10 preparate gata în 30 de minute. Rețete din care să te inspiri pentru cină
Suntem mereu pe fugă și, uneori, seara nu avem nici timp și nici putere să gătim ceva sănătos. Totuși, există preparate delicioase care nu necesită mai mult de jumătate de oră, cu tot cu timpul de pregătire al ingredientelor. Ce zici de o listă cu 10 preparate gata în 30 de minute?
La cină ar trebui să consumăm preparate mai ușoare, cu multe legume și mai puțini carbohidrați. Rețetele pe care ți le propunem sunt nu doar foarte gustoase, ci și sărace în calorii, ca să te poți bucura și de un somn bun.
Fajitas de pui
Fajitas de pui este o rețetă rapidă pe care o poți prepara pentru familia ta. În plus, este un tip de preparat ce poate fi luat și următoarea zi la birou.
Nu vei avea nevoie de foarte multe ingredinete pentru a realiza fajitas de pui.
Ingrediente
- 4 lingurițe de ulei de canola
- 2 lingurițe de suc de lămâie
- ½ linguriță de sare
- ½ linguriță de oregano uscat
- ½ linguriță de turmeric
- 1 linguriță de usturoi pudră
- ½ linguriță de pudră de chilli
- ½ linguriță de paprika
- ½ linguriță de fulgi de ardei iute
- 700 g piept de pui dezosat tăiat fâșii
- ½ ardei gras roșu tăiat fâșii
- ½ ardei gras verde tăiat fâșii
- 4 fire de ceapă verde tocată mărunt
- ½ de ceapă tocată mărunt
- 6 foi de tortilla încălzite
Mod de preparare
Într-ul bol mare se amestecă 2 linguri de ulei, sucul de lămâie și condimentele. Se adaugă pieptul de pui, se acoperă cu compoziție și se dă la rece pentru 4 ore.
Într-o tigaie de fontă se sotează ardeii grași și ceapa în restul de ulei. Se scot și se păstrează calzi.
Puiul se scoate și se curăță de marinadă. În aceeași tigaie se pune puiul pentru 5-6 minute, apoi se pun înapoi în tigaie ardeii.
Compoziția se pune în centrul unei tortilla și se înfășoară. Se pot pune sosuri după gust.
Pui cu ciuperci și lămâie
La cină este indicat să sconumi preparate care conțin protine. În acest sens, te intivăm să urmărești mai jos rețeta de pui cu ciuperci și lămâie.
Un preparat lejer și sățios, perfect pentru serile de vară.
Ingrediente
- 2 bucăți de piept de pui, tăiate pe jumătate
- 75 g făină de grâu + 2 linguri de făină
- ½ linguriță de sare
- ¼ linguriță de piper măcinat
- 2 linguri de unt
- 100 ml supă de pui + 3 linguri de supă de pui
- 200 g ciuperci proaspete tăiate felii
- 1 linguriță de suc de lămâie
Mod de preparare
Se bate carnea de pui. Într-un vas mare se amestecă 75 g făină, sare și piperul. Se adauga carnea de pui și se acoperă cu făina.
Într-o tigaie neaderentă, se prăjește carnea de pui în ulei, câte 5-6 minute pe fiecare parte. Se scot apoi din tigaie și se păstrează cald.
Se adaugă supa de pui în tigaie și se amestecă pentru a se curăța resturile de prăjeașă din tigaie. Se aduce în punctul de fierbere. Se pun ciupercile și se lasă 3-5 minute sau până când se înmoaie. Restul de făină se amestecă cu cele 3 linguri de supă de pui și se omogenizează. Se adaugă în compoziția de pe foc se lasă să fiarbă și se amestecă până când se îngroașă. Se adaugă sucul de lămâie. Se servește cu carnea de pui.
Rețeta de Lasagna
Rețeta de Lasagna se prepară rapid și poate fi serviă la cină. Este o rețetă perfectă pentru mesele în familie.
Te vei bucura de porții delicioase și sățioase. Îți recomandăm și rețeta de lasagna cu legume. Este perfectă în perioada de vară.
Ingrediente
- 350 g carne de vită tocată
- 2 căței de usturoi tocați
- 1 conservă de roșii cu busuioc și usturoi
- 800 g sos de roșii
- 4 cepe tocate mărunt
- 2 ouă mari, bătute
- 1 borcan de cottage cheese
- 1 linguriță de condimente italienești
- 9 foi de lasagna
- 150 g brânză cheddar
- 150 g mozzarella mărunțită
Mod de preparare
Într-o tigaie adâncă se gătește carnea de vită cu usturoiul. Se amestecă sfărâmând carnea de vită. Când carnea nu mai este roz se adaugă roșiile și sosul de paste. Se lasă să fiarbă și se transferă într-un bol.
Într-un bol mic se amestecă ouăle, ceapa, brânza cottage și condimentele.
