Totul despre carambola sau fructul stea. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta

Carambola sau fructul stea este originar din sud-estul Asiei, unde se găsesc cele mai mari culturi. Îl mai găsim și în India, restul Asiei, America de Sud, Australia și sudul Statelor Unite. Este folosit frecvent ca decor datorită formei sale.

Carambola pus într-un castron de lemn
Carambola se consumă cu tot cu coajă / Shutterstock

În România nu vei găsi mereu carambola. Totuși, dacă îl vezi pe raftul de la supermarket nu ezita să îl încerci pentru că este foarte gustos și are o mulțime de vitamine.

Carambola este originară din Indonezia, însă găsim arbustul în mai toate zonele cu climă însorită și umedă. Se recoltează de două ori pe an, de obicei la sfârșitul toamnei și la sfârșitul primăverii. Fructul galben, de formă ovală, are creste și arată ca o stea atunci când este feliat. 

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În funcție de soi, mărimea și culoarea variază ușor, de la galben-verde deschis până la galben strălucitor. Se poate consuma întregul fruct, inclusiv coaja ceroasă. De aceea, este ușor de consumat și excelent pentru decor.

Totul despre carambola sau fructul stea

Fructul stea nu necesită decojire, ceea ce îl face o gustare rapidă și ușoară. Dacă vrei fructe dulci, căută carambola de culoare galben strălucitor și ușor rumenite pe marginea crestelor. 

Fructele verzi au un gust puțin mai acid. Fructele necoapte vor continua să se coacă după ce sunt culese. Indiferent de maturitate, alege fructele stea fără pete.

Înainte de consum fructele trebuie spălate. Apoi se scot ambele capete cu un cuțit și se taie felii. Semințele sunt comestibile, dar nu sunt gustoase, așa că îndepărtează-le cu degetele sau cu un cuțit mic. 

Fructele stea pot fi consumate ca atare, adăugate în salatele de fructe sau legume, folosite ca garnitură pentru preparate sau cocktailuri și multe altele. În sud-estul Asiei, este adesea fiert cu zahăr și condimente sau folosit preparate din pește și creveți. În Australia, carambola este consumat drept garnitură, murat sau transformat în sos chutney. Fructele stele pot fi și uscate, scrie Healthline.

Gustul fructului stea

Fructul stea are o aromă dulce, cu o nuanță ușor acrișoară și o pulpă suculentă, fermă, ca de strugure. Gustul fructat este greu de descris, fiind o combinație între aroma de pere coapte, struguri verzi și portocale. Fructele necoapte sunt mai ferme și acidulate, semănând cu mărul verde la aromă.

De unde poți cumpăra carambola

Fructul carambola poate fi găsit în supermarketuri la raionul de fructe exotice. Uneori se vinde la bucată, alteori este ambalat în cutii cu 3-4 bucăți, scrie EatThis.

Cum se păstrează fructele carambola

Carambola se păstrează la temperatura camerei departe de lumina soarelui. 

În funcție de maturitate, fructele stea vor rezista câteva zile. Odată ce crestele devin maro deschis, trebuie păstrate la frigider până la patru zile pentru a nu se coace prea mult. 

Descoperă cum să păstrezi fructele proaspete mai mult timp. Trucuri simple și rapide.

Fructele prea coapte vor avea pete maronii peste tot și pot avea o aromă fermentată. 

Salată de carambola cu rucola, avocado și feta

Carambola se potrivește perfect atât cu legume, cât și cu fructe, dar și cu brânzeturi sau carne. Salata de carambola cu rucola, avocado și feta este hrănitoare, cu texturi și gusturi complexe.

Salată de carambola servită într-o farfurie mare și albă
Salata de carambola este perfectă pentru zilele de vară / Shutterstock

Ingrediente

Pentru salată:

  • 225 g carambola feliată și semințele îndepărtate
  • 60 g salată verde, tocată grosier
  • 60 g rucola
  • 1/2 ceapă roșie mică, tocată
  • 1 avocado, tăiat cubulețe
  • 25 g nuci pecan, tocate
  • 60 g brânză feta, mărunțită

Pentru sos de muștar cu miere

  • 30 ml ulei de măsline
  • 15 ml miere
  • 15 ml oțet de mere
  • 15 ml muștar Dijon
  • 1/4 linguriță sare 
  • 1/8 linguriță piper negru 

Mod de preparare

Într-un borcan mic cu capac, se amestecă uleiul de măsline, mierea, oțetul de mere, muștarul Dijon, sarea și piperul negru. Se acoperă și se agită până se amestecă bine.

Într-un castron se amestecă carambola, , salata verde, rucola, ceapa roșie, avocado și nucile pecan. Se adaugă sosul de muștar Dijon și se amestecă din nou. Se presară brânza feta mărunțită. Se amestecă ușor și se servește imediat.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Lychee cu coajă și fără pe o masă
Lychee, micul fruct cu pulpa aromată și zemoasă. Cum să îl consumi ca să te bucuri de beneficiile lui
Lychee, micul fruct cu pulpa aromată și zemoasă. Cum să îl consumi ca să te bucuri de beneficiile lui
O mână care ține un fruct de mangostan
10 motive pentru care e recomandat să consumi mangostan cât mai des
10 motive pentru care e recomandat să consumi mangostan cât mai des
Trei pepeni de forme diferite puși pe o masă roșie
7 dintre cele mai scumpe fructe din Japonia
7 dintre cele mai scumpe fructe din Japonia
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porție de stufat de miel în bol, alături de un bol cu mămăliguță și tacâmuri din lemn
08:41
Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță
drob crocant, feliat și servit pe un tocător de lemn
06:57
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Două ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori, unul secționat
06:34
Ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori Ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori
Tort cu ouă de ciocolată secționat pe platou
05:32
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Pulpă de miel cu cartofi într-o tavă rustică de lemn, alături de un bol cu sos
28 aprilie, 06:39
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
Porție de pască pufoasă fără aluat în spatula așezată pe farfurie, alături de platoul cu pasca secționată
28 aprilie, 05:53
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Trei rețete de ouă umplute așezate pe un platou
28 aprilie, 05:28
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate în cratiță, alături de un bol cu piure de cartofi
28 aprilie, 05:21
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
Fiica de 24 de ani a lui Gabi Balint a ajuns vedetă pe Tik Tok. Denisa Balint este model şi şi-a dat fanii peste cap
Fiica de 24 de ani a lui Gabi Balint a ajuns vedetă pe Tik Tok. Denisa Balint este model şi şi-a dat fanii peste cap
Fiica de 24 de ani a lui Gabi Balint a ajuns vedetă pe Tik Tok. Denisa Balint este model şi şi-a dat fanii peste cap
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala zombie care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Tartă sub formă de iepuraș, cu ciuperci și roșii
Tartă sub formă de iepuraș, cu ciuperci și roșii
Tartă sub formă de iepuraș, cu ciuperci și roșii
Cauze ale infertilității la bărbați
Cauze ale infertilității la bărbați
Cauze ale infertilității la bărbați
Benny Blanco a mărturisit că i-a luat mult timp să-și dea seama că era îndrăgostit de Selena Gomez: Am fost ultimul care a înțeles
Benny Blanco a mărturisit că „i-a luat mult timp” să-și dea seama că era îndrăgostit de Selena Gomez: „Am fost ultimul care a înțeles”
Benny Blanco a mărturisit că „i-a luat mult timp” să-și dea seama că era îndrăgostit de Selena Gomez: „Am fost ultimul care a înțeles”
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
fresh
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv

Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv

Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă

Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
închide