Totul despre păstăile de edamame. Cum le gătești ca să te bucuri de gustul lor exotic

Păstăile de edamame sunt foarte folosite în bucătăria asiatică și în cea vegetariană mai ales datorită beneficiilor lor nutriționale. În plus, sunt destul de versatile, putând fi consumate fără să fie tratate termic ca o gustare.

păstăi de edamame și boabele lor servite în boluri
Poți să consumi păstăi de edamame la gustare sau ca fel principal / Shutterstock

Edamamele sunt o varietate de păstăi de soia, alături de tempeh, miso și tamari. Sunt considerate legume, deși cresc în arbuști. În gastronomia europeană și americană au păstruns relativ de curând, însă ele sunt consumate de mai bine de 2000 de ani în China. De aici au ajuns în Japonia și în alte țări din Asia, devenind ingredient de bază al bucătăriilor locale. Unii istorici fac referire la texte antice chinezești care menționează cultivarea de edamame chiar înainte de acum 2000 de ani.

Citește și

De multe ori păstăile de edamame sunt confundate cu cele de mazăre, dar, în afară de faptul că ambele sunt legume, există diferențe majore între ele. Au gust și beneficii nutriționale deosebite, iar la o privire atentă se văd aspecte dinstincte în modul în care arată. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Păstăile de edamame și-au câștigat popularitatea în mare parte datorită faptului că sunt extrem de bogate în proteine complete. Conțin toți aminoacizii esențiali de care are nevoie organismul pentru menținerea sănătății musculaturii, pentru echilibrul hormonal și pentru aparatul cardiovascular.

Beneficiile nutriționale ale păstăilor de edamame

Pe lângă proteine de calitate, păstăile de edamame mai conțin și alți nutrienți valoroși pentru organism. Potrivit Departamentului American pentru Agricultură (USDA) 75 g de edameme conțin :  

  • Calorii 100
  • Proteine: 10 g (20% din doza zilnică recomandată)
  • Lipide: 5 g
  • Carbohidrați: 8 g
  • Fibre: 6 g (24%  din doza zilnică recomandată)
  • Calciu: 60 mg
  • Fier: 8 mg
  • Sodiu: 15 mg
  • Vitamina C: 6 g

Proteinele din edamame sunt mai benefice pentru organism decât cele de origine animală pentru că nu conțin grăsimi saturate. De asemenea, aduc un aport mai important de vitamine, minerale și fibre decât carnea sau laptele. Potrivit unor studii, doar 25 de grame de proteine provenite din soia reduc riscul de boli cardiovasculare.

La fel ca celelalte tipuri de soia și edamamele conțin fitoestrogeni (estrogeni naturali). Aceștia sunt de mare ajutor pentru ameliorarea simptomelor menopauzei, inclusiv bufeuri și transpirații nocturne. De asemenea reduc nivelul colesterolului.

Păstăile de edamame ar putea ajuta la pierderea în greutate

Datorită aportului de proteine și fibre, edamamele te pot ajuta să pierzi kilograme, în contextului unei alimentații echilibrate. Un studiu publicat în 2017 în revista Nutrients arată că, în general, soia pot reduce riscul de apariție a bolilor cardiovasculare datorită potențialului lor antiinflamator.

Acesta este și una dintre cauzele obezității.

Un alt motiv pentru care ar trebui să introduci edamamele în alimentație atunci când vrei să slăbești este că nu conțin grăsimi saturate. Dacă înlocuiești proteinele de origine animală cu ele vei observa că în timp vei avea și un nivel al colesterolului mai scăzut.

Cum alegi păstăile de edamame

Edamamele se găsesc în magazine atât proaspete, cât și congelate. Dacă alegi ultima dintre variante cea mai bună soluție este să le gătești după indicațiile producătorului și să respecți data de expirare de pe ambalaj. Este recomandat să alegi produsele care nu au sare și sosuri adăugate pentru a evita ingerarea de aditivi alimentari.

Înainte de a cumpăra edamame este important să știi ce fel de preparate vei găti. Dacă urmează să le consumi drept garnitură cel mai bine este să le alegi pe cele păstăi, dar dacă vrei să le adaugi în salate sau supe poți să cumperi doar boabele.

Dacă vei cumpăra edamame proaspete alege păstăile care sunt ferme la atingere și au o culoare verde strălucitoare, fără pete. Le poți depozita în frigider între 7 și 10 zile.

Cum se gătesc păstăile de edamame

Atunci când păstăile de edamame sunt consumate la gustare de obicei sunt coapte înainte. Trebuiea spălate foarte bine pentru a îndepărta toate reziduurile care ar putea rămâne în timpul procesului de culegere. După ce sunt coapte trebuie doar să apeși puțin pe păstaie și boabele vor ieși. Atunci când le servești drept garnitură poți să le asezonezi cu puțină sare.

