Sandvișuri de post. 7 rețete hrănitoare și gustoase

Pare destul de complicat să faci sandvișuri de post care să fie și arătoase și gustoase, dar nu este deloc așa. Ai la îndemână o mulțime de ingrediente, de la salate la humus și tofu.

Sandvișuri de post pe o masă albă
Poți face sandvișuri de post din orice legumă / Shutterstock

Pentru sandvișuri de post sau vegane poți să folosești o mulțime de tipuri de pâine, de legume, de creme de legume, ierburi aromatice și condimente sau brânzeturi vegetale. Vei obține niște preparate atât de gustoase încât vei vrea să le mănânci chiar și în perioadele în care nu este post.

Îți propunem 7 variante de rețete de post însă tu poți să le modifici după gustul tău, adăugând sau înlăturând ingrediente pentru a obține preparatul perfect.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sandviș cu roșii și piure de fasole

Sandvișul cu roșii și fasole are o combinație interesantă de texturi. Fasolea cremoasă se îmbină perfect cu feliile de roșii ușor crocante. De asemenea, și gusturile se completează reciproc. Fasolea ușor dulce se potrivește cu notele acide ale roșiilor.

Sandviș cu roșii și fasole pe un platou de lemn
Deasupra sandvișului poți presăra și brânză vegetală / Shutterstock

Ingrediente

  • Piure de fasole albă
  • 400 g fasole cannellini fiartă, scursă și clătită
  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 2 căței de usturoi
  • 3 linguri de suc de lămâie
  • 1 linguriță de capere
  • sare de mare
  • piper negru proaspăt măcinat
  • Pentru sandvișuri
  • 8 felii de pâine prăjită
  • 4 frunze de salată verde
  • 3 roșii, feliate
  • 2 avocado, feliate
  • sare de mare
  • piper negru proaspăt măcinat
  • 8 frunze proaspete de busuioc
  • un praf de boia afumată, opțional
  • semințe de cânepă, opțional

Mod de preparare

Într-un blender, se pun fasolea cannellini, uleiul de măsline, usturoiul, zeama de lămâie și caperele și se procesează până se obține o pastă catifelată. Se condimentează cu sare și piper după gust. Se dă la rece până când este gata de utilizare.

Pe fiecare felie de pâine se întinde pastă de fasole, apoi se pun felii de roșii, de avocado, salată verde, busuioc proaspăt, sare de mare, piper, un praf de boia afumată și câteva semințe de cânepă.

Sandviș cu avocado

Acest sandviș cu avocado poate fi un prânz foarte hrănitor, cu un aport de grăsimi de calitate, proteine, vitamine și minerale.

Sandviș cu avocado servit pe un platou alb
Sandvișul cu avocado este perfect pentru micul-dejun / Shutterstock

Ingrediente

  • 300 g edamame
  • coriandru proaspăt tocat
  • 3 linguri de suc proaspăt de lămâie
  • 1 lingură de ceapă verde tocată
  • ½ cățel mic de usturoi sau un praf de usturoi pudră
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 până la 3 linguri de apă
  • ½ linguriță sare de mare
  • Pentru sandviciuri
  • 8 felii de pâine cu semințe
  • felii de castravete
  • 1 avocado mic, feliat
  • ceapa murată
  • salată rucola si/sau micro verdeturi

Mod de preparare

Se pun edamamele, coriandrul, sucul de lămâie, ceapa verde, usturoiul și sarea de mare în bolul unui robot de bucătărie. Se procesează până se mărunțesc bine, apoi se adaugă uleiul de măsline și se continuă procesarea până se omogenizează. După aceea, se pun până la 3 linguri de apă pentru a da compoziției o consistență tartinabilă. Se condimentează după gust și se dă la rece până când este gata de utilizare. 

Se întinde compoziția de edamame pe 4 felii de pâine. Apoi se acoperă cu feliile de castraveți și avocado, ceapa murată, rucola și feliile de pâine rămase.

