Sandvișuri de post. 7 rețete hrănitoare și gustoase
Pare destul de complicat să faci sandvișuri de post care să fie și arătoase și gustoase, dar nu este deloc așa. Ai la îndemână o mulțime de ingrediente, de la salate la humus și tofu.
Pentru sandvișuri de post sau vegane poți să folosești o mulțime de tipuri de pâine, de legume, de creme de legume, ierburi aromatice și condimente sau brânzeturi vegetale. Vei obține niște preparate atât de gustoase încât vei vrea să le mănânci chiar și în perioadele în care nu este post.
Îți propunem 7 variante de rețete de post însă tu poți să le modifici după gustul tău, adăugând sau înlăturând ingrediente pentru a obține preparatul perfect.
Sandviș cu roșii și piure de fasole
Sandvișul cu roșii și fasole are o combinație interesantă de texturi. Fasolea cremoasă se îmbină perfect cu feliile de roșii ușor crocante. De asemenea, și gusturile se completează reciproc. Fasolea ușor dulce se potrivește cu notele acide ale roșiilor.
Ingrediente
- Piure de fasole albă
- 400 g fasole cannellini fiartă, scursă și clătită
- 2 linguri ulei de măsline extravirgin
- 2 căței de usturoi
- 3 linguri de suc de lămâie
- 1 linguriță de capere
- sare de mare
- piper negru proaspăt măcinat
- Pentru sandvișuri
- 8 felii de pâine prăjită
- 4 frunze de salată verde
- 3 roșii, feliate
- 2 avocado, feliate
- sare de mare
- piper negru proaspăt măcinat
- 8 frunze proaspete de busuioc
- un praf de boia afumată, opțional
- semințe de cânepă, opțional
Mod de preparare
Într-un blender, se pun fasolea cannellini, uleiul de măsline, usturoiul, zeama de lămâie și caperele și se procesează până se obține o pastă catifelată. Se condimentează cu sare și piper după gust. Se dă la rece până când este gata de utilizare.
Pe fiecare felie de pâine se întinde pastă de fasole, apoi se pun felii de roșii, de avocado, salată verde, busuioc proaspăt, sare de mare, piper, un praf de boia afumată și câteva semințe de cânepă.
Sandviș cu avocado
Acest sandviș cu avocado poate fi un prânz foarte hrănitor, cu un aport de grăsimi de calitate, proteine, vitamine și minerale.
Ingrediente
- 300 g edamame
- coriandru proaspăt tocat
- 3 linguri de suc proaspăt de lămâie
- 1 lingură de ceapă verde tocată
- ½ cățel mic de usturoi sau un praf de usturoi pudră
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 până la 3 linguri de apă
- ½ linguriță sare de mare
- Pentru sandviciuri
- 8 felii de pâine cu semințe
- felii de castravete
- 1 avocado mic, feliat
- ceapa murată
- salată rucola si/sau micro verdeturi
Mod de preparare
Se pun edamamele, coriandrul, sucul de lămâie, ceapa verde, usturoiul și sarea de mare în bolul unui robot de bucătărie. Se procesează până se mărunțesc bine, apoi se adaugă uleiul de măsline și se continuă procesarea până se omogenizează. După aceea, se pun până la 3 linguri de apă pentru a da compoziției o consistență tartinabilă. Se condimentează după gust și se dă la rece până când este gata de utilizare.
Se întinde compoziția de edamame pe 4 felii de pâine. Apoi se acoperă cu feliile de castraveți și avocado, ceapa murată, rucola și feliile de pâine rămase.
Sandvișuri cu conopidă Romesco
Sandvișurile cu conopidă pot fi un prânz consistent și sănătos sau o cină rapidă. Se pot servi cu salată verde.
Ingrediente
- 1 conopidă mică
- 8 felii de pâine ciabatta
- frunze de salată
- ½ ceapă roșie feliată subțire
- 2 roșii, feliate și asezonate cu sare de mare și piper
- pătrunjel proaspăt tocat
- ulei de măsline extra virgin
- sare de mare
- piper negru proaspăt măcinat
- sos romesco cu lapte de migdale
- 1 roșie, tăiată în jumătate și fără miez
- 1 ardei roșu copt
- 50 g migdale prăjite
- 2 căței de usturoi
- 50 ml ulei de măsline extravirgin
- 2 linguri de lapte de migdale
- 1 lingură de oțet de vin roșu
- ⅛ linguriță de fulgi de ardei roșu
- sare de mare
- piper negru proaspăt măcinat
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 220°C. Se tapetează cu hârtie de copt o tavă. Se taie conopida felii și se pune în tavă, apoi se stropește cu ulei de măsline, se asezonează cu sare și piper și se coace aproximativ 30 de minute sau până când se frăgezește și devine aurie pe margini.
Pentru sos se pun într-un blender, combinați roșia, ardeiul roșu copt, migdalele, usturoiul, uleiul de măsline, laptele de migdale, oțetul de vin roșu, fulgii de ardei roșu și un praf de sare și piper. Se amestecă până la omogenizare.
Pe fiecare felie de pâine se pune sos, apoi se așează câteva frunze de salată, ceapă roșie, felii de roții, conopida și pătrunjel. Se servește imediat.
Sandviș cu salată de năut
Dacă vrei un aport de proteine și fibre, acest sandviș vegan cu salată de năut este ce ai nevoie la prânz sau la o cină. Poți pregăti compoziția de năut cu până la 3 zile înainte.
