Tartă cu gutui caramelizate și sos caramel
Dacă adori gustul și aroma gutuilor, include-le și în rețete de deserturi delicioase. Una dintre acestea poate fi rețeta de tartă cu gutui caramelizate și sos caramel pe care ți-o oferim mai jos.
Galerie foto
Ceea ce ai de făcut pentru acest desert minunat de toamnă, este să pregătești un aluat fraged pe care să-l umpli cu felii de gutui în sos caramel.
Sosul caramel va înnobila gustul gutuilor. Aroma gutuilor coapte se va întrepătrunde cu aroma scorțișoarei și vor degajat un parfum ce v-a învălui întreaga casă spre deliciul întregii familii. Un astfel de desert va cuceri negreșit pe oricine iubește gustul dulce.
Aluatul fraged pentru tartă se prepară foarte simplu, din doar câteva ingrediente. Iar dacă ai mai mult timp la dispoziție de petrecut în bucătărie, poți pregăti un aluat foietaj. Vezi aici cum se prepară rețeta pentru aluat foietaj, de casă. Iar mai jos, îți oferim și rețeta pentru aluat fraged de tartă, umplut cu gutui caramelizate.
Ingrediente
Mod de preparare
Pentru acest desert aromat și delicios vei avea de pregătit, înainte de coacere, atât aluatul cât și gutuile și sosul caramel.
Cum prepari aluat de tartă cu gutui caramelizate
Pune făină într-un bol, dar nu înainte de a o trece prin sită. Creează o adâncitură la mijlocul făinii. Amestecă bicarbonatul de sodiu cu iaurtul și adaugă acest amestec în adâncitura din făină. Apoi adaugă oul, sarea, zahărul, esența și untul rece, tăiat în cubulețe. Amestecă rapid toate aceste ingrediente cu făina din bol, până când obții un aluat compact și nelipicios.
Vezi aici și o rețetă mai simplă de aluat pentru tarte.
Acoperă aluatul cu o folie de prospețime și pune-l la rece pentru aproximativ o oră.
Cum pregătești gutuile și sosul caramel
Spală gutuile cu partea abrazivă a unui burete de vase, apoi șterge-le și taie-le în felii mai grosiere. Stropește-le imediat cu suc proaspăt de lămâie pentru a nu oxida.
Pune zahărul într-o crăticioară așezată pe flacăra aragazului și adaugă 2 linguri de apă. Lasă zahărul să se caramelizeze, amestecând spre final de topire, pentru a nu se arde. Apoi adaugă 50 gr de unt tăiat în cuburi. Amestecă intens până la topirea acestuia. Imediat, adaugă feliile de gutui și amestecă-le ușor prin sosul caramel până când se înmoaie ușor. Scoate feliile de gutui caramelizate într-un alt vas și presară scorțișoară peste ele.
Pune amidonul într-un bol și adaugă 150 ml de apă. Amestecă bine până la omogenizare și adaugă acest amestec peste sosul caramel. Mai fierbe sosul caramel amestecând intens până când devine consistent. Adaugă 25 gr de unt, omogenizează-l și lasă-l la răcit.
Cum montezi și coci delicioasa tartă cu gutui caramelizate și sos caramel
Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Scoatem aluatul de la rece și întinde-l într-o foaie de dimensiunile formei de tartă. Transferă foaia de aluat în interiorul formei de copt. Adaugă sosul caramel la baza aluatului, iar peste acesta așază feliile de gutui caramelizate. Coace tarta cu gutui pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius. După coacere, lasă tarta să se răcească înainte de a o porționa. O poți decora cu zahăr pudră cu aromă de vanilie.
Poți savura delicioasa tartă simplă, sau cu un topping de ciocolată amăruie pentru un contrast de gusturi. Iar pentru data viitoare când mai dorești să prepari un desert delicios cu gutui, îți recomandăm o rețetă de plăcintă cu mere și dulceață de gutui.