Totul despre carambola sau fructul stea. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
Carambola sau fructul stea este originar din sud-estul Asiei, unde se găsesc cele mai mari culturi. Îl mai găsim și în India, restul Asiei, America de Sud, Australia și sudul Statelor Unite. Este folosit frecvent ca decor datorită formei sale.
În România nu vei găsi mereu carambola. Totuși, dacă îl vezi pe raftul de la supermarket nu ezita să îl încerci pentru că este foarte gustos și are o mulțime de vitamine.
Carambola este originară din Indonezia, însă găsim arbustul în mai toate zonele cu climă însorită și umedă. Se recoltează de două ori pe an, de obicei la sfârșitul toamnei și la sfârșitul primăverii. Fructul galben, de formă ovală, are creste și arată ca o stea atunci când este feliat.
În funcție de soi, mărimea și culoarea variază ușor, de la galben-verde deschis până la galben strălucitor. Se poate consuma întregul fruct, inclusiv coaja ceroasă. De aceea, este ușor de consumat și excelent pentru decor.
Totul despre carambola sau fructul stea
Fructul stea nu necesită decojire, ceea ce îl face o gustare rapidă și ușoară. Dacă vrei fructe dulci, căută carambola de culoare galben strălucitor și ușor rumenite pe marginea crestelor.
Fructele verzi au un gust puțin mai acid. Fructele necoapte vor continua să se coacă după ce sunt culese. Indiferent de maturitate, alege fructele stea fără pete.
Înainte de consum fructele trebuie spălate. Apoi se scot ambele capete cu un cuțit și se taie felii. Semințele sunt comestibile, dar nu sunt gustoase, așa că îndepărtează-le cu degetele sau cu un cuțit mic.
Fructele stea pot fi consumate ca atare, adăugate în salatele de fructe sau legume, folosite ca garnitură pentru preparate sau cocktailuri și multe altele. În sud-estul Asiei, este adesea fiert cu zahăr și condimente sau folosit preparate din pește și creveți. În Australia, carambola este consumat drept garnitură, murat sau transformat în sos chutney. Fructele stele pot fi și uscate, scrie Healthline.
Gustul fructului stea
Fructul stea are o aromă dulce, cu o nuanță ușor acrișoară și o pulpă suculentă, fermă, ca de strugure. Gustul fructat este greu de descris, fiind o combinație între aroma de pere coapte, struguri verzi și portocale. Fructele necoapte sunt mai ferme și acidulate, semănând cu mărul verde la aromă.
De unde poți cumpăra carambola
Fructul carambola poate fi găsit în supermarketuri la raionul de fructe exotice. Uneori se vinde la bucată, alteori este ambalat în cutii cu 3-4 bucăți, scrie EatThis.
Cum se păstrează fructele carambola
Carambola se păstrează la temperatura camerei departe de lumina soarelui.
În funcție de maturitate, fructele stea vor rezista câteva zile. Odată ce crestele devin maro deschis, trebuie păstrate la frigider până la patru zile pentru a nu se coace prea mult.
Descoperă cum să păstrezi fructele proaspete mai mult timp. Trucuri simple și rapide.
Fructele prea coapte vor avea pete maronii peste tot și pot avea o aromă fermentată.
Salată de carambola cu rucola, avocado și feta
Carambola se potrivește perfect atât cu legume, cât și cu fructe, dar și cu brânzeturi sau carne. Salata de carambola cu rucola, avocado și feta este hrănitoare, cu texturi și gusturi complexe.
Ingrediente
Pentru salată:
- 225 g carambola feliată și semințele îndepărtate
- 60 g salată verde, tocată grosier
- 60 g rucola
- 1/2 ceapă roșie mică, tocată
- 1 avocado, tăiat cubulețe
- 25 g nuci pecan, tocate
- 60 g brânză feta, mărunțită
Pentru sos de muștar cu miere
- 30 ml ulei de măsline
- 15 ml miere
- 15 ml oțet de mere
- 15 ml muștar Dijon
- 1/4 linguriță sare
- 1/8 linguriță piper negru
Mod de preparare
Într-un borcan mic cu capac, se amestecă uleiul de măsline, mierea, oțetul de mere, muștarul Dijon, sarea și piperul negru. Se acoperă și se agită până se amestecă bine.
Într-un castron se amestecă carambola, , salata verde, rucola, ceapa roșie, avocado și nucile pecan. Se adaugă sosul de muștar Dijon și se amestecă din nou. Se presară brânza feta mărunțită. Se amestecă ușor și se servește imediat.