Ingrediente
- Pentru salata de năut
- 400 g năut fiert, scurs și clătit
- 2 linguri de tahini
- 1 linguriță de muștar dijon
- ½ cățel de usturoi
- 1 linguriță de capere
- 1 ceapă verde, tocată
- 2 linguri coriandru tocat
- 2 linguri de suc proaspăt de lămâie
- sare de mare
- piper negru proaspăt măcinat
- Pentru sandvișuri
- 100 g fasole verde subțire, fiartă, tăiată
- 1 bagheta moale, tăiată în jumătate
- 8-10 măsline Kalamata, fără sâmburi și tăiate în jumătate
- ceapă roșie feliata subțire
- maioneză vegană
- ¼ castravete fabio
- 1 ridiche, feliată subțire
- 6 -8 frunze de busuioc proaspăt
- sare de mare
- piper negru proaspăt măcinat
Mod de preparare
Pentru salata de năut se pun într-un robot de bucătărie năutul, tahini, muștarul dijon, usturoiul, caperele, ceapa verde, coriandrul, zeama de lămâie, sare și piper. Se procesează până se combină, fără să devină piure.
Se pune apă la fiert o oală mică cu sare. Se pregătește un bol cu apă cu gheață. Se pune fasolea în oala cu apă clocotită pentru 1-2 minute, apoi se scoate și se pune în vasul cu gheață. Când se răcește, se scoate din vas, se scurge, se usucă și se taie în bucăți de aproximativ 2 cm.
Pentru a asambla sandviciurile se întinde salata de năut pe o parte a baghetei. Apoi se pune fasolea verde apăsând-o ușor. Se presară măsline și felii de ceapă roșie. Se întinde un strat de maioneză, iar deasupra felii de castraveți, ridichi și busuioc, sare și piper. Se servește imediat. Încearcă și cele trei rețete de sandvișuri cu legume.
Wrap cu năut
Wrapul cu năut este un mod apetisant de a te bucura de un sandvici extrem de aromat de o mulțime de condimente.
Ingrediente
- 1 lingură de coriandru
- 1 lingură de boia
- ½ linguriță de chimen
- ½ linguriță de scorțișoară
- ¼ linguriță de ghimbir
- ⅛ linguriță de piper cayenne
- sare de mare
- piper negru proaspăt măcinat
- Pentru wraps
- 400 g năut prăjit
- 4 bucăți de pita, încălzite
- humus
- 2 castraveți, tăiați subțire
- 12 roșii cherry, tăiate în patru
- ceapă murată sau ceapă roșie feliată subtire
- mentă proaspătă
- coriandru proaspăt tocat
- 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
- 1 jalapeno
- 1 cățel de usturoi
- ¼ linguriță de chimen cumin
- ¼ linguriță de coriandru măcinat
- ⅛ linguriță de sare de mare
- piper negru proaspăt măcinat
- sos de tahini
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 200°C și se tapetează cu hârtie de copt o tavă.
Se prepară amestecul de condimente. Într-un castron mic, se amestecă coriandrul, boiaua de ardei, chimenul, scorțișoara, ghimbirul, piperul cayenne, sarea și piperul. Se amestecă cu năutul și se dau la cuptor până devine crocant.
Se pun coriandrul, uleiul de măsline, jalapeño, usturoiul, chimenul, coriandrul, sarea și 1 praf de piper într-un robot de bucătărie și se procesează până când se obține o consistență asemănătoare pesto-ului.
Se pun într-o pită humus, năut, castraveți, roșii, ceapă murată, mentă, sos picant și sos tahini. Se servește imediat.
Sandviș cu legume și năut
Sandvișul cu legume și năut este o sursă de fibre, proteine și grăsimi sănătoase, de aceea poate înlocui oricare masă a zilei. Descoperă mai multe despre beneficiile consumului de năut.
Ingrediente
- Pentru năut
- 400 g năut fiert și scurs
- 1 lingură de ulei de măsline
- 1 lingură de condiment Za’atar
- Pentru sandviș
- 2 felii pâine integrală
- 2 linguri de humus
- 3 linguri de năut Za’tar
- ½ avocado
- salată verde
- ½ – 1 linguriță de condiment Za’atar
Mod de preparare
Se pune năutul într-o tavă cu uleiul de măsline, condimentele za’atar și puțină sare și piper și se dă la cuptor pentru 40 de minute la 170°C. Apoi se lasă să se răcească complet. Se pune humusul pe pâine, apoi se așează feliile de avocado și humusul. Deasupra se așează frunzele de salată și se asezonează cu condimente za’atar. Se servește imediat.
Sandviș cu brânză vegană și sos pesto
Poți alege orice fel de brânză vegană vrei pentru acest sandviș. Ai grijă ca sosul pesto să fie și el vegan. Ca să fii sigură, îl poți face tu în casă.
Ingrediente
- spanac proaspăt tocat
- 1-2 linguri de unt vegan tartinabil
- sare
- piper după gust
- 2 felii de pâine
- 2 linguri de pesto vegan
- 2 felii brânză vegană
Mod de preparare
Se pune într-o tigaie spanacul la foc mediu cu puțin ulei sau unt. Se condimentează cu sare și piper după gust și se lasă deoparte.
Se întinde pesto pe fiecare felie de pâine. Apoi se pune câte o felie de brânză vegană, spanac sotat, apoi se așează cealaltă felie, cu partea unsă cu pesto în jos.
Se încălzește o tigaie la foc mediu cu puțin unt suplimentar. Când este fierbinte, se adaugă sandvișul.
Se folosește o spatulă pentru a apăsa sandviciul și se poate pune deasupra un capac transparent pentru a ajuta la topirea feliilor. Se întoarce sandviciul și se servește fierbinte.