Testul rapid care îți arată dacă oul mai este bun de consum
Toate ouăle pe care le cumperi din comerț au inscripționate pe ele o dată. După trecerea ei ai tentația să le arunci, însă trebuie să știi că mai sunt bune câteva săptămâni bune după aceea dată. Află care este testul rapid care îți arată dacă oul mai este bun de consum.
Condiția pentru ca oul să mai fie bun de consum este ca acesta să stea la loc rece în frigider. Dilema apare abia acum. Cum îți dai seama că ouăle nu mai sunt bune de consum dacă nu iei în considerare data ștanțată pe ele?
Testul rapid care îți arată dacă oul mai este bun de consum
Umple un bol cu apă și pune oul în el. Dacă oul se duce în jos ca o piatră și rămâne nemișcat într-o parte atunci este încă proaspăt. Dacă se scufundă, dar rămâne în picioare, clătinându-se, este momentul să îl consumi fiert tare.
Dacă oul plutește la suprafața vasului cu apă atunci trebuie să îl arunci. Nu înseamnă neapărat că este stricat, însă nici nu ai siguranța că este sigur pentru consum, așa că cea mai bună variantă este să ajungă la gunoi.
Cum poți să îți dai seama că un ou fiert este stricat?
Cea mai bună variantă prin care poți vedea dacă ouăle fierte sunt sigure pentru consum este să le miroși. Nu ai cum să nu recunoști emanația produsă de un ou stricat. Află mai multe despre beneficiile consumului de ouă.
Ce reprezintă data înscrisă pe ou
Ouăle proaspete primesc de la producător un termen de valabilitate de 30 de zile, iar văzând data înscrisă pe ele ne putem da seama când au fost produse. Totuși, ele mai pot fi consumate în siguranță și după acea dată dacă au fost ținute la rece.
Înainte de a le folosi într-un preparat este bine să le spargi pe fiecare separat într-un castron, să vezi ce culoare și miros au și apoi să le integrezi în restul compoziției.
Gândește-te că ai nevoie de 10 ouă întregi pentru un desert și ultimul este cu probleme. Pus peste restul compoziție o va strica și va trebui să o iei de la capăt.
Dacă te gândești să le fierbi pentru a le păstra mai mult timp, mai gândește-te. După ce este supus acestui tratament termic poate fi consumat în maximum o săptămână. P
rin fierbere se îndepărtează ceara naturală ce protejează coaja de bacterii, iar acestea au cale liberă. În cazul în care le ții în frigider crude le poți păstra chiar și 2-3 săptămâni după data ștanțată pe coajă, potrivit AllRecipes.com.
Ce se întâmplă dacă mănânci un ou stricat?
Cea mai simplă problemă care poate apărea atunci când mănânci un ou stricat este că vei avea probleme cu stomacul.
Complicațiile apar în cazul în care oul este contaminat cu salmonella. Situațiile de acest tip sunt destul de rare, de 1 la 10.000-30.000 de ouă. Află mai multe despre codurile înscrise pe ouă.
Simptomele contaminării sunt: voma, febră, diaree și crampe stomacale. Acestea apr după 12-72 de ore de la consum și pot dura câteva zile bune. În general nu este nevoie de tratament special, ci doar în funcție de simptomatologie. Când consumi ouă nu uita:
- Cumpără ouă doar din surse sigure
- Păstrează ouăle la frigider
- Aruncă ouăle care sunt crăpate
- Ouăle fierte care nu sunt consumate imediat se vor păstra în frigider necurățate de coajă.