Frigănele la cuptor. Rețeta care îți salvează diminețile

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Frigănelele ne aduc multora dintre noi aminte de copilărie. Pufoase la interior și crocante la exterior, cu gust bogat de lapte, ne bucura diminețile când ne strângeam cu toți la masă. Alteori, era un desert în după-amiezele leneșe de primăvară. Cu puțină dulceață sau, pur și simplu, cu zahăr și scorțișoară presărate deasupra frigănele calde erau deliciul copiilor, dar și al adulților. Descoperă rețeta de frigănele la cuptor.

Frigănele la cuptor pe o farfurie albastră alături de câteva banane
Pune fructe deasupra frigănelelor la cuptor și vei avea un preparat savuros / Profimedia Images

Frigănelele sau ”french toast” este un preparat cu o istorie care datează din vremea Imperiului Roman. Primele mențiuni apar într-o colecție de rețete a lui Apicius din secolul al V-lea. Atunci era cunoscută drept Pan Dulcis și se pregătea exact ca astăzi: pâine înmuiată într-un amestec de lapte și ou și apoi prăjită în unt sau ulei.

Istoria frigănelelor

Potrivit altor surse istorice, preparatul a apărut în perioada întunecată a Evului Mediu, când oamenii foloseau orice ingredient aveau la îndemână pentru a-și hrăni familia.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În acest sens, apar mențiuni despre ”french toast” în Anglia, din vremea lui Henri V, în The Accomplish Cook, potrivit The Oxford English Dictionary. De aici se pare că a primit și denumirea de ”french” (n.r. franceză), deși nu are nimic de-a face cu Franța. În irlandeza veche verbul ”to french” se traduce prin ”a felia”.

De-a lungul timpului a fost întâlnit în cărțile de bucate din lume sub mai multe denumiri: toast german, pâine cu ou, pâine prăjite franțuzească, pâine țigănească, Cavalerii de Windsor Sărac, toast spaniol, toast mănăstiresc, pâine pierdută.

Frigănele sunt servite peste tot peste glob. În fiecare zonă se consumă într-un anume fel. De exemplu, în Scoția se mănâncă cu cârnați, sub forma unui sandvici, iar englezii pun peste ea ketchup. Află mai multe despre rețetele cu făină de cocos.

Citește și

Frigănele la cuptor

În zilele noastre nu doar modul de servire s-a diversificat, ci și cel de gătire. Din dorința de a evita prăjirea, care nu este considerată sănătoasă, bucătarii au încercat să găsească soluții. Una dintre ele este gătirea lor la cuptor. Se pot face atât în varianta dulce, cât și sărată.

Pentru a face frigănele la cuptor nu avem nevoie de multe ingrediente și nici de prea multă dibăcie. Pentru varianta dulce adăugăm zahăr, pentru cea sărată tot felul de brânzeturi, în funcție de preferințe.

Dacă nu ești hotărât, poți să nu pui decât unt, lapte și ouă și te hotărăști apoi dacă pui deasupra frișcă, dulceață sau miere sau maioneză, smântână, brânzeturi.

Timpul de pregătire a ingredientelor pentru oricare dintre cele două variante este de 10 minute, iar cel de preparare de 30 de minute. Este o rețetă econimică și poate fi o soluție pentru pachețelul de școală al copilului sau pentru cel de la birou.

Ingrediente

  • 100 g de unt topit
  • 40 g zahăr brun
  • 1 linguriță de scorțișoară
  • 12 felii de pâine
  • 6 ouă
  • 150 ml lapte
  • 1 praf de sare

Preparare

Se topește untul. Se lasă la răcit, iar apoi, cu ajutorul unei pensule se folosește pentru a unge o tavă cu dimensiunile de 20X30 cm. Restul de unt utilizează pentru a acoperi fundul tăvii.

Zahărul brun și scorțișoara se presară pe fundul tăvii.

Pâine se așează în tavă.

Ouăle se bat cu laptele și sare, iar apoi se toarnă peste pâine.

Tava se acoperă cu folie alimentară și se dă la rece peste noapte.

Se preîncălzește cuptorul la 175 grade Celsius. Se dă tava la cuptor și se lasă aproximativ 30 de minute.

 Tips

Pâine folosită poate fi mai veche. Nu vei simți acest lucru pentru că odată îmbibată în lapte și ouă va deveni pufoasă.

