Ruladă cu dovleac și mac. Spectacol de culoare și savoare

Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Internațională

Dacă îți plac deserturile cu dovleac, poate te inspiră și această rețetă de ruladă cu dovleac și mac. Vei avea spectacol de culoare și savoare într-un desert simplu de preparat, cu ingrediente la îndemână.

Publicat: 9 octombrie 2022, 08:51 / Actualizat: 26 octombrie 2022, 17:42

Galerie foto

Rulada se porționează după răcirea completă / Shutterstock

Rețeta se prepară dintr-un aluat dospit, în care se adaugă și puțin dovleac plăcintar, pentru culoare plăcută și aromă deosebită. Iar umplutura din semințe de mac măcinate completează perfect atât gustul cât și aspectul desertului. Contrastul de texturi, arome și culori face din această ruladă un desert de senzație.

Rețeta de ruladă este asemănătoare cu rețeta ruladei Baigli din bucătăria ungurească. Diferența constă în dovleacul din compoziție.

Citește și

Vezi aici cum se prepară rețeta de ruladă Baigli!

Poți prepara rulada chiar și pentru un platou cu prăjituri festive. Va arăta spectaculos printre alte prăjituri delicioase și de forme diferite. Urmărește mai jos lista completă de ingrediente și pașii necesari preparării ruladei, pentru a-i răsfăța și tu pe cei dragi cu ea.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea dovleacul pe care, fie îl coci la cuptor, fie îl caramelizezi cu zahăr pe flacăra aragazului. Dacă optezi pentru a-l carameliza, curăță dovleacul de coajă și semințe și răzuiește miezul.

Pune 100 gr de unt cu zahărul într-o crăticioară așezată pe flacăra aragazului. Lasă ingredientele să se topească, amestecându-le constant.

Vezi aici și cum să coci dovleac pentru garnituri, supe și piure!

Cum prepari aluat pentru ruladă cu dovleac și mac

Amestecă într-un bol drojdia cu laptele călduț și o lingură de zahăr. Omogenizează bine amestecul și lasă-l deoparte pentru a se activa drojdia.

Pune făina trecută prin sită într-un bol de frământare. Creează o adâncitură la mijlocul ei și pune acolo untul moale și dovleacul caramelizat. Adaugă sarea și aromele și amestecă până la omogenizare. Apoi adaugă drojdia și gălbenușurile amestecate cu smântâna.

Amestecă aluatul mai întâi în bol, apoi frământă-l pe masa presărată cu făină. Când obții un aluat omogen și nelipicios îl acoperi cu folie și îl dai la frigider pentru 30 de minute.

Cum prepari umplutura de mac pentru ruladă cu dovleac

Pune o cratiță pe flacăra aragazului și adaugă laptele, zahărul și coaja de lămâie. Amestecă și lasă laptele să atingă punctul de fierbere, apoi adaugă semințele de mac măcinate. Amestecă intens până când acestea se hidratează și absorb tot laptele.

Amestecă albușurile până când devin spumoase, presărate cu puțină sare. Apoi, adaugă-le treptat în compoziția de mac, răcită. Omogenizează bine compoziția și las-o deoparte până când formezi foaia de ruladă.

Cum formezi și coci delicioasa ruladă

Aprinde cuptorul și setează temperatura la 180 de grade Celsius.

Scoate aluatul pe masa presărată cu făină și întinde-l într-o foaie nu foarte subțire. Peste aceasta întinde compoziția de mac. Rulează foaia de aluat cu umplutura la interior, dar nu foarte strâns. Așază rulada într-o formă de guguluf pentru a obține un aspect interesant.

Coace delicioasa ruladă cu dovleac și mac pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius.

Las-o să se tempereze bine în forma de copt, apoi transfer-o pe un platou rotund. După răcire, o decorezi cu zahăr pudră și o poți porționa.

Iar pentru data viitoare când mai poftești la un desert cu dovleac, îți recomandăm rețeta de prăjitură cu aluat turnat și dovleac.

Citește și
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Te-ar mai putea interesa și
Dovleac cu cartofi și brânză feta. Rețeta preparată la cuptor
Dovleac cu cartofi și brânză feta. Rețeta preparată la cuptor
Cheesecake cu dovleac fără coacere, gata în 30 de minute. Rețeta toamnei 2023
Cheesecake cu dovleac fără coacere, gata în 30 de minute. Rețeta toamnei 2023
Plăcintă învârtită cu dovleac, aromată cu scorțișoară
Plăcintă învârtită cu dovleac, aromată cu scorțișoară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:41
Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță
06:57
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
06:34
Ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori Ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori
05:32
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
28 aprilie, 06:39
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
28 aprilie, 05:53
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
28 aprilie, 05:28
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
28 aprilie, 05:21
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...

Parteneri

Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
Fiica de 24 de ani a lui Gabi Balint a ajuns vedetă pe Tik Tok. Denisa Balint este model şi şi-a dat fanii peste cap
Fiica de 24 de ani a lui Gabi Balint a ajuns vedetă pe Tik Tok. Denisa Balint este model şi şi-a dat fanii peste cap
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Tartă sub formă de iepuraș, cu ciuperci și roșii
Tartă sub formă de iepuraș, cu ciuperci și roșii
Cauze ale infertilității la bărbați
Cauze ale infertilității la bărbați
Benny Blanco a mărturisit că „i-a luat mult timp” să-și dea seama că era îndrăgostit de Selena Gomez: „Am fost ultimul care a înțeles”
Benny Blanco a mărturisit că „i-a luat mult timp” să-și dea seama că era îndrăgostit de Selena Gomez: „Am fost ultimul care a înțeles”
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
fresh

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv

Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv

Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă

Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă