Totul despre fructul dragonului. Cum trebuie ales, consumat și depozitat

Fără coacere

Fructul dragonului sau pitaya este un fruct tropical dulce și crocant. Planta din care provine fructul este de fapt un tip de cactus din genul Hylocereus, care include aproximativ 20 de specii diferite. Popular inițial în sud-estul Asiei și America Latină, fructul dragonului este acum cultivat și savurat în toată lumea. 

Publicat: 4 iulie 2022, 17:28 / Actualizat: 22 iulie 2022, 13:04

Galerie foto

Fructul dragonului poate fi consumat direct din coajă / Profimedia Images

Fructul dragonului și-a câștigat numele după aspectul său – care este oarecum asemănător cu o anghinare – „solzii” ascuțiți din jurul fructului în formă ovală amintesc de un dragon. Te poți bucura de pitaya în salate de fructe, poate fi folosit pentru a crea băuturi și deserturi gustoase și este o gustare minunată și sănătoasă dacă este consumat crud.

Totul despre fructul dragonului

Fructul vine în patru soiuri. Trei dintre ele au coaja roz, unul are pulpa albă, unul cu pulpa roșie și al treilea cu pulpă violet. Al patrulea soi are coaja galbenă și pulp albă. Toate au semințe negre minuscule care sunt comestibile, la fel ca și kiwi. Aspectul său unic permite servirea așa cum este, dar acest fruct tropical este, de asemenea, folosit în cocktailuri. 

Fructul dragonului este destul de simplu de consumat. Trebuie doar să îl tai pe mijloc și să îndepărtezi pulpa cu o lingură. În funcție de soi și de locul în care a fost cultivat, fructele dragonului pot fi scumpe.

Cum se consumă fructul dragonului

În cele mai multe cazuri, fructul dragonului este consumat ca atare, crud sau congelat, scrie Healthline.com. În unele zone ale luii este pus la grătar pe frigărui împreună cu un alt fruct precum ananasul.

Oricât de dură ar părea coaja exterioară, pitaya este ușor de tăiat. Pune pitaya pe un tocător și taie-l fix pe mijloc cu un cuțit ascuțit.

Îndepărtarea pulpei fructului dragonului este destul de simplă și este similară curățării unui avocado. Trebuie să treci o lingură în jurul circumferinței fiecărei secțiuni pentru a separa pulpa de coajă. După ce ai scos pulpa verifică să nu aibă reziduri de coajă și tai-o cubulețe.

Citește și

Ce gust are pitaya?

Acest fruct are un gust dulce, delicat, care ar putea fi caracterizat drept „tropical”. Seamănă cu o încrucișare între kiwi și pere sau kiwi și pepene verde. Textura este oarecum cremoasă cu semințe mici, asemănătoare cu cea a fructelor kiwi.

Soiuri de pitaya

Din punct de vedere tehnic, tipurile de fructe de dragon pot fi defalcate pe gen/specie/hibrid. Genul Hylocereus are trei specii diferite de fructele dragonului, în timp ce Selenicereus are una, iar fiecare specie are mai mulți hibrizi. Cu toate acestea, cea mai simplă clasificare a fructelui dragonului se face după culoarea pe care o au coaja și a pulpa.

Fructul dragonului cu coaja roz, cu pulpa albă (Hylocereus undatus) este cel mai comun. Este cel mai puțin dulce și se comercializează sub denumirile Alice, Cosmic Charlie, David Bowie, Guyute, Harpua, LA Woman, Neitzel, Seoul Kitchen, Thomson și Vietnamese Jaina.

Cel mai comun soi de fructul dragonului / Profimedia Images

Hylocereus polyrhizus are coaja roz și pulpa roșie sau roz și este adesea mai mare și mai dulce decât soiul mai comun. Se găsește sub denimirile Bloody Mary, Red Jaina, Voodoo Child și Zamorano.

Fructul dragonului cu pulpa roșie / Profimedia Images

Hylocereus guatemalensis este a treia specie de pitaya. Are coaja roz strălucitor și pulpa violet. Originar din America Centrală și de Sud, este cultivat și în Florida și este comercializat ca American Beauty.

Pitaya cu pulpă violet / Profimedia Images

Cea mai mică și mai dulce varietate are coaja galbenă și pulpa albă. Cultivat mai ales în America de Sud, Selenicereus megalanthus este cel mai greu de găsit, deoarece nu este produs în masă.

