Sare iodată sau neiodată. Care e diferența și ce se pune la murături

Sarea este unul dintre ingredientele esențiale pentru murături. Fără de ea nu ai putea să faci saramura. Contează atât cantitatea folosită, dar mai ales calitatea acesteia. Cel mai simplu mod de a alege este să citești pe etichetă și să optezi pentru sortimentele pe care scrie „sare pentru murături” dacă ești în dilema legată de sare iodată sau neiodată pe care o poți pune la murături.

sare iodată sau neiodată ilustrată cu ajutorul mai multor borcane de murături
Pentru murături sare grunjoasă este cea mai potrivită / Shutterstock

Indiferent că pui murături în saramură sau în oțet vei avea nevoie și de sare, pe lângă legume și condimente. Încă de la începutul lui septembrie vei observa atât pe raftul supermarketurilor, cât și în piețe apariția unor pungi cu sare specială pentru aceste preparate.

Unele dintre ele conțin iod, altele nu, așa că îți este probabil greu să alegi. Îți explicăm în articolul următor ce rolul are iodul în sare și cât de bine este să folosești acest produs pentru murături.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De ce se pune iod în sare

Iodul este adăugat în sare pentru a preveni deficiența de iod în dietă și pentru a menține sănătatea populației. Deficiența de iod poate duce la o serie de probleme de sănătate, cel mai notabil fiind boala cunoscută sub numele de cretinism, care poate afecta dezvoltarea fizică și mentală a copiilor nenăscuți și a copiilor mici.

De asemenea, duce la apariția hipotiroidismului (glanda tiroidă hipoactivă) care poate duce la o serie de simptome, cum ar fi oboseală, creștere în greutate, frig persistență, piele uscată și altele.

În cazuri grave de deficiență de iod, glanda tiroidă poate crește în dimensiune, ceea ce duce la apariția unei umflături la nivelul gâtului, cunoscută sub numele de goul tiroidian sau bocio. Acesta poate afecta vorbirea și respirația. Pe termen lung poate apărea și cancerul tiroidian.

Iodul este un mineral esențial pentru funcționarea normală a glandei tiroide, care produce hormoni tiroidieni. Acești hormoni sunt implicați în reglarea metabolismului, creșterea și dezvoltarea corpului, funcția sistemului nervos și multe alte procese fiziologice.

Dacă nu se furnizează suficient iod prin dietă, glanda tiroidă poate deveni hipoactivă, ceea ce duce la scăderea producției de hormoni tiroidieni.

Pentru a preveni deficiența de iod în mai mult de 70% din statele lumii s-a decis la nivel guvernamental să se adauge acest oligoelement în sare.

În anul 2001, în România, s-a descoperit că în 30 de județe oamenii suferă în număr foarte mare de deficit de iod.

De aceea, începând cu anul 2002 a intrat în vigoare legislația privind iodarea sării generalizată, în toată țara, iar din 2004, iodarea pâinii. Conform Hotărârii Guvernului nr. 568/5 iunie 2002, sarea iodată trebuie să conțină 30 mg iod/kg de sare.

Necesarul zilnic de iod

Necesarul zilnic de iod variază în funcție de vârstă, sex, starea de sănătate și starea fiziologică (cum ar fi sarcina și alăptarea). Iodul este un mineral esențial, iar cantitatea necesară poate fi influențată de factori individuali. Iată o estimare generală a necesarului zilnic de iod pentru diferite categorii de persoane:

Copii:

  • Sugari (0-6 luni): 110 micrograme (mcg) pe zi
  • Copii mici (7-12 luni): 130 mcg pe zi
  • Copii mici (1-3 ani): 90 mcg pe zi
  • Copii (4-8 ani): 90 mcg pe zi
  • Copii (9-13 ani): 120 mcg pe zi

Adolescenți și adulți:

  • Bărbați (14-18 ani): 150 mcg pe zi
  • Femei (14-18 ani): 150 mcg pe zi
  • Bărbați (19 ani și peste): 150 mcg pe zi
  • Femei (19 ani și peste): 150 mcg pe zi

Femeile însărcinate:

Femeile gravide au nevoie de o cantitate crescută de iod pentru a susține dezvoltarea normală a fătului. De obicei, necesarul lor zilnic este de aproximativ 220-250 mcg pe zi.

Femeile care alăptează:

Femeile care alăptează pot avea un necesar zilnic mai mare de iod pentru a asigura un aport adecvat pentru ele însele și pentru copilul lor. De obicei, necesarul lor zilnic este de aproximativ 250-290 mcg pe zi.

