oala pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie și las-o până când apa atinge punctul de fierbere. Din acest moment micșorează intensitatea focului la minim și fierbe ouăle pentru 15 minute.

După stingerea focului mai lasă ouăle în apa cu coji de ceapă, în funcție de culoarea dorită. Verifică culoarea obținută ridicând câte un ou cu o lingură.

Pune minunatele ouă vopsite natural cu foi de ceapă într-o sită. Ia o forfecuță de unghii și taie cu mare atenție bucățile de ciorapi. Apoi îndepărtează frunzulițele.

După răcire unge ouăle vopsite cu puțină slănină, untură sau ulei, pentru un aspect lucios.

Tot din categoria preparatelor pentru Sărbătoarea Învierii Domnului, îți oferim și o rețetă de drob de ciuperci pentru masa de Paște.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi
Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi
Cât timp se fierb ouăle ca să fie tari. Câte minute se țin în apă pe foc
Cât timp se fierb ouăle ca să fie tari. Câte minute se țin în apă pe foc
5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul
5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
fresh

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare