5 rețete cu tortellini pe care să le încerci oricând vrei să gătești ceva rapid și gustos
Tortellini sunt un tip de paste tradiționale italiene, originare din regiunea Emilia-Romagna, cunoscute pentru forma lor specifică de inel sau „mic covrig”, cu margini îndoite care înfășoară o umplutură. Iată câteva rețete cu tortellini pe care le poți pregăti pentru prânz sau cină.
Legenda spune că inspirația pentru forma tortellini ar fi fost buricul zeiței Venus, considerată simbol al frumuseții.
Aceste paste sunt deseori comparate cu „colțunașii” din alte culturi, dar ceea ce le face unice este, pe lângă forma lor, diversitatea umpluturilor și varietatea modurilor de servire.
5 rețete cu tortellini pe care să le încerci
Tortellini pot fi de multe tipuri, diferențiate în funcție de umplutură și regiunea în care sunt produse. Cele clasice sunt umplute cu carne de porc, prosciutto sau mortadella, dar există și variante moderne cu umpluturi de brânză ricotta, spanac, ciuperci sau diverse combinații de legume.
De asemenea, există tortellini cu umpluturi de pește sau fructe de mare, care sunt mai puțin comune, dar foarte apreciate în anumite regiuni.
Toate pot fi folosite în rețete cu tortellini diverse, cu sosuri, gătite pe aragaz sau la cuptor.
Salată de tortellini
Salata de tortellini este una dintre acele rețete de tortellini care poate fi servită și la prânz sau la cină, simplă sau alături de alte preparate.
Ingrediente
- 500 g tortelloni cu brânză
- 400 g baby spanac
- busuioc proaspăt, tocat grosier
- 400 g inimi de anghinare anghinare tăiate în sferturi, tăiate grosier
- 1 kg roșii cherry, tăiate pe jumătate
- 50 ml vin alb
- 1 lingură de zahăr granulat
- ½ linguriță de mărar uscat
- ½ linguriță de pudră de usturoi
- 1 linguriță de sare
- piper negru proaspăt măcinat
- 50 ml ulei de măsline
- 50 ml ulei de floarea-soarelui
- 70 g parmezan mărunțit
Mod de preparare
Se pune la fiert apă cu sare și se lasă să clocotească. Apoi se pun tortellini și se lasă să fiarbă conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Când sunt gata, se scurg într-o strecurătoare.
Între timp, se toacă spanacul, busuiocul și inimioarele de anghinare și se feliază roșiile. Într-un castron mare, se amestecă oțetul, zahărul, mărarul uscat, pudra de usturoi, sarea și piperul negru proaspăt măcinat. Apoi se încorporează cele două tipuri de ulei.
Odată ce pastele s-au scurs, se pun în castronul cu dressingul și peste ele se pun legumele tocate. Se adaugă parmezanul și se amestecă pentru a se combina.
Se gustă și se adaugă sare sau mai mult parmezan după gust. Se serveste la temperatura camerei sau rece.
Supă cremoasă cu tortellini
Supa de tortellini este cremoasă și foarte aromată. Se servește cu pâine prăjită și busuioc proaspăt presărat deasupra.
Ingrediente
- 1 ceapă galbenă mică
- 4 căței de usturoi
- 2 linguri de ulei de măsline
- 800 g roșii zdrobite
- 1 lingură de pastă de roșii
- 1 l supă de legume
- 1 linguriță de oregano uscat
- 1 linguriță de busuioc uscat
- 1 linguriță de sare
- 400 g baby spanac
- frunze de busuioc proaspăt
- 100 ml smântână pentru gătit
- 100 g parmezan ras
- 450 g tortellini congelați sau refrigerați
Mod de preparare
Într-o oală mare se încălzește uleiul de măsline. Se adaugă ceapa și se călește aproximativ 5-6 minute până când devine translucidă. Apoi se pune usturoiul și mai lasă încă 30 de secunde.
După aceea, se pun roșiile zdrobite, pasta de roșii, supa, ierburile și sarea. Se aduce la punctul de fierbere și se lasă 8 minute, după care se pun spanacul, frunzele de busuioc, smântâna și parmezanul. Se lasă să fiarbă și se adaugă tortellini.
Se lasă 2-3 minute dacă sunt refrigerate și 3-5 minute dacă sunt congelați. Se gustă și se adaugă sare după preferință. Se servește imediat.
Caserolă cu tortellini la cuptor
Caserola cu tortellini la cuptor se gătește foarte rapid, în 15-20 de minute. Este una dintre acele rețete cu tortellini perfectă pentru pachetul de a doua zi de la birou.