Mai poți să gătești păstăile de edamame la aburi, poți să le fierbi sau chiar să le pui la cuptorul cu microunde cu puțină apă. Orice variantă ai alege trebuie să știi că nu au nevoie de mult timp pe foc: doar 1 minut la microunde sau 4-7 minute la aburi sau fierte.

Dacă ai cumpărat prea multe endamame le poți pune pentru câteva secunde în apă clocotită cu sare, după care să le scoți într-un castron cu gheață și să se congelezi. Le poți consuma chiar și după 8 luni.

Contraindicații pentru consumul de edamame

Persoanele care au alergie la soia nu ar trebui să consume edamame. Uneori apar simptome ușoare cum ar fi diaree, constipația sau crampele stomacale. Sunt cazuri în care acest lucru se poate întâmpla și în lipsa unei alergii, mai ales dacă nu ești obișnuit cu un aport mare de fibre și introduci păstăile de edamame brusc în dieta ta.

Sunt studii care asociază consumul de soia cu apariția unor tipuri de cancere ce țin de dereglerările hormonale, cum ar fi cel de sân. Un motiv în plus de îngrijorare este legat de păstăile de edamame pentru că au un conținut mai mare de isoflavonoide comparațiv cu alte sodiuri de soia, potrivit unui studiu publicat în ianuarie 2018 în revista Nutrients.

