Socată preparată după rețeta tradițională. Aroma copilăriei într-o băutură ușor de făcut

Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului: Băuturi
bucătăria: Internațională

Încearcă o socată preparată după rețeta tradițională. Rezultatul este o băutură aromată, ușor acidulată și foarte răcoritoare. Trebuie să ai răbdare câteva zile, însă merită din plin să aștepți.

Cristina Catană
Publicat: 24 iulie 2023, 08:00
Socată după rețeta tradițională se prepară cu florile culese / Shutterstock

Poți culege florile de soc cu multă atenție. Alege-le pe cele care au mugurii proaspăt deschiși și se află în zone fără un trafic prea intens, departe de poluare. Scutură-le bine pentru a îndepărta orice insecte și odată ce ai ajuns acasă clătește-le sub jet ușor de apă rece. Dacă nu ai posibilitatea de a merge în zonele în care acestea cresc le poți găsi în piețe.

Florile de soc bune pentru socată au un diametru cuprins între 10 și 30 cm. Dacă le vei culege în diferite momente ale maturității lor vei observa că au nuanțe de culoare și miros distinct în funcție de perioadă. Uneori se întâmplă ca și zona de unde le culegi, chiar și vremea să influențeze calitățile florilor de soc.

Citește și

În cele mai multe zone ale lumii florile sunt albe, însă mai există și socul negru în anumite părți ale Europei și în estul America de Nord. În vestul Americii de Nord poți găsi mai des soc albastru

Când culegi flori, reține că cu fiecare floare pe care o tai, reduce recolta din toamnă. Așadar, adună doar cât ai nevoie și nu lua mai mult de 20-30% din flori de la o plantă. Căută florile proaspete, complet deschise, care nu au devenit încă maronii. Cel mai bine este să le culegi dimineața devreme.

Ingrediente

Mod de preparare

Se spală ușor florile de soc pentru a elimina orice impurități. Se îndepărtează florile de soc de pe tulpini, pentru a nu rămâne părți verzi, deoarece acestea pot da un gust amar.

Cum prepri socata

Într-un vas mare, se adaugă apa și zahărul. Se amestecă bine până când zahărul se dizolvă complet. Apoi se pun florile de soc și felii de lămâie în vasul cu apă îndulcită. Se acoperă lejer cu un prosop curat și se lasă 24 de ore.

Descoperă și rețeta de nectar de caise.

Apoi se adaugă drojdia proaspătă. Se acoperă din nou și se mai lasă 48 de ore pentru a fermenta. După perioada de fermentare, se strecoară lichidul într-un recipient curat sau sticle de sticlă închise ermetic. Se aruncă florile de soc și felii de lămâie.

Încearcă și rețeta de sirop natural din flori de soc.

Se păstrează la frigider pentru a se răci și a se matura timp de cel puțin 1-2 zile, pentru a dezvolta aroma și efervescența.

Trucurile bunicii pentru o socată super aromată

Rețeta de socată poate fi adaptată după preferințe. Poți ajusta cantitatea de zahăr sau adăuga alte ingrediente aromatice, cum ar fi menta sau ghimbirul, pentru a da o notă personală băuturii. În loc de drojdie, pentru fermentare, poți pune boabe de orez sau oțet de mere.

Poți pune mai multe lămâi dacă îți place să fie mai acrișoară. De asemenea, poți să folosești și limete sau portocale dacă vrei un gust mai îndrăzneț.

Asigură-te că florile de soc sunt culese din zone necontaminate și că nu au fost tratate cu substanțe chimice.