Cel mai scump soi de pitaya / Profimedia Images

De unde cumperi pitaya

Poate fi găsit pe tot parcursul anului, deși sezonul atinge vârful vara și durează până la începutul toamnei. Se poate găsi în supermarketurile din România la raionul de fructe, în zona de fructe exotice.

Fructul de dragon copt are coaja strălucitoare și uniformă. Dacă are câteva pete, nu te îngrijora. Înseamnă că este foarte bine copt. Ia pitaya în palmă și încearcă să-i apeși coaja cu degetul mare. Ar trebui să rămână o mică urmă. Dacă este foarte ferm, va trebui să îl mai lași se coacă câteva zile.

Cum depozitezi fructul dragonului

Pitaya copt poate sta pe blatul din bucătărie chiar și câteva zile. Pentru a-l păstra mai mult timp, pune-l într-o pungă de plastic sigilată și păstrează-l la frigider. Acest fruct poate capta aromele și mirosurile altor alimente, așa că este necesară să îl împachetezi foarte bine. 

Nu îl tăia decât atunci când vrei să îl mănânci. Odată tăiat poate rămâne proaspăt o zi. Odată ce pulpa începe să devină maro și moale înseamnă că este timpul să îl arunci.

Fructul dragonului în rețete

Pitaya este adesea savurat crud, fie tăiat, fie mâncat direct din coajă cu ajutorul unei lingurițe.

Acesta se potrivește perfect cu preparatele din pește, în special cod, ton și mahi-mahi. Poate fi garnitură pentru pește la grătar sau poate face dintr-un sos. 

În salata de fructe, pitaya se combină bine cu aproape orice fruct tropical, așa că amestecă-l cu mango, papaya sau ananas. Gustul dulce al fructelor dragonului în face potrivit în băuturi și în deserturi congelate.

Rețetă de limonadă cu fructul dragonului și mango

Dacă ți-am trezit interesul, îți oferim și o rețetă de limonadă cu fructul dragonului și mango. Descoperă care sunt ingredientele și modul de preparare pas cu pas al unei băuturi răcoroase și extrem de aromate.

Limonadă cu fructul dragonului și mango – Ingrediente

  • 250 g pitaya tăiat cubulețe
  • 170 ml suc de mango
  • 170 ml suc de struguri
  • 4 linguri de suc de lămâie proaspăt stors
  • 1 lămâie feliată, pentru ornat
  • gheaţă
  • 100 ml lapte de cocos sau lapte de migdale (opțional).

Limonadă cu fructul dragonului și mango – Mod de preparare

Se adaugă fructul dragonului și sucul de lămâie în blender. Se amestecă doar până când fructele sunt ușor descompuse.

Se umplu paharele cu cuburi de gheață. Se toarnă amestecul de fructe de dragon și lămâie în fiecare pahar. Se adăugă suc de struguri albi, suc de mango și lapte de cocos (dacă este folosit) în fiecare pahar, apoi se amestecă cu un pai sau o lingură.

Se ornează fiecare pahar cu o felie de lămâie.

Informații nutriționale despre pitaya

Fructul dragonului este o sursă de fier, magneziu și fibre. Iată informațiile nutriționale pentru o porție de 100 de grame:

  • Calorii: 60
  • Proteine: 1,2 grame
  • Grăsime: 0 grame
  • Carbohidrați: 13 grame
  • Fibre: 3 grame
  • Vitamina C: 3% din RDI
  • Fier: 4% din RDI
  • Magneziu: 10% din RDI.

Având în vedere cantitatea mare de fibre și magneziu, precum și conținutul extrem de scăzut de calorii, fructul dragonului poate fi considerat un fruct foarte dens în nutrienți.

Citește și
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Te-ar mai putea interesa și
Limonadă cu zmeură. Rețetă de băutură răcoritoare, foarte aromată
Limonadă cu zmeură. Rețetă de băutură răcoritoare, foarte aromată
Limonadă cu rodii. O băutură răcoritoare și sănătoasă
Limonadă cu rodii. O băutură răcoritoare și sănătoasă
Ce vei primi în Anglia dacă comanzi limonadă. La ce să te aștepți atunci când mergi în vacanță
Ce vei primi în Anglia dacă comanzi limonadă. La ce să te aștepți atunci când mergi în vacanță
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
05:52
Sirop de Aronia pentru iarnă. Rețeta unei băuturi sănătoase Sirop de Aronia pentru iarnă. Rețeta unei băuturi sănătoase
05:46
Cât timp se lasă la fiert pieptul de pui. Trucuri și recomandări pentru a ieși perfect Cât timp se lasă la fiert pieptul de pui. Trucuri și recomandări pentru a ieși perfect
05:38
Pumpkin spice latte. Rețetă de băutură caldă cu dovleac Pumpkin spice latte. Rețetă de băutură caldă cu dovleac
26 noiembrie, 06:55
5 rețete cu tortellini pe care să le încerci oricând vrei să gătești ceva rapid și gustos 5 rețete cu tortellini pe care să le încerci oricând vrei să gătești ceva rapid și gustos
26 noiembrie, 05:48
Trucul care te poate ajuta să cureți perfect coaja oului fiert Trucul care te poate ajuta să cureți perfect coaja oului fiert
26 noiembrie, 05:32
Chec cu fructe uscate și nuci, perfect pentru platoul cu prăjituri Chec cu fructe uscate și nuci, perfect pentru platoul cu prăjituri
25 noiembrie, 05:56
Spaghetti alla Nerano sau paste cremoase cu dovlecei. Rețetă pe cât de ușoară, pe atât de apetisantă Spaghetti alla Nerano sau paste cremoase cu dovlecei. Rețetă pe cât de ușoară, pe atât de apetisantă
25 noiembrie, 05:35
8 feluri inedite în care poți folosi dressingul pentru salată 8 feluri inedite în care poți folosi dressingul pentru salată
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Escalop de porc cu ciuperci și sos cremos, pentru un prânz savuros
Escalop de porc cu ciuperci și sos cremos, pentru un prânz savuros
Încă o lovitură pentru românii cu credite. Cu cât creşte rata la un împrumut de 350.000 de lei, luat pe 30 de ani
Încă o lovitură pentru românii cu credite. Cu cât creşte rata la un împrumut de 350.000 de lei, luat pe 30 de ani
Ce a putut să facă fiul lui Călin Georgescu, la scurt timp după ce tatăl său a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale. Decizie radicală
Ce a putut să facă fiul lui Călin Georgescu, la scurt timp după ce tatăl său a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale. Decizie radicală
Cine sunt nașii de cununie ai lui DOC și ai Ancăi Munteanu. Sunt tot persoane publice
Cine sunt nașii de cununie ai lui DOC și ai Ancăi Munteanu. Sunt tot persoane publice
William Levy și Emilia Dides își confirmă relația după săptămâni de speculații. Cei doi formează un cuplu
William Levy și Emilia Dides își confirmă relația după săptămâni de speculații. Cei doi formează un cuplu
Informațiile electorale false de pe TikTok. Cum au fost influențați utilizatorii din mai multe țări
Informațiile electorale false de pe TikTok. Cum au fost influențați utilizatorii din mai multe țări
Chec cu fructe uscate și migdale
Chec cu fructe uscate și migdale
Clătite din cartofi dulci pentru copii. Rețeta simplă și rapidă
Clătite din cartofi dulci pentru copii. Rețeta simplă și rapidă
Ed Sheeran a cumpărat o clădire de birouri de lux în Londra. Compozitorul și-a extins portofoliul de investiții de 70 de milioane de lire sterline
Ed Sheeran a cumpărat o clădire de birouri de lux în Londra. Compozitorul și-a extins portofoliul de investiții de 70 de milioane de lire sterline
La ce să fii atent când cumperi pâine. Cum o poți alege în funcție de ingrediente
La ce să fii atent când cumperi pâine. Cum o poți alege în funcție de ingrediente
fresh

Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai buni ca la patiserie

Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai buni ca la patiserie

Chec cu fructe uscate și nuci, perfect pentru platoul cu prăjituri

Chec cu fructe uscate și nuci, perfect pentru platoul cu prăjituri

8 feluri inedite în care poți folosi dressingul pentru salată

8 feluri inedite în care poți folosi dressingul pentru salată

Spaghetti alla Nerano sau paste cremoase cu dovlecei. Rețetă pe cât de ușoară, pe atât de apetisantă

Spaghetti alla Nerano sau paste cremoase cu dovlecei. Rețetă pe cât de ușoară, pe atât de apetisantă

5 rețete cu tortellini pe care să le încerci oricând vrei să gătești ceva rapid și gustos

5 rețete cu tortellini pe care să le încerci oricând vrei să gătești ceva rapid și gustos