Diferența dintre sarea iodată și neiodată la gătit

În România majoritatea sortimentelor de sare disponibile în magazine conțin iod, însă vei găsi, mai ales în farmacii și variante fără acest adaos.

Dacă ai o dietă care îți cere să reduci cantitatea de iod ingerată sau dacă ai nevoie de o astfel de sare pentru a prepara diverse alimente, de exemplu murături, nu trebuie decât să cauți sare pe a cărei etichetă scrie ”neiodată” sau ”fără iod”.

Descoperă și câtă sare se pune la murături. Vezi care este cantitatea ideală.

În ceea ce privește gătitul, diferența dintre cele două tipuri de sare nu este una evidentă. Nu contează neapărat ce tip alegi. Doar în cazul în care se specifică în mod clar în rețetă că ar trebui să folosești sare neiodată, cum este la murături, ar trebui să iei în considerare sortimentul fără iod.

Ce tip de sare ar trebui să alegi la murături

Principalul aspect la care trebuie să fii atentă atunci când alegi sarea pentru murături este să fie grunjoasă, să nu aibă aditivi alimentari și antiaglomeranți. Poate fi sare de mare sau sare de ocnă.

În ceea ce privește prezența iodului în sarea pentru murături, există mai multe păreri. Multe gospodine evită sortimentele iodate pentru că iodul ar tulbura saramură. Totuși, nu există dovezi clare care să arate vreo influență negativă a acestuia.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cobbler cu caise în vas alb cu lingură
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Borcan cu castraveți în saramură
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Patru porții de negresă cu ciocolată și jeleu de caise
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine porționat, alături de o ceașcă și un ștergar
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Ouă umplute cu salată de cartofi
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Făina neagră vs. făina albă
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
Un colaj cu fotografii care au alte ingrediente decât sarea
Cu ce poți înlocui sarea în mâncare. Variante care îți vor transforma modul în care gătești
Cu ce poți înlocui sarea în mâncare. Variante care îți vor transforma modul în care gătești
pepeni murați la borcan
De ce se înmoaie pepenii murați. Ce poți face ca să-ți iasă perfecți
De ce se înmoaie pepenii murați. Ce poți face ca să-ți iasă perfecți
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
06:38
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
06:09
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
28 iunie, 06:50
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Merdenele pe un tocător de lemn
28 iunie, 06:32
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Écrasé de cartofi în bol
27 iunie, 06:11
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
27 iunie, 05:41
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Un desert de vară colorat și sănătos
26 iunie, 17:48
(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate (P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate
Ouă poșate cu sparanghel sotat și parmezan ras pe două farfurii
26 iunie, 07:00
Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Cât de important este să cureți valiza. Nu mai ignora igienizarea ei dacă vrei să te ferești de boli
Cât de important este să cureți valiza. Nu mai ignora igienizarea ei dacă vrei să te ferești de boli
Cât de important este să cureți valiza. Nu mai ignora igienizarea ei dacă vrei să te ferești de boli
Tradiţii şi superstiţii de Sf. Petru şi Pavel. Ce e bine să facem în 29 iunie pentru a fi feriţi de rele
Tradiţii şi superstiţii de Sf. Petru şi Pavel. Ce e bine să facem în 29 iunie pentru a fi feriţi de rele
Tradiţii şi superstiţii de Sf. Petru şi Pavel. Ce e bine să facem în 29 iunie pentru a fi feriţi de rele
“Te măriţi cu mine? Imaginea cu amp;#8220;Prinţişorul Craiovei” care a surprins pe toată lumea
“Te măriţi cu mine?” Imaginea cu amp;#8220;Prinţişorul Craiovei” care a surprins pe toată lumea
“Te măriţi cu mine?” Imaginea cu amp;#8220;Prinţişorul Craiovei” care a surprins pe toată lumea
O celebră cântăreață a învins cancerul după ce a trecut printr-o intervenție chirurgicală de extirpare a sânilor. Cum se simte acum și cum descrie întreaga experiență: A dispărut tot!
O celebră cântăreață a învins cancerul după ce a trecut printr-o intervenție chirurgicală de extirpare a sânilor. Cum se simte acum și cum descrie întreaga experiență: „A dispărut tot!”
O celebră cântăreață a învins cancerul după ce a trecut printr-o intervenție chirurgicală de extirpare a sânilor. Cum se simte acum și cum descrie întreaga experiență: „A dispărut tot!”
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii
Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii
Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
fresh
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
închide