Choux à la crème cu caramel sărat. Un desert delicat și elegant
Aceste choux à la crème cu caramel sărat sunt deserturi rafinate, ce cuceresc atât papilele cât și privirile. Contrastul dintre crusta crocantă și aroma intensă a caramelului sărat transformă acest desert într-o adevărată încântare pentru papilele gustative. Sunt perfecte pentru ocazii speciale sau pentru momentele în care dorești să te răsfeți cu ceva sofisticat.
Galerie foto
Aceste choux à la crème pot fi servite pe un platou elegant, decorate cu un fir subțire de caramel, câteva bucăți de nuci prăjite sau fulgi de migdale. Textura crocantă a cojilor, crema fină și catifelată de caramel bogat și ușor sărat vor crea o combinație echilibrată și sofisticată, ideală pentru a impresiona orice invitat. Pentru un plus de rafinament, poți adăuga în cremă o linguriță de lichior Baileys pentru un gust subtil de cafea.
Rețeta nu este complexă, mai ales dacă ești familiarizată cu aluatul opărit. Nu necesită multe ingrediente, însă necesită mai multe etape de preparare. Iar dacă vrei ca desertul să fie mai complex și mai elegant, poți combina caramelul cu cremă de vanilie. Îți prezentăm mai jos rețeta simplă de choux à la crème cu caramel sărat, detaliată pas cu pas.
Ingrediente
Mod de preparare
Mai întâi te vei ocupa de prepararea aluatului pentru cojile de choux. Acesta necesită trei etape: opărirea făinii, răcirea și încorporarea ouălor. În timp ce aluatul opărit va sta la răcit te poți ocupa de prepararea caramelului sărat.
Cum prepari cojile pentru choux à la crème cu caramel sărat
Într-o cratiță așezată pe flacăra aragazului , pune apa, laptele, untul, zahărul și sarea. Lasă untul să se topească, iar lichidul rezultat să ajungă la punctul de fierbere.
Adaugă făina dintr-o dată și amestecă energic cu o lingură de lemn, până când aluatul se desprinde de pereții vasului. Ia cratița de pe foc și lasă aluatul să se răcească 5-10 minute.
Adaugă ouăle, unul câte unul, amestecând bine după fiecare, până obții un aluat lucios și moale, dar suficient de ferm pentru a-și păstra forma.
Pune aluatul într-un poș cu dui rotund sau stelat. Formează mici grămăjoare pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Coace-le în cuptorul preîncălzit la 200°C timp de 10 minute, apoi reduce temperatura la 180°C și mai coace-le încă 20 de minute, fără să deschizi ușa cuptorului.
Lasă-le să se răcească complet.
Descoperă și o rețetă de eclere cu cremă de cocos și ciocolată albă.
Cum prepari caramelul sărat
Topește zahărul într-o cratiță la foc mediu, fără a-l amesteca, până capătă o culoare aurie.
Adaugă untul și amestecă energic până se topește complet.
Toarnă smântâna pentru frișcă, încălzită ușor, amestecând continuu, până obții un sos omogen.
La final, adaugă sarea și lasă-l să se răcească la temperatura camerei.
Cum formezi choux à la crème cu caramel sărat
Taie capacul cojilor de choux sau lasă-le întregi și umple-le cu cremă de caramel sărat folosind un poș cu dui simplu, pentru decorat deserturi.
Așază-le pe un platou și presară zahăr pudră peste ele. Poti prepara dacă ai timp și o glazură de ciocolată neagră sau albă.
Galerie foto