Top 10 brânzeturi maturate din Europa pe care să le încerci măcar o dată în viață

Fără coacere

În Europa fiecare țară are brânzeturi maturate cu tradiție, atât din lapte de vacă, cât și din cel de oaie sau de capră sau un amestec dintre ele. Unele dintre ele au ajuns celebre în întreaga lume datorită gustului lor deosebit.

Cristina Catană
Publicat: 1 aprilie 2024, 08:02
Italia și Franța au cele mai cunoscute brânzeturi maturate din Europa / Shutterstock

Brânzeturi maturate din Europa vei găsi în orice supermarket din lume. Cheddar, parmezan, percorino sunt doar câtva dintre specialitățile care au trecut granițele. Se folosesc la paste, la sandviciuri, la salate și la o mulțime de alte preparate.

Iată care sunt cele mai cunoscute 10 brânzeturi maturate din Europa.

Citește și

Brânzeturi maturate din Europa

Brânzeturile sunt un adevărat deliciu culinar. Acestea nu lipsesc de pe platoul cu aperitive festive. Dacă îți dorești să ai parte de un gust desăvărșit și o masă cu totul aparte, atunci trebuie să încerci brânzeturile maturate din Europa.

Asiago

Asiago este o brânză semitare pe care o vei găsi cel mai des în două sortimente: proaspătă—Asiago Pressato și maturată—Asiago d’Allevo.

Brânza Asiago este originară din Europa / Shutterstock

În funcție de perioada de maturare, cea din urmă se ge găsește cu subdenumirea Mezzano (4-6 mluni), Vecchio (peste 10 luni) și Stravecchio ( peste 15 luni).

Se produce în regiunea Asiago încă din anul 1000, iar la începuturi nu era folosit decât lapte de oaie. Astăzi se produce din lapte de vacă și în provinciile Vicenza, Treviso și Padua.

Cheddar

Brânza Cheddar este una dintre cele mai populare sortimente în întreaga lume. Își are originea în satul Cheddar, din comitatul Somerset din Anglia. A fost produsă pentru prima dată în secolul al XII-lea. Este o brânză tare, din lapte de vacă și poate avea culoarea albă până la galben.

Brânza cheddar poate fi de la albă până la aproape portocaliu / Shutterstock

Când este maturată are o textură ușor sfărâmicioasă, iar culoarea devine mai închisă. Se folosește pentru paste, se poate pune pe grătar, este perfectă pentru sandviciuri calde.

Piave

Brânza Piave poartă numele unui râu ce trece prin provincia Belluno, din regiunea Veneto, din Italia.

Este o brânză tare preparată din lapte de vacă. Se găsește în mai multe variante: Fresco (proaspătă), Mezzano (maturată 60-80 zile), Vecchio (maturată mai mult de 180 zile), Vecchio Selezione Oro (maturată 12 luni) și Vecchio Riserva (maturată 18 luni sau mai mult).

Cea proaspătă are o aromă ușor dulce, însă pe măsură ce se maturează devine mai picantă. Piave Mezzano este perfectă pentru sufleuri, iar sortimentele mai vechi se folosesc pentru risotto și paste.

San Michali

San Michali este o brânză tare care se produce doar din lapte de la vacile crescute în insula Syros din Arhipelagul Cicladelor din Grecia.

De mai bine de 50 de ani se obține prin aceleași metode tradiționale. Vacile sunt hrănite cu plante și ierburi aromatice ceea ce face ca laptele să aibă un gust specific.

San Michali poate fi folosită în omlete și sufleuri / Shutterstock

Brânza este de culoare galbenă, în formă de cilindri, aromată și are o mulțime de găuri neregulate. Se consumă ca atare sau ca ingredient pentru omlete sau sufleuri.

Dubliner

Dubliner este o brânză tare irlandeză produsă din lapte de vacă în regiunea Cork.  Are o textură fermă, cu arome de nuci, cu note ușor dulci.

Brânza Dubliner poate avea diverse arome / Shutterstock

O poți găsi în magazine cu mai multe arome. Se potrivește perfect cu un pahar de Cabernet sau cu o halbă de bere.

Beaufort

Brânza Beaufort poartă denumirea orașului său de origine din regiunea franceză Rhône-Alpes. Se produce încă din Evul Mediu din lapte de vacă din rasa Tarentaise și este lăsată să se matureze aproximativ 4-5 luni.

Brânza Beaufort are standarde foarte înalte de calitate / Shutterstock

În primele două luni este frecată zilnic cu sare și apoi, pe măsură ce brânza se maturează, este unsă cu un amestec de saramură, zer și bucăți de brânză veche.

Brânza Beauford se găsește în trei sortimente:  Le Beaufort—produsă din noiembrie până în mai, Le Beaufort d’Été—produsă vara și Le Beaufort Chalet d’Alpage—produsă din laptele unei singure cirezi crescută la altitudini de peste 1500 m.

Gruyère

Gruyère este o brânză tare obținută din lapte de vacă. La exterior este galben-intens în timp ce interiorul este galben pal până aproape de alb ivoriu. Versiunea elvețiană este sărată, cu note de nuci, fără să aibă găuri, în schimb ce Gruyère produsă în Franța este obligatoriu să aibă mici găurele cu dimensiuni de variază.

Brânza Gruyère din Franța are găuri neregulate / Shutterstock

Brânza Gruyère trebuie maturată cel puțin 120 de zile în pivnițe pentru a căpăta aroma specifică. Se topește frumos, astfel încât este potrivită pentru fondue, dar și pentru sandviciuri calde. Încearcă și rețeta de sandviș hawaian cu șuncă și mozzarella.

Pecorino Siciliano

Pecorino Siciliano este unul dintre cele mai vechi tipuri de brânză produse în Europa. Se produce din lapte de oaie, în Sicila și se distinge prin modelul de împletitură de coș pe care îl are la exterior.

Pecorino Siciliano este o brânză preparată de ciobanii sicilieni de mii de ani / Shutterstock

Are o aromă de iarbă, este picantă doar cât trebuie. Totuși, pe măsură ce se învechește și aromele i se intensifică.

În magazine se găsește în mai multe sortimente: Tuma, Primo Sale, Secondo Sale și Stagionato. Toate sunt potrivite atât pentru a fi puse pe un platou de brânzeturi, dar și în paste.

Grana Padano

Brânza Grana Padano a fost produsă pentru prima dată în secolul al XI-lea de călugării cistercieni de la Abația Santa Maria di Rovegnano Abbey din Chiaravalle Milanese. Este recunoscută ca fiind singura brânză care poate înlocui parmezanul Parmigiano-Reggiano, care este mai cunoscut și mai scump.

Grana Padano seamănă destul de mult la gust cu parmezanul / Shutterstock

Grana Padano se obșine din lapte de vacă nepasteurizat și se găsește în trei sortimente: Grana Padano (maturată 9-16 luni), Trentin Grana (maturată între 16 și 20 luni) și Grana Grattugiato (maturată peste 20 de luni).

Parmigiano Reggiano

Parmigiano Reggiano este considerată unul dintre cele mai bune tipuri de brânză din lume. Este obișinut din lapte de vacă semi-degresat, cu o aromă ce merge de la note de nuci la cele picante, în funcție de cât de maturat este parmezanul.

Parmigiano Reggiano este cea mai cunoscută brânză din lume / Shutterstock

Este produs încă din Evul Mediu când călugării benedectini și cistercieni au ajuns în valea Po și au început să producă acest tip de brânză care mai târziu a fost denumit Parmezan, după numele orașului Parma.

Astăzi parmezanul este produs doar în regiunile Parma, Reggio Emilia, Modena și Bologna în Emilia-Romagna, dar și în provincia Mantua din Lombardia.

Parmigiano se găsește în mai multe sortimente: Mezzano (maturat 12-15 luni), Parmigiano Reggiano (maturat 12-24 luni sau mai mult) și Parmigiano Reggiano Extra (care este maturat mai mult de 18 luni și trebuie să treacă mai multe teste de calitate).

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Te-ar mai putea interesa și
Top 10 cele mai cunoscute brânzeturi proaspete din Europa. 2 dintre ele sunt din România
Top 10 cele mai cunoscute brânzeturi proaspete din Europa. 2 dintre ele sunt din România
15 combinații de vin și brânză pe care toată lumea ar trebui să le știe
15 combinații de vin și brânză pe care toată lumea ar trebui să le știe
Top 5 cele mai sănătoase brânzeturi din lume. De ce recomandă nutriționiștii să le incluzi în dieta ta
Top 5 cele mai sănătoase brânzeturi din lume. De ce recomandă nutriționiștii să le incluzi în dieta ta
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
02:40
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
21 noiembrie, 08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
21 noiembrie, 06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
21 noiembrie, 05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
fresh

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă