Sirop de smochine. 2 rețete simple și gustoase

Un borcan de sirop de smochine poate fi un cadou rafinat pentru un gurmand. Nu este doar o delicatesă culinară, ci și un preparat cu nenumărate beneficii asupra sănătății. Poate fi considerat chiar un super-aliment. Prepară-l și tu și nu vei regreta, garantăm.

Publicat: 2 octombrie 2022, 07:28
Borcan cu sirop de smochine, pe o masă cu blat alb
Poți folosi sirop de smochine pentru a îndulci clătite sau smoothie / Shutterstock

În Orientul Mijlociu și în spațiul Mării Mediteranene este cunoscut și folosit de secole, iar de ceva timp și lumea occidentală a descoperit gustul și beneficiile siropului de smochine. Referințe despre el s-au găsit în texte vechi de mii de ani. Pe atunci era folosit în scopuri strict medicale pentru a vindeca diverse boli cu succes.

Medicina moderna a încercat să înțeleagă cum funcționează tratamentul cu sirop de smochine. Cercetările au scos la iveală efecte benefice asupra întregului organism, de la inimă la stomac.

Dincolo de efectele sale terapeutice, siropul de smochine este folosit în bucătărie, având diverse întrebuințări. Poate fi folosit pentru a îndulci deserturile ca înlocuitor pentru siropul de arțar. Îl poți pune în plăcinte, biscuiți sau produse de patiserie. De asemenea, se potrivește în granola sau batoane energizante, în deserturi pe bază de fructe.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Nu doar arta culinară beneficiază de efectele siropului de smochine, ci și industria cosmetică. Este un ingredient valoros în șampoane și balsamuri datorită conținutului de zinc și cupru care previn căderea părului.

Sirop de smochine după rețeta clasică

Siropul de smochine se poate prepara atât din smochine uscate, cât și din smochine proaspete. De obicei, sunt folosite cele uscate pentru că se obține o cantitate mai mare de sirop.

Ingrediente

  • 300 g smochine uscate, tocate grosier;
  • 250 g zahăr;
  • 250 ml apă;
  • 1 lingură de suc de lămâie.

Mod de preparare

Se amestecă smochinele, zahărul, apa și sucul de lămâie într-o cratiță. Se pun la fiert la foc mediu, amestecând până se dizolvă zahărul. Se continuă fierberea timp de 10 minute sau până când smochinele se înmoaie. Se ia vasul de pe foc, se acoperă și se lasă la infuzat 20 de minute.

Se strecoară lichidul printr-o plasă fină. Smochinele înmuiate se păstrează pentru a fi folosita la alte deserturi. Va rezulta o cană de lichid.

Siropul se pune din nou în cratiță, la fiert, la foc mediu. Se continuă fierberea, amestecând din când în când, până când siropul se îngroașă și se reduce cu aproximativ o treime. Va continua să se îngroașe pe măsură ce se răcește. Se transferă într-un borcan sau alt recipient și se lasă să se răcească ușor, apoi se acoperă ermetic și se dă la frigider până când este gata de utilizare. Siropul se va păstra la frigider până la 2 săptămâni.

Citește și

Sirop de smochine fără zahăr

Siropul de smochine fără zahăr poate fi folosit atât ca topping pentru clătite sau goffre, dar și pentru a înlocui zahărul în deserturi.

Ingrediente

2 kg smochine proaspete.

Mod de preparare

Se spală bine smochinele, fără să se strivească. Se pun într-o cratiță, se pune apă cât să le acoperă și se pun pe foc. Se aduce compoziția la punctul de fierbere. Se lasă 20 de minute sau până când smochinele se înmoaie. Apoi, se zdrobesc în oală cu ajutorul dispozitivului cu care se face piure de cartofi.

Se pune o strecurătoare cu găuri mici deasupra unui vas mare. Se varsă smochinele și se strecoară foarte bine. Părțile solide rămase se pun deoparte. Lichidul rămas se strecoară încă o dată printr-un tifon de bumbac curat până când este foarte curat.

