7 greșeli pe care le faci când prepari terci de ovăz

Fără coacere

Fulgii de ovăz au devenit o opțiune foarte populară pentru micul dejun. De obicei sunt amestecați cu iaurt, dar sunt transformați și în terci. Se potrivesc bine atât cu fructe, dar și cu diverse tipuri de nuci sau semințe sau cu miere. Pe cât de simplu pare de preparat un bol de terci de ovăz, pe atât de multă atenție ai nevoie mai ales dacă vrei să obții o consistență anume.

Cristina Catană
Publicat: 3 ianuarie 2025, 06:28
Terciul de ovăz este perfect pentru un mic-dejun bogat în proteine/ Shutterstock

Terciul de ovăz este un aliment de bază extrem de nutritiv, popular în întreaga lume, apreciat pentru simplitatea sa, versatilitatea și valoarea nutritivă. Acesta este un preparat obținut din ovăz fiert în apă sau lapte, cu diverse adaosuri dulci sau sărate, fiind ideal pentru un mic dejun sănătos și hrănitor.

Deși rețeta clasică de terci de ovăz implică fierberea fulgilor de ovăz în apă sau lapte, acest preparat poate fi personalizat în nenumărate moduri, în funcție de preferințele culinare. Se pot adăuga diverse fructe proaspete sau uscate, nuci, semințe, îndulcitori naturali, cum ar fi mierea sau siropul de arțar, precum și condimente precum scorțișoara sau vanilia pentru un plus de aromă.

Citește și

Greșeli pe care le faci când prepari terci de ovăz

Iată care sunt secretele unei terci de ovăz, cremos, cu un echilibru perfect de arome, de care să te bucuri în orice dimineață.

Folosește suficient lichid pentru a fierbe terciul

Pentru a face terci de ovăz poți folosi atât lapte, cât și apă. Indiferent de ce ai alege important este să folosești cantitatea potrivită.

Pentru un terci cremos, folosește de obicei 2 părți de lichid la 1 parte de fulgi de ovăz. Poți ajusta această proporție în funcție de preferința pentru un terci mai gros sau mai subțire.

Dacă folosești o cantitate prea mică de lichid nu doar că terciul va fi prea gros, dar se va lipi de vas și se va avea un gust neplăcut de afumat. Ca să eviți această problemă, poți să folosești un aparat de tipul instant pot.

Nu folosești unt

Untul are capacitatea de a transforma orice preparat mediocru într-unul foarte gustos. Poate fi chiar ingredientul de care nu știai că ai nevoie pentru a-ți face terciul mai cremos, cu o aromă mai bogată.

Pe măsură ce se va topi, gustul său se va contopi cu cel al zahărului brun și al laptelui rezultând un preparat delicios.

Pui prea multe ingrediente

Sigur îți plac imaginile de pe rețelele sociale cu boluri cu terci de ovăz cu tot felul de fructe, nuci, semințe. Totuși, nu încerca să pui toate ingredientele pe care le ai prin casă pentru că nu vei reuși să obții ceea ce ți-ai propus.

Varianta simplă este posibil să fie cea mai gustoasă. Este suficient să pui doar fructe de pădure, fără să mai adaugi și o mulțime de nuci. Dacă alegi fistic și alune, nu mai pune și piersici sau mango.

Folosești același tip de îndulcitor tot timpul

Pentru a îndulci terciul de ovăz poți folosi miere, sirop de arțar sau zahăr brun. Totuși, nu sunt singurele variante. Poți pune și sirop de caramel, melasă, dar și îndulcitori fără calorii de tipul steviei sau xilytolului.

Nu folosești tipul potrivit de fulgi de ovăz

Fulgii de ovăz integrali sunt cei mai buni pentru un terci bogat în fibre și nutrienți. De asemenea, fulgii de ovăz rulați (sau „rolled oats”) oferă o textură cremoasă și sunt ușor de preparat.

Dacă vrei un terci rapid, fulgii de ovăz instant sunt o variantă bună, dar au o textură mai fină și conțin mai puține fibre decât ovăzul integral.

Pui fructele uscate prea devreme în procesul de gătire

Fructele uscate sunt unul dintre cele mai populare ingrediente din terciul de ovăz. Aduc un plus de textură, dar și o complexitate de gust.

Poți alege atât variante dulci, cât și mai acrișoare, dar și o combinație între ele. Indiferent de ce pui trebuie să le pui la sfârșitul procesului de gătire, pentru că în caz contrar se vor înmuia prea tare și vor avea o textură prea gumoasă.

Folosești tipul greșit de lichid

Dacă prepari terciul de ovăz la fierbere, apa este cea mai simplă opțiune. Are un gust neutru și o textură mai ușoară. Laptele, pe de altă parte, oferă o textură mai cremoasă și un gust mai bogat. Poți folosi lapte de vacă. La fel de potrivite sunt variantele vegetale precum laptele de migdale, de cocos, de ovăz sau de soia.

Pentru metoda de preparare „overnight”, ovăzul se lasă la înmuiat peste noapte într-un lichid rece. De asemenea, apa poate fi folosită, însă textura va fi mai puțin cremoasă decât atunci când se folosește lapte sau iaurt.

Amesteci prea mult

Amestecarea în terciul de ovăz este un pas esențial pentru a obține o textură cremoasă și uniformă. La început, când adaugi lichidul peste fulgii de ovăz, amestecă încet pentru a te asigura că aceștia sunt complet acoperiți și distribuți uniform.

Apoi, pe măsură ce începe să fiarbă, redu focul la mic. Continuă să amesteci regulat, la intervale de câteva minute, pentru a preveni lipirea.

