Tort cu mere și cremă de zahăr ars. Rețetă din caietul de rețete al bunicii

Timp de gătire: 1 oră și 15 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Românească

Uneori ești în căutarea unor rețete vechi pe care le știai din caietul îngălbenit de vreme al mamei, sau al bunicii? Una dintre acestea poate fi rețeta de tort cu mere și cremă de zahăr ars.

Publicat: 3 octombrie 2022, 06:57

Galerie foto

Tortul se porționează mult mai bine a doua zi / Rețetefeldefel.ro

Este o rețetă veche, dar cu mare succes și în zilele noastre. Crema de zahăr ars era nelipsită de la mesele de weekend când se reunea familia. Iar pentru ocazii mai speciale, mamele sau bunicile preparau tortul cu mere pe care îl decorau cu frișcă naturală. Era un adevărat răsfăț culinar când savurai cu poftă o porție dintr-un astfel de tort.

Citește și

Vezi aici cum se prepară și rețeta pentru crema de zahăr ars!

Iar dacă nu dorești să decorezi tortul cu frică, poți prepara o cremă de vanilie, sau mai simplu, o cremă de mascarpone. Urmărește mai jos rețeta tortului cu cremă de zahăr ars și mere pentru a-ți răsfăța și tu familia cu așa desert delicios și spectaculos.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea merelor și a caramelizării zahărului ce va sta la baza formei de copt.

Pași necesari pregătirii zahărului ars și a cremei pentru tort cu mere și cremă de zahăr ars

Pune 150 de grame de zahăr într-o cratiță cu diametrul de 24-25 cm. Așază cratița pe flacăra aragazului și lasă zahărul să se topească amestecându-l pentru a nu se arde. Când zahărul este topit complet, ridică cratița de pe foc și înclin-o într-o parte și în cealaltă pentru a se dispune zahărul ars și pe pereții laterali ai cratiței. Lasă zahărul ars să se răcească și ocupă-te de mere.

Curăță merele de coajă și cu vârful unui cuțit sau cu un dispozitiv special îndepărtează cotoarele. Așază merele curățate în cratița cu zahărul ars și răcit. Pune merele întregi câte încap, iar pe celelalte taie-le în bucăți și așază-le printre merele întregi.

Pune cratița cu zahăr ars și mere la cuptor pentru 25-30 de minute, pentru a se înmuia merele. În acest interval de timp, ocupă-te de compoziția pentru cremă.

Sparge ouăle într-un bol și adaugă peste ele un praf de sare și zahărul. Amestecă-le până la omogenizare, apoi adaugă esența și laptele și din nou omogenizează compoziția.

Când merele sunt pătrunse, adaugă crema peste ele. Pune cratița într-o tavă cu apă și coace crema de zahăr ars cu mere pentru 40 de minute la 180 de grade Celsius. Cu 10 minute înainte de expirarea timpului de coacere, pregătește compoziția pentru blat de tort cu mere și cremă de zahăr ars.

Pași necesari preparării blatului pentru tort

Sparge cele patru ouă într-un bol și adaugă un praf de sare peste ele. Amestecă intens până la omogenizare. Compoziția pentru blatul de tort nu necesită zahăr, întrucât se va îndulci de la siropul de zahăr ars de la cremă.

Peste compoziția de ouă adaugă făina amestecată cu pudra de cacao. Adaugă și esența și omogenizează bine compoziția. Toarnă compoziția pentru blat de tort peste crema de zahăr ars coaptă. Pune din nou cratița cu tortul la copt pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius.

Scoate tortul din cuptor și lasă-l să se răcească în vas, la temperatura camerei. Apoi, răstoarnă-l pe un platou cu diametrul mai mare, dar nu îndepărta cratița pentru a nu se deforma tortul. Pune platoul cu tortul acoperit de cratiță la frigider și lasă-l acolo de seara până dimineața.

A doua zi îndepărtezi cratița și decorezi tortul cu frișcă. Opțional, poți carameliza 50 de grame de zahăr pentru a decora tortul cu el.

Chiar dacă rețeta este mai complexă și necesită mai mult timp de preparare și răbdare, merită să prepari acest tort cu mere și cremă de zahăr ars pentru că este și gustos și spectaculos, dar și spornic.

Iar dacă ți-am stârnit pofta de a prepara diferite torturi, pentru data viitoare îți oferim o rețetă de tort Medovik. Este o rețetă de tort rusesc cu miere

Citește și
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Te-ar mai putea interesa și
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Tort cu mousse de ciocolată neagră și albă, elegant și delicios
Tort cu mousse de ciocolată neagră și albă, elegant și delicios
Cremă de zahăr ars cu blat de pandișpan. Un desert simplu și savuros
Cremă de zahăr ars cu blat de pandișpan. Un desert simplu și savuros
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
09:48
Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale
08:20
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
08:11
Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți
06:02
5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase 5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase
06:01
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
2 mai, 07:24
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
2 mai, 06:57
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
2 mai, 06:50
Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Sigur vrei să ai cozonaci și gustoși, dar care să arate ca în poze. Trebuie să fie bine crescuți, pufoși, cu crustă lucioasă și bine coaptă. Ca să îi obții trebuie...
2
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...
3
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Pe lângă cozonac și pască, deserturile tradiționale pentru întâmpinarea Sfintelor Sărbători Pascale, merită preparată și rețeta de tort cu ouă de ciocolată. Va fi o încântare și pentru papilele gustative, dar...
4
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
5
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Drobul se face în tradiția românească de Paște, dar trebuie să recunoaștem că îl poți face oricând. Este un aperitiv gustos și versatil perfect pentru orice perioadă a anului. Dacă te-ai...

Parteneri

Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26 de grade Celsius
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26 de grade Celsius
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Semne ale bullying-ului: ce întrebări să pui pentru a descoperi agresiunea
Semne ale bullying-ului: ce întrebări să pui pentru a descoperi agresiunea
Jessie J și-a afișat silueta după naștere într-o rochie mulată. Cântăreața le-a oferit fanilor brazilieni un spectacol unic în Sao Paulo
Jessie J și-a afișat silueta după naștere într-o rochie mulată. Cântăreața le-a oferit fanilor brazilieni un spectacol unic în Sao Paulo
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum
fresh

Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște

Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște

Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri

Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri

Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor

Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor

De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos

De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos

Cozonac Potica sau Povitica, cu umplutură de nuci și cacao

Cozonac Potica sau Povitica, cu umplutură de nuci și cacao