Nu tăia pâinea în felii mai subțiri de 1,5 cm. Cu cât sunt mai groase, cu atât vor ieși mai delicioase.

Poți pune în amestecul de lapte și ou extract de vanilie, esență de rom sau alte arome care să înnobileze preparatul final.

Dacă vrei să prăjești frigănelele, alege o tigaie non-aderentă pentru un rezultat cât mai bun.

Pentru prăjire folosește un amestec de unt și ulei vegetal. Unul va îmbogăți aroma frigănelelor, iar uleiul le va da culoarea aurie.

Poți înlocui pâinea cu cozonac (mai ales dacă de sărbători îți rămâne mult), chec, pandispan, bucăți de brioșe.

Citește și
CELE MAI CITITE
sos de chiftele
Rețetă de sos pentru chiftele. Trucuri care îl fac extrem de gustos
Rețetă de sos pentru chiftele. Trucuri care îl fac extrem de gustos
orez cu piept de pui la tigaie
Orez cu piept de pui la tigaie. Rețeta ușoară și delicioasă, gata în doar câteva minute
Orez cu piept de pui la tigaie. Rețeta ușoară și delicioasă, gata în doar câteva minute
Paste carbonara fără smântână
Paste carbonara fără smântână. Rețeta simplă care te va cuceri
Paste carbonara fără smântână. Rețeta simplă care te va cuceri
Roz bel laban
Roz bel laban. Orez cu lapte în stil oriental, desert cremos și aromat
Roz bel laban. Orez cu lapte în stil oriental, desert cremos și aromat
Budincă de banane cu afine și semințe de chia în pahar cu linguriță
Budincă de banane cu afine și semințe de chia. Un desert cremos și sănătos
Budincă de banane cu afine și semințe de chia. Un desert cremos și sănătos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Gata, desert armenesc, servit pe o farfurie albă
Gata, desert armenesc cu o mie de fețe
Gata, desert armenesc cu o mie de fețe
kunefe pe o farfurie albă
Cum să faci kunefe la tine acasă. Rețeta celui mai popular desert turcesc
Cum să faci kunefe la tine acasă. Rețeta celui mai popular desert turcesc
deserturi calde puse într-un colaj
4 rețete de deserturi calde care te fac să uiți de frigul de afară
4 rețete de deserturi calde care te fac să uiți de frigul de afară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
înlocuitori ai zahărului puși pe un blat gri
06:51
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
chiftele kibbeh puse pe o farfurie albă
06:08
Rețetă de kibbeh, chiftele aromate ca în Orientul Mijlociu Rețetă de kibbeh, chiftele aromate ca în Orientul Mijlociu
Melcișori de post cu mac pe un grătar și pe o farfurie, alături de o ceașcă cu ceai
04:10
Melcișori de post cu mac, fragezi, aromați și delicioși Melcișori de post cu mac, fragezi, aromați și delicioși
Salată de sfeclă roșie crudă pusă într-un bol alb
15 martie, 06:32
Salată de sfeclă roșie crudă. Cum se prepară și ce să adaugi pentru un gust perfect Salată de sfeclă roșie crudă. Cum se prepară și ce să adaugi pentru un gust perfect
Două Mini tarte cu mere de post, o furculiță și mere proaspete
15 martie, 05:10
Mini tarte cu mere de post. Un desert fraged, aromat și irezistibil Mini tarte cu mere de post. Un desert fraged, aromat și irezistibil
Hummus cu spanac în bol alb, alături de felii de pâine
15 martie, 04:28
Hummus cu spanac. Un preparat cremos, sănătos și plin de savoare Hummus cu spanac. Un preparat cremos, sănătos și plin de savoare
Pljeskavica servită alături de legum și o lipie
14 martie, 07:34
Pljeskavica. Cum să faci acasă chiftele ca la sârbi Pljeskavica. Cum să faci acasă chiftele ca la sârbi
Hummus cu usturoi copt în bol, alături de lipii și usturoi proaspăt
14 martie, 05:58
Hummus cu usturoi copt. Rețeta unui preparat cremos și aromat Hummus cu usturoi copt. Rețeta unui preparat cremos și aromat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Zodii care atrag banii de partea lor în săptămâna 17 amp;#8211; 23 Martie 2025. Nu mai vor să ducă lipsă de nimic
