Sos de usturoi și miere, perfect pentru orice tip de carne
Rețeta de sos de usturoi și miere e din ce în ce mai populară. Aceasta se folosește alături de salatele cu note amare, cu castraveții sau cu creveți, atât ca dressing, cât și ca marinadă. Dacă o încerci o dată, vei vrea să o repeți ori de câte ori ai nevoie de un sos.
Sosurile pentru salate nu ar trebui să fie complicate. Rolul lor este să completeze aromele ingredientelor, să le pună în valoare pentru ca experiența culinară să fie una completă. Pentru că la la acest sos de usturoi și miere aproape toate componentele au gust puternic trebuie să ai grijă să nu rupi echilibrul din farfurie. Rețeta trebuie respectată întocmai, mai ales că usturoiul tinde să acopere toate celelalte arome.
Și dacă ești fan usturoi, nu ezita să prepari rețeta de ficăței de pui cu sos de roșii și usturoi. E curcubeu pe cerul gurii, garantăm.
Ingrediente
Un alt sos delicios pe care ți-l recomandăm este sos de miere și grepfrut. E tot ce ai nevoie pentru a asezona salata verde.
Mod de preparare
Se combină uleiul, oțetul, mierea, usturoiul, sarea și piperul într-un borcan cu un capac. Se închide etanș și se agită până se omogenizează complet toate ingredientele.
Sfaturi pentru a obține cel mai bun sos de usturoi și miere
Pentru a face sos de usturoi și miere nu ai nevoie decât de ulei de măsline extravirgin, oțet de vin alb, miere, usturoi, sare și piper. Se prepară în maximum 10 minute și, dacă vrei să faci o cantitate mai mare, îl poți păstra la frigider într-un borcan cu capac închis etanș chiar și o săptămână. Trebuie să ai grijă ca înainte de fiecare utilizare să agiți bine borcanul pentru ca ingredientele să se omogenizeze.
Oțetul de vin alb poate fi înlocuit și cu oțet de orez, dacă ai la îndemână. Mierea trebuie să fie una cu o textură mai lichidă, de preferat de salcâm, tei sau polifloră. În cazul în care este zaharisită, poți pune borcanul într-un vas cu apă clocotită timp de câteva minute. Vei observa că începe să să își schimbe aspectul. Dacă nu este suficient de lichidă, mai adaugă apă fierbinte. Repetă procesul până când nu mai este nicio urmă de miere solidă.
Sosul de miere și usturoi se folosește pentru salate amare cum sunt andivele sau rucola, pentru preparatele cu castraveți, dar este la fel de savuros și în combinație cu diverse tipuri de carne. Este excelent pentru creveți, ca marinadă sau ca dressing, după ce au fost trași la tigaie. Îl mai poți folosi pentru carnea de porc la baiț. Dacă ții carnea în sos timp de minimum două ore și apoi o pui pe grătar, vei avea o friptură delicioasă. La fel de bun este sosul de usturoi și miere și pentru carnea de pasăre.