Ingrediente
- 800 g roșii zdrobite
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 lingură de oțet balsamic
- 2 lingurițe de usturoi pudră
- 1 linguriță de oregano uscat
- ¾ linguriță de sare
- 120 ml apă
- piper negru proaspăt măcinat
- 500 g tortelloni cu brânză
- 400 g spanac
- 600 g brânză mozzarella mărunțită
- 60 g parmezan ras
- 2 linguri pesmet panko
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 220°C. Într-un castron mare, se amestecă roșiile zdrobite, uleiul de măsline, oțetul balsamic, pudra de usturoi, oregano uscat, sarea, apă, tortellini și piperul negru proaspăt măcinat, după gust.
Pe fundul unui vas de copt se pune spanacul, iar deasupra lui se toarnă sosul și tortellini. Se acoperă cu mozzarella mărunțită și parmezanul ras. Se acoperă cu folie de aluminiu și se dă la cuptor pentru 20 de minute.
După cele 20 de minute, se scoate folia, se presară pesmet și se mai coace încă 10 minute. Apoi se servește imediat.
Tortellini cu sos de roșii
Tortellini cu sos de roșii este una dintre cele mai ușoare rețete cu tortellini, care se prepară în doar câteva minute.
Ingrediente
- 500 g tortellini cu brânză
- 1 lingură de ulei de măsline
- 4 căței de usturoi, tocați
- ½ linguriță de semințe de fenicul
- 800 g roșii zdrobite
- 1 ½ linguriță de pastă de tomate concentrată
- 6 linguri smântână pentru gătit
- 1/2 ceapă galbenă
- ½ linguriță de sare
- 1 linguriță de oregano uscat
- piper negru proaspăt măcinat
- parmezan
- busuioc proaspăt (opțional)
Mod de preparare
Pentru început se prepară sosul. Se toacă usturoiu. Se încinge uleiul de măsline la foc mediu, apoi se pun în tigaie usturoiul și semințele de fenicul și se lasă aproximativ 1 minut.
Apoi se dă focul mai mic și se pun roșiile, pasta de roșii, jumătate din cantitatea de smântână, ceapa și sarea. Se lasă să fiarbă 20-30 de minute până când sosul se îngroașă. Apoi se scoate ceapa și se încorporează restul de smântână.
Se pune la fiert o oală mare cu apă cu sare. Se fiert tortellini aproximativ 2 minute. Când sosul este gata, se adaugă pastele scurse în tigaie. Se acoperă cu parmezan și busuioc proaspăt.
Tortellini cu piept de pui cu parmezan și spanac
Tortellini cu piept de pui cu parmezan și spanac se servește fierbinte, cu parmezan ras deasupra din belșug.
Ingrediente
- 3 bucăți de piept de pui dezosat tăiat pe jumătate orizontal
- sare
- piper
- 50 g făină universală
- 1 linguriță de praf de usturoi
- 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
- 60 g unt sărat
- 2 șalote, tocate mărunt
- 3 căței de usturoi, tocați mărunt
- frunze de cimbru proaspăt
- fulgi de ardei iute
- spanac proaspăt pentru copii
- 70 ml vin alb sec (Pinot Grigio sau Sauvignon Blanc)
- 250 ml supă de pui
- 1 kg tortellini cu brânză
- 120 ml smântână pentru gătit
- 100 g parmezan ras
- sucul de la 1 lămâie
Mod de preparare
Se asezonează puiul cu sare și piper. Făina și pudra de usturoi se amestecă într-un bol puțin adânc, iar bucățile de piept de pui se trec prin compoziție.
Se încing două linguri de ulei de măsline într-o tigaie mare la foc mediu. Apoi se pun bucățile de pui și se prăjesc pe ambele părți până devine aurii, aproximativ 5 minute pe fiecare parte. Se scot din tigaie și se lasă deoparte.
În aceeași tigaie, se adaugă o lingură de ulei de măsline, șalota, usturoiul, cimbrul și câte un praf de fulgi de ardei iute, sarea și piperul. Se lasă 3-4 minute, apoi se pun untul și spanacul care se gătesc încă 2-3 minute.
După aceea, se toarnă vinul și supa și se gătesc 8 minute până scade puțin, apoi se adaugă tortellini și se gătesc încă două minute.
Se pune smântâna și se adaugă parmezanul, amestecând până se topește și sosul devine cremos. La final se pune puiul înapoi în tigaie și se fierbe timp de 5 minute sau până când se încălzește și sosul s-a îngroșat ușor.
Se servește puiul acoperit cu sosul de cremă de spanac. Se stoarce deasupra puțină zeamă de lămâie și un parmezan.