Cum să topești ciocolata. Sfaturi de la cofetari profesioniști
Atunci când ai nevoie de ciocolată topită recomandat este să folosești fulgi de ciocolată pentru că sunt uniformi și în felul acesta îți este mai ușor să lucrezi cu ei. Chiar și așa poți să nu ai succesul pe care îl așteptai. Iată cum poți să topești ciocolata ca un cofetar profesionist.
Ciocolata este unul dintre cele mai sensibile ingrediente. Este nevoie de precizie, de răbdare și de stăpânirea unor tehnici de lucru pentru a o transforma în deserturi delicioase. Doar un pas greșit poate să o transforme din delicatesă într-un ingredient cu o textură necomestibilă.
În primul rând, trebuie să folosești ciocolată de cea mai bună calitate, fără aditivi alimentari și alte adaosuri. Înainte de a te apuca să o topești citește cu atenție eticheta.
Picăturile de ciocolată conțin în general lecitină de soia, un aditiv alimentar care îi permite să nu se topească în timpul tratamentului termic. Din această cauză este posibil să nu se topească la fel de repede ca o tabletă de ciocolată. Uite 16 lucruri pe care sigur nu le știai despre ciocolată.
Indiferent dacă topești picături de ciocolată sau tablete, important este ca ciocolata să fie tăiată sau ruptă în bucăți mici, cât se poate de uniforme.
Cum să topești ciocolata la bain-marie
Cel mai simplu mod de a topi ciocolata este la bain-marie. Pune picăturile de ciocolată într-un vas care rezistă la tratament termic, iar sub el pune o oală cu apă. Pune-le pe ambele pe foc și amestecă până când ciocolata este topită.
Este cea mai sigură metodă pentru că tu ai tot controlul, iar temperatura folosită nu este foarte ridicată.
Metoda bain-marie este folosită și de cofetari. Ciocolata topită rezultată poate fi folosită pentru orice rețetă, de la creme la decoruri. Rezultatul este cel mai apropiat de cel folosit de ciocolatierii profesioniști care folosesc un procedeu numit temperare.
Te invităm să descoperi și rețeta de prăjitură cu ciocolată și ghimbir.
De cât timp are nevoie ciocolata să se topească
- 120 g picături de ciocolată cu lapte – 4 minute
- 120 g picături de ciocolată neagră – 4 minute
- 120 g picături de ciocolată albă – 3 minute
Cum să topești ciocolata la cuptorul cu microunde
O altă variantă implică utilizarea cuptorului cu microunde. Vei folosi mai puține vase și ai nevoie de mai puțin timp. Totuși, nu este o soluție foarte sigură pentru că nu poți controla temperatura și ciocolata se poate arde și nu va mai avea nici textura, nici consistența dorite.
Ca să topești picături de ciocolată la cuptorul cu microunde ai nevoie de un vas rezistent la temperaturi înalte. Programează la început cuptorul la 30 de secunde.
Scoate vasul cu ciocolată, amestecă și repetă procesul până când ciocolata s-a topit în întregime. Este recomandat să lucrezi folosind mănuși de silicon pentru că atât vasul, cât și ciocolata, vor fi foarte fierbinți, iar riscul de accidente este destul de mare. Află mai multe despre preparatele la microunde. Uite ce spun experții despre ele.
De cât timp are nevoie ciocolata să se topească la cuptorul cu microunde
- 120 g picături de ciocolată cu lapte –1-2 minute, în reprize de câte 30 de secunde la temperatura maximă a aparatului
- 120 g picături de ciocolată neagră –1-2 minute, în reprize de câte 30 de secunde la temperatura maximă a aparatului
- 120 g picături de ciocolată albă –45 secunde-1 minut, în reprize de câte 15 de secunde la temperatura maximă a aparatului