Prăjitură cu caise și bezea sau cum să îți impresionezi oaspeții cu un desert elegant
Nu poate trece vara fără o prăjitură cu caise și bezea. Este dulce și răcoritoare în același timp, plus că are un aspect elegant. În plus, vei avea o împletire atât de armonioasă de texturi încât vei vrea să o faci iar și iar.
Caisele sunt unele dintre fructele care sunt foarte gustoase crude, dar și gătite. Se pot folosi în prăjituri, în gemuri, dulcețuri, marmelade, sosuri, pot fi puse pe grătar, se pot transforma în compot sau se pot servi alături de preparate cu carne, gătite la cuptor. Când vine vorba de prăjituri, caisele pot fi folosite întregi, tocate sau făcute piure.
Fructe uscate în prăjitura cu caise și bezea
Pentru că sunt foarte perisabile, caisele sunt de obicei uscate. Le poți folosi și pe acestea pentru a face prăjitură cu caise și bezea. Nu trebuie decât să rehidratezi caisele în sirop de zahăr sau în coniac, dacă prăjitura este consumată doar de adulți.
Apoi, urmezi aceeași pași ca atunci când folosești caisele proaspete. Dacă nu ai timp suficient, le poți toca și pune direct pe foc cu zahăr și apă, dar trebuie să le lași ceva mai mult timp, ca să aibă timp să se înmoaie.
O altă variantă pentru a te bucura de gustul acestor fructe este prăjitură răsturnată cu caise. Cu siguranță te va ajuta să satisfaci și cele mai rafinate gusturi.
Ingrediente
Mod de preparare
Într-un castron mare, se amestecă făina cu jumătate din cantitatea de zahăr. Apoi se adaugă untul și se amestecă până rezultă un aluat sfărâmicios.
Se separă ouăle. Gălbenușurile se adaugă în aluat împreună cu esența de vanilie. Se amestecă până se omogenizează. Într-o tavă de 38x25x3 cm se pune hârtie de copt. Întinde aluatul apăsând cu degetele.
Caisele se taie bucăți mici și se pun la foc mic împreună cu 100 g zahăr și esență de vanilie. Se lasă până se înmoiaie, iar compoziția rezultată se pune în tavă peste aluat.
Cum se prepară bezeaua
Într-un castron mic, se bat albușurile la viteză medie până devin o bezea moale. Se adaugă treptat zahărul rămas, câte 1 lingură, la viteză mare, până se întărește bezeaua și devine lucioasă. Se întinde uniform bezeaua peste umplutură și se presară nucile pecan.
Se coace la 180°C timp de 25-30 de minute sau până când bezeaua se rumenește ușor. Se lăsă să se răcească complet și apoi se taie.
Beneficiile nutriționale ale caiselor
Pe lângă faptul că sunt dulci și aromate, caisele sunt și o sursă excelentă de fibre care poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă, a diabetului, a creșterii în greutate și a unor tipuri de cancer.
Trei caise uscate întregi conțin 5 grame de fibre, ceea ce reprezintă aproximativ 20% din necesarul zilnic. De asemenea, acestea sunt bogate în vitamina A, vitamina C, potasiu, zinc, fier, calciu și mangan.
În secolul al XVI-lea, caisele erau considerate afrodisiace, după cum sugerează și William Shakespeare în ”Visul unei nopți de vară”.
Când Titania, Regina Zânelor, vrea ca Bottom țesătorul să se îndrăgostească de ea, le spune ajutoarelor ei: „Fii bun și politicos cu acest domn. Sări în plimbarea lui și gamblă în ochi. Hrănește-l cu caise și fructe de rouă, cu struguri violet, smochine verzi și dude.”