Totul despre păstăile de edamame. Cum le gătești ca să te bucuri de gustul lor exotic

Păstăile de edamame sunt foarte folosite în bucătăria asiatică și în cea vegetariană mai ales datorită beneficiilor lor nutriționale. În plus, sunt destul de versatile, putând fi consumate fără să fie tratate termic ca o gustare.

păstăi de edamame și boabele lor servite în boluri
Poți să consumi păstăi de edamame la gustare sau ca fel principal / Shutterstock

Edamamele sunt o varietate de păstăi de soia, alături de tempeh, miso și tamari. Sunt considerate legume, deși cresc în arbuști. În gastronomia europeană și americană au păstruns relativ de curând, însă ele sunt consumate de mai bine de 2000 de ani în China. De aici au ajuns în Japonia și în alte țări din Asia, devenind ingredient de bază al bucătăriilor locale. Unii istorici fac referire la texte antice chinezești care menționează cultivarea de edamame chiar înainte de acum 2000 de ani.

Citește și

De multe ori păstăile de edamame sunt confundate cu cele de mazăre, dar, în afară de faptul că ambele sunt legume, există diferențe majore între ele. Au gust și beneficii nutriționale deosebite, iar la o privire atentă se văd aspecte dinstincte în modul în care arată. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Păstăile de edamame și-au câștigat popularitatea în mare parte datorită faptului că sunt extrem de bogate în proteine complete. Conțin toți aminoacizii esențiali de care are nevoie organismul pentru menținerea sănătății musculaturii, pentru echilibrul hormonal și pentru aparatul cardiovascular.

Beneficiile nutriționale ale păstăilor de edamame

Pe lângă proteine de calitate, păstăile de edamame mai conțin și alți nutrienți valoroși pentru organism. Potrivit Departamentului American pentru Agricultură (USDA) 75 g de edameme conțin :  

  • Calorii 100
  • Proteine: 10 g (20% din doza zilnică recomandată)
  • Lipide: 5 g
  • Carbohidrați: 8 g
  • Fibre: 6 g (24%  din doza zilnică recomandată)
  • Calciu: 60 mg
  • Fier: 8 mg
  • Sodiu: 15 mg
  • Vitamina C: 6 g

Proteinele din edamame sunt mai benefice pentru organism decât cele de origine animală pentru că nu conțin grăsimi saturate. De asemenea, aduc un aport mai important de vitamine, minerale și fibre decât carnea sau laptele. Potrivit unor studii, doar 25 de grame de proteine provenite din soia reduc riscul de boli cardiovasculare.

La fel ca celelalte tipuri de soia și edamamele conțin fitoestrogeni (estrogeni naturali). Aceștia sunt de mare ajutor pentru ameliorarea simptomelor menopauzei, inclusiv bufeuri și transpirații nocturne. De asemenea reduc nivelul colesterolului.

Păstăile de edamame ar putea ajuta la pierderea în greutate

Datorită aportului de proteine și fibre, edamamele te pot ajuta să pierzi kilograme, în contextului unei alimentații echilibrate. Un studiu publicat în 2017 în revista Nutrients arată că, în general, soia pot reduce riscul de apariție a bolilor cardiovasculare datorită potențialului lor antiinflamator.

Acesta este și una dintre cauzele obezității.

Un alt motiv pentru care ar trebui să introduci edamamele în alimentație atunci când vrei să slăbești este că nu conțin grăsimi saturate. Dacă înlocuiești proteinele de origine animală cu ele vei observa că în timp vei avea și un nivel al colesterolului mai scăzut.

Cum alegi păstăile de edamame

Edamamele se găsesc în magazine atât proaspete, cât și congelate. Dacă alegi ultima dintre variante cea mai bună soluție este să le gătești după indicațiile producătorului și să respecți data de expirare de pe ambalaj. Este recomandat să alegi produsele care nu au sare și sosuri adăugate pentru a evita ingerarea de aditivi alimentari.

Înainte de a cumpăra edamame este important să știi ce fel de preparate vei găti. Dacă urmează să le consumi drept garnitură cel mai bine este să le alegi pe cele păstăi, dar dacă vrei să le adaugi în salate sau supe poți să cumperi doar boabele.