Apoi, se pune din nou la fiert și se aduce la punctul de fierbere. Smochinele se pun și ele într-o cratiță și se acoperă cu apă. Se repetă pașii de mai sus de 3-5 ori până când apa în care fierb smochinele nu mai este deloc dulce. De fiecare dată, siropul rezultat după strecurare se pune în vasul de pe foc pus după prima strecurare. Se lasă să fiarbă până când se îngroașă. Când este aproape gata începe să facă spumă. 

Se răcește și se transferă în borcane. Se păstrează la rece.

Ce beneficii are siropul de smochine

Primele utilizări ale siropului de smochine au avut legătură mai mult cu proprietățile sale curative, decât cu gustul. Izvoarele istorice arată că asirienii au fost printre primii care l-au folosit acum mii de ani pentru a trata diverse boli.

Principalul lui rol era acela de laxativ. De fapt, popularitatea din zilele noastre pe întregul globul și-a câștigat-o datorită acestei calități. O companie din California a început să producă în mod industrial sirop de smochine în anul 1885 și să îl vândă ca tratament împotriva constipației. A avut un succes atât de mare, încât a devenit cunoscut rapid în toate SUA și apoi în restul lumii.

Potrivit cercetărilor realizate în vremurilor moderne, siropul de smochine ajută la stabilizarea tensiunii arteriale datorită faptului că aduce un aport considerabil de potasiu în organism. De asemenea, ajută la menținerea sănătății sistemului osos datorită conținutului ridicat de calciu. Află de aici mai multe despre acest fructe, unele dintre cele mai vechi de pe pământ.

Citește și
CELE MAI CITITE
Risotto cu sparanghel și parmezan în farfurie albă, alături de o sticlă cu ulei de măsline și o bucată de parmezan
Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat
Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat
Somon cu sparanghel la tigaie, așezat pe felii de lămâie, alături de un bol cu sos de maioneză
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Supă cremă de sparanghel verde în bol alb, decorată cu vârfuri de sparanghel și crutoane
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
O bucătărie aranjată de designeri
13:33
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P) Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
06:07
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
05:44
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni în bol, alături de căpșuni și avocado
8 mai, 09:12
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
7 mai, 05:59
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
6 mai, 05:52
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
5 mai, 05:19
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Somon cu sparanghel la tigaie, așezat pe felii de lămâie, alături de un bol cu sos de maioneză
4 mai, 05:47
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
Ceaiul recomandat pentru calmarea durerilor în gât, conform specialiștilor
Ceaiul recomandat pentru calmarea durerilor în gât, conform specialiștilor
Ceaiul recomandat pentru calmarea durerilor în gât, conform specialiștilor
Vremea 12 mai - 9 iunie 2025. Val de frig peste România. Se reîntoarce iarna la munte, cu frig, lapoviță şi ninsori
Vremea 12 mai - 9 iunie 2025. Val de frig peste România. Se reîntoarce iarna la munte, cu frig, lapoviță şi ninsori
Vremea 12 mai - 9 iunie 2025. Val de frig peste România. Se reîntoarce iarna la munte, cu frig, lapoviță şi ninsori
Ce sport practică Papa Leon al XIV-lea, noul Suveran Pontif: „Mă consider un jucător amator”
Ce sport practică Papa Leon al XIV-lea, noul Suveran Pontif: „Mă consider un jucător amator”
Ce sport practică Papa Leon al XIV-lea, noul Suveran Pontif: „Mă consider un jucător amator”
Povestea fascinantă a Prințului adormit al Arabiei Saudite. A împlinit 36 de ani, iar de două decenii se află în comă
Povestea fascinantă a „Prințului adormit” al Arabiei Saudite. A împlinit 36 de ani, iar de două decenii se află în comă
Povestea fascinantă a „Prințului adormit” al Arabiei Saudite. A împlinit 36 de ani, iar de două decenii se află în comă
Chat-ul zilei la Mireasa, 9 mai 2025. Comentează aici cele mai importante momente din show
Chat-ul zilei la Mireasa, 9 mai 2025. Comentează aici cele mai importante momente din show
Chat-ul zilei la Mireasa, 9 mai 2025. Comentează aici cele mai importante momente din show
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
fresh
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă

Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă

Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă

Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă

Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă

Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant

Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant

Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară

Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară

Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)

Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
închide