Frigănele la cuptor. Rețeta care îți salvează diminețile

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Frigănelele ne aduc multora dintre noi aminte de copilărie. Pufoase la interior și crocante la exterior, cu gust bogat de lapte, ne bucura diminețile când ne strângeam cu toți la masă. Alteori, era un desert în după-amiezele leneșe de primăvară. Cu puțină dulceață sau, pur și simplu, cu zahăr și scorțișoară presărate deasupra frigănele calde erau deliciul copiilor, dar și al adulților. Descoperă rețeta de frigănele la cuptor.

Frigănele la cuptor pe o farfurie albastră alături de câteva banane
Pune fructe deasupra frigănelelor la cuptor și vei avea un preparat savuros / Profimedia Images

Frigănelele sau ”french toast” este un preparat cu o istorie care datează din vremea Imperiului Roman. Primele mențiuni apar într-o colecție de rețete a lui Apicius din secolul al V-lea. Atunci era cunoscută drept Pan Dulcis și se pregătea exact ca astăzi: pâine înmuiată într-un amestec de lapte și ou și apoi prăjită în unt sau ulei.

Istoria frigănelelor

Potrivit altor surse istorice, preparatul a apărut în perioada întunecată a Evului Mediu, când oamenii foloseau orice ingredient aveau la îndemână pentru a-și hrăni familia.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În acest sens, apar mențiuni despre ”french toast” în Anglia, din vremea lui Henri V, în The Accomplish Cook, potrivit The Oxford English Dictionary. De aici se pare că a primit și denumirea de ”french” (n.r. franceză), deși nu are nimic de-a face cu Franța. În irlandeza veche verbul ”to french” se traduce prin ”a felia”.

De-a lungul timpului a fost întâlnit în cărțile de bucate din lume sub mai multe denumiri: toast german, pâine cu ou, pâine prăjite franțuzească, pâine țigănească, Cavalerii de Windsor Sărac, toast spaniol, toast mănăstiresc, pâine pierdută.

Frigănele sunt servite peste tot peste glob. În fiecare zonă se consumă într-un anume fel. De exemplu, în Scoția se mănâncă cu cârnați, sub forma unui sandvici, iar englezii pun peste ea ketchup. Află mai multe despre rețetele cu făină de cocos.

Citește și

Frigănele la cuptor

În zilele noastre nu doar modul de servire s-a diversificat, ci și cel de gătire. Din dorința de a evita prăjirea, care nu este considerată sănătoasă, bucătarii au încercat să găsească soluții. Una dintre ele este gătirea lor la cuptor. Se pot face atât în varianta dulce, cât și sărată.

Pentru a face frigănele la cuptor nu avem nevoie de multe ingrediente și nici de prea multă dibăcie. Pentru varianta dulce adăugăm zahăr, pentru cea sărată tot felul de brânzeturi, în funcție de preferințe.

Dacă nu ești hotărât, poți să nu pui decât unt, lapte și ouă și te hotărăști apoi dacă pui deasupra frișcă, dulceață sau miere sau maioneză, smântână, brânzeturi.

Timpul de pregătire a ingredientelor pentru oricare dintre cele două variante este de 10 minute, iar cel de preparare de 30 de minute. Este o rețetă econimică și poate fi o soluție pentru pachețelul de școală al copilului sau pentru cel de la birou.

Ingrediente

  • 100 g de unt topit
  • 40 g zahăr brun
  • 1 linguriță de scorțișoară
  • 12 felii de pâine
  • 6 ouă
  • 150 ml lapte
  • 1 praf de sare

Preparare

Se topește untul. Se lasă la răcit, iar apoi, cu ajutorul unei pensule se folosește pentru a unge o tavă cu dimensiunile de 20X30 cm. Restul de unt utilizează pentru a acoperi fundul tăvii.

Zahărul brun și scorțișoara se presară pe fundul tăvii.

Pâine se așează în tavă.

Ouăle se bat cu laptele și sare, iar apoi se toarnă peste pâine.

Tava se acoperă cu folie alimentară și se dă la rece peste noapte.

Se preîncălzește cuptorul la 175 grade Celsius. Se dă tava la cuptor și se lasă aproximativ 30 de minute.

 Tips

Pâine folosită poate fi mai veche. Nu vei simți acest lucru pentru că odată îmbibată în lapte și ouă va deveni pufoasă.

Nu tăia pâinea în felii mai subțiri de 1,5 cm. Cu cât sunt mai groase, cu atât vor ieși mai delicioase.

Poți pune în amestecul de lapte și ou extract de vanilie, esență de rom sau alte arome care să înnobileze preparatul final.

Dacă vrei să prăjești frigănelele, alege o tigaie non-aderentă pentru un rezultat cât mai bun.

Pentru prăjire folosește un amestec de unt și ulei vegetal. Unul va îmbogăți aroma frigănelelor, iar uleiul le va da culoarea aurie.

Poți înlocui pâinea cu cozonac (mai ales dacă de sărbători îți rămâne mult), chec, pandispan, bucăți de brioșe.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși înfuriate decorate cu puțin zahăr
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Chec de post zebrat porționat
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Gata, desert armenesc, servit pe o farfurie albă
Gata, desert armenesc cu o mie de fețe
Gata, desert armenesc cu o mie de fețe
kunefe pe o farfurie albă
Cum să faci kunefe la tine acasă. Rețeta celui mai popular desert turcesc
Cum să faci kunefe la tine acasă. Rețeta celui mai popular desert turcesc
deserturi calde puse într-un colaj
4 rețete de deserturi calde care te fac să uiți de frigul de afară
4 rețete de deserturi calde care te fac să uiți de frigul de afară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
maioneză de post de la mănăstire
06:31
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
05:52
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Tocană de pui cu vinete năut și roșii
05:06
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Gutui coapte cu nuci și miere pe o farfurie cu furculiță și într-un bol de sticlă
24 noiembrie, 13:39
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
carne de curcan pe un tocător
24 noiembrie, 05:49
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
cartofii țărănești cu ceapă
24 noiembrie, 05:47
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii
23 noiembrie, 06:59
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute
Cum se curăță scoicile
23 noiembrie, 05:57
Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Parizer homemade. Rețetă de mezel preparat acasă, fără aditivi
Parizer homemade. Rețetă de mezel preparat acasă, fără aditivi
Parizer homemade. Rețetă de mezel preparat acasă, fără aditivi
Cartierul de lux cu drumuri de pământ şi fără utilităţi. Era numit al doilea Dorobanţi
Cartierul de "lux" cu drumuri de pământ şi fără utilităţi. Era numit "al doilea Dorobanţi"
Cartierul de "lux" cu drumuri de pământ şi fără utilităţi. Era numit "al doilea Dorobanţi"
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
Muffins cu cacao de post
Muffins cu cacao de post
Muffins cu cacao de post
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
fresh
Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute

Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute

Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă

Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă

Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant

Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
închide