5 garnituri pentru carnea de pui. Cum poți să-ți impresionezi oaspeții
Carnea de pui este accesibilă, versatilă și ușor de gătit. Dacă te-ai săturat de eternul piure de cartofi sau de salata de varză poți să încerci cele 5 garnituri pentru carnea de pui pe care ți le propunem.
Alături de preparatele din carne de pui, fie că vorbim despre șnițel, grătar, pui la cuptor sau prăjit ori tocănițe poți să pui orice garnitură, de la murături la salată de roșii, legume gătite în orice fel, cartofi, orez sau paste. Inspiră-te din propunerile noastre pentru mese delicioase.
Salată bavareză de cartofi
Pentru această salată este important să cureți cartofii și să-i feliezi cât sunt încă fierbinți, apoi să torni dressingul fierbinte peste cartofii calzi. Acest lucru le permite să absoarbă lichidul, păstrând și forma lor.
Ingrediente
- 2 kg de cartofi albi,
- 100 ml supă de pui,
- 2 linguri de oțet de vin alb,
- 2 lingurițe de muștar integral,
- 1 ceapă roșie tocată mărunt,
- 8 castraveți cornichon tăiați mărunt,
- mărar proaspăt tocat mărunt,
- 2 linguri ulei de măsline extravirgin,
- sare de mare fină,
- piper negru macinat,
Mod de preparare
Se fierb cartofii până sunt fragezi. Se scurge apa, apoi se curăță de coajă și se taie rondele. Jumătate din cantitatea de supă de pui se aduce la punctul de fierbere, apoi se adaugă oțetul și muștarul și se amestecă până când se omogenizează. Compoziția se toarnă peste cartofi, se amestecă și se lasă deoparte, la temperatura camerei, aproximativ 1 oră.
Dacă cartofii au absorbit supa de pui fierbinte după 1 oră se adaugă și cealaltă jumătate. Apoi se adaugă ceapa, castraveții, mărarul, uleiul, sarea și piperul.
Se amestecă ușor pentru a se combina. Se lasă să stea la temperatura camerei, amestecând ocazional, pentru cel puțin 2 ore. Se condimentează cu sare și piper, după gust. Uite cum poți să gătești și o rețetă minunată de salată franțuzească de cartofi.
Ciuperci sotate cu unt și ierburi proaspete
Ciupercile sotate cu unt și ierburi proaspete sunt o garnitură perfectă pentru carnea de pui, dar pot fi adăugate și peste paste sau pot fi consumate ca atare.
Ingrediente
- 60 g unt nesărat, împărțite,
- 2 linguri de ulei de măsline extravirgin,
- 1,250 kg ciuperci proaspete amestecate,
- ½ linguriță sare, plus mai mult după gust,
- 3 căței de usturoi, zdrobiți ușor,
- 2 crenguțe de cimbru,
- 1 crenguță de rozmarin,
- 40 ml vin alb sec,
- 1 lingură de ulei de cocos,
- 1 lingură de suc proaspăt de lămâie,
- piper negru, după gust.
Mod de preparare
Pune 2/3 din cantitatea de unt și uleiul într-o tigaie pe foc. Adaugă ciupercile și sarea. Pune capacul și lasă-le să se gătească aproximativ 4 minute. Ia capacul și adaugă usturoiul, cimbrul și rozmarinul. Mai lasă-le pe foc, amestecând ocazional, până când lichidul se evaporă și ciupercile sunt rumenite și fragede. Aproximativ 6 minute.
Pune vinul și mai lasă până se evaporă, aproximativ 1 minut. Amestecă uleiul de cocos și sucul de lămâie. Se mai lasă tot amestecul pe foc pentru aproximativ 1 minut, apoi se pune și restul de unt și se gătește până când untul este topit și ciupercile sunt lucioase. Se ia de pe foc. Condimentează cu sare și piper după gust.
