9 alimente potrivite pentru reducerea colesterolului. Care sunt sfaturile specialiștilor
Colesterolul în sânge, în cantități mari, duce la probleme de sănătate serioase. Principala cauză a creșterii nivelului de colesterol este alimentația nesănătoasă, așa că primul pas spre reglarea lui este schimbarea dietei. Descoperă o listă cu 9 alimente potrivite pentru reducerea colesterolului. Află care sunt sfaturile specialiștilor.
Colesterolul ridicat poate duce la depunerea de grăsime în vasele de sânge. În cazul în care nu se iau măsuri, acestea cresc, iar circulația sângelui prin artere devine dificilă. Uneori, aceste depozite se pot rupe brusc și pot forma cheaguri care pot provoca atac de cord sau accident vascular cerebral.
Alimente potrivite pentru reducerea colesterolului
Medicii recomandă schimbări la nivelul alimentației ca prim pas pentru scăderea nivelului colesterolului în sânge. Trebuie să elimini grăsimile, tot ceea ce este procesat, zaharurile rafinate și să introduci în dietă cât mai multe fructe și legume proaspete. Iată câteva dintre cele mai potrivite alimente pentru reducerea colesterolului.
Cereale integrale
Antioxidanții din cerealele integrale ajută la reducerea inflamațiilor din corp și a nivelului de zahăr. Acestea duc la un control al colesterolului și al trigliceridelor.
Cercetătorii de la Universitatea Harvard au analizat dieta a peste 27.000 de oameni de-a lungul a 8 ani și au descoperit că cei care au consumat cereale integrale în detrimentul celor rafinate.
Omleta
Un studiu publicat în Journal of Nutrition a arătat că persoanele care consumă ouă au un nivel al colesterolului bun HDL ridicat, în timp ce cel rău—LDL este scăzut. Un alt studiu a arătat că comparat dieta persoanelor obeze.
Un grup a consumat la micul-dejun 340 de calorii din preparate din ouă și altul din pâine 5 zile pe săptămână, timp de 8 săptămâni. Cei care au consumat ouă au pierdut cu 65% mai mult din greutate, fără să le crească nivelul colesterolului.
Carne de vită
O alimentație bună pentru inimă presupune un echilibru perfect între acizii grași omega-3 și omega-6. În timp ce vacile crescute în locuri închise au un raport de 1:20, cele crescute liber au 1:3.
De asemenea, carnea vacilor crescute liber este mai bogată în vitamina E cu 15 procente decât cea provenită de la animalele crescute convențional.
Migdale
Cercetătorii de la Universitatea Purdue au realizat un studiu în care timp de 23 de săptămâni subiecților li s-a dat să consume 50 de grame de migdale pe zi.
Rezultatul a fost că ei nu au mai luat în greutate niciun gram și nu au mai avut tendința să consume alimente nesănătoase. Ca urmare le-a scăzut nivelul colesterolului și s-a echilibrat nivelul lipidic.
Edamame
Edamamele sunt păstăi de soia verde care au puternice proprietăți antioxidante. Un studiu arătat că dacă edamamele sunt consumate zilnic scad nivelul colesterolului cu 6%.
Ciocolata neagră
Ciocolata negră este un aliment benefic pentru sănătate, având rol pozitiv în sănătatea inimii, scăderea nivelului colesterolului și creșterea cantității de sânge care ajunge la creier.
Anșoa și usturoi
Anșoa conține zinc, cupru, fier, iod și seleniu care îmbunătățesc sănătatea inimii și susțin un nivel scăzut al colesterolului. În combinație cu usturoiul, efectele sunt potențate. De fapt, orice tip de pește consumat împreună cu usturoi ajută la diminuarea colesterolului.
Fasolea roșie
În general fasolea este indicată pentru a regla nivelul de colesterol din organism. În mod particular, fasolea roșie este foarte bogată în fibre, substanțe de care cei care trebuie să scadă colesterolul au nevoie. 100 de grame de fasole roșie au un aport de 3 grame de fibre, iar zilnic avem nevoie de 10 grame, potrivit Mayo Clinic.
Ovăzul
Ovăzul este bogat în fibre care ajută nu doar buna funcționare a sistemului digestiv, dar reglează și nivelul de colesterol din sânge.
Alimente pe care e recomandat să le eviți
Tilapia sau peștele Sfântului Petru este o specie de pește înrudită cu bibanul. Este un pește de apă dulce pe care îl poți găsi ocazional și în România.
În general peștele este recomandat în orice dietă sănătoasă, însă tilapia nu este potrivit pentru cei care suferă de boli de inimă potrivit Journal of the American Dietetic Association.
Tilapia este sărac în omega-3 și bogat în omega-6 ceea ce nu face bine sistemului circulator. În plus, este gătit în general prăjit în panadă.
Un alt aliment nerecomandat este sosul de mere. Sosul de mere este folosit în foarte multe preparate, însă nu este tocmai sănătos. Conține o cantitate mare de zahăr și pentru că este realizat din mere fără coajă nu are niciun aport de fibre.