3 rețete franțuzești cu cartofi. Preparate simple și rapide

Fără coacere

Bucătăria franceză este renumită pentru rafinamentul său, iar cartofii ocupă un loc deosebit în această tradiție culinară bogată. Francezii au dezvoltat de-a lungul secolelor tehnici și rețete care pun în valoare această legumă versatilă, de la cele mai simple preparate până la cele mai sofisticate. Îți prezentăm 3 rețete franțuzești cu cartofi. Descoperă și tu câteva preparate tradiționale pe care le poți încerca acasă.

Cristina Catană
Publicat: 19 februarie 2024, 09:00
Majoritatea preparatelor franțuzești cu cartofi sunt inspirate din mâncăruri rustice / Shutterstock

Cartofii sunt una dintre cele mai des folosite legume în bucătăria franceză și sunt serviți atât în ​​bistrouri acasă, cât și în restaurantele fine. Cartofii sunt deosebit de hrănitori și reconfortanți atunci când vreme este mai rece. Versatilitatea lor este ceea ce îi face atât de speciali, iar francezii au inventat nenumărate feluri de mâncare delicioase care prezintă o mulțime de moduri de a le servi. 

Acasă, poți încerca o varietate de rețete franțuzești de cartofi, de la caserole cremoase și cartofi rustici prăjiți până la mâncăruri mai rafinate, cum ar fi pommes dauphine. În timp ce multe dintre aceste rețete sunt garnituri, există și câteva feluri principale franceze care celebrează cartofii ca vedeta a mesei.

Citește și

Gratin Dauphinois

Gratin Dauphinois este o delicatesă franceză care îmbină aroma bogată a cartofilor cu consistența cremoasă dată de smântână și de brânză.

Pentru o crustă mai aurie, poți lăsa preparatul sub gril pentru câteva minute suplimentare la sfârșitul timpului de coacere / Shutterstock

Este o alegere excelentă pentru a însoți preparatele principale sau pentru a fi savurat ca fel principal într-o cină specială. Este una dintre acele rețete franțuzești cu cartofi care a ajuns celebră în întreaga lume.

Ingrediente

  • 1 kg cartofi, curățați și tăiați în felii subțiri
  • 2 căței de usturoi, zdrobiți
  • 480 ml de smântână lichidă
  • 240 ml lapte
  • 200 g de brânză Gruyère rasă
  • sare
  • piper, după gust
  • nucșoară, opțional, pentru aromă

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se spală și curăță cartofii. Se taie în felii subțiri, preferabil folosind un cuțit sau un robot de bucătărie pentru a obține felii uniforme.

Se așează jumătate din felii de cartofi într-un strat uniform într-o formă de copt unsă cu unt. Se presară jumătate din usturoiul zdrobit peste cartofii aranjați în formă.

Se condimentează cu sare, piper și, opțional, puțină nucșoară. Se adaugă restul de felii de cartofi peste primul strat și se presară usturoiul rămas.

Într-un castron, se amestecă smântâna lichidă cu laptele. Se condimentează amestecul cu sare și piper după gust. Se toarnă amestecul lichid peste cartofi în formă astfel încât să îi acopere uniform. Apoi se presară brânza Gruyère rasă deasupra cartofilor. Se așează forma în cuptorul preîncălzit și se coace timp de aproximativ O oră sau până când cartofii sunt moi și are o crustă aurie.

Se scoate din cuptor și se lasă să se odihnească câteva minute înainte de a-l tăia. Se servește cald ca o garnitură delicioasă sau ca fel principal.

Tartiflette

Tartiflette este un preparat tradițional originar din regiunea Savoie din Franța. Această mâncare bogată și reconfortantă pune în valoare ingrediente locale precum cartofii, baconul și brânza Reblochon.

Tartiflette este inspirată de viața tradițională a fermierilor din Alpii francezi / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 kg cartofi, curățați și tăiați în felii subțiri
  • 200 g bacon sau slănină afumată, tăiată în cuburi
  • 1 ceapă mare, tocată fin
  • 200 ml smântână lichidă
  • 1 bucată de brânză Reblochon (aproximativ 450 g)
  • 2 căței de usturoi, zdrobiți
  • sare
  • piper, după gust
  • 1 lingură de unt pentru uns forma de copt

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se fierb cartofii în apă sărată până când aceștia devin ușor moi, dar nu complet gătiți. Se scurg și se lasă să se răcească puțin.

Într-o tigaie mare, se prăjește baconul până devine crocant. Se adaugă ceapa și se călesc până devin aurii. Apoi se pun cartofii fierți în tigaie și se amestecă cu baconul și ceapa. După aceea, se toarnă smântâna lichidă peste compoziție. Se condimentează cu sare și piper după gust. Apoi se pune usturoiul zdrobit.

Se taie brânza Reblochon în jumătate, în sens orizontal, pentru a obține două bucăți mai subțiri. Se pune o jumătate de bucată de brânză peste cartofi. Se pune tava în cuptorul preîncălzit și se coace timp de aproximativ 25-30 de minute sau până când brânza se topește și capătă o crustă aurie.

Se scoate tartiflette-ul din cuptor și se lasă să se odihnească timp de câteva minute înainte de a-l porționa. Se servește cald și se savurează alături de o salată proaspătă.