Păstârnac glazurat cu sirop de arțar
Păstârnacul copt are o aromă deosebită și este una dintre cele mai populare garnituri în Marea Britanie. Semințele de susan îi dau o textură crocantă, iar arțarul o notă elegantă.
Ingrediente
- 3 linguri de semințe de susan,
- 700 grame păstârnac spălat și curățat,
- sare,
- piper negru proaspăt măcinat,
- 25 grame unt nesărat,
- 2 linguri de sirop de arțar.
Mod de preparare
Preîncălzește cuptorul la 220°C. Semințele de susan se prăjesc într-o tigaie încinsă până când încep să se coloreze. Scoate-le din tigaie pe o farfurie imediat ce își schimbă culoarea. Acesea vor continua să se gătească chiar și atunci când sunt în farfurie.
Tăie păstârnacul decojit în sferturi pe lungime. Dacă păstârnacul este lemnos trebuie să îi îndepărtezi miezul lemnos.
Pune apă la fiert, adaugă sare și când clocotește adaugă păstârnacul. Lasă-l 2 minute și apoi scoate-l. Într-o cratiță mică, topește untul și apoi adaugă siropul de arțar. Pune păstârnacul fiert într-o tavă și unge-l bine cu amestecul de arțar și unt. Condimentează bine cu sare și piper.
Dă-l la cuptor timp de 30 de minute sau până când se rumenesc. Presară deasupra semințele de susan si mai dă totul la cuptor pentru 5 minute. Se servește cald.
Garnituri pentru carnea de pui din Orient: Fattoush
Fattoush este o salată populară în bucătăria din Orientul Mijlociu, mai ales în Liban. Este asemănătoare cu salata panzanella din Italia. Această salată se află pe lista de garnituri pentru carnea de pui.
Ingrediente
Pentru salată:
- 500 g crutoane,
- 2 roșii mari, tăiate cubulețe,
- 1 cană de castraveți, tăiați cubulețe,
- frunze de pătrunjel proaspăt, tocate grosier,
- frunze de mentă proaspătă, tocate grosier,
- 2 fire de ceapă verde tocată,
- 1 ardei verde tăiat cubulețe,
- 1 cap de salată romană, ruptă în bucățele mici,
Pentru sos:
- 3 căței de usturoi, zdrobiți,
- 100 ml ulei de măsline,
- 50 ml suc de lămâie,
- sare,
- piper negru proaspăt măcinat,
- sumac măcinat, după gust.
Mod de preparare
Într-un castron mare, se amestecă salata verde, crutoanele, castraveții, roșiile, ardeii verzi, ceapa, pătrunjelul și frunzele de mentă.
Într-un castron mic se amestecă usturoiul, uleiul de măsline, sucul de lămâie, sarea și piperul. Se omogenizează. Se toarnă dressingul peste salată, se ornează cu sumac după gust și se servește.
Broccoli cu lămâie și usturoi
Broccoli este o garnitură excelentă, care aduce culoare și vitamine la orice masă. Dacă este gătit la aburi, acesta își păstrează toate beneficiile nutriționale și rămâne crocant. Uite aici cum poți să gătești broccoli în cinci pași simpli.
Ingrediente
- 1 broccoli desfăcut în buchețele,
- 3 linguri de unt nesărat,
- 2 căței de usturoi, tocați mărunt,
- 3 linguri suc proaspăt de lămâie,
- sare,
- piper negru proaspăt măcinat.
Mod de preparare
Buchetele de broccoli se fierb la abur până când sunt fragede, dar rămân ferme, aproximativ 3-5 minute. Încălzește untul într-o tigaie antiaderentă la foc mediu. Apoi, adaugă usturoiul în untul topit și călește-l timp de 1 minut. Broccoli se află în mod cert pe lista de garnituri pentru carnea de pui.
Adaugă broccoli fiert la abur, sucul de lămâie, sarea și piperul după gust. Gătește-le, amestecând, timp de aproximativ 1 minut. Broccoli cu lămâie și usturoi se servește fierbinte.