Totul despre carambola sau fructul stea. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta

Carambola sau fructul stea este originar din sud-estul Asiei, unde se găsesc cele mai mari culturi. Îl mai găsim și în India, restul Asiei, America de Sud, Australia și sudul Statelor Unite. Este folosit frecvent ca decor datorită formei sale.

Carambola pus într-un castron de lemn
Carambola se consumă cu tot cu coajă / Shutterstock

În România nu vei găsi mereu carambola. Totuși, dacă îl vezi pe raftul de la supermarket nu ezita să îl încerci pentru că este foarte gustos și are o mulțime de vitamine.

Carambola este originară din Indonezia, însă găsim arbustul în mai toate zonele cu climă însorită și umedă. Se recoltează de două ori pe an, de obicei la sfârșitul toamnei și la sfârșitul primăverii. Fructul galben, de formă ovală, are creste și arată ca o stea atunci când este feliat. 

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În funcție de soi, mărimea și culoarea variază ușor, de la galben-verde deschis până la galben strălucitor. Se poate consuma întregul fruct, inclusiv coaja ceroasă. De aceea, este ușor de consumat și excelent pentru decor.

Totul despre carambola sau fructul stea

Fructul stea nu necesită decojire, ceea ce îl face o gustare rapidă și ușoară. Dacă vrei fructe dulci, căută carambola de culoare galben strălucitor și ușor rumenite pe marginea crestelor. 

Fructele verzi au un gust puțin mai acid. Fructele necoapte vor continua să se coacă după ce sunt culese. Indiferent de maturitate, alege fructele stea fără pete.

Înainte de consum fructele trebuie spălate. Apoi se scot ambele capete cu un cuțit și se taie felii. Semințele sunt comestibile, dar nu sunt gustoase, așa că îndepărtează-le cu degetele sau cu un cuțit mic. 

Fructele stea pot fi consumate ca atare, adăugate în salatele de fructe sau legume, folosite ca garnitură pentru preparate sau cocktailuri și multe altele. În sud-estul Asiei, este adesea fiert cu zahăr și condimente sau folosit preparate din pește și creveți. În Australia, carambola este consumat drept garnitură, murat sau transformat în sos chutney. Fructele stele pot fi și uscate, scrie Healthline.

Gustul fructului stea

Fructul stea are o aromă dulce, cu o nuanță ușor acrișoară și o pulpă suculentă, fermă, ca de strugure. Gustul fructat este greu de descris, fiind o combinație între aroma de pere coapte, struguri verzi și portocale. Fructele necoapte sunt mai ferme și acidulate, semănând cu mărul verde la aromă.

De unde poți cumpăra carambola

Fructul carambola poate fi găsit în supermarketuri la raionul de fructe exotice. Uneori se vinde la bucată, alteori este ambalat în cutii cu 3-4 bucăți, scrie EatThis.

Cum se păstrează fructele carambola

Carambola se păstrează la temperatura camerei departe de lumina soarelui. 

În funcție de maturitate, fructele stea vor rezista câteva zile. Odată ce crestele devin maro deschis, trebuie păstrate la frigider până la patru zile pentru a nu se coace prea mult. 

Descoperă cum să păstrezi fructele proaspete mai mult timp. Trucuri simple și rapide.

Fructele prea coapte vor avea pete maronii peste tot și pot avea o aromă fermentată. 

Salată de carambola cu rucola, avocado și feta

Carambola se potrivește perfect atât cu legume, cât și cu fructe, dar și cu brânzeturi sau carne. Salata de carambola cu rucola, avocado și feta este hrănitoare, cu texturi și gusturi complexe.

