Rețeta de gogoși glazurate, mai bune decât la gogoșerie
Nu trebuie să fii copil ca să te bucuri de o porție de gogoși glazurate făcute în casă. Sunt moi, pufoase și au un aspect atât de plăcut că nu ai cum să le reziști! Ai aici rețeta de gogoși glazurate, cu un gust aparte, mai bune decât cele de la gogoșerie.
Procesul de preparare al gogoșilor glazurate nu este cel mai simplu, însă cu puțină atenție poți avea un desert la fel de bun ca cel din magazin. Diferența este că gogoșile tale vor fi proaspete și ai garanția folosirii unor ingrediente de calitate.
Ingrediente
Mod de preparare
Se pune laptele pe foc până când devine călduț. Se varsă apoi într-un castron suficient de mare și deasupra se pune drojdia. Se lasă 5-10 minute până când începe să facă spumă.
Se topesc 100 g unt și se lasă și ele să se răcească.
Cum se prepară aluatul din rețeta de gogoși glazurate
Când drojdia face spumă se adaugă ouăle, zahărul, sarea și untul topit. Se amestecă bine până când se omogenizează. Se pune apoi jumătate din cantitatea de făină și se frământă. După ce se încorporează, se pune și cealaltă jumătate și se frământă până când aluatul se dezlipește ușor de pe mână.
Pe o suprafață curată se presară puțină făină. Se răstoarnă aluatul și se frământă bine până când devine moale. Castronul în care a fost aluatul se unge cu puțin ulei. Aluatul bine frământat se pune în vas și se acoperă cu folie alimentară. Se lasă la loc cald până când își dublează volumul, aproximativ 1 oră.
Apoi, aluatul se pune pe o suprafață curată și înfăinată și se întinde cu un sucitor până are grosimea de 1 cm. Cu ajutorul unui pahar cu diametrul de 5 cm se formează gogoșile. Cu un alt pahar de 2,5 cm se scoate partea din centru.
Resturile de aluat se frământă din nou, se lasă 5 minute să se odihnească și se formează și din ele gogoși respectând același proces.
Gogoșile se pun pe o tavă, se acoperă cu folie alimentară și se mai lasă să crească aproximativ 1 oră. Cu 15 minute înainte de expirarea timpului se pune pe foc uleiul și se lasă să se încingă bine. Se pun la prăjit câte 2-3 gogoși, câte 45-60 de secunde pe fiecare parte până devin aurii. Se scot pe prosop de hârtie pentru a absorbi uleiul.
Decor pentru gogoșile glazurate
Gogoșile se pudrează cu zahăr pudră. Într-o cratiță mică se topește restul de unt și se amestecă cu sirop de arțar. Când untul este topit se adaugă și extractul de arțar, cele două linguri de lapte și sarea. Fiecare gogoașă se scufundă în această compoziție.
Se lasă la răcit și se mănâncă în maximum 24 de ore.
Îți propunem și rețeta de gogoși cu iaurt, turnate cu lingura. E ideală pentru momentele în care nu ai timp să lași aluatul la dospit.
Sfaturi necesare pentru rețeta de gogoși glazurate
Înainte de a te apuca de preparat gogoși glazurate trebuie să te asiguri că ai la îndemână toate ingredientele: lapte, drojdie uscată, unt nesărat, zahăr, sare, făină, ulei, sirop de arțar, zahăr pudră și extract de arțar.
Laptele pe care îl folosești trebuie să fie fie de vacă, integral pentru ca gogoșile să fie moi și pufoase. Untul va avea și el maximum de cantitate de grăsime pentru același motiv. Ouăle ar trebui să fie mari. Dacă sunt mai mici, poți folosi 3 ouă.
Aluatul de gogoși poate fi frământat cu mâna, dar dacă ai un mixer sau un robot de bucătărie cu această funcție poți să îl folosești, iar întregul proces va fi mult mai rapid. Trebuie doar să ai grijă ca aluatul să ajungă la consistența dorită. Oprește aparatul din când în când și verifică. Atunci când îl frămânți cu mâna, este mai ușor să simți textura.
Atunci când prăjești gogoșile ai grijă ca uleiul să fie foarte bine încins și să manevrezi totul cu atenție pentru a nu se produce accidente. Cel mai bine este să folosești o spatulă cu găurele pentru a scoate gogoșile din tigaie astfel încât să se poată scurge mare parte din ulei. Surplusul va fi reținut de prosoapele de hârtie pe care vei pune gogoșile pentru câteva minute.
Dacă vrei la un moment dat să experimentezi și altceva, aici ai rețeta tradițională de langoși ungurești. Nu te speria, e explicată pas cu pas.