Papanași fierți. Rețetă tradițională de papanași muntenești
Dacă adori papanașii tradiționali, dar nu te încântă ideea de a fi prăjiți, încearcă rețeta de papanași fierți. Este o rețetă tradițională de papanași muntenești.
Papanașii sunt un fel de gogoși preparate cu brânză în compoziție și servite cu dulceața preferată și smântână. Reprezintă unul dintre cele mai populare și mai îndrăgite deserturi tradiționale. De obicei, sunt nelipsiți din meniurile românilor în zilele de 1 Mai și de 1 Decembrie. Rețeta se prepară în două variante. În prima variantă și cea mai cunoscută papanașii se prăjesc în ulei ca și gogoșile clasice. Este varianta din zona Moldovei. În a doua variantă, specifică zonei Muntenia, papanașii se fierb în apă cu puțină sare, precum găluștele de cartofi.
În funcție de cele două zone, papanașii sunt denumiți moldovenești sau muntenești. Descoperă aici și rețeta pentru papanași moldovenești. Mai jos vei descoperi lista de ingrediente și pașii necesari preparării rețetei de papanași fierți sau papanași muntenești.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe prin a aduce pe masa de lucru a ingredientelor pentru aluatul papanașilor, dar și a ustensilelor de lucru. Ai nevoie de mai multe boluri, o oală și o tigaie pentru prepararea papanașilor.
Pașii necesari pentru rețeta de papanași fierți
Pune într-un bol încăpător brânza proaspătă, sarea și zahărul pudră. Amestecă bine aceste ingrediente, apoi încorporează pe rând ouăle, adaugă și esența și omogenizează bine compoziția.
Amestecă făina cu praful de copt și trece amestecul prin sită. Încorporează amestecul treptat în compoziție, iar la final, adaugă și grișul.
Descoperă și o rețetă de prăjitură cu brânză de vaci fără aluat.
Aluatul rezulta va fi unul compact, dar nu foarte ferm. Lasă-l la odihnit pentru aproximativ o oră, timp în care se va hidrata grișul și vei putea modela papanașii.
În acest interval de timp pregătește ingredientele pentru crustă. Adaugă pesmetul de biscuiți, zahărul brun, untul și vanilia într-o tigaie așezată pe flacăra aragazului. Amestecă continuu ingredientele din tigaie până când untul se topește, iar pesmetul se transformă într-un crumble caramelizat și frumos colorat. poți folosi și zahăr alb, însă zahărul brun oferă o culoare mai plăcută compoziției pentru crustă.
După preparare, lasă compoziția pentru crustă deoparte, să se răcească.
Cum modelezi și fierbi papanașii muntenești
Așază o oală cu apa pe flacăra aragazului. Adaugă sarea și esența.
Pudrează-ți mâinile cu făină și rupe 8 bucăți din aluat. Din fiecare bucată de aluat mi rupe câte o bucată mică de mărimea unei nuci. Modelează bucățile mici sub formă de biluțe, iar bucățile mari tot sub formă sferică, dar le aplatizezi ușor.
Scufundă bucățile mari în oala cu apa care fierbe.
Lasă-le să fiarbă până când se vor ridica la suprafața apei. Folosește o spumieră pentru a scoate delicioșii papanași fierți din apă. Trece-i imediat prin amestecul de pesmet cu zahăr și unt din tigaie și glazurează-i pe toate părțile.
Procedează în același mod și cu biluțele.
Apoi așază papanașii muntenești pe platouri cu biluțele deasupra. Servește-i cu smântână acră și dulceața preferată.
Descoperă și rețeta pentru delicioșii gomboți cu prune sau găluște cu prune.