Varză de Bruxelles murată. Rețetă simplă
Printre legumele pe care le poți prepara sub formă de murături, pentru iarnă, se numără și varza de Bruxelles. Îți oferim mai jos o rețetă simplă de varză de Bruxelles murată, pentru a te bucura de gustul și proprietățile ei la iarnă.
Galerie foto
Specialiștii în nutriție ne recomandă varza de Bruxelles pentru că este una dintre cele mai bune surse de vitamina K. Vitamina K este benefică pentru menținerea sănătății oaselor, a sănătății creierului și stemului cardiovascular. Prin introducerea în alimentație a verzei de Bruxelles, putem preveni anumite boli precum Alzheimer sau accidentele vasculare.
Pe lângă vitamina K, varza de Bruxelles mai conține și cantități mari de vitamina C, cu rol în întărirea sistemului imunitar. Este bogată și în fibre cu rol în sănătatea aparatului digestiv, dar și în antioxidanți. Aceștia au un rol foarte important în lupta împotriva radicalilor liberi. Nu lipsesc nici mineralele precum calciu, cupru, fier, fosfor, mangan și potasiu, ce se regăsesc din belșug în conținutul verzei de Bruxelles.
Cu așa bogăție de elemente benefice organismului, nu ezita introducerea acesteia în alimentația ta. Îți recomandăm să încerci și rețeta de varză de Bruxelles gratinată, la cuptor. Iar mai jos, îți oferim rețeta completă cu listă de ingrediente și pași necesari conservării verzei în saramură.
Ingrediente
Mod de preparare
Înainte de a pregăti ingredientele, pregătește borcanele și capacele care necesită sterilizare, ca pentru oricare rețetă de conserve pentru iarnă. Abia după ce ai terminat cu borcanele te poți ocupa și de ingredientele necesare.
Cum prepari varză de Bruxelles murată
Alege verze potrivite ca mărime și fii atentă ca acestea să fie sănătoase, de culoare verde mai închis. Îndepărtează primele două foi de la fiecare varză, apoi clătește-le cu apă rece și taie din cotoare până la baza verzelor. Adaugă pe fundul borcanelor sterilizate flori de mărar, uscate. Acestea vor oferi o aromă deosebită soluției lichide și implicit, verzelor.
Îndeasă bine în borcane verzele de Bruxelles. Pentru a acoperi mai bine golurile din borcane, taie câteva verze în jumătăți sau în sferturi. Când ai borcanele umplute cu varză de Bruxelles, poți pregăti soluția lichidă.
Așază o cratiță pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate medie. Adaugă apa, oțetul, sarea și zahărul, dar și condimentele enumerate în listă. Amestecă bine ingredientele până când sarea și zahărul se topesc. Lasă soluția lichidă să fiarbă pentru 5-6 minute.
Așază borcanele cu varză într-o tavă metalică și toarnă soluția lichidă fierbinte în ele. Este importantă tava metalică pentru a prelua din căldura lichidului turnat în borcane și a nu se sparge acestea.
Închide borcanele ermetic cu capacele aferente. Acoperă-le cu o pătură și lasă-le acolo să se răcească lent. Această metodă asigură o conservare corectă legumelor sau fructelor folosite. După răcirea borcanelor cu varză de Bruxelles murată, etichetează-le frumos și așază-le pe raftul din cămară. Te vor întâmpina plăcut în sezonul rece, alături de celelalte conserve delicioase.
Și dacă nu ai terminat, încă, de pus murături pentru iarnă, îți mai recomandăm și rețeta de conopidă murată cu morcovi și hrean.
Galerie foto