Studiile citate sunt realizate în mare parte pe animale, așa încât este greu de demonstrat dacă efectele se aplică și în cazul oamenilor. Este nevoie de mai multe cercetări care să arate ce se întâmplă cu corpul uman în cazul consumului de flavonoide.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune porționată pe platou
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Cremă de ciocolată și cafea în bol
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos pe un suport rustic de lemn
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Cremă de ciocolată neagră cu mascarpone în bol
Cremă de ciocolată neagră cu mascarpone, pentru deserturi
Cremă de ciocolată neagră cu mascarpone, pentru deserturi
tocană de ciuperci cu ceapă servită în două boluri
Rețetă de tocană de ciuperci cu ceapă. Ce să-i adaugi ca să iasă foarte gustoasă
Rețetă de tocană de ciuperci cu ceapă. Ce să-i adaugi ca să iasă foarte gustoasă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O cutie plină cu ouă alături de un semn pe care scrie Ziua Mondială a Oului
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
un bol cu sos de soia pus pe o masă de lemn
Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai
Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai
Tocăniță de post cu soia pusă într-un bol de lemn
Tocăniță de post cu soia. O rețetă hrănitoare
Tocăniță de post cu soia. O rețetă hrănitoare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
plăcintă din fulgi de ovăz
05:49
Cum poți folosi fulgii de ovăz, altfel decât în terci pentru micul dejun Cum poți folosi fulgii de ovăz, altfel decât în terci pentru micul dejun
mânare de mazăre fără carne pusă într-o farfurie albă
05:19
Mâncare de mazăre fără carne. Rețeta simplă și gustoasă de post Mâncare de mazăre fără carne. Rețeta simplă și gustoasă de post
cel mai bun aluat pentru plăcinte pus într-o formă specială
05:10
Cum faci cel mai bun aluat pentru plăcinte. Sfaturi ușor de urmat Cum faci cel mai bun aluat pentru plăcinte. Sfaturi ușor de urmat
Femeie întinzând glazură oglindă colorată peste tort
10 decembrie, 06:56
Glazură oglindă colorată, pentru torturi spectaculoase Glazură oglindă colorată, pentru torturi spectaculoase
Paste cremoase cu sos de dovleac
10 decembrie, 05:33
Paste cremoase cu sos de dovleac. Rețeta delicioasă pe care să o încerci în anotimpul rece Paste cremoase cu sos de dovleac. Rețeta delicioasă pe care să o încerci în anotimpul rece
Piure de bob uscat pe platou, cu ceapă roșie și lămâie
10 decembrie, 05:21
Piure de bob uscat. O rețetă gustoasă și hrănitoare Piure de bob uscat. O rețetă gustoasă și hrănitoare
ciorbă de mazăre cu găluște într-un bol alb
9 decembrie, 06:57
Cum faci ciorbă de mazăre cu găluște. Rețeta simplă Cum faci ciorbă de mazăre cu găluște. Rețeta simplă
persoana care folosește cuptorul cu microunde
9 decembrie, 05:49
Cum programezi cuptorul cu microunde pentru ca mâncarea să se încălzească uniform Cum programezi cuptorul cu microunde pentru ca mâncarea să se încălzească uniform
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...
Parteneri
Fursecuri șprițate. Rețetă de fursecuri fragede și delicioase
Fursecuri șprițate. Rețetă de fursecuri fragede și delicioase
Fursecuri șprițate. Rețetă de fursecuri fragede și delicioase
Leguma gustoasă şi bogată în proteine care seamănă cu un cartof. Este cultivată la Buzău: Poate să ajungă şi la 3 kg
Leguma gustoasă şi bogată în proteine care seamănă cu un cartof. Este cultivată la Buzău: "Poate să ajungă şi la 3 kg"
Leguma gustoasă şi bogată în proteine care seamănă cu un cartof. Este cultivată la Buzău: "Poate să ajungă şi la 3 kg"
Ce nu a mai făcut Ion Ţiriac în nicio zi din ultimii 42 de ani. Dezvăluirea incredibilă făcută de miliardarul român
Ce nu a mai făcut Ion Ţiriac în nicio zi din ultimii 42 de ani. Dezvăluirea incredibilă făcută de miliardarul român
Ce nu a mai făcut Ion Ţiriac în nicio zi din ultimii 42 de ani. Dezvăluirea incredibilă făcută de miliardarul român
Cristina Cioran este din nou gravidă! Aceasta va deveni mamă pentru a doua oară. Ce a declarat
Cristina Cioran este din nou gravidă! Aceasta va deveni mamă pentru a doua oară. Ce a declarat
Cristina Cioran este din nou gravidă! Aceasta va deveni mamă pentru a doua oară. Ce a declarat
Cum a aflat Ali Atay că va deveni tătic. Este căsătorit cu actrița Hazal Kaya
Cum a aflat Ali Atay că va deveni tătic. Este căsătorit cu actrița Hazal Kaya
Cum a aflat Ali Atay că va deveni tătic. Este căsătorit cu actrița Hazal Kaya
Cum ar putea intra Bill Gates în faliment din cauza acțiunilor Tesla, potrivit lui Elon Musk
Cum ar putea intra Bill Gates în faliment din cauza acțiunilor Tesla, potrivit lui Elon Musk
Cum ar putea intra Bill Gates în faliment din cauza acțiunilor Tesla, potrivit lui Elon Musk
Ruladă de porc umplută cu nuci, pâine și merișoare
Ruladă de porc umplută cu nuci, pâine și merișoare
Ruladă de porc umplută cu nuci, pâine și merișoare
Cum să alegi cadoul de Crăciun pentru un toddler. Ghid practic pentru părinți și apropiați
Cum să alegi cadoul de Crăciun pentru un toddler. Ghid practic pentru părinți și apropiați
Cum să alegi cadoul de Crăciun pentru un toddler. Ghid practic pentru părinți și apropiați
Tina Knowles a dezvăluit că i-a fost spart contul, după ce acesta a apreciat o postare legată de acuzațiile aduse lui Jay-Z: Asta nu sunt eu!
Tina Knowles a dezvăluit că i-a fost spart contul, după ce acesta a „apreciat” o postare legată de acuzațiile aduse lui Jay-Z: „Asta nu sunt eu!”
Tina Knowles a dezvăluit că i-a fost spart contul, după ce acesta a „apreciat” o postare legată de acuzațiile aduse lui Jay-Z: „Asta nu sunt eu!”
Cum recunoști îmbătrânirea prematură a pielii și ce poți face ca să o încetinești
Cum recunoști îmbătrânirea prematură a pielii și ce poți face ca să o încetinești
Cum recunoști îmbătrânirea prematură a pielii și ce poți face ca să o încetinești
fresh
Rețetă de tocană de ciuperci cu ceapă. Ce să-i adaugi ca să iasă foarte gustoasă

Rețetă de tocană de ciuperci cu ceapă. Ce să-i adaugi ca să iasă foarte gustoasă

Rețetă de tocană de ciuperci cu ceapă. Ce să-i adaugi ca să iasă foarte gustoasă

Piure de bob uscat. O rețetă gustoasă și hrănitoare

Piure de bob uscat. O rețetă gustoasă și hrănitoare

Glazură oglindă colorată, pentru torturi spectaculoase

Glazură oglindă colorată, pentru torturi spectaculoase

Cum faci ciorbă de mazăre cu găluște. Rețeta simplă

Cum faci ciorbă de mazăre cu găluște. Rețeta simplă

Cum programezi cuptorul cu microunde pentru ca mâncarea să se încălzească uniform

Cum programezi cuptorul cu microunde pentru ca mâncarea să se încălzească uniform
închide