Totul despre păstăile de edamame. Cum le gătești ca să te bucuri de gustul lor exotic
Păstăile de edamame sunt foarte folosite în bucătăria asiatică și în cea vegetariană mai ales datorită beneficiilor lor nutriționale. În plus, sunt destul de versatile, putând fi consumate fără să fie tratate termic ca o gustare.
Edamamele sunt o varietate de păstăi de soia, alături de tempeh, miso și tamari. Sunt considerate legume, deși cresc în arbuști. În gastronomia europeană și americană au păstruns relativ de curând, însă ele sunt consumate de mai bine de 2000 de ani în China. De aici au ajuns în Japonia și în alte țări din Asia, devenind ingredient de bază al bucătăriilor locale. Unii istorici fac referire la texte antice chinezești care menționează cultivarea de edamame chiar înainte de acum 2000 de ani.
De multe ori păstăile de edamame sunt confundate cu cele de mazăre, dar, în afară de faptul că ambele sunt legume, există diferențe majore între ele. Au gust și beneficii nutriționale deosebite, iar la o privire atentă se văd aspecte dinstincte în modul în care arată.
Păstăile de edamame și-au câștigat popularitatea în mare parte datorită faptului că sunt extrem de bogate în proteine complete. Conțin toți aminoacizii esențiali de care are nevoie organismul pentru menținerea sănătății musculaturii, pentru echilibrul hormonal și pentru aparatul cardiovascular.
Beneficiile nutriționale ale păstăilor de edamame
Pe lângă proteine de calitate, păstăile de edamame mai conțin și alți nutrienți valoroși pentru organism. Potrivit Departamentului American pentru Agricultură (USDA) 75 g de edameme conțin :
- Calorii 100
- Proteine: 10 g (20% din doza zilnică recomandată)
- Lipide: 5 g
- Carbohidrați: 8 g
- Fibre: 6 g (24% din doza zilnică recomandată)
- Calciu: 60 mg
- Fier: 8 mg
- Sodiu: 15 mg
- Vitamina C: 6 g
Proteinele din edamame sunt mai benefice pentru organism decât cele de origine animală pentru că nu conțin grăsimi saturate. De asemenea, aduc un aport mai important de vitamine, minerale și fibre decât carnea sau laptele. Potrivit unor studii, doar 25 de grame de proteine provenite din soia reduc riscul de boli cardiovasculare.
La fel ca celelalte tipuri de soia și edamamele conțin fitoestrogeni (estrogeni naturali). Aceștia sunt de mare ajutor pentru ameliorarea simptomelor menopauzei, inclusiv bufeuri și transpirații nocturne. De asemenea reduc nivelul colesterolului.
Păstăile de edamame ar putea ajuta la pierderea în greutate
Datorită aportului de proteine și fibre, edamamele te pot ajuta să pierzi kilograme, în contextului unei alimentații echilibrate. Un studiu publicat în 2017 în revista Nutrients arată că, în general, soia pot reduce riscul de apariție a bolilor cardiovasculare datorită potențialului lor antiinflamator.
Acesta este și una dintre cauzele obezității.
Un alt motiv pentru care ar trebui să introduci edamamele în alimentație atunci când vrei să slăbești este că nu conțin grăsimi saturate. Dacă înlocuiești proteinele de origine animală cu ele vei observa că în timp vei avea și un nivel al colesterolului mai scăzut.
Cum alegi păstăile de edamame
Edamamele se găsesc în magazine atât proaspete, cât și congelate. Dacă alegi ultima dintre variante cea mai bună soluție este să le gătești după indicațiile producătorului și să respecți data de expirare de pe ambalaj. Este recomandat să alegi produsele care nu au sare și sosuri adăugate pentru a evita ingerarea de aditivi alimentari.
Înainte de a cumpăra edamame este important să știi ce fel de preparate vei găti. Dacă urmează să le consumi drept garnitură cel mai bine este să le alegi pe cele păstăi, dar dacă vrei să le adaugi în salate sau supe poți să cumperi doar boabele.
Dacă vei cumpăra edamame proaspete alege păstăile care sunt ferme la atingere și au o culoare verde strălucitoare, fără pete. Le poți depozita în frigider între 7 și 10 zile.
Cum se gătesc păstăile de edamame
Atunci când păstăile de edamame sunt consumate la gustare de obicei sunt coapte înainte. Trebuiea spălate foarte bine pentru a îndepărta toate reziduurile care ar putea rămâne în timpul procesului de culegere. După ce sunt coapte trebuie doar să apeși puțin pe păstaie și boabele vor ieși. Atunci când le servești drept garnitură poți să le asezonezi cu puțină sare.
Mai poți să gătești păstăile de edamame la aburi, poți să le fierbi sau chiar să le pui la cuptorul cu microunde cu puțină apă. Orice variantă ai alege trebuie să știi că nu au nevoie de mult timp pe foc: doar 1 minut la microunde sau 4-7 minute la aburi sau fierte.
Dacă ai cumpărat prea multe endamame le poți pune pentru câteva secunde în apă clocotită cu sare, după care să le scoți într-un castron cu gheață și să se congelezi. Le poți consuma chiar și după 8 luni.
Contraindicații pentru consumul de edamame
Persoanele care au alergie la soia nu ar trebui să consume edamame. Uneori apar simptome ușoare cum ar fi diaree, constipația sau crampele stomacale. Sunt cazuri în care acest lucru se poate întâmpla și în lipsa unei alergii, mai ales dacă nu ești obișnuit cu un aport mare de fibre și introduci păstăile de edamame brusc în dieta ta.
Sunt studii care asociază consumul de soia cu apariția unor tipuri de cancere ce țin de dereglerările hormonale, cum ar fi cel de sân. Un motiv în plus de îngrijorare este legat de păstăile de edamame pentru că au un conținut mai mare de isoflavonoide comparațiv cu alte sodiuri de soia, potrivit unui studiu publicat în ianuarie 2018 în revista Nutrients.
Studiile citate sunt realizate în mare parte pe animale, așa încât este greu de demonstrat dacă efectele se aplică și în cazul oamenilor. Este nevoie de mai multe cercetări care să arate ce se întâmplă cu corpul uman în cazul consumului de flavonoide.