Zodii care atrag banii de partea lor în săptămâna 17 amp;#8211; 23 Martie 2025. Nu mai vor să ducă lipsă de nimic
Zodii care atrag banii de partea lor în săptămâna 17 amp;#8211; 23 Martie 2025. Nu mai vor să ducă lipsă de nimic
Vremea se răceşte brusc: ploile se transformă în lapoviță și ninsoare. Prognoză specială pentru Bucureşti
Vremea se răceşte brusc: ploile se transformă în lapoviță și ninsoare. Prognoză specială pentru Bucureşti
Vremea se răceşte brusc: ploile se transformă în lapoviță și ninsoare. Prognoză specială pentru Bucureşti
Lovitura dată de magnatul român care le-a cerut socrilor o maşină şi o sumă de bani pentru a porni o afacere! Ce a reuşit alături de fratele său
Lovitura dată de magnatul român care le-a cerut socrilor o maşină şi o sumă de bani pentru a porni o afacere! Ce a reuşit alături de fratele său
Lovitura dată de magnatul român care le-a cerut socrilor o maşină şi o sumă de bani pentru a porni o afacere! Ce a reuşit alături de fratele său
Te Cunosc de Undeva, sezonul 21, 15 martie 2025. Ce pereche a câștigat a cincea gală. S-au acordat două bonusuri: Stați puțin!
Te Cunosc de Undeva, sezonul 21, 15 martie 2025. Ce pereche a câștigat a cincea gală. S-au acordat două bonusuri: „Stați puțin!”
Te Cunosc de Undeva, sezonul 21, 15 martie 2025. Ce pereche a câștigat a cincea gală. S-au acordat două bonusuri: „Stați puțin!”
Hazar Ergüçlü vorbește despre relația de iubire cu Efe Çelik. Ce spune despre o posibilă căsătorie
Hazar Ergüçlü vorbește despre relația de iubire cu Efe Çelik. Ce spune despre o posibilă căsătorie
Hazar Ergüçlü vorbește despre relația de iubire cu Efe Çelik. Ce spune despre o posibilă căsătorie
TikTok trimite adolescenții la somn. Ce trucuri va folosi aplicația pentru utilizatorii cu vârsta sub 16 ani
TikTok trimite adolescenții la somn. Ce trucuri va folosi aplicația pentru utilizatorii cu vârsta sub 16 ani
TikTok trimite adolescenții la somn. Ce trucuri va folosi aplicația pentru utilizatorii cu vârsta sub 16 ani
Budincă de ciocolată albă cu fistic
Budincă de ciocolată albă cu fistic
Budincă de ciocolată albă cu fistic
Rețete de mâncăruri bogate în calciu pentru întărirea oaselor
Rețete de mâncăruri bogate în calciu pentru întărirea oaselor
Rețete de mâncăruri bogate în calciu pentru întărirea oaselor
Sam Asghari a recunoscut că relația cu Britney Spears l-a ajutat în carieră: Nu aveam cum să ignor faptul că era cea mai mare vedetă din lume
Sam Asghari a recunoscut că relația cu Britney Spears l-a ajutat în carieră: „Nu aveam cum să ignor faptul că era cea mai mare vedetă din lume”
Sam Asghari a recunoscut că relația cu Britney Spears l-a ajutat în carieră: „Nu aveam cum să ignor faptul că era cea mai mare vedetă din lume”
Ce beneficii au suplimentele cu sfeclă roșie. Când sunt recomandate
Ce beneficii au suplimentele cu sfeclă roșie. Când sunt recomandate
Ce beneficii au suplimentele cu sfeclă roșie. Când sunt recomandate
fresh
Hummus cu usturoi copt. Rețeta unui preparat cremos și aromat

Hummus cu usturoi copt. Rețeta unui preparat cremos și aromat

Hummus cu usturoi copt. Rețeta unui preparat cremos și aromat

Mini tarte cu mere de post. Un desert fraged, aromat și irezistibil

Mini tarte cu mere de post. Un desert fraged, aromat și irezistibil

Pljeskavica. Cum să faci acasă chiftele ca la sârbi

Pljeskavica. Cum să faci acasă chiftele ca la sârbi

Hummus cu spanac. Un preparat cremos, sănătos și plin de savoare

Hummus cu spanac. Un preparat cremos, sănătos și plin de savoare

Salată de sfeclă roșie crudă. Cum se prepară și ce să adaugi pentru un gust perfect

Salată de sfeclă roșie crudă. Cum se prepară și ce să adaugi pentru un gust perfect
închide