Sos de roșii concentrat și aromat, pentru iarnă
Printre conservele de roșii pe care ți-ai propus să le prepari, trece pe listă și rețeta de sos de roșii concentrat și aromat. Este un sos aromat cu usturoi și cimbru, perfect pentru rețetele de paste, de pizza sau de alte mâncăruri.
Galerie foto
Chiar dacă găsești și iarna roșii în piață, gustul roșiilor de vară coapte în grădină nu poate fi egalat. De aceea, profită de sezonul acestora și conservă-le în cât mai multe moduri pentru iarnă. Le poți conserva sub formă de suc, de sos sau de bulion și pastă de roșii. Le poți conserva simple sau aromate cu diferite ierburi și condimente. Poți prepara ketchup de casă și nu vei mai apela la cel din comerț pentru a glazura pizza.
Mai poți conserva roșii și tocate în suc propriu, dar și întregi, în saramură sau în suc de roșii. Rețetele de conserve de roșii sunt foarte versatile, ai de unde alege pentru a atinge gustul propriu. Vezi aici cum poți prepara și rețeta de roșii întregi la borcan, conservate în suc de roșii. Iar în rândurile de mai jos, poți urmări rețeta detaliată pentru a prepara și tu deliciosul sos de roșii concentrat și aromat.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea roșiilor, dar și a celorlalte ingrediente necesare sosului. Apoi vei pregăti o cratiță încăpătoare, cu baza dublă și pereții mai înalți. Spre finalul de fierbere a sosului vei pregăti și borcanele, pentru a fi fierbinți când le vei umple cu sosul fierbinte.
Cum prepari sos de roșii concentrat și aromat
Începe prin a curăța roșiile de pe codițe, apoi le speli cu apă rece și le lași la scurs sau le ștergi. Toacă-le în bucăți mai mici și lasă-le deoparte până când pregătești și celelalte ingrediente.
Curăță ceapa și usturoiul și toacă-le mărunt. Mărunțește bine cimbrul. Poți folosi atât cimbru proaspăt cât și uscat. Însă aroma cimbrului uscat este mult mai intensă.
Așază o tigaie pe flacăra aragazului și pune uleiul la încins. Adaugă ceapa și usturoiul și călește-le ușor, amestecând continuu pentru a nu se arde. Presară și un praf de sare pentru a ajuta ceapa să se deshidrateze. Călește ingredientele doar până când se pătrund ușor.
Trece roșiile prin separatorul de semințe și adaugă sucul de roșii în cratița pregătită. Adaugă și ceapa cu usturoiul călite în ulei.
Așază cratița pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie pentru început. Când sosul de roșii începe să fiarbă, micșorează intensitatea focului la minim. Din acest moment fierbe sosul de roșii pentru 40-45 de minute, până când se reduce și devine consistent. Adaugă sare, cimbru și piper.
Pentru un plus de gust picant poți adăuga și un ardei iute trecut prin mașina de tocat.
Cu 15 minute înainte de a stinge focul, spală sticlele sau borcanele și sterilizează-le împreună cu capacele aferente. Umple-le fierbinți cu deliciosul sos de roșii concentrat și aromat, de asemeni fierbinte. Închide-le ermetic cu capacele și așază o pătură peste ele. Lasă-le să se răcească lent sub pătură, apoi le poți eticheta și transfera în cămară.
Iar dacă mai dorești și alte rețete de conserve pentru iarnă, îți recomandăm să prepari și rețeta de zarzavat pentru ciorbe.
Galerie foto