16 lucruri despre ciocolată pe care sigur nu le știai

Ciocolata a fost consumată de civilizațiile aztece de mii de ani, iar europenii au descoperit-o abia în secolul al XVI-lea. De atunci, despre ciocolată se spune că este un simbol al luxului și al răsfățului. Află cele mai interesante 16 lucruri despre ciocolată pe care sigur nu le știai până acum.

Publicat: 2 august 2022, 07:48 / Actualizat: 18 august 2022, 16:51
Ciocolată sub mai multe forme, cu nuci alături
Ciocolata este un puternic antioxidant, dar trebuie consumată cu măsură / Profimedia Images

Ciocolatierii din întreaga lume se întrec constant să creeze ciocolată cât mai fină, mai rafinată, în combinații cât mai luxuriante. Există variante mai ieftine sau intrigant de scumpe, simple sau cu arome pe care nici nu le poți imagina, cu umpluturi sau fără, tablete sau sub formă de cremă. Oricum ai prefera să mănânci ciocolata, alege un produs de calitate.

16 lucruri despre ciocolată pe care sigur nu le știai

Ziua Mondială a Ciocolatei este sărbătorită în fiecare an pe 7 iulie. Este ziua în care aceasta a ajuns pentru prima dată în Europa, în 1550, potrivit unor surse istorice. Acestea sunt contrazise de alți cercetători care spun că, de fapt, ciocolata a fost adusă de Cristofor Columb în 1504. Indiferent de cine are dreptate, un lucru este sigur: ne bucurăm că a ajuns și la noi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În unele zone ale lumii pe 13 septembrie se sărbătorește Ziua Internațională a Ciocolatei. În SUA pe 28 iulie este celebrată Ziua Națională a Ciocolatei cu Lapte, iar pe 7 noiembrie Ziua Națională a Ciocolatei Amărui cu Migdale.

Ești o fană a ciocolatei și vrei un desert care să o conțină din belșug? Îți propunem un tort cu cu ciocolată și nuci, un desert pentru toate gusturile.

Citește și

Ciocolata albă nu e, de fapt, ciocolată

Pentru că nu conține cacao în formă solidă, ciocolata albă nu poate fi încadrată în categoria ciocolatei dacă luăm în considerate definiția. Totuși, aceasta are în compoziția unt de cacao.

Boabele de cacao sunt originare din America de Sud

Există dovezi istorice că acum 5000 de ani oamenii care trăiau pe teritoriul actual al Ecuadorului consumau boabe de cafea crude sau prelucrate.

Ciocolata caldă, primul desert din ciocolată

Atât în cultura mexicană, cât și în cea aztecă se folosea o băutură amară din boabe de cafea la ceremonii sau nunți. La gust probabil că nu semăna deloc cu ceea ce numim noi azi ciocolată caldă, dar a fost prima băutură produsă din boabe de cafea.

Regina Maria Antoaneta iubea ciocolata caldă

Despre Regina Franței Maria Antoaneta se știe că iubea prăjiturile, dar la fel de mult adora să bea ciocolată caldă. Documentele istorice arată ca la Palatul Versailles se servea destul de des această băutură.

Boabele de cafea au fost folosite ca monedă

Aztecii au iubit atât de mult boabele de cacao încât în timpul apogeului civilizației lor le-au folosit ca monedă de schimb.

Călugării spanioli au popularizat ciocolata

După ce boabele de cacao și ciocolata au ajuns în Europa, călugării spanioli care mergeau prin lume pentru a propovădui credința le luau cu ei. Așa au ajuns să fie cunoscute peste tot.

Ciocolata a fost inventată de doi britanici

Ciocolata, așa cum o știm astăzi în formă solidă, a fost inventată în cofetăria J.S. Fry & Sons, în 1874. Cofetarii de acolo au amestecat unt de cacao, zahăr și lichior de cafea. Rezultatul a fost apropiat de tableta de ciocolată în forma ei actuală.

Cadbury a inventat cutia de bomboane în formă de inimă

Cutia de bomboane de ciocolată în formă de inimă a salvat mulți îndrăgostiți care nu știau ce cadou să le ia iubitelor de Ziua Îndrăgostiților. Celor de la Cadbury ar trebui să le mulțumească.

Napoleon adora ciocolata

Biografii personali ai lui Napoleon au menționat în notițele lor că legendarul împărat avea mereu la el ciocolată. O mânca de fiecare dată când simțea că nu mai are energie.

Ciocolata cu lapte a fost inventată în Elveția

În 1875, Daniel Peter a creat prima tabletă de ciocolată cu lapte după 8 ani de încercări. În cele din urmă și-a dat seama că ingredientul ”secret” este laptele condensat.

Nu este ușor să faci ciocolată

Pe cât este de delicioasă ciocolata pe atât este de greu de făcut. Pentru 400 de grame de ciocolată este nevoie de 400 de boabe de cacao. În plus, întreg procesul este extrem de sofisticat și necesită o atenție deosebită pentru ca ciocolata să fie fină și gustul echilibrat.