Sandvișuri cu conopidă Romesco

Sandvișurile cu conopidă pot fi un prânz consistent și sănătos sau o cină rapidă. Se pot servi cu salată verde.

Sandviș cu conopidă servit pe un platou rotund
Sandvișul cu conopidă se poate face cu orice fel de pâine / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 conopidă mică
  • 8 felii de pâine ciabatta
  • frunze de salată
  • ½ ceapă roșie feliată subțire
  • 2 roșii, feliate și asezonate cu sare de mare și piper
  • pătrunjel proaspăt tocat
  • ulei de măsline extra virgin
  • sare de mare
  • piper negru proaspăt măcinat
  • sos romesco cu lapte de migdale
  • 1 roșie, tăiată în jumătate și fără miez
  • 1 ardei roșu copt
  • 50 g migdale prăjite
  • 2 căței de usturoi
  • 50 ml ulei de măsline extravirgin
  • 2 linguri de lapte de migdale
  • 1 lingură de oțet de vin roșu
  • ⅛ linguriță de fulgi de ardei roșu
  • sare de mare
  • piper negru proaspăt măcinat

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 220°C. Se tapetează cu hârtie de copt o tavă. Se taie conopida felii și se pune în tavă, apoi se stropește cu ulei de măsline, se asezonează cu sare și piper și se coace aproximativ 30 de minute sau până când se frăgezește și devine aurie pe margini.

Pentru sos se pun într-un blender, combinați roșia, ardeiul roșu copt, migdalele, usturoiul, uleiul de măsline, laptele de migdale, oțetul de vin roșu, fulgii de ardei roșu și un praf de sare și piper. Se amestecă până la omogenizare. 

Pe fiecare felie de pâine se pune sos, apoi se așează câteva frunze de salată, ceapă roșie, felii de roții, conopida și pătrunjel. Se servește imediat.

Sandviș cu salată de năut

Dacă vrei un aport de proteine ​​și fibre, acest sandviș vegan cu salată de năut este ce ai nevoie la prânz sau la o cină. Poți pregăti compoziția de năut cu până la 3 zile înainte.

Sandvișul cu salată de năut și ridichii
Sandvișul cu salată de năut se face în 10 minute / Shutterstock

Ingrediente

  • Pentru salata de năut
  • 400 g năut fiert, scurs și clătit
  • 2 linguri de tahini
  • 1 linguriță de muștar dijon
  • ½ cățel de usturoi
  • 1 linguriță de capere
  • 1 ceapă verde, tocată
  • 2 linguri coriandru tocat
  • 2 linguri de suc proaspăt de lămâie
  • sare de mare
  • piper negru proaspăt măcinat
  • Pentru sandvișuri
  • 100 g fasole verde subțire, fiartă, tăiată
  • 1 bagheta moale, tăiată în jumătate
  • 8-10 măsline Kalamata, fără sâmburi și tăiate în jumătate
  • ceapă roșie feliata subțire
  • maioneză vegană
  • ¼ castravete fabio
  • 1 ridiche, feliată subțire
  • 6 -8 frunze de busuioc proaspăt
  • sare de mare
  • piper negru proaspăt măcinat

Mod de preparare

Pentru salata de năut se pun într-un robot de bucătărie năutul, tahini, muștarul dijon, usturoiul, caperele, ceapa verde, coriandrul, zeama de lămâie, sare și piper. Se procesează până se combină, fără să devină piure. 

Se pune apă la fiert o oală mică cu sare. Se pregătește un bol cu apă cu gheață. Se pune fasolea în oala cu apă clocotită pentru 1-2 minute, apoi se scoate și se pune în vasul cu gheață. Când se răcește, se scoate din vas, se scurge, se usucă și se taie în bucăți de aproximativ 2 cm.

Pentru a asambla sandviciurile se întinde salata de năut pe o parte a baghetei. Apoi se pune fasolea verde apăsând-o ușor. Se presară măsline și felii de ceapă roșie. Se întinde un strat de maioneză, iar deasupra felii de castraveți, ridichi și busuioc, sare și piper. Se servește imediat. Încearcă și cele trei rețete de sandvișuri cu legume.