Salată de carambola servită într-o farfurie mare și albă
Salata de carambola este perfectă pentru zilele de vară / Shutterstock

Ingrediente

Pentru salată:

  • 225 g carambola feliată și semințele îndepărtate
  • 60 g salată verde, tocată grosier
  • 60 g rucola
  • 1/2 ceapă roșie mică, tocată
  • 1 avocado, tăiat cubulețe
  • 25 g nuci pecan, tocate
  • 60 g brânză feta, mărunțită

Pentru sos de muștar cu miere

  • 30 ml ulei de măsline
  • 15 ml miere
  • 15 ml oțet de mere
  • 15 ml muștar Dijon
  • 1/4 linguriță sare 
  • 1/8 linguriță piper negru 

Mod de preparare

Într-un borcan mic cu capac, se amestecă uleiul de măsline, mierea, oțetul de mere, muștarul Dijon, sarea și piperul negru. Se acoperă și se agită până se amestecă bine.

Într-un castron se amestecă carambola, , salata verde, rucola, ceapa roșie, avocado și nucile pecan. Se adaugă sosul de muștar Dijon și se amestecă din nou. Se presară brânza feta mărunțită. Se amestecă ușor și se servește imediat.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porție de tartă cu caise și cremă de vanilie
Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat
Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat
Chec cu vișine porționat pe două platouri de lemn
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Piure de mazăre cu mentă în farfurie, decorat cu boabe de mazăre și frunze de mentă
Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă
Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Lychee cu coajă și fără pe o masă
Lychee, micul fruct cu pulpa aromată și zemoasă. Cum să îl consumi ca să te bucuri de beneficiile lui
Lychee, micul fruct cu pulpa aromată și zemoasă. Cum să îl consumi ca să te bucuri de beneficiile lui
O mână care ține un fruct de mangostan
10 motive pentru care e recomandat să consumi mangostan cât mai des
10 motive pentru care e recomandat să consumi mangostan cât mai des
Trei pepeni de forme diferite puși pe o masă roșie
7 dintre cele mai scumpe fructe din Japonia
7 dintre cele mai scumpe fructe din Japonia
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Krapfen sau gogoși austriece pufoase, umplute cu gem și decorate cu zahăr
06:38
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Porție de Ciulama de pui cu ciuperci și smântână în bol cu furculiță, doi căței de usturoi și felii de pâine
05:57
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Sparanghel înfășurat în bacon
30 iunie, 06:02
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă
Chocotorta pe un platou, decorată cu biscuiți și ciocolată
30 iunie, 05:44
Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
29 iunie, 06:38
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
29 iunie, 06:09
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
28 iunie, 06:50
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Merdenele pe un tocător de lemn
28 iunie, 06:32
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Dulceață de vișine. Un deliciu pentru micul dejun
Dulceață de vișine. Un deliciu pentru micul dejun
Dulceață de vișine. Un deliciu pentru micul dejun
Ruşii şi-au luat buletine româneşti de la funcţionari corupţi. Unul dintre ei a dat foc casei lui Keir Starmer
Ruşii şi-au luat buletine româneşti de la funcţionari corupţi. Unul dintre ei a dat foc casei lui Keir Starmer
Ruşii şi-au luat buletine româneşti de la funcţionari corupţi. Unul dintre ei a dat foc casei lui Keir Starmer
Cum a ajuns iubita fiului lui Ion Ţiriac una dintre cele mai bogate femei din România
Cum a ajuns iubita fiului lui Ion Ţiriac una dintre cele mai bogate femei din România
Cum a ajuns iubita fiului lui Ion Ţiriac una dintre cele mai bogate femei din România
Raluca Preda, declarații exclusive despre viața sa amoroasă. Ce a dezvăluit prezentatoarea de la Mireasa, Capriciile Iubirii
Raluca Preda, declarații exclusive despre viața sa amoroasă. Ce a dezvăluit prezentatoarea de la Mireasa, Capriciile Iubirii
Raluca Preda, declarații exclusive despre viața sa amoroasă. Ce a dezvăluit prezentatoarea de la Mireasa, Capriciile Iubirii
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Ce mesaj i-a trimis Victoria Beckham soțului ei, după ce fostul star englez a ajuns în spital
Ce mesaj i-a trimis Victoria Beckham soțului ei, după ce fostul star englez a ajuns în spital
Ce mesaj i-a trimis Victoria Beckham soțului ei, după ce fostul star englez a ajuns în spital
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
fresh
Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană

Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană

Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană

Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă

Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă

Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem

Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem

Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc

Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
închide