Rețeta de gogoși glazurate, mai bune decât la gogoșerie

Timp de gătire: 3 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Americană

Nu trebuie să fii copil ca să te bucuri de o porție de gogoși glazurate făcute în casă. Sunt moi, pufoase și au un aspect atât de plăcut că nu ai cum să le reziști! Ai aici rețeta de gogoși glazurate, cu un gust aparte, mai bune decât cele de la gogoșerie.

Publicat: 30 august 2022, 08:13
Gogoșile glazurate se potrivesc perfect cu un pahar cu lapte / Shutterstock

Procesul de preparare al gogoșilor glazurate nu este cel mai simplu, însă cu puțină atenție poți avea un desert la fel de bun ca cel din magazin. Diferența este că gogoșile tale vor fi proaspete și ai garanția folosirii unor ingrediente de calitate.

Ingrediente

Mod de preparare

Se pune laptele pe foc până când devine călduț. Se varsă apoi într-un castron suficient de mare și deasupra se pune drojdia. Se lasă 5-10 minute până când începe să facă spumă.

Se topesc 100 g unt și se lasă și ele să se răcească.

Cum se prepară aluatul din rețeta de gogoși glazurate

Când drojdia face spumă se adaugă ouăle, zahărul, sarea și untul topit. Se amestecă bine până când se omogenizează. Se pune apoi jumătate din cantitatea de făină și se frământă. După ce se încorporează, se pune și cealaltă jumătate și se frământă până când aluatul se dezlipește ușor de pe mână.

Pe o suprafață curată se presară puțină făină. Se răstoarnă aluatul și se frământă bine până când devine moale. Castronul în care a fost aluatul se unge cu puțin ulei. Aluatul bine frământat se pune în vas și se acoperă cu folie alimentară. Se lasă la loc cald până când își dublează volumul, aproximativ 1 oră.

Apoi, aluatul se pune pe o suprafață curată și înfăinată și se întinde cu un sucitor până are grosimea de 1 cm. Cu ajutorul unui pahar cu diametrul de 5 cm se formează gogoșile. Cu un alt pahar de 2,5 cm se scoate partea din centru.

Resturile de aluat se frământă din nou, se lasă 5 minute să se odihnească și se formează și din ele gogoși respectând același proces.

Gogoșile se pun pe o tavă, se acoperă cu folie alimentară și se mai lasă să crească aproximativ 1 oră. Cu 15 minute înainte de expirarea timpului se pune pe foc uleiul și se lasă să se încingă bine. Se pun la prăjit câte 2-3 gogoși, câte 45-60 de secunde pe fiecare parte până devin aurii. Se scot pe prosop de hârtie pentru a absorbi uleiul.

Decor pentru gogoșile glazurate

Gogoșile se pudrează cu zahăr pudră. Într-o cratiță mică se topește restul de unt și se amestecă cu sirop de arțar. Când untul este topit se adaugă și extractul de arțar, cele două linguri de lapte și sarea. Fiecare gogoașă se scufundă în această compoziție.

Se lasă la răcit și se mănâncă în maximum 24 de ore.

Îți propunem și rețeta de gogoși cu iaurt, turnate cu lingura. E ideală pentru momentele în care nu ai timp să lași aluatul la dospit.

Sfaturi necesare pentru rețeta de gogoși glazurate

Înainte de a te apuca de preparat gogoși glazurate trebuie să te asiguri că ai la îndemână toate ingredientele: lapte, drojdie uscată, unt nesărat, zahăr, sare, făină, ulei, sirop de arțar, zahăr pudră și extract de arțar.

Laptele pe care îl folosești trebuie să fie fie de vacă, integral pentru ca gogoșile să fie moi și pufoase. Untul va avea și el maximum de cantitate de grăsime pentru același motiv. Ouăle ar trebui să fie mari. Dacă sunt mai mici, poți folosi 3 ouă.

Aluatul de gogoși poate fi frământat cu mâna, dar dacă ai un mixer sau un robot de bucătărie cu această funcție poți să îl folosești, iar întregul proces va fi mult mai rapid. Trebuie doar să ai grijă ca aluatul să ajungă la consistența dorită. Oprește aparatul din când în când și verifică. Atunci când îl frămânți cu mâna, este mai ușor să simți textura.

Atunci când prăjești gogoșile ai grijă ca uleiul să fie foarte bine încins și să manevrezi totul cu atenție pentru a nu se produce accidente. Cel mai bine este să folosești o spatulă cu găurele pentru a scoate gogoșile din tigaie astfel încât să se poată scurge mare parte din ulei. Surplusul va fi reținut de prosoapele de hârtie pe care vei pune gogoșile pentru câteva minute.

Dacă vrei la un moment dat să experimentezi și altceva, aici ai rețeta tradițională de langoși ungurești. Nu te speria, e explicată pas cu pas.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Te-ar mai putea interesa și
Minciunele, cele mai subțiri și delicioase gogoși
Minciunele, cele mai subțiri și delicioase gogoși
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
fresh

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare