Quiche Lorraine, tarta savuroasă a francezilor. Cum sa o faci la tine acasă

Timp de gătire: 1 oră și 20 minute
tipul preparatului: Gustare
bucătăria: Franceză

Quiche Lorraine este o tartă sărată specifică bucătăriei franțuzești, însă originea ei este de fapt germană. Prima dată s-a preparat în regatul medieval Lothringen, sub stăpânire germană, pe care francezii l-au redenumit ulterior Lorraine. Cuvântul „quiche” provine din germanul „Kuchen”, adică prăjitură.

Publicat: 17 septembrie 2022, 08:29 / Actualizat: 5 septembrie 2023, 16:52
Quiche Lorraine este o tartă franțuzeacă cu umplură cremoasă de brânză / Shutterstock

Quiche Lorraine original a fost o plăcintă cu umplutură. Compoziția se făcea dintr-un ou, smântână, și slănină afumată. Abia mai târziu s-a adăugat brânză la quiche lorraine. Atunci când i se adaugă ceapă, aceasta devine quiche alsacienne. Aluatul făcut inițial a fost cel de pâine, dar apoi a fost folosit cel de foitaj.

Astăzi, se găsesc multe sortimente de quiche, de la quiche lorraine, varianta originală, până la cele cu broccoli, ciuperci, șuncă și/sau fructe de mare ori cu somon. Ai ai rețeta unui quiche cu somon sub crustă de piure de cartofi.

Cele mai populare tipuri de quiche

Quiche-ul poate fi servit ca aperitiv, la prânz, la micul-dejun sau drept gustare de seară. De asemenea, poți să îl consumi și rece și cald. Indiferent de cum alegi, gustul lui este delicioas. În plus, se face foarte rapid, mai ales dacă ai aluat de plăcintă congelat. Ingredientele sunt accesibile, iar preparatul final este destul de ieftin.

  • Quiche au Camembert – brânză Camembert, smântână și ouă
  • Quiche cu ciuperci – ciuperci, smântână și ouă
  • Quiche cu andive – andive, smântână, ouă și brânză
  • Quiche cu spanac – spanac, smântână și ouă
  • Quiche cu brânză Gruyère – brânză Gruyère, smântână, ouă, bacon
  • Quiche cu brânză – cremă de brânză, smântână, ouă, bacon
  • Quiche cu fructe de mare – creveți, crab sau homar, smâtână, ouă
  • Quiche cu ceapă – ceapă, smântână, ouă, brânză
  • Quiche cu praz – praz, smântână, ouă, brânză
  • Quiche au Roquefort – brânză Roquefort, smântână, ouă
  • Quiche comtoise – brânză Comte, smântână, ouă, bacon afumat
  • Quiche niçoise – hamsii, măsline, roșii, ouă, parmezan
  • Quiche Lorraine – smântână, ouă, bacon

Secretele unui quiche reușit

Unul dintre cele mai importante lucruri de care trebuie să ții cont este calitatea aluatului pe care trebuie neapărat să îl ții la rece și să îl coci în prima fază protejându-l cu o hârtie de copt. Apoi, dacă folosești legume pentru umplutură, trebuie să le călești înainte și să alegi variante care nu sunt foarte zemoase. Dacă folosești verdețuri sau ierburi aromatice optează pentru cele proaspete în detrimentul celor uscate.

O altă rețetă la fel de iubită și ușor de preparat este cea de paratha, lipie indiană cu unt.

Ingrediente

Mod de preparare

Pe o suprafață ușor înfăinată, se rulează aluatul de plăcintă într-un cerc cu diametrul de 33 cm. Se transferă într-un vas de plăcintă cu diametrul de 22 cm, se introduc marginile dedesubt. Se dă la congelator pentru 30 de minute.

Între timp se preîncălzește cuptorul la 220°C. Se pune tava cu aluatul pe o tavă de cuptor. Se pune deasupra ei hârtie de copt și o greutate și se dă la cuptor pentru 20 de minute sau până când marginile încep să devină aurii. Apoi se scot cu grijă hârtia și greutățile. Se lasă să se răcească.

Se reduce temperatura cuptorului la 160°C.

Pași pentru pregătirea compoziției

Într-o tigaie medie, se adaugă baconul. Se gătește la foc mediu până devine crocant, aproximativ 8 minute. Se scot cu o spatulă cu găuri pe prosoape de hârtie. Se păstrează puțină grăsime în tigaie și se dă focul mai mic. Se pune ceapa și se gătește la foc mediu până se înmoaie, aproximativ 3 minute. Se ia de pe foc si se dă deoparte.

Într-un castron mediu, se adaugă ouăle și se bat până se omogenizează bine. Se adaugă smântâna, sarea, piperul negru, piperul cayenne și nucșoara. Se amestecă până se combină.

Se pune ceapa pe fundul crustei coapte. Deasupra se pune jumătate din cantitatea de bacon, toată brânza și apoi baconul rămas. Se toarnă amestecul de ouă deasupra.

Se dă la cuptor 50-55 de minute sau până când umplutura este umflată și aurie. Se lasă să se răcească cel putin 10 minute înainte de servire.

Citește și
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Te-ar mai putea interesa și
Tocăniță de post cu cartofi, o mâncare foarte consistentă și ușor de preparat
Tocăniță de post cu cartofi, o mâncare foarte consistentă și ușor de preparat
5 rețete de mic dejun pe care să le încerci în weekend. Preparate simple și gustoase
5 rețete de mic dejun pe care să le încerci în weekend. Preparate simple și gustoase
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:39
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
05:53
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
05:28
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
05:21
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
27 aprilie, 06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
27 aprilie, 05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
27 aprilie, 04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
27 aprilie, 03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...

Parteneri

Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Destinaţia de poveste din România, râvnită de Paşte. Cazările sunt aproape epuizate, deşi un sejur ajunge până la 3.500 de lei
Destinaţia de poveste din România, râvnită de Paşte. Cazările sunt aproape epuizate, deşi un sejur ajunge până la 3.500 de lei
„Prințișorul Craiovei”, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: „Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!”
„Prințișorul Craiovei”, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: „Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!”
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
fresh

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor