Wasabi. Ce este și cum poți să faci sosul chiar acasă la tine
Wasabi este nelipsit de lângă sushi. Pasta verde, foarte iute și aromată, se îmbină perfect cu sosul de soia și cu ingredientele delicate de sushi. Află totul despre wasabi și rețeta lui pentru a-l putea prepara chiar la tine acasă.
Wasabi mai este cunoscut și sub numele de ridiche japoneză. Este un condiment tradițional japonez preparat din tulpina plantei wasabi. Aceasta este dată prin răzătoare fină și transformată într-o pastă cu o armă extrem de puternică și iute. Se folosește ca sos pentru sushi și sashimi, dar și pentru a aroma supa de tăieței și tempura.
Din ce se face wasabi
În urmă cu câteva mii de ani planta wasabi era cultivată doar în Japonia, însă astăzi crește și în China, Coreea de Sud și Taiwan. Totuși, ceea ce se vinde astăzi drept wasabi este o combinație de ridiche japoneză, muștar și colorant alimentar. Dacă vrei să mănânci wasabi adevărat poți încerca la un restaurant japonez de calitate sau cumpărând produse pe care scrie 100% wasabi. Află mai multe despre condimentele esențiale pentru preparate gustoase.
Wasabi adevărat se prepară din rădăcina plantei Wasabia japonica. Aceasta este dată printr-o răzătoare fină, apoi amestecată cu apă până când rezultă o pastă fină.
Se poate folosi direct sau poate fi diluată cu sos de soia. Apoi se consumă lângă sushi sau lângă orice fel de preparat cu pește crud, cu carne la grătar—în special vită, cu legume, supe.
Pe piață mai poți găsi și pudră de wasabi care amestecată cu apă se transformă în pastă. Nu va avea aceeași aromă ca pasta preparată din rădăcina proaspătă.
Gustul de wasabi nu poate fi confundat cu nimic. Este iute și condimentat, însă nu la fel de picant ca un ardei iute. De obicei, se consumă cu sos de soia alături și ghimbir murat, iar cele trei au rolul de a amplifica aromele sushi.
De cele mai multe ori wasabi se consumă cu sushi, însă nu este singura sa întrebuințare. Datorită conținutului său de nutrienți are multiple beneficii și asupra sănătății. Află și care sunt secretele restaurantelor de sushi.
Enzimele din wasabi pot ajuta la întărirea sistemului imunitar, prin faptul că luptă împotriva infecțiilor și reduc inflamațiile. De asemenea, poate îmbunătăți circulația, motiv pentru care este recomandat persoanelor care suferă de hipertensiune arterială și varice.
Wasabi este de ajutor și pentru sistemul digestiv. Dacă ai indigestii dese și suferi de constipație consumă mai des acest condiment japonez.
Cum să faci wasabi la tine acasă
Rar vei găsi wasabi curat în supermarketuri, așa că poți încerca să faci acasă acest sos. Vei găsi rădăcină proaspătă în magazine specializate sau în cele gourmet.
Ingrediente
- 1 rădăcină de wasabi răzuită
- 1 lingură de sos de soia
- 1 linguriță de oțet de orez
- 1 linguriță de Mirin
Mod de preparare
Rădăcina de wasabi se dă prin răzătoarea fină. Apoi se pune într-un bol împreună cu restul de condimente. Se amestecă cu un tel până când se încorporează.
Se gustă și dacă mai este nevoie se mai pune sos de soia. Când este gata se pune într-un vas cu capac, se pune la frigider unde se poate păstra până la două săptămâni.