Cum să topești ciocolata. Sfaturi de la cofetari profesioniști

Atunci când ai nevoie de ciocolată topită recomandat este să folosești fulgi de ciocolată pentru că sunt uniformi și în felul acesta îți este mai ușor să lucrezi cu ei. Chiar și așa poți să nu ai succesul pe care îl așteptai. Iată cum poți să topești ciocolata ca un cofetar profesionist.

Publicat: 28 octombrie 2022, 08:00
O masă pe care se află un vas și un tel care ilustrează cum să topești ciocolata acasă
Ciocolata topită trebuie să fie cremoasă și fină / Shutterstock

Ciocolata este unul dintre cele mai sensibile ingrediente. Este nevoie de precizie, de răbdare și de stăpânirea unor tehnici de lucru pentru a o transforma în deserturi delicioase. Doar un pas greșit poate să o transforme din delicatesă într-un ingredient cu o textură necomestibilă.

În primul rând, trebuie să folosești ciocolată de cea mai bună calitate, fără aditivi alimentari și alte adaosuri. Înainte de a te apuca să o topești citește cu atenție eticheta.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Picăturile de ciocolată conțin în general lecitină de soia, un aditiv alimentar care îi permite să nu se topească în timpul tratamentului termic. Din această cauză este posibil să nu se topească la fel de repede ca o tabletă de ciocolată. Uite 16 lucruri pe care sigur nu le știai despre ciocolată.

Indiferent dacă topești picături de ciocolată sau tablete, important este ca ciocolata să fie tăiată sau ruptă în bucăți mici, cât se poate de uniforme.

Cum să topești ciocolata la bain-marie

Cel mai simplu mod de a topi ciocolata este la bain-marie. Pune picăturile de ciocolată într-un vas care rezistă la tratament termic, iar sub el pune o oală cu apă. Pune-le pe ambele pe foc și amestecă până când ciocolata este topită.

Este cea mai sigură metodă pentru că tu ai tot controlul, iar temperatura folosită nu este foarte ridicată.

Metoda bain-marie este folosită și de cofetari. Ciocolata topită rezultată poate fi folosită pentru orice rețetă, de la creme la decoruri. Rezultatul este cel mai apropiat de cel folosit de ciocolatierii profesioniști care folosesc un procedeu numit temperare.

Te invităm să descoperi și rețeta de prăjitură cu ciocolată și ghimbir.

De cât timp are nevoie ciocolata să se topească

  • 120 g picături de ciocolată cu lapte – 4 minute
  • 120 g picături de ciocolată neagră – 4 minute
  • 120 g picături de ciocolată albă – 3 minute

Cum să topești ciocolata la cuptorul cu microunde

O altă variantă implică utilizarea cuptorului cu microunde. Vei folosi mai puține vase și ai nevoie de mai puțin timp. Totuși, nu este o soluție foarte sigură pentru că nu poți controla temperatura și ciocolata se poate arde și nu va mai avea nici textura, nici consistența dorite.

Ca să topești picături de ciocolată la cuptorul cu microunde ai nevoie de un vas rezistent la temperaturi înalte. Programează la început cuptorul la 30 de secunde.

Scoate vasul cu ciocolată, amestecă și repetă procesul până când ciocolata s-a topit în întregime. Este recomandat să lucrezi folosind mănuși de silicon pentru că atât vasul, cât și ciocolata, vor fi foarte fierbinți, iar riscul de accidente este destul de mare. Află mai multe despre preparatele la microunde. Uite ce spun experții despre ele.

