Rețetă de tamales. Cum să te bucuri acasă de celebrul preparat mexican

Fără coacere
tipul preparatului: Prânz
bucătăria: Mexicană

Tamales sunt unul dintre cele mai emblematice preparate din bucătăria mexicană, având o istorie care se întinde pe mii de ani. Originare din perioada precolumbiană, tamales erau consumate de civilizațiile aztecă, mayașă și incașă, fiind un aliment ușor de transportat și de consumat pentru războinici sau călători. De-a lungul timpului, tamales au evoluat, devenind un preparat versatil, adaptat diferitelor regiuni și ocazii speciale.

Cristina Catană
Publicat: 6 ianuarie 2025, 05:20
Tamales se servesc în Mexic la mese festive/ Shutterstock

Tamales sunt aluat de porumb (numit masa) încărcat cu diverse umpluturi și împachetat între frunze de porumb sau de bananier.

Acestea sunt gătite la aburi, proces care le conferă o textură moale și aromată. Umpluturile pot varia de la carne de porc, vită, pui sau pește, până la opțiuni vegetariene, cum ar fi brânza, fasolea sau legumele. În funcție de regiune, tamales pot fi dulci, cu ingrediente precum stafide, nuci sau chiar ciocolată.

Citește și

Care este istoria acestui preparat

Diversitatea tamales-urilor este impresionantă, fiecare regiune din Mexic având propria interpretare a preparatului. Tamales oaxaqueños se gătesc în frunze de bananier și se umplu cu carne și mole negro.

Există și tamales de dulce, de obicei roz sau alte culori vii, având stafide sau alte fructe confiate. Tamales norteños sunt mai mici și mai uscați, specifici regiunilor nordice, de obicei umpluți cu carne de vită sau porc.

Tamales nu sunt doar un preparat culinar, ci și o expresie a culturii și tradițiilor mexicane. Pregătirea și savurarea acestora învăluie familia și prietenii într-un ritual de conexiune și celebrare.

Indiferent dacă sunt servite la o reuniune festivă sau savurate într-un cadru intim, tamales rămân un simbol al bogăției culturale și gastronomice a Mexicului.

Ingrediente

Mod de preparare

Se prepară aluatul combinând făina de porumb cu praful de copt și sarea. Se adaugă untura sau uleiul și se mixează până când compoziția devine sfărâmicioasă. Se încorporează supa caldă treptat, frământându-se până se obține un aluat moale și uniform.

Cum prepari rețeta de tamales

Pentru umplutură, se amestecă carnea mărunțită cu sosul roșu, ceapa și usturoiul, asezonându-se cu sare și piper, după gust. Se scurg frunzele de porumb și se șterg ușor cu un prosop curat. Pe fiecare frunză, se întinde o lingură generoasă de aluat, lăsând marginile libere. Se adaugă o lingură de umplutură peste aluat și se pliază frunza, rulând-o și închizând capătul inferior.

Tamales se așază vertical într-un vas pentru aburi, asigurându-se că sunt bine fixate. Se gătesc la aburi timp de 1-1,5 ore, verificându-se periodic nivelul apei din vas. Tamales sunt gata când aluatul se desprinde ușor de frunza de porumb. Se servesc calde, alături de sos suplimentar sau salată.

Cum se servesc tamales

Tamales sunt de obicei servite fierbinți, direct din frunza în care au fost gătite. Se pot acompania cu diverse sosuri, precum salsa verde, salsa rojasau mole. De asemenea, sunt adesea asociate cu băuturi tradiționale precum atole sau champurrado, o băutură caldă pe bază de porumb și cacao.

 