Dacă vei cumpăra edamame proaspete alege păstăile care sunt ferme la atingere și au o culoare verde strălucitoare, fără pete. Le poți depozita în frigider între 7 și 10 zile.

Cum se gătesc păstăile de edamame

Atunci când păstăile de edamame sunt consumate la gustare de obicei sunt coapte înainte. Trebuiea spălate foarte bine pentru a îndepărta toate reziduurile care ar putea rămâne în timpul procesului de culegere. După ce sunt coapte trebuie doar să apeși puțin pe păstaie și boabele vor ieși. Atunci când le servești drept garnitură poți să le asezonezi cu puțină sare.

Mai poți să gătești păstăile de edamame la aburi, poți să le fierbi sau chiar să le pui la cuptorul cu microunde cu puțină apă. Orice variantă ai alege trebuie să știi că nu au nevoie de mult timp pe foc: doar 1 minut la microunde sau 4-7 minute la aburi sau fierte.

Dacă ai cumpărat prea multe endamame le poți pune pentru câteva secunde în apă clocotită cu sare, după care să le scoți într-un castron cu gheață și să se congelezi. Le poți consuma chiar și după 8 luni.

Contraindicații pentru consumul de edamame

Persoanele care au alergie la soia nu ar trebui să consume edamame. Uneori apar simptome ușoare cum ar fi diaree, constipația sau crampele stomacale. Sunt cazuri în care acest lucru se poate întâmpla și în lipsa unei alergii, mai ales dacă nu ești obișnuit cu un aport mare de fibre și introduci păstăile de edamame brusc în dieta ta.

Sunt studii care asociază consumul de soia cu apariția unor tipuri de cancere ce țin de dereglerările hormonale, cum ar fi cel de sân. Un motiv în plus de îngrijorare este legat de păstăile de edamame pentru că au un conținut mai mare de isoflavonoide comparațiv cu alte sodiuri de soia, potrivit unui studiu publicat în ianuarie 2018 în revista Nutrients.

Studiile citate sunt realizate în mare parte pe animale, așa încât este greu de demonstrat dacă efectele se aplică și în cazul oamenilor. Este nevoie de mai multe cercetări care să arate ce se întâmplă cu corpul uman în cazul consumului de flavonoide.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși înfuriate decorate cu puțin zahăr
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Chec de post zebrat porționat
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O cutie plină cu ouă alături de un semn pe care scrie Ziua Mondială a Oului
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
un bol cu sos de soia pus pe o masă de lemn
Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai
Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai
Tocăniță de post cu soia pusă într-un bol de lemn
Tocăniță de post cu soia. O rețetă hrănitoare
Tocăniță de post cu soia. O rețetă hrănitoare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Gutui coapte cu nuci și miere pe o farfurie cu furculiță și într-un bol de sticlă
13:39
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
carne de curcan pe un tocător
05:49
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
cartofii țărănești cu ceapă
05:47
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii
23 noiembrie, 06:59
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute
Cum se curăță scoicile
23 noiembrie, 05:57
Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă
Castraveți murați crocanți în saramură
23 noiembrie, 05:49
Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții
varza murata si zeama de varza
22 noiembrie, 06:43
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi în bol și o lingură
22 noiembrie, 05:37
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Ingredientul secret din negresa de post. Cum aduci în casă gustul copilăriei
Ingredientul secret din negresa de post. Cum aduci în casă gustul copilăriei
Ingredientul secret din negresa de post. Cum aduci în casă gustul copilăriei
Experiment Observator: Anunţurile fake care te pot face să ratezi vacanţa de Anul Nou
Experiment Observator: Anunţurile fake care te pot face să ratezi vacanţa de Anul Nou
Experiment Observator: Anunţurile fake care te pot face să ratezi vacanţa de Anul Nou
Ion Ţiriac a dezvăluit de ce crede că este amp;#8220;extraordinar de inteligent”
Ion Ţiriac a dezvăluit de ce crede că este amp;#8220;extraordinar de inteligent”
Ion Ţiriac a dezvăluit de ce crede că este amp;#8220;extraordinar de inteligent”
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Salată de orez cu ton, porumb și legume
Salată de orez cu ton, porumb și legume
Salată de orez cu ton, porumb și legume
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
fresh
Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă

Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă

Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă

Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate

Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate

Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi

Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi

Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute

Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute
închide