Wrap cu năut

Wrapul cu năut este un mod apetisant de a te bucura de un sandvici extrem de aromat de o mulțime de condimente.

Wrap cu năut și legume delicioase
Wrapul cu năut se servește cu lămâie / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 lingură de coriandru
  • 1 lingură de boia
  • ½ linguriță de chimen
  • ½ linguriță de scorțișoară
  • ¼ linguriță de ghimbir 
  • ⅛ linguriță de piper cayenne
  • sare de mare
  • piper negru proaspăt măcinat
  • Pentru wraps
  • 400 g năut prăjit  
  • 4 bucăți de pita, încălzite
  • humus
  • 2 castraveți, tăiați subțire
  • 12 roșii cherry, tăiate în patru
  • ceapă murată sau ceapă roșie feliată subtire
  • mentă proaspătă
  • coriandru proaspăt tocat
  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 1 jalapeno
  • 1 cățel de usturoi
  • ¼ linguriță de chimen cumin
  • ¼ linguriță de coriandru măcinat
  • ⅛ linguriță de sare de mare
  • piper negru proaspăt măcinat
  • sos de tahini

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 200°C și se tapetează cu hârtie de copt o tavă.

Se prepară amestecul de condimente. Într-un castron mic, se amestecă coriandrul, boiaua de ardei, chimenul, scorțișoara, ghimbirul, piperul cayenne, sarea și piperul. Se amestecă cu năutul și se dau la cuptor până devine crocant.

Se pun coriandrul, uleiul de măsline, jalapeño, usturoiul, chimenul, coriandrul, sarea și 1 praf de piper într-un robot de bucătărie și se procesează până când se obține o consistență asemănătoare pesto-ului.

Se pun într-o pită humus, năut, castraveți, roșii, ceapă murată, mentă, sos picant și sos tahini. Se servește imediat.

Sandviș cu legume și năut

Sandvișul cu legume și năut este o sursă de fibre, proteine și grăsimi sănătoase, de aceea poate înlocui oricare masă a zilei. Descoperă mai multe despre beneficiile consumului de năut.

Sandviș cu năut, avocado și roșii, servit pe un platou albastru
Pentru un plus de aciditate poți pune în sandviș și roșii / Shutterstock

Ingrediente

  • Pentru năut
  • 400 g năut fiert și scurs
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1 lingură de condiment Za’atar
  • Pentru sandviș
  • 2 felii pâine integrală
  • 2 linguri de humus
  • 3 linguri de năut Za’tar
  • ½ avocado
  • salată verde
  • ½ – 1 linguriță de condiment Za’atar

Mod de preparare

Se pune năutul într-o tavă cu uleiul de măsline, condimentele za’atar și puțină sare și piper și se dă la cuptor pentru 40 de minute la 170°C. Apoi se lasă să se răcească complet. Se pune humusul pe pâine, apoi se așează feliile de avocado și humusul. Deasupra se așează frunzele de salată și se asezonează cu condimente za’atar. Se servește imediat.

Sandviș cu brânză vegană și sos pesto

Poți alege orice fel de brânză vegană vrei pentru acest sandviș. Ai grijă ca sosul pesto să fie și el vegan. Ca să fii sigură, îl poți face tu în casă.

Sandviș cu brânză vegană și sos de pesto pe un platou de lemn
Sandvișul cu brânză vegană și sos pesto poate fi servit la micul-dejun / Shutterstock

Ingrediente

  • spanac proaspăt tocat
  • 1-2 linguri de unt vegan tartinabil
  • sare
  • piper după gust
  • 2 felii de pâine
  • 2 linguri de pesto vegan
  • 2  felii brânză vegană

Mod de preparare

Se pune într-o tigaie spanacul la foc mediu cu puțin ulei sau unt. Se condimentează cu sare și piper după gust și se lasă deoparte.