În tigaie se pune un strat de carne, unul de brânză, o foaie de lasagna. Se repetă până se temină compoziția. Se adaugă o cană de apă sau de supă de legume. Se pune pe foc și se lasă să fiarbă 15-17 minute.
Când este gata, se ia de pe foc și se presară brânzeturile. Se acoperă și se mai lasă 2 minute sau până când brânza este topită. Se servește cald.
Linguine vegetariene
Linguine vegetariene sunt perfecte pentru persoanele care nu-și doresc să consume carne la masa de seară.
Această rețetă nu necesită foarte mult timp de preparare. În plus, îți vei impresiona familia cu un preparat gustos și arătos.
Ingrediente
- 200 g de paste linguine
- 2 linguri de unt
- 1 lingură de ulei de măsline
- 2 dovlecei zucchini, feliați foarte subțire
- 200 g ciuperci proaspete, feliate
- 1 roșie tocată mărunt
- 2 fire de ceapă verde tocate mărunt
- 1 cățel de usturoi mărunțit
- ½ linguriță de sare
- ¼ linguriță de piper
- 200 g brânză provolone mărunțită
- 3 lingurițe de parmezan mărunțit
- 2 lingurițe de busuioc mărunțit
Mod de preparare
Pastele linguine se gătesc potrivit indicațiilor de pe ambalaj.
Într-o tigaie se pun until și uleiul și se topesc. Se adaugă dovleceii și ciupercile. Se sotează 3-5 minute. Se adaugă roșia, ceapa, usturoiul și condimentele. Se reduce temperatura, se acoperă și se mai lasă 3 minute.
Se scurg pastele după ce sunt gata. Se pun în amestecul de legume. Deasupra se presară brânza. Se servește cald.
Vită cu sparanghel
Vita cu sparanghel este ideală pentru iubitorii de carne. Este o rețetă bogată în proteine și fibre. Această masă este sățioasă și te ajută să-ți întrunești necesarul zilnic de nutrienți.
Ingrediente
- 400 g de mușchi de vită
- ½ linguriță de sare
- ¼ linguriță de piper măcinat
- 1 lingură de ulei de rapiță
- 2 căței de usturoi
- 1 fir de ceapă verde tocată
- 100 g unt mărunțit
- 400 g sparanghel
- 200 g ciuperci proaspete
- 1 linguriță de sos de soia
- ½ linguriță de suc de lămâie
- 1 pachet orez prefiert
Mod de preparare
Se presară mușchiul de vită cu sare și piper. Într-o tigaie se încinge uleiul la temperatură medie. Se sotează mușchiul de vită timp de 2 minute pe fiecare parte, apoi se adaugă usturoiul și ceapa verde. Se mai lasă carnea de vită 2-3 minute și apoi se scoate din tigaie.
În aceeași tigaie se încălzește untul pe foc mediu. Se sotează sparanghelul și ciupercile. Se adaugă carnea de vită, sosul de soia și sucul de lâmâie. Se amestecă puțin cât să se întrepătrundă aromele. Se servește cu orez fiert simplu.
Cod cu ardei gras
Pentru iubitorii de paște avem o rețetă de cod cu ardei gras. Este o rețetă delicioasă ce îmbină aromele legumelor suculente cu peștele bine gătit.
Ingrediente
- 1 ceapă medie feliată
- 250 g supă de pui
- 1 linguriță de suc de lămâie
- 3 căței de usturoi mărunțiți
- ½ linguriță de oregano uscat
- ½ linguriță de coajă de lămâie
- ¼ linguriță de sare
- 4 bucăți de file de cod
- 200 g de ardei gras verde tăiat fâșii
- 200 g de ardei gras roșu tăiat fâșii
- 2 lingurițe de amidon de porumb
- 1 linguriță de apă rece
- 1 lămâie feliată
Mod de preparare
Într-o tigaie mare neaderentă se pun ceapa, supa de pui, sucul și coaja de lămâie, sarea, usturoiul și oregano. Compoziția se aduce la punctul de fierbere și apoi se dă focul mai mic. Se acoperă și se mai lasă 6-8 minute sau până când ceapa este moale.
Peștele și ardeii se pun deasupra amestecului de ceapă. Se acoperă tigaia și se lasă să fiarbă până când petele este gata, aproximativ 6-9 minute. Se scot peștele și legumele.
Se amestecă amidonul de porumb cu lingurița de apă și se omogenizează. Se pune în compoziția din tigaie încer amestecând. Se aduce la punctul de fierbere și se mai lasă încă 2 minute până se îngroașă. Se pun înapoi peștele și ardeii. Se sevește cald cu felii de lămâie.
Tigaie fierbinte cu cârnați și legume
Tigaia fierbinte cu cârnați și legume poate fi o idee genială pentru masa de seară. Acest preparat îți va pune în farfurie atât proteine, cât și vitamine și fibre.
