Totul despre păstăile de edamame. Cum le gătești ca să te bucuri de gustul lor exotic

Păstăile de edamame sunt foarte folosite în bucătăria asiatică și în cea vegetariană mai ales datorită beneficiilor lor nutriționale. În plus, sunt destul de versatile, putând fi consumate fără să fie tratate termic ca o gustare.

păstăi de edamame și boabele lor servite în boluri
Poți să consumi păstăi de edamame la gustare sau ca fel principal / Shutterstock

Edamamele sunt o varietate de păstăi de soia, alături de tempeh, miso și tamari. Sunt considerate legume, deși cresc în arbuști. În gastronomia europeană și americană au păstruns relativ de curând, însă ele sunt consumate de mai bine de 2000 de ani în China. De aici au ajuns în Japonia și în alte țări din Asia, devenind ingredient de bază al bucătăriilor locale. Unii istorici fac referire la texte antice chinezești care menționează cultivarea de edamame chiar înainte de acum 2000 de ani.

Citește și

De multe ori păstăile de edamame sunt confundate cu cele de mazăre, dar, în afară de faptul că ambele sunt legume, există diferențe majore între ele. Au gust și beneficii nutriționale deosebite, iar la o privire atentă se văd aspecte dinstincte în modul în care arată. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Păstăile de edamame și-au câștigat popularitatea în mare parte datorită faptului că sunt extrem de bogate în proteine complete. Conțin toți aminoacizii esențiali de care are nevoie organismul pentru menținerea sănătății musculaturii, pentru echilibrul hormonal și pentru aparatul cardiovascular.

Beneficiile nutriționale ale păstăilor de edamame

Pe lângă proteine de calitate, păstăile de edamame mai conțin și alți nutrienți valoroși pentru organism. Potrivit Departamentului American pentru Agricultură (USDA) 75 g de edameme conțin :  

  • Calorii 100
  • Proteine: 10 g (20% din doza zilnică recomandată)
  • Lipide: 5 g
  • Carbohidrați: 8 g
  • Fibre: 6 g (24%  din doza zilnică recomandată)
  • Calciu: 60 mg
  • Fier: 8 mg
  • Sodiu: 15 mg
  • Vitamina C: 6 g

Proteinele din edamame sunt mai benefice pentru organism decât cele de origine animală pentru că nu conțin grăsimi saturate. De asemenea, aduc un aport mai important de vitamine, minerale și fibre decât carnea sau laptele. Potrivit unor studii, doar 25 de grame de proteine provenite din soia reduc riscul de boli cardiovasculare.

La fel ca celelalte tipuri de soia și edamamele conțin fitoestrogeni (estrogeni naturali). Aceștia sunt de mare ajutor pentru ameliorarea simptomelor menopauzei, inclusiv bufeuri și transpirații nocturne. De asemenea reduc nivelul colesterolului.

Păstăile de edamame ar putea ajuta la pierderea în greutate

Datorită aportului de proteine și fibre, edamamele te pot ajuta să pierzi kilograme, în contextului unei alimentații echilibrate. Un studiu publicat în 2017 în revista Nutrients arată că, în general, soia pot reduce riscul de apariție a bolilor cardiovasculare datorită potențialului lor antiinflamator.

Acesta este și una dintre cauzele obezității.

Un alt motiv pentru care ar trebui să introduci edamamele în alimentație atunci când vrei să slăbești este că nu conțin grăsimi saturate. Dacă înlocuiești proteinele de origine animală cu ele vei observa că în timp vei avea și un nivel al colesterolului mai scăzut.

Cum alegi păstăile de edamame

Edamamele se găsesc în magazine atât proaspete, cât și congelate. Dacă alegi ultima dintre variante cea mai bună soluție este să le gătești după indicațiile producătorului și să respecți data de expirare de pe ambalaj. Este recomandat să alegi produsele care nu au sare și sosuri adăugate pentru a evita ingerarea de aditivi alimentari.

Înainte de a cumpăra edamame este important să știi ce fel de preparate vei găti. Dacă urmează să le consumi drept garnitură cel mai bine este să le alegi pe cele păstăi, dar dacă vrei să le adaugi în salate sau supe poți să cumperi doar boabele.

Dacă vei cumpăra edamame proaspete alege păstăile care sunt ferme la atingere și au o culoare verde strălucitoare, fără pete. Le poți depozita în frigider între 7 și 10 zile.

Cum se gătesc păstăile de edamame

Atunci când păstăile de edamame sunt consumate la gustare de obicei sunt coapte înainte. Trebuiea spălate foarte bine pentru a îndepărta toate reziduurile care ar putea rămâne în timpul procesului de culegere. După ce sunt coapte trebuie doar să apeși puțin pe păstaie și boabele vor ieși. Atunci când le servești drept garnitură poți să le asezonezi cu puțină sare.