Se întinde pesto pe fiecare felie de pâine. Apoi se pune câte o felie de brânză vegană, spanac sotat, apoi se așează cealaltă felie, cu partea unsă cu pesto în jos.

Se încălzește o tigaie la foc mediu cu puțin unt suplimentar. Când este fierbinte, se adaugă sandvișul.

Se folosește o spatulă pentru a apăsa sandviciul și se poate pune deasupra un capac transparent pentru a ajuta la topirea feliilor. Se întoarce sandviciul și se servește fierbinte.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură Căsuța de iarnă secționată pe un platou și o porție pe farfurie, în decor de iarnă
Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine
Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
hugo fără alcool rețeta
Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool
Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci secționat, alături de un ceainic și o ceașcă
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
cele 5 sosuri mamă
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
maioneză de post de la mănăstire
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
linte roșie rețete
Ce se poate prepara din linte roșie. 5 rețete rapide și delicioase
Ce se poate prepara din linte roșie. 5 rețete rapide și delicioase
Prăjituri de post fără coacere, într-un colaj
Galerie foto
Prăjituri de post. Idei de dulciuri pe care poți să le pregătești în perioada postului
Prăjituri de post. Idei de dulciuri pe care poți să le pregătești în perioada postului
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chec festiv pentru masa de Crăciun porționat
05:43
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Orez cremos cu lapte de cocos în două boluri, o nucă de cocos secționată și un bol cu coajă de citrice
05:41
Orez cremos cu lapte de cocos. Desertul copilăriei în varianta de post Orez cremos cu lapte de cocos. Desertul copilăriei în varianta de post
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
05:41
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
18 decembrie, 06:24
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor în bol alb , trei căpățâni de usturoi și un bol cu condimente
18 decembrie, 05:42
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt pe un tocător de lemn rotund și două cutii de cadouri
18 decembrie, 05:35
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Piftie de pește pe o farfurie albă, decorată cu felii de lămâie
17 decembrie, 10:06
Piftie de pește, limpede și aromată. Rețetă tradițională dobrogeană Piftie de pește, limpede și aromată. Rețetă tradițională dobrogeană
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă pe un suport rustic din lemn
17 decembrie, 06:36
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Piftie de curcan cu legume. Versiune mai ușoară a răciturilor tradiționale, ideală pentru cei care evită carnea de porc
Piftie de curcan cu legume. Versiune mai ușoară a răciturilor tradiționale, ideală pentru cei care evită carnea de porc
Piftie de curcan cu legume. Versiune mai ușoară a răciturilor tradiționale, ideală pentru cei care evită carnea de porc
Cum se calculează impozitul pe locuinţe în 2026 şi cine va plăti cel mai mult
Cum se calculează impozitul pe locuinţe în 2026 şi cine va plăti cel mai mult
Cum se calculează impozitul pe locuinţe în 2026 şi cine va plăti cel mai mult
Pensia umilitoare pe care o primeşte Ilie Năstase de la statul român: amp;#8220;Înseamnă că atât merit”
Pensia umilitoare pe care o primeşte Ilie Năstase de la statul român: amp;#8220;Înseamnă că atât merit”
Pensia umilitoare pe care o primeşte Ilie Năstase de la statul român: amp;#8220;Înseamnă că atât merit”
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 43, 44 și 45 din 19 decembrie 2025. Albert o amenință iar pe Anda. Ce decide Filip
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 43, 44 și 45 din 19 decembrie 2025. Albert o amenință iar pe Anda. Ce decide Filip
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 43, 44 și 45 din 19 decembrie 2025. Albert o amenință iar pe Anda. Ce decide Filip
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
Pandișpan cu vanilie și cremă de brânză
Pandișpan cu vanilie și cremă de brânză
Pandișpan cu vanilie și cremă de brânză
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
fresh
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată

Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată

Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată

Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt

Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt

Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor

Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor

Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone

Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone

Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice

Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
închide