6 moduri în care poți să folosești mazăre congelată la gătit
Mazărea congelată este atât de ieftină și de hrănitoare, încât nu ar trebui să îți lipsească niciodată din congelator. Te va salva oricând nu știi ce să mai gătești sau când bugetul nu îți permite să faci extravaganțe culinare. Iată 6 moduri în care poți să folosești mazăre congelată în preparatele tale.
Mazărea este dulce, e colorată și este una dintre cele mai ieftine și valoroase surse de proteine. O poți folosi la omlete, supe, tocănițe, salate, paste, piureuri. Practic, poți face din ea un meniu întreg fără să fie plictisitor.
Dacă te uiți la profilul nutrițional al acestei legume vei constata că pentru doar câțiva lei primești vitamina A, vitamina K, vitamina C, acid folic, tiamină (vitamina B1) și fier în doze importante. De asemenea, este bogată în fibre și săracă în calorii. Nu ai niciun motiv să o mai ocolești!
Iată câteva moduri în care poți folosi mazărea congelată la gătit astfel încât chiar și cei mai mofturoși să mănânce cu poftă.
Omlete și fritatta
Pentru a face omlete sau fritatta poți folosi mazărea congelată. Pui boabele direct în amestecul de ou ceea ce va aduce un plus de umiditate, iar omleta va fi mai suculentă. Pe lângă gust, adaugă preparatelor și un strop de culoare.
În omleta cu mazăre mai poți pune puțină mentă proaspătă tocată mărunt, mărar proaspăt, sparanghel și brânză feta pentru a aduce o notă sărată printre atâtea ingrediente dulci.
Pentru fritatta, omletă gătită la cuptor, se potrivesc foarte bine alături de mazărea congelată, ceapa, câteva picături de suc de lămâie și o linguriță de coajă rasă de lămâie și semințe de susan. Dacă îți plac preparatele mai condimentate, poți încerca să pui și o linguriță de wasabi sau de muștar iute.
Paste
Mazărea congelată este perfectă pentru paste pentru că nu aduce un aport caloric suplimentar. Înainte de a o folosi este necesar să tragi mazărea la tigaie cu câteva felii de bacon sau de pancetta, o ceapă tocată mărunt pentru mai multă savoare.
Din mazăre poți face chiar și sos pentru paste. Fierbi mazărea, apoi o pui în blender cu mentă proaspătă și un cățel de usturoi și sosul este gata. Dacă vrei un gust mai puternic trage la tigaie câteva felii de bacon pe care îl adaugi în farfurie peste paste și sosul de mazăre. Deasupra poți presăra parmezan răzuit și ai un preparat elegant și savuros.
Orez
Orezul cu legume este una dintre cele mai bune garnituri pentru preparatele din carne, dar poate fi și un fel de bază pentru vegetarieni. Poți folosi doar mazăre sau poți să mai pui și alte legume: ceapă, ardei gras, morcov.
Mazărea congelată se combină foarte bine cu orice tip de orez. Trebuie doar să ții cont de modul de preparare al fiecăruia în parte. Mazărea se adaugă de obicei spre finalul procesului de gătire, fără să o decongelezi.
Piure de mazăre congelată
Mazărea congelată se poate fierbe cu sare și când este suficient de moale se pasează ori cu un blender, ori cu aceeași ustensilă cu care transformi cartofii în piure. Apoi, îl amesteci cu o lingură de ulei de măsline, un praf de piper măcinat și ierburi aromatice sau verdețuri. Se potrivesc foarte bine cimbrul, menta, mărarul sau pătrunjelul.
O altă variantă de a face piure de mazăre este să fierbi mazărea cu o ceapă și usturoi și apoi să pasezi toate ingredientele într-un blender. Adaugi și un cub de unt cât totul este fierbinte și vei avea un piure foarte fin.
Piureul de mazăre este excelent cu parmezan răzuit deasupra sau chiar cu un ou poșat. Găsești aici câteva tehnici de aranjare a piureurilor în farfurie.
Sosuri
Din mazăre congelată poți face sos pentru preparate din carne. Fierbi mazărea aproximativ 3 minute (sau cât scrie pe ambalaj), apoi adaugi usturoi, mentă și pulpa de o lămâie. Cu ajutorul unui mixer vertical pasezi toate ingredientele, punând puțin câte puțin ulei de măsline. Poți adăuga în acest sos bucățele mici de brânză feta, dar nu este obligatoriu.
Supă de mazăre congelată
Supa cremă de mazăre este perfectă pentru sezonul rece. Este gata în mai puțin de 15 minute. Nu trebuie decât să pui la fiert mazărea cu 4-5 felii de zucchini, un morcov mic, o ceapă galbenă mică și un cartof. Când sunt moi, pui apa în care au fiert într-un bol. Legumele le pasezi cu un mixer vertical. Adaugi lapte de cocos sau smântână lichidă, în funcție de preferințe. Dacă vrei supa mai densă nu mai adaugi apă. Dacă îți place mai subțire, pui puțin câte puțin din apa în care au fiert legumele. Când o servești presari deasupra mărar sau mentă proaspătă și puțin suc de limetă.