Citește și
Fursecuri cu unt și gem. Rețetă pentru un platou cu dulciuri festive
Fursecuri cu unt și gem. Rețetă pentru un platou cu dulciuri festive
Cârnați de casă cu usturoi și amestec din carne de porc și vită
Cârnați de casă cu usturoi și amestec din carne de porc și vită
Blat de tort cu cacao și alune, mai dens și mai consistent
Blat de tort cu cacao și alune, mai dens și mai consistent
Brăduți de Crăciun din biscuiți cu sos de ciocolată. Rețetă simplă
Brăduți de Crăciun din biscuiți cu sos de ciocolată. Rețetă simplă
Ruladă din piept de curcan la cuptor. Ce poți să mai adaugi pentru un gust aparte
Ruladă din piept de curcan la cuptor. Ce poți să mai adaugi pentru un gust aparte
Te-ar mai putea interesa și
18 tipuri de cafea pe care le găsești în orice local de specialitate. Ce să comanzi data viitoare când vrei să te relaxezi
18 tipuri de cafea pe care le găsești în orice local de specialitate. Ce să comanzi data viitoare când vrei să te relaxezi
Socată fără zahăr. Rețeta dietetică
Socată fără zahăr. Rețeta dietetică
10 rețete de limonadă care îți vor face vara mai frumoasă
10 rețete de limonadă care îți vor face vara mai frumoasă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:45
Blat de tort zebrat, cu vanilie și pudră de cacao Blat de tort zebrat, cu vanilie și pudră de cacao
05:22
Ce poți face cu friptura de porc rămasă de la grătar. Rețete care te vor cuceri pe loc Ce poți face cu friptura de porc rămasă de la grătar. Rețete care te vor cuceri pe loc
05:00
Sfaturi pentru o friptură de vită suculentă. Cum se prepară și cât se ține la cuptor Sfaturi pentru o friptură de vită suculentă. Cum se prepară și cât se ține la cuptor
25 decembrie, 05:40
Cum să aranjezi un charcuterie board astfel încât să îți impresionezi toți musafirii Cum să aranjezi un charcuterie board astfel încât să îți impresionezi toți musafirii
25 decembrie, 05:34
Ciocolată caldă în stil italian. Cea mai cremoasă variantă Ciocolată caldă în stil italian. Cea mai cremoasă variantă
25 decembrie, 05:26
Rețeta simplă de vin fiert. Cât se ține la fiert și ce mai poți adăuga Rețeta simplă de vin fiert. Cât se ține la fiert și ce mai poți adăuga
24 decembrie, 06:20
Ce condimente se pun în vinul fiert. Sfaturi pentru o aromă desăvârșită Ce condimente se pun în vinul fiert. Sfaturi pentru o aromă desăvârșită
24 decembrie, 05:29
Lista celor mai bune ingrediente pentru salata de boeuf. Ce nu trebuie să lipsească din rețeta ta Lista celor mai bune ingrediente pentru salata de boeuf. Ce nu trebuie să lipsească din rețeta ta
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...

Parteneri

Universul are un mesaj special pentru aceste semne zodiacale în ziua de 27 decembrie 2024. Află despre ce este vorba
Universul are un mesaj special pentru aceste semne zodiacale în ziua de 27 decembrie 2024. Află despre ce este vorba
Reacţia unui danez când gustă pentru prima dată răcitură
Reacţia unui danez când gustă pentru prima dată răcitură
Florin Răducioiu a rupt tăcerea despre logodnica cu 10 ani mai tânără: „N-am crezut că voi avea o soție româncă”. Dezvăluiri rare
Florin Răducioiu a rupt tăcerea despre logodnica cu 10 ani mai tânără: „N-am crezut că voi avea o soție româncă”. Dezvăluiri rare
Dramele trăite de Radu Ștefan Bănică. Abia acum s-a aflat prin ce a trecut din cauza numelui pe care îl poartă
Dramele trăite de Radu Ștefan Bănică. Abia acum s-a aflat prin ce a trecut din cauza numelui pe care îl poartă
Toni Costa, fostul partener al faimoasei Adamari Lopez, are o nouă iubită. Cine este femeia care i-a furat inima celebrului dansator
Toni Costa, fostul partener al faimoasei Adamari Lopez, are o nouă iubită. Cine este femeia care i-a furat inima celebrului dansator
Salariile medii din Europa. Ce loc ocupă România în top
Salariile medii din Europa. Ce loc ocupă România în top
Fursecuri de Crăciun cu gem de căpșuni
Fursecuri de Crăciun cu gem de căpșuni
Inflamațiile gingivale cauzate de temperaturile scăzute: sfaturi pentru părinți
Inflamațiile gingivale cauzate de temperaturile scăzute: sfaturi pentru părinți
Paris Hilton a purtat doar o fundă uriașă de Crăciun: „Prezența mea este un cadou”
Paris Hilton a purtat doar o fundă uriașă de Crăciun: „Prezența mea este un cadou”
Obezitatea la copii. Care sunt riscurile excesului ponderal
Obezitatea la copii. Care sunt riscurile excesului ponderal
fresh

Idei de platouri cu aperitive pentru masa de Crăciun. Ce poți să pregătești pentru un meniu festiv

Idei de platouri cu aperitive pentru masa de Crăciun. Ce poți să pregătești pentru un meniu festiv

Ce să pui în aluatul de cozonac pentru a ieși pufos și fraged. Cât timp se frământă

Ce să pui în aluatul de cozonac pentru a ieși pufos și fraged. Cât timp se frământă

Ce condimente se pun în vinul fiert. Sfaturi pentru o aromă desăvârșită

Ce condimente se pun în vinul fiert. Sfaturi pentru o aromă desăvârșită

Care e cea mai bună carne pentru sarmale. Sfaturi ca să iasă perfecte

Care e cea mai bună carne pentru sarmale. Sfaturi ca să iasă perfecte

Ciocolată caldă în stil italian. Cea mai cremoasă variantă

Ciocolată caldă în stil italian. Cea mai cremoasă variantă