Cum să faci cea mai bună omletă franțuzească la tine acasă

timpul de preparare
Timp de gătire: 15 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Mic dejun
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Bucătăria franțuzească este considerată cea mai rafinată din lume, indiferent dacă vorbim despre preparate sofisticate sau o simplă rețetă de omletă. Chiar și aceasta din urmă este considerată a fi mult mai gustoasă, dacă este făcută după rețeta bucătarilor francezi. Descoperă cum să faci cea mai bună omletă franțuzească în propria bucătărie.

Publicat: 6 august 2022, 06:47 / Actualizat: 8 august 2022, 18:03
omletă franțuzească pe o frafurie
Omleta franțuzească se servește de obicei cu arpagic tocat mărunt deasupra/ Shutterstock

Omleta este în meniul oamenilor încă din Antichitate, când se găteau ouă bătute simple sau cu diverse amestecuri, sub diverse forme. Cuvântul ”omletă” a intrat totuși în uz în secolul al XVI-lea, fiind venit din franțuzescul ”omlette”. Era momentul când omleta franțuzească cucerea lumea și avea să intre în istoria culinară ca preparat emblematic.

Omleta franțuzească necesită tehnici de lucru diferite față de cea clasică și arată și diferit. Este important ca toți pașii să fie respectați întocmai pentru ca la final să ai parte de un mic-dejun ca la Paris.

Descoperă și șase idei pentru un mic dejun care să te ajute să reduci grăsimea abdominală.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

De ce ingrediente ai nevoie pentru omleta franțuzească

Ingredientul care face omleta franțuzească diferită este untul. Acesta îi dă textura moale și gustul special. Culoarea sa este galben-deschis, fără niciun punct maroniu. De asemenea, este pusă pe farfurie rulată ca un cilindru sau oval.

Totuși, înainte de a începe să faci o omletă franțuzească, trebuie să alegi ouăle. Acestea trebuie să fie cât se poate de proaspete. Pentru o porție ai nevoie de doar două, pe care le vei sparge într-un bol și le vei bate cel puțin 30 de secunde cu un tel. Omleta franțuzească se asezonează cu sare și piper.

Pentru a prepara omleta ai nevoie de o tigaie neaderentă, pe care o vei încinge la foc mediu. Când ajunge la temperatura potrivită adaugi un cub de unt. Când acesta se topește poți pune ouăle. În timp ce miști tigaia, amestecă cu o spatulă până când omleta are consistența unei emulsii. Când ouăle devin cremoase, netezește-le pentru a te asigura să nu există niciun fel de cută. Iar dacă îți plac preparatele în care oul e vedetă, poți încerca și rețeta de ouă poșate pe pat de sparanghel.

Ingrediente

Mod de preparare

Se pun ouăle sparte, apa și sarea într-un castron mediu. Se bat cu un tel sau o furculiță până când albușurile și gălbenușurile sunt complet amestecate, fără să rămână pete de albuș. Amestecul trebuie să curgă uniform de pe tel. Se lasă să stea la temperatura camerei timp de 10-15 minute.

Cum coci omleta franțuzească

Se topește 1 lingură de unt într-o tigaie antiaderentă la foc mediu până când începe să facă spumă, dar nu se rumenește, aproximativ 1 minut. Se toarnă ouăle. Se folosește o spatulă de cauciuc pentru a răzui în mod constant fundul tigăii în timp ce este mișcată circular, 1-2 minute. Se vor răzui și părțile laterale ale tigaii pentru a încorpora marginile în centrul omletei. Odată ce ouăle sunt amestecate ușor și arată cremoase, nu se mai amestecă. Focul se reduce la minimum. Cu o spatulă se netezește suprafața într-un strat uniform.

Se ia tigaia de pe foc și se lasă să stea timp de 1 minut. Apoi se rulează ușor o parte a omletei. Se pune jumătate de lingură de unt în tigaie pentru a ajuta la eliberarea restului de omletă de pe suprafață. Se continuă rularea într-o formă de cilindru, apoi se răstoarnă pe o farfurie.

Se unge exteriorul omletei cu jumătatea de lingură de unt rămasă. Se ornează cu arpagic și sare. Se servește imediat.

Cum se servește

Pentru omleta franțuzească cu ierburi sau cu brânză trebuie să pui adaosurile la momentul potrivit. Așteaptă până când ouăle sunt gătite în proporție de 85%. După aceea este momentul să rulezi omleta. Se aduce o margine către centru, apoi cealaltă și apoi se pune pe o farfurie.

