Tort cu cremă de dovleac copt și glazură de ciocolată
Pentru un weekend petrecut cu familia și prietenii și pentru că este sezonul dovlecilor, merită preparat un tort cu cremă de dovleac copt și glazură de ciocolată.
Dovleacul copt este desertul de toamnă cel mai îndrăgit și mai simplu de preparat. Este desertul adorat din copilărie pentru că îl preparau bunicile în spuza sobelor cu lemne existente pe atunci. În zilele noastre se prepară mai rapid și mai ușor, la cuptor sau în vase electrice. Este delicios atât consumat ca atare sau glazurat cu miere, dar și sub formă de creme sau adăugat în aluaturi.
Citește aici mai multe despre Beneficiile consumului de dovleac pentru sănătate!
Dovleacul copt nu oferă doar gust delicios și aromat, ci și o serie de proprietăți benefice sănătății organismului. Indiferent de opțiunea preparării acestuia, te poți bucura de un plus de sănătate dintr-o porție de preparat cu dovleac. Poți opta pentru o rețetă de supă cremă, o rețetă de tartă, plăcintă sau de ce nu, o rețetă de tort cu dovleac. Îți oferim mai jos rețeta celui mai delicios tort cu dovleac, cu listă completă de ingrediente și modul de preparare explicat pas cu pas.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea tortului constă în coacerea dovleacului la cuptor. Îl poți coace simplu, glazurat cu zahăr sau cu scorțișoară.
Vezi aici cum se prepară cel mai bun dovleac copt la cuptor!
Cum prepari blat de tort cu cremă de dovleac copt
Pentru a prepara blatul de tort, mai întâi separă albușurile de gălbenușuri în două boluri. Presară sare peste albușuri și lasă-le 10 minute la temperatura camerei. Între timp, pregătește ciocolata.
Pune un vas pe baie de aburi și adaugă în el ciocolata ruptă în bucăți mici împreună cu untul și laptele. Amestecă cu o spatulă până când se topesc ingredientele solide și compoziția este uniformă. Las-o să se răcească pe masa din bucătărie.
Când albușurile s-au odihnit, iar ciocolata s-a răcit, poți începe amestecarea ingredientelor pentru blat.
Nu uita să pornești mai întâi cuptorul la 180 de grade Celsius.
Bate albușurile spumă, adăugă zahărul treptat și oprește-te atunci când obții o bezea fermă. Amestecă gălbenușurile în compoziția de ciocolată și adaugă amestecul rezultat peste bezeaua de albușuri.
Folosește o spatulă și omogenizează bine compoziția. Apoi, adaugă făina amestecată cu praful de copt și bicarbonatul de sodiu.
Pune hârtie de copt la baza formei de tort, iar pereții laterali îi ungi cu ulei și presari făină. Întinde aluatul pentru blat de tort cu cremă de dovleac copt în forma de copt. Coace-l pentru 35-40 de minute.
Cum prepari crema de dovleac și montezi tortul
Cu ajutorul unui blender transformă miezul dovleacului copt în piure și amestecă-l cu zahărul pudră. Crema de brânză amestec-o bine cu frișca lichidă până când obții consistența unei creme dense. Adaugă piureul de dovleac peste crema de brânză cu frișcă. Adaugă și un praf de sare, omogenizează bine crema și pune-o la rece.
Când blatul de tort s-a răcit complet, îl secționezi în două părți egale. Crema de dovleac copt o împarți în trei părți. Așază prima parte de blat pe un platou de tort și încercuiește-o cu inelul metalic al formei de copt. Întinde peste aceasta prima parte de cremă. Acoperă cu a doua jumătate de blat și presează ușor să se uniformizeze stratul de cremă. Decorează tortul deasupra și pe laterale cu a treia parte de cremă.
Cum prepari glazura de ciocolată pentru tort cu cremă de dovleac copt
Pune frișca lichidă într-o crăticioară la încălzit și adaugă în ea ciocolata ruptă în bucăți. Amestecă bine până când ciocolata este topită și glazura uniformă. Lasă glazura să se tempereze pentru 5-6 minute, apoi toarn-o deasupra tortului. Lasă glazura de ciocolată s[ curgă și pe lateralele tortului pentru un aspect mai interesant.
Pune tortul la frigider până când glazura de ciocolată devine fermă. Apoi, îl poți porționa și savura cu poftă alături de cei dragi.
Dacă vrei să te abați de la rețeta clasică de glazură de ciocolată, îți recomandăm să încerci o rețetă de glazură cu cafea.