Este un preparat rapid și ideal pentru cina alături de familie.
Ingrediente
- 200 g de cârnați (de preferat proaspeți)
- 1 lingură de ulei de canola
- 1 dovlecel de vară tăiat cuburi
- 5 fire de ceapă verde tocată mărunt
- 2 căței de usturoi mărunțiți
- 400 g roșii tocate mărunt
- 2 lingurițe de sos Worcestershire
- 1 ardei iute
Mod de preparare
Într-o tigaie mare se prăjesc cârnații în ulei de rapiță, la foc mediu. Se scot pe un șervețel pentru a curăța grăsimea.
Cârnații se taie în rondele apoi se adaugă împreună cu dovleacul și ceapa în tigaie. Se mai lasă 3-4 minute sau până când se înmoaie legumele. Se pune usturoiul și se mai lasă încă 1 minut, apoi se adaugă roșiile, sosul Worcestershire și ardeiul iute. Se mai lasă încă 3-4 minute.
Creveți cu brânză feta
Creveții sunt deliciile de care nu ar trebui să te lipsești. Pentru masa de seară îți propunem o rețetă de creveți cu brânză feta. Este o rețetă rapidă ce nu necesită foarte multă îndemânare în bucătărie.
Te poți bucura de acest preparat fără a fi un chef bucătar. Descoperă mai jos rețeta simplă și rapidă.
Ingrediente
- 1 lingură de ulei de măsline
- 1 ceapă tocată mărunt
- 3 căței de usturoi
- 1 linguriță de oregano uscat
- ½ linguriță de piper măcinat
- ½ linguriță de sare
- 800 g roșii în suc propriu
- 100 ml vin alb
- 400 g creveți decorticați
- 2 lingurițe de pătrunjel proaspăt tocat
- 200 g brânză feta mărunțită
Mod de preparare
Într-o tigaie mare se încinge uleiul. Se adaugă ceapa și se lasă 4-6 minute. Se pun apoi usturoiul și condimentele. După 1 minut se pun roșiile și vinul. Se aduce compoziția la punctul de fierbere. Se dă focul mai mic și se lasă să fiarbă fără a acoperi vasul timp de 5-7 minute.
Se adaugă crevețiii și pătrunjelul. Se mai lasă 5-7 minute și se amestecă din când în când. Se ia de pe foc și se integrează brânza feta. Se acoperă și se mai lasă până când brânza se înmoaie. Se servește cald.
Rețeta de curry cremos de pui
Rețeta de curry cremos de pui poate fi ideală pentru masa de seară. Carnea de pui este recomandată pentru cină, fiind o carne slabă. Acest preparat nu necesită foarte mult timp pentru a fi gata. Încearcă și rețeta de curry indian de pui.
Vei avea nevoie de timp și răbdare pentru a îmbina condimentele pe care le vei folosi.
Ingrediente
- 300 g orez prefiert
- 450 g piept de pui dezosat feliat în fâșii de 2 cm
- 1 linguriță de curry
- 1 linguriță de sare
- ¼ linguriță de piper măcinat
- 2 cepe tocate mărunt
- 1 lingură de ulei
- 200 ml lapte de cocos
- 2 linguri de pastă de tomate
- 400 g baby spanac
- 1 roșie tocată
Mod de preparare
Se gătește orez conform indicațiilor date de producător. Carnea de pui se presată cu sare, piper și curry. Într-o tigaie mare se sotează pieptul de pui cu ceapa.
Se adaugă laptele de cocos și pasta de tomate. Se aduce la punctul de fierbere și apoi se dă focul mai mic. Se lasă să fiarbă pentru 5 minute fără a acoperi tigaia. Se adaugă apoi spanacul și roșia și se mai fierbe 2-3 minute. Se servește cu orez.
Cotlete de porc cu lămâie și ierburi aromatice
Pentru iubitorii de carne avem o rețetă de cotlete de porc cu lămâie și ierburi aromatice. Este o rețetă rafinată și gustoasă. Dacă vrei să-ți surprinzi familia, atunci aceasta este rețeta ideală pentru tine.
Ingrediente
- 1 linguriță de pudră de usturoi
- ½ linguriță de busuioc uscat
- ½ linguriță de oregano uscat
- ½ linguriță de pătrunjel uscat
- ½ linguriță sare
- ½ linguriță de rozmarin uscat
- 2 bucăți de cotlet cu os
- 1 lingură de ulei de măsline
- 1 linguriță de zeamă de lămâie
Mod de preparare
Se amestecă condimentele și se freacă cu ele cotletele pe ambele părți. Într-o tigaie cu suprafață neaderentă se încinge uleiul. Se adaugă carnea și se lasă 5-8 minute pe fiecare parte.
Se iau de pe foc cotletele și se stropesc cu zeama de lămâie. Se lasă acoperite pentru 5 minute și se servesc calde.