Frigănele la cuptor. Rețeta care îți salvează diminețile
Frigănelele ne aduc multora dintre noi aminte de copilărie. Pufoase la interior și crocante la exterior, cu gust bogat de lapte, ne bucura diminețile când ne strângeam cu toți la masă. Alteori, era un desert în după-amiezele leneșe de primăvară. Cu puțină dulceață sau, pur și simplu, cu zahăr și scorțișoară presărate deasupra frigănele calde erau deliciul copiilor, dar și al adulților. Descoperă rețeta de frigănele la cuptor.
Frigănelele sau ”french toast” este un preparat cu o istorie care datează din vremea Imperiului Roman. Primele mențiuni apar într-o colecție de rețete a lui Apicius din secolul al V-lea. Atunci era cunoscută drept Pan Dulcis și se pregătea exact ca astăzi: pâine înmuiată într-un amestec de lapte și ou și apoi prăjită în unt sau ulei.
Istoria frigănelelor
Potrivit altor surse istorice, preparatul a apărut în perioada întunecată a Evului Mediu, când oamenii foloseau orice ingredient aveau la îndemână pentru a-și hrăni familia.
În acest sens, apar mențiuni despre ”french toast” în Anglia, din vremea lui Henri V, în The Accomplish Cook, potrivit The Oxford English Dictionary. De aici se pare că a primit și denumirea de ”french” (n.r. franceză), deși nu are nimic de-a face cu Franța. În irlandeza veche verbul ”to french” se traduce prin ”a felia”.
De-a lungul timpului a fost întâlnit în cărțile de bucate din lume sub mai multe denumiri: toast german, pâine cu ou, pâine prăjite franțuzească, pâine țigănească, Cavalerii de Windsor Sărac, toast spaniol, toast mănăstiresc, pâine pierdută.
Frigănele sunt servite peste tot peste glob. În fiecare zonă se consumă într-un anume fel. De exemplu, în Scoția se mănâncă cu cârnați, sub forma unui sandvici, iar englezii pun peste ea ketchup. Află mai multe despre rețetele cu făină de cocos.
Frigănele la cuptor
În zilele noastre nu doar modul de servire s-a diversificat, ci și cel de gătire. Din dorința de a evita prăjirea, care nu este considerată sănătoasă, bucătarii au încercat să găsească soluții. Una dintre ele este gătirea lor la cuptor. Se pot face atât în varianta dulce, cât și sărată.
Pentru a face frigănele la cuptor nu avem nevoie de multe ingrediente și nici de prea multă dibăcie. Pentru varianta dulce adăugăm zahăr, pentru cea sărată tot felul de brânzeturi, în funcție de preferințe.
Dacă nu ești hotărât, poți să nu pui decât unt, lapte și ouă și te hotărăști apoi dacă pui deasupra frișcă, dulceață sau miere sau maioneză, smântână, brânzeturi.
Timpul de pregătire a ingredientelor pentru oricare dintre cele două variante este de 10 minute, iar cel de preparare de 30 de minute. Este o rețetă econimică și poate fi o soluție pentru pachețelul de școală al copilului sau pentru cel de la birou.
Ingrediente
- 100 g de unt topit
- 40 g zahăr brun
- 1 linguriță de scorțișoară
- 12 felii de pâine
- 6 ouă
- 150 ml lapte
- 1 praf de sare
Preparare
Se topește untul. Se lasă la răcit, iar apoi, cu ajutorul unei pensule se folosește pentru a unge o tavă cu dimensiunile de 20X30 cm. Restul de unt utilizează pentru a acoperi fundul tăvii.
Zahărul brun și scorțișoara se presară pe fundul tăvii.
Pâine se așează în tavă.
Ouăle se bat cu laptele și sare, iar apoi se toarnă peste pâine.
Tava se acoperă cu folie alimentară și se dă la rece peste noapte.
Se preîncălzește cuptorul la 175 grade Celsius. Se dă tava la cuptor și se lasă aproximativ 30 de minute.
Tips
Pâine folosită poate fi mai veche. Nu vei simți acest lucru pentru că odată îmbibată în lapte și ouă va deveni pufoasă.
Nu tăia pâinea în felii mai subțiri de 1,5 cm. Cu cât sunt mai groase, cu atât vor ieși mai delicioase.
Poți pune în amestecul de lapte și ou extract de vanilie, esență de rom sau alte arome care să înnobileze preparatul final.
Dacă vrei să prăjești frigănelele, alege o tigaie non-aderentă pentru un rezultat cât mai bun.
Pentru prăjire folosește un amestec de unt și ulei vegetal. Unul va îmbogăți aroma frigănelelor, iar uleiul le va da culoarea aurie.
Poți înlocui pâinea cu cozonac (mai ales dacă de sărbători îți rămâne mult), chec, pandispan, bucăți de brioșe.