11 semne că fructele de mare și peștele din galantar sunt pe cale să se strice

Fără coacere

Peștele și fructele de mare sunt produse care ar trebui consumate cel puțin o dată pe săptămână datorită beneficiilor lor nutritive, dar și gustului savuros. Ideal este să le cumperi proaspete, însă uneori poate fi complicat să îți dai seama dacă au fost pescuite de curând sau stau în galantar de zile bune. Iată 11 semne că fructele de mare și peștele din galantar sunt pe cale să se strice. Vezi ce spun specialiștii.

Cristina Catană
Publicat: 11 decembrie 2023, 06:00
Când cumperi fructe de mare alege surse de încredere / Shutterstock

Alegerea peștelui și a fructelor de mare proaspete și sigure necesită atenție la detalii, cunoștințe despre semnele de prospețime și surse de încredere. Sunt unele dintre cele mai sensibile alimente, care se pot altera într-un timp foarte scurt.

Au nevoie să fie transportate rapid, în condiții corecte și să fie depozitate la temperaturi optime pentru a-și păstra prospețimea și a putea fi consumate în siguranță. Dacă ajung în farfurie după ce au început să se altereze nu doar că vor avea un gust respingător, dar îți vor pune în pericol și sănătatea.

Citește și

Semne că fructele de mare și peștele din galantar sunt pe cale să se strice

Specialiștii de la Huffpost au făcut o listă cu 11 detalii la care să fii atentă atunci când cumperi pește și fructe de mare pentru a te ajuta să le alegi pe cele mai proaspete.

Aspectul

Primul detaliu pe care trebuie să îl iei în considerare atunci când cumperi fructe se mare sau pește este aspectul. Dacă ți se pare că nu este în regulă, mai bine alegi altceva.

Întotdeauna alege produsele care sunt expuse pe pat de gheață, de preferat într-o vitrină acoperită, potrivit Departamentului pentru Agricultură și Alimentație al SUA.

Dacă peștele este întreg trebuie să te uiți în primul rând la ochii lui. Trebuie să fie deschiși, limpezi și strălucitori.

Mirosul

Uneori nici nu mai este nevoie să te uiți la produse pentru că îți dai seama după miros că trebuie să ieși rapid din pescărie.

Dacă simți că ai ajuns lângă mare atunci magazinul este de încredere. Izurile de amoniac sau amărui nu sunt ceea ce trebuie, pentru că de fapt peștele și fructele de mare nu au un miros puternic.

Descoperă care este cel mai sănătos pește pentru familia ta. Vezi la ce concluzii au ajuns specialiștii.

Textura peștelui

Peștele proaspăt trebuie să îți alunece din mână. Dacă apăsați ușor peștele cu degetul, trebuie să revină la forma inițială și să nu lase urme adânci. Carnea ar trebui să fie fermă și elastică atunci când o apeși ușor cu degetul. Cu cât peștele este mai vechi, cu atât va fi mai lipicios. Carnea lui va părea că se desface în fâșii.

Branhii maro

Dacă branhiile peștelui au o tentă maronie este semn clar că stă de ceva vreme în galantar. Cel proaspăt are branhiile de culoare roz până la roșu aprins, în funcție de specie.

De asemenea, poți verifica și dacă au urme de sânge. Dacă nu există niciun firicel atunci peștele ori a fost congelat și decongelat, ori a fost pescuit în urmă cu prea mult timp pentru a fi consumat în siguranță.

Forma cozii

Dacă coada peștelui este uscată, ruptă sau începe să se curbeze este semn că nu a fost păstrat la temperatura potrivită sau că a stat pe barcă mult prea mult timp până a fost pus la rece.

Burta peștelui

Dacă vrei să cumperi un pește întreg trebuie să fii atentă în primul rând la burta lui. De acolo începe să se strice. În cazul în care dă semne că începe să se rupă nu trebuie să îl cumperi pentru că a fost pescuit în urmă cu mult timp.

Cochilia scoicilor

Scoicile proaspete ar trebui să aibă coji închise, intacte și fără crăpături sau fisuri. Aceasta indică faptul că sunt încă vii. Atunci când nu mai sunt bune de consum încep să se deschidă. Dacă scoicile sunt vii, ele ar trebui să se închidă sau să se miște atunci când sunt atinse sau lovite ușor, scrie Healthline.

Când sunt gătite scoicile ar trebui să se deschidă. Dacă acest lucru nu se întâmplă trebuie aruncate pentru că nu sunt sigure pentru consum.

Lipsa etichetelor

Orice produs din pește sau fructe de mare ar trebui să aibă o etichetă vizibilă. Pe ea ar trebui să scrie de unde a fost pescuit și când. Dacă aceste informații lipsesc din galantar sau sunt incomplete atunci pescăria nu este de încredere.

Cochilii uscate

Scoicile trebuie păstrate pe pat de gheață pentru că în caz contrar se vor usca și vor începe să capete un miros înțepător, neplăcut. Chiar dacă nu poți să le atingi, îți poți da seama că ceva nu este în regulă pentru că vor avea cochilia mai deschisă la culoare. Te mai poți uita și la vitrina în care sunt expuse. Dacă este orice fel de lichid vâscos este recomandat să nu cumperi nimic.

Crustacee care nu sunt vii

Crustaceele trebuie cumpărate cât sunt vii, pentru că vor începe să se strice într-un timp foarte scurt de la momentul în care mor, potrivit FDA.

Chiar și atunci când sunt vii există riscul să nu cumperi ceea ce trebuie. Homarii și crabii își schimbă cochilia o dată pe an, iar cei ”bătrâni” vor avea carnea poroasă, cu un gust neplăcut atunci când sunt gătiți. Este bine să întrebi ce vârstă au înainte de a-i cumpăra.

Creveți vechi

Creveții ar trebui să fie ușor translucizi, cu o carapace lucioasă. Dacă par uscați, cu puncte negre pe cochilie înseamnă că nu sunt proaspeți. Cel mai bine este să îi cumperi congelați,  mai ales ales dacă nu trăiești într-o zonă în care aceștia sunt pescuiți.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Te-ar mai putea interesa și
Top 10 cele mai sănătoase tipuri de pește și fructe de mare
Top 10 cele mai sănătoase tipuri de pește și fructe de mare
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Pe ce parte se gătește somonul pentru a avea cel mai bun gust
Pe ce parte se gătește somonul pentru a avea cel mai bun gust
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
02:40
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
21 noiembrie, 08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
21 noiembrie, 06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
21 noiembrie, 05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Se deschid treptat secțiile în Europa Centrală și de Vest
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Se deschid treptat secțiile în Europa Centrală și de Vest
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
fresh

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă