Prăjitură cu caise și bezea sau cum să îți impresionezi oaspeții cu un desert elegant

Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Franceză

Nu poate trece vara fără o prăjitură cu caise și bezea. Este dulce și răcoritoare în același timp, plus că are un aspect elegant. În plus, vei avea o împletire atât de armonioasă de texturi încât vei vrea să o faci iar și iar.  

Publicat: 13 iulie 2022, 07:36 / Actualizat: 8 august 2022, 16:01
Caisele sunt unele dintre fructele care sunt foarte gustoase crude, dar și gătite / Shutterstock

Caisele sunt unele dintre fructele care sunt foarte gustoase crude, dar și gătite. Se pot folosi în prăjituri, în gemuri, dulcețuri, marmelade, sosuri, pot fi puse pe grătar, se pot transforma în compot sau se pot servi alături de preparate cu carne, gătite la cuptor. Când vine vorba de prăjituri, caisele pot fi folosite întregi, tocate sau făcute piure.

Fructe uscate în prăjitura cu caise și bezea

Pentru că sunt foarte perisabile, caisele sunt de obicei uscate. Le poți folosi și pe acestea pentru a face prăjitură cu caise și bezea. Nu trebuie decât să rehidratezi caisele în sirop de zahăr sau în coniac, dacă prăjitura este consumată doar de adulți.

Apoi, urmezi aceeași pași ca atunci când folosești caisele proaspete. Dacă nu ai timp suficient, le poți toca și pune direct pe foc cu zahăr și apă, dar trebuie să le lași ceva mai mult timp, ca să aibă timp să se înmoaie.

O altă variantă pentru a te bucura de gustul acestor fructe este prăjitură răsturnată cu caise. Cu siguranță te va ajuta să satisfaci și cele mai rafinate gusturi.

Ingrediente

Mod de preparare

Într-un castron mare, se amestecă făina cu jumătate din cantitatea de zahăr. Apoi se adaugă untul și se amestecă până rezultă un aluat sfărâmicios.

Se separă ouăle. Gălbenușurile se adaugă în aluat împreună cu esența de vanilie. Se amestecă până se omogenizează. Într-o tavă de 38x25x3 cm se pune hârtie de copt. Întinde aluatul apăsând cu degetele.

Caisele se taie bucăți mici și se pun la foc mic împreună cu 100 g zahăr și esență de vanilie. Se lasă până se înmoiaie, iar compoziția rezultată se pune în tavă peste aluat.

Cum se prepară bezeaua

Într-un castron mic, se bat albușurile la viteză medie până devin o bezea moale. Se adaugă treptat zahărul rămas, câte 1 lingură, la viteză mare, până se întărește bezeaua și devine lucioasă. Se întinde uniform bezeaua peste umplutură și se presară nucile pecan.

Se coace la 180°C timp de 25-30 de minute sau până când bezeaua se rumenește ușor. Se lăsă să se răcească complet și apoi se taie.

Citește și

Beneficiile nutriționale ale caiselor

Pe lângă faptul că sunt dulci și aromate, caisele sunt și o sursă excelentă de fibre care poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă, a diabetului, a creșterii în greutate și a unor tipuri de cancer.

Trei caise uscate întregi conțin 5 grame de fibre, ceea ce reprezintă aproximativ 20% din necesarul zilnic. De asemenea, acestea sunt bogate în vitamina A, vitamina C, potasiu, zinc, fier, calciu și mangan.

În secolul al XVI-lea, caisele erau considerate afrodisiace, după cum sugerează și William Shakespeare în ”Visul unei nopți de vară”. 

Când Titania, Regina Zânelor, vrea ca Bottom țesătorul să se îndrăgostească de ea, le spune ajutoarelor ei:  „Fii bun și politicos cu acest domn. Sări în plimbarea lui și gamblă în ochi. Hrănește-l cu caise și fructe de rouă, cu struguri violet, smochine verzi și dude.”

Citește și
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Cele mai noi articole hellotaste
06:39
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
05:53
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
05:28
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
05:21
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
27 aprilie, 06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
27 aprilie, 05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
27 aprilie, 04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
27 aprilie, 03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...

Parteneri

Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Destinaţia de poveste din România, râvnită de Paşte. Cazările sunt aproape epuizate, deşi un sejur ajunge până la 3.500 de lei
Destinaţia de poveste din România, râvnită de Paşte. Cazările sunt aproape epuizate, deşi un sejur ajunge până la 3.500 de lei
„Prințișorul Craiovei”, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: „Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!”
„Prințișorul Craiovei”, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: „Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!”
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
fresh

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor