7 greșeli pe care le faci când folosești uleiul de măsline. Cum să le eviți
Uleiul de măsline este unul dintre ingredientele care nu ar trebui să lipsească din nicio bucătărie. Iată cum alegi uleiul de măsline potrivit preparatului pe care îl gătești. Descoperă 7 greșeli pe care le faci când folosești uleiul de măsline. Află ce spun specialiștii în bucătărie.
Uleiul de măsline este unul dintre cele mai falsificate alimente din lume. Trebuie să citești cu atenție eticheta pentru a nu fi păcălită. Chiar și după ce ai ales uleiul potrivit trebuie să știi că este un ingredient care necesită atenție.
Pentru a te bucura de calitățile lui trebuie expus la anumite temperaturi, trebuie păstrat în anumite condiții și asociat corect. Iată ce greșeli să nu faci atunci când folosești ulei de măsline.
7 greșeli pe care le faci când folosești uleiul de măsline
Îl poți folosi la preparate calde sau reci, din legume sau carne. Le face mai savuroase, mai gustoase și mai sănătoase. Cu toate acestea trebuie ales cu atenție, pentru că deseori ce se vinde ca ulei de măsline este un amestec nu tocmai pur.
Nu toate tipurile de ulei de măsline sunt la fel
În orice magazin spațiul alocat uleiului de măsline este destul de mare și te poți simți copleșită de atâtea sortimente. Deși este adevărat că tot uleiul de măsline provine din măsline nu toate sunt la fel. Este foarte important să alegi uleiul de măsline potrivit.
Uleiul de măsline extravirgin sau EVOO este cel mai puțin procesat. Nu este niciodată expus la căldură, măslinele fiind presate când sunt reci.
Apoi este foarte puțin filtrat, doar pentru a se elimina orice resturi solide. Are, de asemenea, cea mai puternică aromă, cei mai mulți nutrienți și este cel mai bun pentru preparate precum sosuri de salată sau întins pe pâine.
Uleiul de măsline virgin este puțin mai greu de găsit, dar este procesat în mod similar cu EVOO. Producătorii permit defecte „minore” de aromă, deși cei mai mulți dintre noi nu ar ști niciodată diferența.
Uleiul de măsline obișnuit este tratat termic pentru a elimina potențialele defecte de aromă și este cel mai bun ulei de gătit de uz general.
Dacă vezi pe etichetă mențiunea ”light” nu înseamnă că are mai puține calorii. Este de fapt un amestec de uleiuri rafinate și virgine.
Temperatura la care poate fi folosit uleiul de măsline
Probabil că știi că fiecare tip de ulei are un punct de fum, adică o temperatură până la care poate fi încălzit astfel încât să nu își piardă proprietățile.
Uleiul de măsline extravirgin are un punct de fum foarte scăzut, de aproximativ 180°C.
Din această cauză trebuie să folosești mereu focul la minimum, cel mult la mediu. Dacă îl dai prea tare, va începe să fumege, ceea ce va afecta gustul alimentelor.
Dacă vrei să salvezi situația amestecând uleiul de măsline extravirgin sau virgin cu unt ar trebui să renunți. Și acesta din urmă are un punct de fum la de scăzut.
Folosește uleiul de măsline virgin/ extravirgin doar pentru sotat legume sau pentru orice preparate care nu necesită temperaturi înalte.
Pentru a evita aceste probleme este bine să folosești ulei de măsline obișnuit care are un punct de fum între 180 și 220°C. Chiar și așa nu este indicat să îl utilizezi pentru prăjit carne sau cartofi. În acest caz uleiul de floarea-soarelui, susan, arahide, soia, palmierul, avocado sau șofranul sunt mai potrivite.
La uleiul de măsline prețul contează
Atunci când cumperi ulei de măsline, indiferent de tipul acestuia, contrează foarte mult calitatea lui. Un ulei bun va transforma orice fel de mâncare din banal în savuros.
Atunci când desfaci sticla unui produs superior vei simți o aromă ierboasă, puternică. Dar până să ajungi cu el acasă, ai câteva indicii încă din magazin.
Uleiul de măsline de calitate are un preț mai ridicat, este ambalat în sticle de culoare închisă pentru a nu permite luminii că îi influențeze calitățile. De asemenea, este mai probabil să aibă date de expirare imprimate pe etichetă.
Ține cont de data de exprimare a uleiului
Indiferent de tipul de ulei de măsline pe care îl cumperi trebuie să știi că prospețimea lui este foarte importantă, scrie EatThis.
Cu cât măslinele au fost presate mai recent, cu atât este mai probabil să se simtă mai puternic aromele. Este posibil să simți note de piper sau arome de citrice. Pe măsură de timpul trece acestea se estompează. Lumina soarelui are un impact major în acest proces.
Nedeschisă, o sticlă de ulei de măsline păstrată corect, într-un loc întunecat și rece, este în general bună pentru aproximativ 18 luni.
Odată deschis, trebuie să consumată între 3 și 4 luni. Dacă miroase ciudat sau rânced, trebuie aruncat. De asemenea, dacă își schimbă culoarea și este tulbure nu mai este bun de consum.
Uleiul de măsline folosit la gătit poate fi reutilizat
Nu mai arunca uleiul de măsline pe care îl folosești la gătit pentru că poate fi refolosit. Poți să îl mai utilizezi de 3 până la 5 ori, potrivit Food Republic.
Pentru a determina numărul exact de reutilizări contează temperatura la care ați gătit și pentru ce l-ai folosit. Dacă de exemplu ai făcut legume pane și au rămas multe resturi va trebui să îl arunci, dar dacă este curat nu ezita să mai gătești cu el.
Dacă vrei să refolosești uleiul de măsline de cât mai multe ori gătește la temperaturi mici și nu pune ingredientele ude.
Când apa este eliberată în ulei pe măsură ce alimentele se gătesc, uleiul respectiv poate începe să se descompună, făcând reutilizarea mai dificilă.
Poți face ulei de măsline aromat la tine acasă
Oricât de minunat este uleiul de măsline ca ingredient, poate fi și mai bun și mai delicios dacă este infuzat cu usturoi, busuioc, rozmarin, lămâie, ardei iute.
Pentru a face acasă acest lucru nu este suficient să pui o crenguță de busuioc sau un mănunchi de rozmarin într-un borcan și să pui ulei peste el. Dacă o faci, probabil că nu vei avea un produs foarte aromat. Mai rău, este posibil să te îmbolnăvești.
Acest lucru se datorează faptului că adăugarea de ingrediente „proaspete” sau umede în ulei creează un potențial teren de reproducere a bacteriior periculoase. Uleiurile infuzate făcute astfel sunt, de asemenea, predispuse la apariția mucegaiului.
Pentru a face un ulei infuzat cu ierburi proaspete amestecă-le într-un blender până la omogenizare completă. Apoi, pune amestecul de ierburi și ulei într-o cratiță la foc mediu și adu-l al punctul de fierbere. Lăsă-l să fiarbă 45 de secunde, apoi dă focul mai mic, mai lasă-l câteva minute și ia-l de pe foc.
După ce s-a răcit suficient, strecoară-l pentru a îndepărta toate resturile. Depozitează-l într-o sticlă și pune-l la frigider. Poate fi consumat în decurs de câteva luni.
Folosește uleiul de măsline potrivit felurilor de mâncare gătite
Asocierea uleiurilor de măsline cu alimentele potrivite este foarte importantă. Dacă nu faci acest lucru s-ar putea ca aroma puternică a acestuia să copleșească restul ingredientelor.
De asemenea, dacă este prea blând este posibil să nu îi simți deloc gustul.
Uleiul de măsline robust se potrivește cu carnea la grătar, cu supele consistente, cu tocănițe, cu legume cu gust puternic precum broccoli, varză de Bruxelles, varză, conopidă, ceapă sau napi. Îl mai poți folosi pentru bruschete sau paste gătite cu usturoi sau ardei iute. În Toscana sau Spania sunt produse uleiuri de măsline cu aromă bogată.
Uleiurile de măsline mai blânde sunt potrivite pentru salate, ierburi sau legume gătite la abur, carne de pasăre sau fructe de mare.