Cele mai multe plantații de arbuști de cacao sunt în Africa

În ciuda originilor sale sud-americane, astăzi 70% din boabele de cacao folosite pe glob vin din Africa. Cel mai mare producător este Coasta de Fildeș, asigurând 30% din producție.

Arborele de cacao trăiește 100 de ani

Deși trăiește până la 100 de ani, un arbore de cacao este productiv doar 25 de ani. În rest, poate fi folosit ca plantă decorativă.

Există trei soiuri principale de arbuști de cacao

Cel mai des folosit soi de boabe cacao este forastero pentru că arborii care îl produc sunt cel mai rezistenți. Totuși, ciocolatierii spun că din soiurile criollo și trinitario ies produse mult mai gustoase.

Ciocolata are un punct de topire special

Ciocolata se topește la o temperatură cuprinsă între 30 și 32°C. Acesta este motivul pentru care trebuie să ai grijă la ce temperatură o păstrezi și să o mănânci destul de repede, pentru că altfel ți se va topi între degete.

Citește și
CELE MAI CITITE
Risotto cu sparanghel și parmezan în farfurie albă, alături de o sticlă cu ulei de măsline și o bucată de parmezan
Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat
Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat
Somon cu sparanghel la tigaie, așezat pe felii de lămâie, alături de un bol cu sos de maioneză
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Supă cremă de sparanghel verde în bol alb, decorată cu vârfuri de sparanghel și crutoane
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Ciocolată caldă în stil italian
Ciocolată caldă în stil italian. Cea mai cremoasă variantă
Ciocolată caldă în stil italian. Cea mai cremoasă variantă
rețetă ciocolată caldă cremoasă servită într-o cană albă
Rețetă de ciocolată caldă cremoasă. Secretul ca să iasă densă și aromată
Rețetă de ciocolată caldă cremoasă. Secretul ca să iasă densă și aromată
Kombucha pusă într-un borcan transparent
Ce este Kombucha și de ce ar trebui să o bei în fiecare zi
Ce este Kombucha și de ce ar trebui să o bei în fiecare zi
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
06:07
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
05:44
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni în bol, alături de căpșuni și avocado
8 mai, 09:12
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
7 mai, 05:59
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
6 mai, 05:52
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
5 mai, 05:19
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Somon cu sparanghel la tigaie, așezat pe felii de lămâie, alături de un bol cu sos de maioneză
4 mai, 05:47
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Supă cremă de sparanghel verde în bol alb, decorată cu vârfuri de sparanghel și crutoane
3 mai, 05:11
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
Ghid pentru femeile aflate la menopauză. Care sunt obiceiurile sănătoase de urmat
Ghid pentru femeile aflate la menopauză. Care sunt obiceiurile sănătoase de urmat
Ghid pentru femeile aflate la menopauză. Care sunt obiceiurile sănătoase de urmat
George Simion promite case la 1 leu, după ce a recunoscut păcăleala cu cele la 35.000 euro. Primii lideri PSD care îl susţin pe Nicuşor Dan
George Simion promite "case la 1 leu", după ce a recunoscut păcăleala cu cele la 35.000 euro. Primii lideri PSD care îl susţin pe Nicuşor Dan
George Simion promite "case la 1 leu", după ce a recunoscut păcăleala cu cele la 35.000 euro. Primii lideri PSD care îl susţin pe Nicuşor Dan
Ce sport practică Papa Leon al XIV-lea, noul Suveran Pontif: „Mă consider un jucător amator”
Ce sport practică Papa Leon al XIV-lea, noul Suveran Pontif: „Mă consider un jucător amator”
Ce sport practică Papa Leon al XIV-lea, noul Suveran Pontif: „Mă consider un jucător amator”
Povestea fascinantă a Prințului adormit al Arabiei Saudite. A împlinit 36 de ani, iar de două decenii se află în comă
Povestea fascinantă a „Prințului adormit” al Arabiei Saudite. A împlinit 36 de ani, iar de două decenii se află în comă
Povestea fascinantă a „Prințului adormit” al Arabiei Saudite. A împlinit 36 de ani, iar de două decenii se află în comă
Reguli de siguranță pentru copii în jacuzzi
Reguli de siguranță pentru copii în jacuzzi
Reguli de siguranță pentru copii în jacuzzi
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Pancakes cu banane și căpșuni
Pancakes cu banane și căpșuni
Pancakes cu banane și căpșuni
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Demi Lovato alimentează zvonurile conform cărora ar fi apelat la medicamente pentru slăbit. Vedeta a împărtășit o serie de imagini din vacanța ei în Mexic
Demi Lovato alimentează zvonurile conform cărora ar fi apelat la medicamente pentru slăbit. Vedeta a împărtășit o serie de imagini din vacanța ei în Mexic
Demi Lovato alimentează zvonurile conform cărora ar fi apelat la medicamente pentru slăbit. Vedeta a împărtășit o serie de imagini din vacanța ei în Mexic
Cauzele artrozei. Cum se poate preveni și combate această afecțiune cronică
Cauzele artrozei. Cum se poate preveni și combate această afecțiune cronică
Cauzele artrozei. Cum se poate preveni și combate această afecțiune cronică
fresh
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă

Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă

Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă

Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă

Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă

Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant

Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant

Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară

Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
închide