Quiche Lorraine, tarta savuroasă a francezilor. Cum sa o faci la tine acasă
Quiche Lorraine este o tartă sărată specifică bucătăriei franțuzești, însă originea ei este de fapt germană. Prima dată s-a preparat în regatul medieval Lothringen, sub stăpânire germană, pe care francezii l-au redenumit ulterior Lorraine. Cuvântul „quiche” provine din germanul „Kuchen”, adică prăjitură.
Quiche Lorraine original a fost o plăcintă cu umplutură. Compoziția se făcea dintr-un ou, smântână, și slănină afumată. Abia mai târziu s-a adăugat brânză la quiche lorraine. Atunci când i se adaugă ceapă, aceasta devine quiche alsacienne. Aluatul făcut inițial a fost cel de pâine, dar apoi a fost folosit cel de foitaj.
Astăzi, se găsesc multe sortimente de quiche, de la quiche lorraine, varianta originală, până la cele cu broccoli, ciuperci, șuncă și/sau fructe de mare ori cu somon. Ai ai rețeta unui quiche cu somon sub crustă de piure de cartofi.
Cele mai populare tipuri de quiche
Quiche-ul poate fi servit ca aperitiv, la prânz, la micul-dejun sau drept gustare de seară. De asemenea, poți să îl consumi și rece și cald. Indiferent de cum alegi, gustul lui este delicioas. În plus, se face foarte rapid, mai ales dacă ai aluat de plăcintă congelat. Ingredientele sunt accesibile, iar preparatul final este destul de ieftin.
- Quiche au Camembert – brânză Camembert, smântână și ouă
- Quiche cu ciuperci – ciuperci, smântână și ouă
- Quiche cu andive – andive, smântână, ouă și brânză
- Quiche cu spanac – spanac, smântână și ouă
- Quiche cu brânză Gruyère – brânză Gruyère, smântână, ouă, bacon
- Quiche cu brânză – cremă de brânză, smântână, ouă, bacon
- Quiche cu fructe de mare – creveți, crab sau homar, smâtână, ouă
- Quiche cu ceapă – ceapă, smântână, ouă, brânză
- Quiche cu praz – praz, smântână, ouă, brânză
- Quiche au Roquefort – brânză Roquefort, smântână, ouă
- Quiche comtoise – brânză Comte, smântână, ouă, bacon afumat
- Quiche niçoise – hamsii, măsline, roșii, ouă, parmezan
- Quiche Lorraine – smântână, ouă, bacon
Secretele unui quiche reușit
Unul dintre cele mai importante lucruri de care trebuie să ții cont este calitatea aluatului pe care trebuie neapărat să îl ții la rece și să îl coci în prima fază protejându-l cu o hârtie de copt. Apoi, dacă folosești legume pentru umplutură, trebuie să le călești înainte și să alegi variante care nu sunt foarte zemoase. Dacă folosești verdețuri sau ierburi aromatice optează pentru cele proaspete în detrimentul celor uscate.
O altă rețetă la fel de iubită și ușor de preparat este cea de paratha, lipie indiană cu unt.
Ingrediente
Mod de preparare
Pe o suprafață ușor înfăinată, se rulează aluatul de plăcintă într-un cerc cu diametrul de 33 cm. Se transferă într-un vas de plăcintă cu diametrul de 22 cm, se introduc marginile dedesubt. Se dă la congelator pentru 30 de minute.
Între timp se preîncălzește cuptorul la 220°C. Se pune tava cu aluatul pe o tavă de cuptor. Se pune deasupra ei hârtie de copt și o greutate și se dă la cuptor pentru 20 de minute sau până când marginile încep să devină aurii. Apoi se scot cu grijă hârtia și greutățile. Se lasă să se răcească.
Se reduce temperatura cuptorului la 160°C.
Pași pentru pregătirea compoziției
Într-o tigaie medie, se adaugă baconul. Se gătește la foc mediu până devine crocant, aproximativ 8 minute. Se scot cu o spatulă cu găuri pe prosoape de hârtie. Se păstrează puțină grăsime în tigaie și se dă focul mai mic. Se pune ceapa și se gătește la foc mediu până se înmoaie, aproximativ 3 minute. Se ia de pe foc si se dă deoparte.
Într-un castron mediu, se adaugă ouăle și se bat până se omogenizează bine. Se adaugă smântâna, sarea, piperul negru, piperul cayenne și nucșoara. Se amestecă până se combină.
Se pune ceapa pe fundul crustei coapte. Deasupra se pune jumătate din cantitatea de bacon, toată brânza și apoi baconul rămas. Se toarnă amestecul de ouă deasupra.
Se dă la cuptor 50-55 de minute sau până când umplutura este umflată și aurie. Se lasă să se răcească cel putin 10 minute înainte de servire.