Omleta franțuzească pare simplu de făcut, totuși sunt persoane cărora nu le iese. Unul dintre motive este că nu pun suficient unt. Nu face economie dacă vrei o omletă cremoasă. De asemenea, nu încinge tigaia prea tare și nici nu pune mai mult de 2-3 ouă deodată. Dacă gătești pentru mai multe persoane, vei face omleta fiecăruia pe rând.

Află dacă omleta și ouăle bătute cun același lucru, conform specialiștilor în bucătărie.

Citește și
CELE MAI CITITE
brașovence
Brașovence. Rețeta de clătite umplute cu carne pe care o vei adora
Brașovence. Rețeta de clătite umplute cu carne pe care o vei adora
ketchupul la frigider
Se ține ketchupul la frigider? Iată ce trebuie să știi despre cel mai popular sos
Se ține ketchupul la frigider? Iată ce trebuie să știi despre cel mai popular sos
ciorbă de burtă ardelenească
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră secționată pe un platou și o porție pe o farfurie ținută în mâini
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate porționat
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Frittata cu vinete și dovlecei în tigaie
Frittata cu vinete și dovlecei. O variantă ușoară, gustoasă și hrănitoare
Frittata cu vinete și dovlecei. O variantă ușoară, gustoasă și hrănitoare
Ruladă din omletă cu dovlecei, umplută cu șuncă și cașcaval porționată pe un tocător
Ruladă din omletă cu dovlecei, umplută cu șuncă și cașcaval
Ruladă din omletă cu dovlecei, umplută cu șuncă și cașcaval
Omletă cu sparanghel și cartofi porționată pe un tocător de lemn
Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă
Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
sfiha
05:46
Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă
fajitas
05:00
Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican
Clafoutis cu pere evantai și migdale pe o farfurie, alături de furculițe
13 septembrie, 06:15
Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan în două farfurii
13 septembrie, 05:25
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină
Porție de cheesecake cu pere caramelizate pe o spatulă de tort
12 septembrie, 07:03
Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant
Tocană de vită cu dovleac și vin roșu în bol rustic
12 septembrie, 05:03
Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure, porționat pe un platou, alături de pere proaspete
11 septembrie, 09:47
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară porționată, alături de un ceainic alb și prune
11 septembrie, 05:01
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Cea mai bună metodă de a împiedica moliile să-ți deterioreze hainele. Cum poți să-ți păstrezi în siguranță garderoba
Cea mai bună metodă de a împiedica moliile să-ți deterioreze hainele. Cum poți să-ți păstrezi în siguranță garderoba
Cea mai bună metodă de a împiedica moliile să-ți deterioreze hainele. Cum poți să-ți păstrezi în siguranță garderoba
Delicatesele cu care apicultorii români s-au reinventat. Preţurile variază pentru fiecare buzunar
Delicatesele cu care apicultorii români s-au reinventat. Preţurile variază pentru fiecare buzunar
Delicatesele cu care apicultorii români s-au reinventat. Preţurile variază pentru fiecare buzunar
Ce pensie ia lună de lună de la statul romăn milionarul cu un salariu de 33.000 de euro
Ce pensie ia lună de lună de la statul romăn milionarul cu un salariu de 33.000 de euro
Ce pensie ia lună de lună de la statul romăn milionarul cu un salariu de 33.000 de euro
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa Ca o apă cristalină? Cât de schimbat e în prezent
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa „Ca o apă cristalină”? Cât de schimbat e în prezent
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa „Ca o apă cristalină”? Cât de schimbat e în prezent
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
„Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
„Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
Lorde a vorbit despre motivul pentru care și-a acoperit pieptul cu bandă adezivă în piesa Man of the Year: Simțeam că lucrurile ies la suprafață
Lorde a vorbit despre motivul pentru care și-a acoperit pieptul cu bandă adezivă în piesa „Man of the Year”: „Simțeam că lucrurile ies la suprafață”
Lorde a vorbit despre motivul pentru care și-a acoperit pieptul cu bandă adezivă în piesa „Man of the Year”: „Simțeam că lucrurile ies la suprafață”
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
fresh
Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant

Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant

Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant

Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent

Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent

Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină

Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină

Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor

Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor

Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican

Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican
închide