Cum se păstrează cartofii dulci. Detaliul care îți arată că încep să se strice
Cartofii dulci sunt o legumă rădăcinoasă cu o varietate de culori și arome, cunoscuți pentru gustul dulce și textura lor moale și catifelată. Nu sunt doar delicioși, ci și o sursă excelentă de nutrienți și antioxidanți. Sunt din ce în ce mai populari și în România, însă trebuie să acorzi atenție câtorva detalii pentru a te asigura că sunt buni de consum. Descoperă cum se păstrează cartofii dulci. Iată detaliul care îți arată că încep să se strice.
Cartofii sunt cunoscuți ca fiind una dintre cele mai rezistente culturi posibile. De cele mai multe ori pare că pot fi consumați și după săptămâni bune după ce i-ai cumpărat. Dacă sunt depozitați corect într-o cămară răcoroasă, uneori pot rezista chiar și luni bune fără să se strice.
Totuși, cartofii dulci sunt mult mai sensibili, dar au o mulțime de beneficii pentru organism. Au o durată de viață de aproximativ 3-5 săptămâni. Poți observa foarte simplu că au început să se deterioreze. Crăpăturile sau petele de pe coajă sunt semne clare că trebuie aruncați. Sunt situații în care anumite părți din ei mai pot fi recuperate, dar dacă ești în magazin nu alege cartofii care au coaja deja cu probleme.
Cum se păstrează cartofii dulci
Cartofii dulci trebuie păstrați într-un loc răcoros, întunecat și bine ventilat. Evită păstrarea lor în frigider, deoarece temperaturile scăzute le pot deteriora textura și gustul. Cel mai bine este să îi ții într-un dulap sau într-un un sertar de legume din bucătărie sau din cămară.
Temperatura ideală pentru păstrarea cartofilor dulci este în jurul a 10-13°C. Evită expunerea directă la lumină solară sau la temperaturi ridicate.
Folosește recipiente perforate, cum ar fi cutii de carton sau saci de hârtie, care permit aerisirea, prevenind acumularea de umiditate și prelungind astfel viața cartofilor dulci. Evită să-i pui în recipiente sigilate sau în plastic, deoarece acestea pot crea o umiditate excesivă.
Verifică periodic cartofii dulci depozitați pentru a elimina cei deteriorați sau cei care au început să se deterioreze. Un singur cartof afectat poate afecta și ceilalți, așa că este important să îi înlături pe cei care prezintă semne de deteriorare.
Dacă depozitezi mai mulți cartofi dulci împreună, încearcă să îi separi sau să folosești hârtie între ei pentru a preveni contactul direct, astfel încât dacă unul se deteriorează, să nu afecteze întreaga lot.
Atunci când vrei să îi gătești trebuie să îi speli bine și să le freci coaja pentru a îndepărta toate impuritățile, la fel cum faci și cu cartofii obișnuiți. Acest proces este necesar indiferent dacă urmează să îi gătești cu tot cu coajă sau să o îndepărtezi.
Cum alegi cartofii dulci
Atunci când cumperi cartofi dulci trebuie să fii atentă la câteva detalii, mai ales dacă nu vrei să îi gătești imediat cei ai ajuns cu ei acasă. Alege-i pe cei cu o coajă netedă, fără pete mari, tăieturi sau deteriorări semnificative.
Coaja ar trebui să fie fermă și să nu prezinte semne de putrezire. De asemenea, tuberculul trebuie să fie ferm și greu pentru dimensiunea lui, fără zone moi sau lăsate, potrivit Daily Meal.
Cartofii dulci se găsesc în diverse culori, de la portocaliu și galben până la violet sau chiar alb. Culorile vibrante sunt adesea un indicator al prospețimii și al conținutului ridicat de antioxidanți.