Zacuscă de pește. Zacuscă din macrou proaspăt și macrou afumat
Dacă nu ai o rețetă proprie de zacuscă de pește, îți recomandăm să încerci rețeta de zacuscă din macrou proaspăt și macrou afumat.
Galerie foto
Preparând această zacuscă nu vei mai fi nevoită să dai banii pe conservele de pește din comerț. Este mult mai gustoasă, dar și mai sănătoasă. Chiar dacă lista de ingrediente este mai mare, nu sunt ingrediente complexe. Iar modul de preparare nu este unul laborios.
În plus, poți pregăti o cantitate mai mare de care te vei bucura pe tot parcursul sezonului rece. Și mai mult de atât, vei avea asigurată una dintre mese în zilele de post cu dezlegare la pește.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea macroului proaspăt care necesită fierbere în apă cu oțet și sare.
Pași necesari pentru pregătirea macroului
Curăță peștele de interior și de aripioare, apoi îndepărtează-i capul. Păstrează-l însă, nu îl arunca. Poți prepara din el o delicioasă rețetă de ciorbă de pește.
Clătește bine peștii cu apă rece și porționează-i în bucăți mai mici. Pune pe flacăra aragazului o cratiță ci apa. Când apa începe să fiarbă, adaugă o linguriță de sare și amestecă până când aceasta se topește. Adaugă și 150 ml de oțet, apoi scufundă bucățile de macrou în lichidul care fierbe. Lasă bucățile de macrou să fiarbă pentru aproximativ 15 minute de la primul clocot al apei.
După fierbere, transferă bucățile de macrou într-o sită pentru a se scurge și a se răci. Cu o pensetă de bucătărie îndepărtează oasele din toate bucățile de pește. Apoi, toacă carnea de pește mai mărunt. Îndepărtează pielea și oasele de la macroul afumat și toacă-l mărunt și pe acesta. Când ai tot peștele pregătit poți începe și prepararea rețetei de zacuscă.
Pași necesari pentru a prepara zacuscă de pește
Pune o cratiță mare pe flacăra aragazului și adaugă uleiul. Curăță ceapa, toac-o solzișori și adaug-o în uleiul fierbinte. Las-o să se prepare până când devine sticloasă.
Curăță morcovii, toacă-i mărunt sau dă-i pe răzătoare și adaugă-i peste ceapă. Adaugă și 1-2 linguri din supa în care a fiert peștele, pentru a nu se arde ingredientele în uleiul încins.
Apoi, toacă mărunt ardeii copți, bine scurși și adaugă-i în cratița pentru zacuscă. Adaugă și unul sau doi ardei iuți trecuți prin mașina de tocat. Lasă ingredientele să fiarbă pentru 8-10 minute. Adaugă cele două tipuri de macrou mărunțite, pasta de roșii și condimentele.
Ca să-ți ușurăm munca, îți oferim și un articol cu sfaturi despre cum se curăță perfect ardeii copți.
Amestecă bine toate ingredientele și pune cratița la cuptorul încălzit la 175 de grade Celsius. Lasă delicioasa zacuscă de pește să se prepare la cuptor pentru aproximativ o oră. Pregătește borcanele și capacele pe care trebuie să le sterilizezi înainte. Pune zacusca fierbinte în borcanele așezate într-o tavă metalică.
Vezi mai multe imagini din timpul preparării în GALERIA FOTO!
Închide ermetic capacele și pune din nou tava cu borcane la cuptor pentru 5 minute cu focul aprins. După stingerea focului, lasă borcanele în cuptor până când se vor răci. Abia apoi le poți transfera în cămară.
Și dacă ai dat start preparării rețetelor de zacuscă, îți oferim și o rețetă de zacuscă de vinete, simplă și tare gustoasă.