Mai poți să gătești păstăile de edamame la aburi, poți să le fierbi sau chiar să le pui la cuptorul cu microunde cu puțină apă. Orice variantă ai alege trebuie să știi că nu au nevoie de mult timp pe foc: doar 1 minut la microunde sau 4-7 minute la aburi sau fierte.

Dacă ai cumpărat prea multe endamame le poți pune pentru câteva secunde în apă clocotită cu sare, după care să le scoți într-un castron cu gheață și să se congelezi. Le poți consuma chiar și după 8 luni.

Contraindicații pentru consumul de edamame

Persoanele care au alergie la soia nu ar trebui să consume edamame. Uneori apar simptome ușoare cum ar fi diaree, constipația sau crampele stomacale. Sunt cazuri în care acest lucru se poate întâmpla și în lipsa unei alergii, mai ales dacă nu ești obișnuit cu un aport mare de fibre și introduci păstăile de edamame brusc în dieta ta.

Sunt studii care asociază consumul de soia cu apariția unor tipuri de cancere ce țin de dereglerările hormonale, cum ar fi cel de sân. Un motiv în plus de îngrijorare este legat de păstăile de edamame pentru că au un conținut mai mare de isoflavonoide comparațiv cu alte sodiuri de soia, potrivit unui studiu publicat în ianuarie 2018 în revista Nutrients.

Studiile citate sunt realizate în mare parte pe animale, așa încât este greu de demonstrat dacă efectele se aplică și în cazul oamenilor. Este nevoie de mai multe cercetări care să arate ce se întâmplă cu corpul uman în cazul consumului de flavonoide.

Citește și
CELE MAI CITITE
brașovence
Brașovence. Rețeta de clătite umplute cu carne pe care o vei adora
Brașovence. Rețeta de clătite umplute cu carne pe care o vei adora
ketchupul la frigider
Se ține ketchupul la frigider? Iată ce trebuie să știi despre cel mai popular sos
Se ține ketchupul la frigider? Iată ce trebuie să știi despre cel mai popular sos
ciorbă de burtă ardelenească
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră secționată pe un platou și o porție pe o farfurie ținută în mâini
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate porționat
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O cutie plină cu ouă alături de un semn pe care scrie Ziua Mondială a Oului
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
un bol cu sos de soia pus pe o masă de lemn
Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai
Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai
Tocăniță de post cu soia pusă într-un bol de lemn
Tocăniță de post cu soia. O rețetă hrănitoare
Tocăniță de post cu soia. O rețetă hrănitoare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
sfiha
05:46
Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă
fajitas
05:00
Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican
Clafoutis cu pere evantai și migdale pe o farfurie, alături de furculițe
13 septembrie, 06:15
Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan în două farfurii
13 septembrie, 05:25
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină
Porție de cheesecake cu pere caramelizate pe o spatulă de tort
12 septembrie, 07:03
Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant
Tocană de vită cu dovleac și vin roșu în bol rustic
12 septembrie, 05:03
Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure, porționat pe un platou, alături de pere proaspete
11 septembrie, 09:47
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară porționată, alături de un ceainic alb și prune
11 septembrie, 05:01
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Cea mai bună metodă de a împiedica moliile să-ți deterioreze hainele. Cum poți să-ți păstrezi în siguranță garderoba
Cea mai bună metodă de a împiedica moliile să-ți deterioreze hainele. Cum poți să-ți păstrezi în siguranță garderoba
Cea mai bună metodă de a împiedica moliile să-ți deterioreze hainele. Cum poți să-ți păstrezi în siguranță garderoba
Delicatesele cu care apicultorii români s-au reinventat. Preţurile variază pentru fiecare buzunar
Delicatesele cu care apicultorii români s-au reinventat. Preţurile variază pentru fiecare buzunar
Delicatesele cu care apicultorii români s-au reinventat. Preţurile variază pentru fiecare buzunar
Ce pensie ia lună de lună de la statul romăn milionarul cu un salariu de 33.000 de euro
Ce pensie ia lună de lună de la statul romăn milionarul cu un salariu de 33.000 de euro
Ce pensie ia lună de lună de la statul romăn milionarul cu un salariu de 33.000 de euro
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa Ca o apă cristalină? Cât de schimbat e în prezent
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa „Ca o apă cristalină”? Cât de schimbat e în prezent
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa „Ca o apă cristalină”? Cât de schimbat e în prezent
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
„Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
„Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
Lorde a vorbit despre motivul pentru care și-a acoperit pieptul cu bandă adezivă în piesa Man of the Year: Simțeam că lucrurile ies la suprafață
Lorde a vorbit despre motivul pentru care și-a acoperit pieptul cu bandă adezivă în piesa „Man of the Year”: „Simțeam că lucrurile ies la suprafață”
Lorde a vorbit despre motivul pentru care și-a acoperit pieptul cu bandă adezivă în piesa „Man of the Year”: „Simțeam că lucrurile ies la suprafață”
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
fresh
Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant

Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant

Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant

Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent

Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent

Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină

Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină

Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor

Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor

Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican

Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican
închide