Cum să faci cea mai bună omletă franțuzească la tine acasă
Bucătăria franțuzească este considerată cea mai rafinată din lume, indiferent dacă vorbim despre preparate sofisticate sau o simplă rețetă de omletă. Chiar și aceasta din urmă este considerată a fi mult mai gustoasă, dacă este făcută după rețeta bucătarilor francezi. Descoperă cum să faci cea mai bună omletă franțuzească în propria bucătărie.
Omleta este în meniul oamenilor încă din Antichitate, când se găteau ouă bătute simple sau cu diverse amestecuri, sub diverse forme. Cuvântul ”omletă” a intrat totuși în uz în secolul al XVI-lea, fiind venit din franțuzescul ”omlette”. Era momentul când omleta franțuzească cucerea lumea și avea să intre în istoria culinară ca preparat emblematic.
Omleta franțuzească necesită tehnici de lucru diferite față de cea clasică și arată și diferit. Este important ca toți pașii să fie respectați întocmai pentru ca la final să ai parte de un mic-dejun ca la Paris.
Descoperă și șase idei pentru un mic dejun care să te ajute să reduci grăsimea abdominală.
De ce ingrediente ai nevoie pentru omleta franțuzească
Ingredientul care face omleta franțuzească diferită este untul. Acesta îi dă textura moale și gustul special. Culoarea sa este galben-deschis, fără niciun punct maroniu. De asemenea, este pusă pe farfurie rulată ca un cilindru sau oval.
Totuși, înainte de a începe să faci o omletă franțuzească, trebuie să alegi ouăle. Acestea trebuie să fie cât se poate de proaspete. Pentru o porție ai nevoie de doar două, pe care le vei sparge într-un bol și le vei bate cel puțin 30 de secunde cu un tel. Omleta franțuzească se asezonează cu sare și piper.
Pentru a prepara omleta ai nevoie de o tigaie neaderentă, pe care o vei încinge la foc mediu. Când ajunge la temperatura potrivită adaugi un cub de unt. Când acesta se topește poți pune ouăle. În timp ce miști tigaia, amestecă cu o spatulă până când omleta are consistența unei emulsii. Când ouăle devin cremoase, netezește-le pentru a te asigura să nu există niciun fel de cută. Iar dacă îți plac preparatele în care oul e vedetă, poți încerca și rețeta de ouă poșate pe pat de sparanghel.
Ingrediente
Mod de preparare
Se pun ouăle sparte, apa și sarea într-un castron mediu. Se bat cu un tel sau o furculiță până când albușurile și gălbenușurile sunt complet amestecate, fără să rămână pete de albuș. Amestecul trebuie să curgă uniform de pe tel. Se lasă să stea la temperatura camerei timp de 10-15 minute.
Cum coci omleta franțuzească
Se topește 1 lingură de unt într-o tigaie antiaderentă la foc mediu până când începe să facă spumă, dar nu se rumenește, aproximativ 1 minut. Se toarnă ouăle. Se folosește o spatulă de cauciuc pentru a răzui în mod constant fundul tigăii în timp ce este mișcată circular, 1-2 minute. Se vor răzui și părțile laterale ale tigaii pentru a încorpora marginile în centrul omletei. Odată ce ouăle sunt amestecate ușor și arată cremoase, nu se mai amestecă. Focul se reduce la minimum. Cu o spatulă se netezește suprafața într-un strat uniform.
Se ia tigaia de pe foc și se lasă să stea timp de 1 minut. Apoi se rulează ușor o parte a omletei. Se pune jumătate de lingură de unt în tigaie pentru a ajuta la eliberarea restului de omletă de pe suprafață. Se continuă rularea într-o formă de cilindru, apoi se răstoarnă pe o farfurie.
Se unge exteriorul omletei cu jumătatea de lingură de unt rămasă. Se ornează cu arpagic și sare. Se servește imediat.
Cum se servește
Pentru omleta franțuzească cu ierburi sau cu brânză trebuie să pui adaosurile la momentul potrivit. Așteaptă până când ouăle sunt gătite în proporție de 85%. După aceea este momentul să rulezi omleta. Se aduce o margine către centru, apoi cealaltă și apoi se pune pe o farfurie.
Omleta franțuzească pare simplu de făcut, totuși sunt persoane cărora nu le iese. Unul dintre motive este că nu pun suficient unt. Nu face economie dacă vrei o omletă cremoasă. De asemenea, nu încinge tigaia prea tare și nici nu pune mai mult de 2-3 ouă deodată. Dacă gătești pentru mai multe persoane, vei face omleta fiecăruia pe rând.
Află dacă omleta și ouăle bătute cun același lucru, conform specialiștilor în bucătărie.