Pommes Aligot

Pommes Aligot este o rețetă tradițională franceză care provine din regiunea Aubrac din sud-vestul Franței. Această specialitate culinară îmbină cartofii pufoși și brânza topită într-un fel de mâncare extrem de reconfortant și delicios.

Pommes Aligot se servește drept garnitură pentru preparate din carne / Shutterstock

Este una dintre acele rețete franțuzești cu cartofi care va intra în meniul tău pentru totdeauna.

Ingrediente

  • 1 kg cartofi, curățați și tăiați în bucăți potrivite
  • 250 g brânză Tomme sau Gruyère, rasă
  • 250 ml lapte
  • 100 g unt
  • 2 căței de usturoi, zdrobiți
  • sare
  • piper, după gust
  • nucșoară, opțional, pentru aromă
  • frunze de cimbru proaspăt, pentru decor

Mod de preparare

Se pun cartofii tăiați în apă sărată și se fierb până când sunt moi. Se scurg și se lasă să se odihnească puțin. Într-o cratiță, se topește brânza rasă în lapte la foc mic.

Se amestecă continuu până când se obține o compoziție omogenă.

Apoi se adaugă cartofii fierți în cratiță și se amestecă bine cu brânza topită. se continuă amestecarea până când se obține o textură moale și cremoasă. După aceea, se pun pun untul, usturoiul zdrobit și, dacă se dorește, puțină nucșoară pentru aromă. Se condimentează cu sare și piper după gust.

Se amestecă energic compoziția, preferabil cu un mixer electric, până când Pommes Aligot devine elastic și puțin lucios. Se scoate din cratiță și se pune într-un bol sau pe o farfurie. Se decorează cu frunze de cimbru proaspăt.

Citește și
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Te-ar mai putea interesa și
6 modalități de a prepara cartofii copți. Care este cea mai rapidă
6 modalități de a prepara cartofii copți. Care este cea mai rapidă
Mâncare de cartofi cu afumătură. Rețetă simplă și delicioasă
Mâncare de cartofi cu afumătură. Rețetă simplă și delicioasă
14 sfaturi pentru a găti cartofi crocanți. Trucurile cu care nu poți da greș niciodată
14 sfaturi pentru a găti cartofi crocanți. Trucurile cu care nu poți da greș niciodată
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
8 mai, 09:02
Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat
8 mai, 07:16
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
7 mai, 09:07
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
7 mai, 07:22
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
7 mai, 07:03
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
6 mai, 06:07
Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor
6 mai, 06:02
Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver
5 mai, 06:12
5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul 5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Orice meniu trebuie să conțină și salate. Fie că sunt servite ca aperitiv sau drept garnitură, sunt preparate delicioase, cu amestecuri de arome și texturi care completează bine orice masă. Iată...
2
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Drobul este o mâncare pe care în România o consumăm de obicei de Paște, însă în alte părți ale lumii reprezintă un preparat obișnuit, potrivit pentru oricare zi a anului. Americanii...
3
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Umple toată casa cu aroma sa. Este pufos, plin de cremă delicioasă, parfumat. Muști din el și te duci instantaneu în copilăria ta, în care te uitai cu drag la bunica...
4
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
O salată aperitiv este o gustare ușoară și rafinată, servită în mod tradițional înainte de felul principal al unei mese. Salata aperitiv pentru masa de Paște poate fi preparată din ingrediente...
5
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...

Parteneri

Zodii care te cuceresc cu o singură privire. Nativii care se folosesc de ochi drept armă a seducției
Zodii care te cuceresc cu o singură privire. Nativii care se folosesc de ochi drept armă a seducției
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub avertizare de vreme extremă
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub avertizare de vreme extremă
Milionarul de 28 de ani care a lăsat Statele Unite pentru România e asaltat de femei: „Unele nu ştiu limita”
Milionarul de 28 de ani care a lăsat Statele Unite pentru România e asaltat de femei: „Unele nu ştiu limita”
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia, a fost eliminat din sezonul 13
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia, a fost eliminat din sezonul 13
Ce scrie presa turcă despre sezonul doi al serialul ”Golden Boy. Dragoste rebelă”. Laude pentru Afra Saraçoğlu
Ce scrie presa turcă despre sezonul doi al serialul ”Golden Boy. Dragoste rebelă”. Laude pentru Afra Saraçoğlu
Una dintre „cele mai mari înșelătorii online” din lume a afectat consumatori din Europa și SUA. Cum erau păcălite victimele
Una dintre „cele mai mari înșelătorii online” din lume a afectat consumatori din Europa și SUA. Cum erau păcălite victimele
Salată de ouă cu brânză în chifle pufoase
Salată de ouă cu brânză în chifle pufoase
Zborul cu un copil mic: sfaturi pentru a avea o experiență plăcută
Zborul cu un copil mic: sfaturi pentru a avea o experiență plăcută
Taylor Swift a lipsit de la Met Gala pentru al optulea an consecutiv. Cântăreața nu a mai participat la cea mai mare petrecere de modă din 2016
Taylor Swift a lipsit de la Met Gala pentru al optulea an consecutiv. Cântăreața nu a mai participat la cea mai mare petrecere de modă din 2016
Proprietățile medicinale ale ceaiului de banane. Cum te poate ajuta această băutură
Proprietățile medicinale ale ceaiului de banane. Cum te poate ajuta această băutură
fresh

Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică

Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică

Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie

Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie

Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere

Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere

Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios

Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios

Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat

Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat