Pui pe sare la cuptor. Friptură fragedă din carne de pui
Dacă dorești să obții o friptură foarte fragedă din carne de pui, încearcă rețeta de pui pe sare la cuptor. Te vei bucura de o friptură fragedă la interior și frumos rumenită la exterior.
Galerie foto
Nu ai motive să te sperii de cantitatea de sare pe care o folosești la prepararea fripturii. Carnea de pui nu va fi sărată în exces, aceasta are un alt rol. Sarea va absorbi lichidul pe care puiul îl degajă în timpul tratamentului termic. Astfel puiul nu se va prăji în propria grăsime, ci mai degrabă se va rumeni frumos, iar pielea va deveni crocantă.
Condimentele și proporția acestora se adaugă la alegere, după gustul fiecăruia. Pentru servit poți prepara o garnitură de cartofi, de orez sau o salată simplă. Poți prepara cartofii în același timp la cuptor, pe același pat de sare ca și puiul. Vezi aici cum se prepară și rețeta de cartofi copți în sare, cu usturoi și rozmarin. În continuare îți oferim rețeta completă cu listă de ingrediente și pașii de preparare a puiului pe sare la cuptor.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea puiului, dar și a condimentelor cu care îl vei asezona pentru un gust delicios. Secționează puiul pe jumătatea pieptului și desfă-l presând ușor pentru a obține o formă uniformă a puiului, pentru a se așeza bine pe patul de sare.
Pașii necesari pentru a prepara pui pe sare la cuptor
Pornește cuptorul la 200 de grade Celsius. Pune într-un bol uleiul de măsline, boiaua de ardei, sare și piper. Adaugă și frunze de busuioc tocate mărunt, oregano și cimbru. Amestecă bine toate ingredientele din bol și unge cu acestea carnea de pui atât la interior cât și la exterior.
Într-o tavă de cuptor în care să încapă puiul pune hârtie de copt. Apoi adaugă toată sarea și întinde-o uniform. Hârtia de copt are rolul de a proteja tava și de a scoate ușor sarea după coacere. Așază puiul cu partea interioară peste sare.
Pune tava cu puiul pe sare în cuptor și setează timpul pentru o oră și 30 de minute, iar temperatura las-o la 200 de grade Celsius. După aproximativ o oră mai unge puiul cu sosul rămas în bol pentru a prinde o culoare rumenă și plăcută.
Pentru a te convinge că puiul este preparat suficient, înfige o scobitoare în jumătatea unei părți din pieptul de pui secționat, Dacă atunci când extragi scobitoarea odată cu aceasta iese și lichid, puiul mai necesită un timp de preparare.
După preparare, dacă dorești ca friptura să rămână fragedă în interior, porționează puiul și pune-l într-un vas cu capac. Lasă-l 20-30 de minute, apoi îl poți servi.
Pentru a alege o garnitură potrivită pentru deliciosul pui pe sare la cuptor, îți oferim spre inspirație un articol cu 5 garnituri pentru carnea de pui.