Salata caprese, visul mediteranean născut în Insula Capri
Salata Caprese sau Insalata Caprese sau „salata de la Capri” este un aperitiv, o garnitură sau un prânz ușor, clasic, popular în întreaga lume.
Rețeta de salată caprese își are originea în anii 1950, la Trattoria da Vincenzo. Aici clienții obișnuiți la masa de prânz comandau o roșie coaptă cât mai proaspăt culeasă de pe vrej, servită cu fior di latte proaspăt. Aceasta era o mozzarella cu lapte de vacă, în loc de lapte de bivoliță, pentru că bivolii nu se creșteau pe Insula Capri.
Alte surse istorice spun că a fost o invenție a unui mason patriot care, după Primul Război Mondial, a vrut să includă culorile tricolorului într-un preparat parfumat. Istoricii plasează acest eveniment la începutul anilor 1920 când a apărut în meniul Hotelului Quisisana.
Potrivit altor surse, în anii 1950, Regele Farouk, a cerut ceva ușor ca aperitiv de după-amiază și i s-a servit un sandviș umplut cu mozzarella, roșii și busuioc.
Ingrediente
Mod de preparare
Se spală și se taie roșiile în felii groase. Se taie mozzarella în felii groase. Pe o farfurie mare, întinsă se așează un strat de felii de roșii, un strat de felii de mozzarella, frunze de busuioc și un pic de sare. Salata caprese se stropește cu ulei de măsline. Se servește cu pâine prăjită.
Variante de salată caprese
Odată cu turismul de masă, caprese a încetat să mai fie o rețetă specifică Innsulei Capri și a devenit un fel de mâncare internațională, un vis mediteranean. Între timp, a fost îmbunătățită când mozzarella a început să fie înlocuită cu mozzarella bufala, un produs lactat tipic Campaniei.
Între timp, pe insulă, salata a evoluat. I s-au adăugat câteva frunze de rucola sălbatică și un vârf de oregano uscat. Totuși, în afara insulei Capri, peste tot în Italia, busuiocul este cel care condimentează salata Caprese. Încearcă și rețeta de salată franțuzească de cartofi.
Secretele salatei Caprese
Pentru această rețetă clasică de salată caprese cel mai important lucru este să folosești cele mai proaspete ingrediente. Roșiile trebuie să fie culese local, cât mai proaspete, eventual să nu fi fost ținute la rece.
Brânză mozzarella este important să fie proaspătă. Dacă ai busuioc în grădină sau într-un ghiveci la tine acasă pe acela trebuie să îl folosești. Va avea cel mai puternic parfum.
Uleiul de măsline extravirgin de cea mai bună calitate va completa o salată Caprese ca cea italienească autentică. Prepară când ai timp și rețeta de salată oreientală de post.
Există și variante cu sos pesto și oțet balsamic, însă acestea nu sunt ingredientele rețetei tradiționale. Mai mult, oțetul nu va face decât să acopere aromele delicate ale brânzei.