Citește și
Ouă umplute cu cremă de avocado. Rețeta unui adevărat deliciu pentru platoul de aperitive
Ouă umplute cu cremă de avocado. Rețeta unui adevărat deliciu pentru platoul de aperitive
Bomboane de biscuiți cu ciocolată. Rețetă simplă și rapidă
Bomboane de biscuiți cu ciocolată. Rețetă simplă și rapidă
Ce tip de cafea este mai puternic. De ce depinde cantitatea de cofeină
Ce tip de cafea este mai puternic. De ce depinde cantitatea de cofeină
Cum gătești carnea de porc la tigaie ca să iasă fragedă
Cum gătești carnea de porc la tigaie ca să iasă fragedă
Rețetă de gulaș. Cum să gătești acasă preparatul tradițional maghiar
Rețetă de gulaș. Cum să gătești acasă preparatul tradițional maghiar
Te-ar mai putea interesa și
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Rețetă de gulaș. Cum să gătești acasă preparatul tradițional maghiar
Rețetă de gulaș. Cum să gătești acasă preparatul tradițional maghiar
Ouă umplute cu cremă de avocado. Rețeta unui adevărat deliciu pentru platoul de aperitive
Ouă umplute cu cremă de avocado. Rețeta unui adevărat deliciu pentru platoul de aperitive
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:44
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
07:23
Sirop de lămâie cu ghimbir și turmeric. O combinație revigorantă și aromată Sirop de lămâie cu ghimbir și turmeric. O combinație revigorantă și aromată
06:01
Choux à la crème cu caramel sărat. Un desert delicat și elegant Choux à la crème cu caramel sărat. Un desert delicat și elegant
7 ianuarie, 07:31
Rețetă de cremă cu mascarpone pentru eclere. Ce mai poți adăuga ca să iasă delicioasă Rețetă de cremă cu mascarpone pentru eclere. Ce mai poți adăuga ca să iasă delicioasă
7 ianuarie, 06:11
Salată de sfeclă roșie cu morcovi, cartofi și mazăre Salată de sfeclă roșie cu morcovi, cartofi și mazăre
7 ianuarie, 05:21
Ruladă pufoasă cu mere. Un desert simplu și delicios Ruladă pufoasă cu mere. Un desert simplu și delicios
6 ianuarie, 06:36
Rețetă de gulaș. Cum să gătești acasă preparatul tradițional maghiar Rețetă de gulaș. Cum să gătești acasă preparatul tradițional maghiar
6 ianuarie, 05:20
Rețetă de tamales. Cum să te bucuri acasă de celebrul preparat mexican Rețetă de tamales. Cum să te bucuri acasă de celebrul preparat mexican
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...

Parteneri

Ceapă murată în oțet. Rețetă simplă și delicioasă
Ceapă murată în oțet. Rețetă simplă și delicioasă
"Era o fată foarte iubitoare, delicată". Andreea a renunţat la viaţă, copleşită de greutăţi. Peste două săptămâni urma să se lupte în instanţă pentru fiica ei
"Era o fată foarte iubitoare, delicată". Andreea a renunţat la viaţă, copleşită de greutăţi. Peste două săptămâni urma să se lupte în instanţă pentru fiica ei
„Mi se pare ireal să anunţ asta!” Ana Bărbosu pleacă din România, la şase luni după ce a câştigat medalia olimpică
„Mi se pare ireal să anunţ asta!” Ana Bărbosu pleacă din România, la şase luni după ce a câştigat medalia olimpică
Simona Gherghe, imagini de colecție cu familia la ski în vacanță. Cum s-a pozat alături de cei mici pe pârtie
Simona Gherghe, imagini de colecție cu familia la ski în vacanță. Cum s-a pozat alături de cei mici pe pârtie
Mesajul de dragoste pe care Cemre Baysel i l-a transmis partenerului ei Aytaç Şaşmaz. Cum au reacționat fanii
Mesajul de dragoste pe care Cemre Baysel i l-a transmis partenerului ei Aytaç Şaşmaz. Cum au reacționat fanii
De ce nu mâncăm ouă de curcă. Motivul pentru care nu se găsesc în magazine
De ce nu mâncăm ouă de curcă. Motivul pentru care nu se găsesc în magazine
Prăjitură cu jeleu de ananas și cremă de brânză
Prăjitură cu jeleu de ananas și cremă de brânză
Cum să-ți susții partenera în timpul sarcinii sau după naștere
Cum să-ți susții partenera în timpul sarcinii sau după naștere
Kanye West și Bianca Censori au sărbătorit pe ringul de dans cea de-a 30-a aniversare a divei. Rapperul a împărtășit un videoclip sexy pe rețelele sociale
Kanye West și Bianca Censori au sărbătorit pe ringul de dans cea de-a 30-a aniversare a divei. Rapperul a împărtășit un videoclip sexy pe rețelele sociale
Remedii naturale pentru răceală. Cum poți combate efectele dăunătoare ale frigului
Remedii naturale pentru răceală. Cum poți combate efectele dăunătoare ale frigului
fresh

Rețetă de gulaș. Cum să gătești acasă preparatul tradițional maghiar

Rețetă de gulaș. Cum să gătești acasă preparatul tradițional maghiar

Rețetă de tamales. Cum să te bucuri acasă de celebrul preparat mexican

Rețetă de tamales. Cum să te bucuri acasă de celebrul preparat mexican

Ruladă pufoasă cu mere. Un desert simplu și delicios

Ruladă pufoasă cu mere. Un desert simplu și delicios

Rețetă de cremă cu mascarpone pentru eclere. Ce mai poți adăuga ca să iasă delicioasă

Rețetă de cremă cu mascarpone pentru eclere. Ce mai poți adăuga ca să iasă delicioasă

Salată de sfeclă roșie cu morcovi, cartofi și mazăre

Salată de sfeclă roșie cu morcovi, cartofi și mazăre