De cât timp are nevoie ciocolata să se topească la cuptorul cu microunde

  • 120 g picături de ciocolată cu lapte –1-2 minute, în reprize de câte 30 de secunde la temperatura maximă a aparatului
  • 120 g picături de ciocolată neagră –1-2 minute, în reprize de câte 30 de secunde la temperatura maximă a aparatului
  • 120 g picături de ciocolată albă –45 secunde-1 minut, în reprize de câte 15 de secunde la temperatura maximă a aparatului
Citește și
CELE MAI CITITE
Galette cu pere și migdale porționată, alături de un bol cu miere, unul cu brânză și o jumătate de pară
Galette cu pere și migdale. Un desert de toamnă simplu și gustos
Galette cu pere și migdale. Un desert de toamnă simplu și gustos
Pastă de sardine în borcan și pe felii de pâine
Pastă de sardine. Rețetă simplă pentru o gustare delicioasă
Pastă de sardine. Rețetă simplă pentru o gustare delicioasă
Imam bayildi servite pe o farfurie albă
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Tapenade în bol alb și pe felii de pâine
Tapenade. Rețetă de pastă din măsline cu capere
Tapenade. Rețetă de pastă din măsline cu capere
Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci în bol
Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci
Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Trufe de ciocolată puse într-un bol de lemn
Trufe de ciocolată. Rețeta simplă a celui mai elegant și rafinat desert
Trufe de ciocolată. Rețeta simplă a celui mai elegant și rafinat desert
ciocolata expirată pe un blat de lemn
Ciocolata expirată mai poate fi consumată? Iată ce spun specialiștii
Ciocolata expirată mai poate fi consumată? Iată ce spun specialiștii
Un baton bounty tăiat în două jumătăți egale
Batoane Bounty făcute în casă. Rețeta sănătoasă, rapidă și simplă
Batoane Bounty făcute în casă. Rețeta sănătoasă, rapidă și simplă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
O cutie plină cu ouă alături de un semn pe care scrie Ziua Mondială a Oului
11 octombrie, 10:33
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
Tartă Tatin cu smochine caramelizate
11 octombrie, 07:23
Tartă Tatin cu smochine caramelizate. Desert simplu și savuros Tartă Tatin cu smochine caramelizate. Desert simplu și savuros
Varză călită cu cârnați afumați în tigaie, decorată cu flori de mărar
11 octombrie, 06:47
Varză călită cu cârnați afumați. Rețetă tradițională românească Varză călită cu cârnați afumați. Rețetă tradițională românească
Două boluri cu Supă de conopidă cu multe legume pe o tavă, alături de pâine, două linguri și un bol cu condimente
10 octombrie, 09:17
Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor
Borcan cu Compot de dovleac plăcintar, batoane de scorțișoară și felii de dovleac
10 octombrie, 06:10
Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece
Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci în bol
9 octombrie, 07:23
Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci
Tort din ruladă cu fructe de pădure și cremă de mango secționat
9 octombrie, 06:19
Tort din ruladă cu fructe de pădure și cremă de mango Tort din ruladă cu fructe de pădure și cremă de mango
Cremă de vanilie cu unt în bol și două păstăi de vanilie alături
8 octombrie, 08:20
Cremă de vanilie cu unt. Rețeta cremei Mousseline Cremă de vanilie cu unt. Rețeta cremei Mousseline
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
1
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
Dacă adori preparatele pe bază de cartofi, îți propunem pentru o masă delicioasă rețeta de cartofi franțuzești. Nu este o rețetă complexă, iar ingredientele folosite sunt simple și foarte accesibile. Poți...
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
2
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
Dacă obișnuiești să servești biscuiți la micul dejun sau ca gustare de-a lungul zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată. Rețeta este rapidă și...
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
3
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Dacă vrei să aduni toată savoarea legumelor de vară și de toamnă la un loc, prepară rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă. Nu este o rețetă complexă, dar necesită mai...
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
4
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Rețeta de musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan, este ideală pentru un prânz delicios și consistent. Rețeta este inspirată din bucătăriile grecești și turcești și este perfectă pentru mesele...
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
5
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
Rețeta de vinete marinate cu usturoi poate fi preparată ca și gustare savuroasă și sănătoasă, sau pentru a fi servită ca aperitiv sau garnitură. Preparate astfel vinete sunt fragede, aromate și...
Parteneri
3 zodii care au cel mai bun horoscop al lunii. Vezi ce spun astrele în luna octombrie 2024
3 zodii care au cel mai bun horoscop al lunii. Vezi ce spun astrele în luna octombrie 2024
3 zodii care au cel mai bun horoscop al lunii. Vezi ce spun astrele în luna octombrie 2024
Cât costă acum un kilogram de struguri în piaţă: Am luat aşa, de poftă
Cât costă acum un kilogram de struguri în piaţă: "Am luat aşa, de poftă"
Cât costă acum un kilogram de struguri în piaţă: "Am luat aşa, de poftă"
Fiecare lună din an este asociată cu o culoare. Ce reprezintă nuanța specifică lunii tale de naștere
Fiecare lună din an este asociată cu o culoare. Ce reprezintă nuanța specifică lunii tale de naștere
Fiecare lună din an este asociată cu o culoare. Ce reprezintă nuanța specifică lunii tale de naștere
Cum s-a pregătit Meryem Uzerli pentru rolul din Suleyman Magnificul. Ce a declarat vedeta într-un interviu
Cum s-a pregătit Meryem Uzerli pentru rolul din Suleyman Magnificul. Ce a declarat vedeta într-un interviu
Cum s-a pregătit Meryem Uzerli pentru rolul din Suleyman Magnificul. Ce a declarat vedeta într-un interviu
Dacă primești aceste mesaje, trebuie să le ștergi imediat, susțin experții. La ce risc te expui dacă le păstrezi 
Dacă primești aceste mesaje, trebuie să le ștergi imediat, susțin experții. La ce risc te expui dacă le păstrezi 
Dacă primești aceste mesaje, trebuie să le ștergi imediat, susțin experții. La ce risc te expui dacă le păstrezi 
Frittata cu spanac, brânză și legume
Frittata cu spanac, brânză și legume
Frittata cu spanac, brânză și legume
Consumul de miere în timpul sarcinii: beneficii și contraindicații
Consumul de miere în timpul sarcinii: beneficii și contraindicații
Consumul de miere în timpul sarcinii: beneficii și contraindicații
Avocații lui Diddy i-au acuzat pe agenții federali de sabotaj. Aceștia ar fi divulgat un videoclip controversat pentru a stârni ostilitatea publicului înainte de proces
Avocații lui Diddy i-au acuzat pe agenții federali de sabotaj. Aceștia ar fi divulgat un videoclip controversat pentru a stârni „ostilitatea publicului” înainte de proces
Avocații lui Diddy i-au acuzat pe agenții federali de sabotaj. Aceștia ar fi divulgat un videoclip controversat pentru a stârni „ostilitatea publicului” înainte de proces
Cu ce se hrănesc celulele canceroase. Este posibil să le înfometăm? Ce rol are zahărul în dezvoltarea lor
Cu ce se hrănesc celulele canceroase. Este posibil să le înfometăm? Ce rol are zahărul în dezvoltarea lor
Cu ce se hrănesc celulele canceroase. Este posibil să le înfometăm? Ce rol are zahărul în dezvoltarea lor
fresh
Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor

Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor

Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor

Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece

Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece

Varză călită cu cârnați afumați. Rețetă tradițională românească

Varză călită cu cârnați afumați. Rețetă tradițională românească

Tartă Tatin cu smochine caramelizate. Desert simplu și savuros

Tartă Tatin cu smochine caramelizate. Desert simplu și savuros

Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional

Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
închide