Amestecarea se face de obicei cu o lingură de lemn sau o spatulă de silicon. Mișcările trebuie să fie lente și circulare, răzuind ușor fundul și marginile oalei, pentru a te asigura că terciul nu se prinde.

La final, după ce terciul a fiert și a ajuns la consistența dorită, poți să adaugi toppinguri sau ingrediente suplimentare. Amestecă ușor pentru a le incorpora, fără să afectezi textura cremoasă obținută.

Citește și
Prăjitură cu cocos și caramel condensat cu mascarpone
Prăjitură cu cocos și caramel condensat cu mascarpone
Ce tip de cafea este mai puternic. De ce depinde cantitatea de cofeină
Ce tip de cafea este mai puternic. De ce depinde cantitatea de cofeină
Bomboane de biscuiți cu ciocolată. Rețetă simplă și rapidă
Bomboane de biscuiți cu ciocolată. Rețetă simplă și rapidă
Ouă umplute cu cremă de avocado. Rețeta unui adevărat deliciu pentru platoul de aperitive
Ouă umplute cu cremă de avocado. Rețeta unui adevărat deliciu pentru platoul de aperitive
Cum gătești carnea de porc la tigaie ca să iasă fragedă
Cum gătești carnea de porc la tigaie ca să iasă fragedă
Te-ar mai putea interesa și
Rețetă de gulaș. Cum să gătești acasă preparatul tradițional maghiar
Rețetă de gulaș. Cum să gătești acasă preparatul tradițional maghiar
Rețetă de tamales. Cum să te bucuri acasă de celebrul preparat mexican
Rețetă de tamales. Cum să te bucuri acasă de celebrul preparat mexican
Ouă umplute cu cremă de avocado. Rețeta unui adevărat deliciu pentru platoul de aperitive
Ouă umplute cu cremă de avocado. Rețeta unui adevărat deliciu pentru platoul de aperitive
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
6 ianuarie, 06:36
Rețetă de gulaș. Cum să gătești acasă preparatul tradițional maghiar Rețetă de gulaș. Cum să gătești acasă preparatul tradițional maghiar
6 ianuarie, 05:20
Rețetă de tamales. Cum să te bucuri acasă de celebrul preparat mexican Rețetă de tamales. Cum să te bucuri acasă de celebrul preparat mexican
6 ianuarie, 05:19
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
5 ianuarie, 11:40
Cele mai populare alimente în 2025. Top 7 tendințe gastronomice Cele mai populare alimente în 2025. Top 7 tendințe gastronomice
5 ianuarie, 06:02
Ouă umplute cu cremă de avocado. Rețeta unui adevărat deliciu pentru platoul de aperitive Ouă umplute cu cremă de avocado. Rețeta unui adevărat deliciu pentru platoul de aperitive
5 ianuarie, 05:11
Ce este silotka și cum o poți prepara foarte ușor acasă la tine Ce este silotka și cum o poți prepara foarte ușor acasă la tine
4 ianuarie, 05:54
Salată în straturi, cu sfeclă roșie și piept de pui. Rețetă rusească Salată în straturi, cu sfeclă roșie și piept de pui. Rețetă rusească
4 ianuarie, 05:46
Cu ce poți înlocui sarea în mâncare. Variante care îți vor transforma modul în care gătești Cu ce poți înlocui sarea în mâncare. Variante care îți vor transforma modul în care gătești
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...

Parteneri

Salată de sfeclă roșie cu hrean. Rețetă pentru porția de sănătate
Salată de sfeclă roșie cu hrean. Rețetă pentru porția de sănătate
Reacţia unui turist străin ajuns în România, după ce a văzut cum e vremea în ianuarie. "Suntem surprinşi"
Reacţia unui turist străin ajuns în România, după ce a văzut cum e vremea în ianuarie. "Suntem surprinşi"
„Trădare şi spectacol macabru!” Milionarul care s-a căsătorit cu nepoata fostei sale soţii a fost făcut praf: „Nunta lui Iuda”
„Trădare şi spectacol macabru!” Milionarul care s-a căsătorit cu nepoata fostei sale soţii a fost făcut praf: „Nunta lui Iuda”
Doliu în familia unei foste concurente de la Mireasa! Tânăra și-a pierdut tatăl
Doliu în familia unei foste concurente de la Mireasa! Tânăra și-a pierdut tatăl
Serialele turcești care vor cuceri telespectatorii în 2025 la Happy Channel
Serialele turcești care vor cuceri telespectatorii în 2025 la Happy Channel
De ce uiți lucruri la care tocmai te gândeai. Experții au dezvăluit motivul real
De ce uiți lucruri la care tocmai te gândeai. Experții au dezvăluit motivul real
Ciabatta. Rețeta clasică de pâine italiană
Ciabatta. Rețeta clasică de pâine italiană
De ce este important să-i lași pe copii să facă greșeli și cum să faci să învețe din ele
De ce este important să-i lași pe copii să facă greșeli și cum să faci să învețe din ele
Bianca Censori s-a fotografiat într-un body transparent, alături de soțul ei, Kanye West
Bianca Censori s-a fotografiat într-un body transparent, alături de soțul ei, Kanye West
Vitamina K2 poate ajuta la ameliorarea crampelor musculare în timpul somnului. Ce rol are consumul acestui nutrient
Vitamina K2 poate ajuta la ameliorarea crampelor musculare în timpul somnului. Ce rol are consumul acestui nutrient
fresh

Ouă umplute cu cremă de avocado. Rețeta unui adevărat deliciu pentru platoul de aperitive

Ouă umplute cu cremă de avocado. Rețeta unui adevărat deliciu pentru platoul de aperitive

Ce este silotka și cum o poți prepara foarte ușor acasă la tine

Ce este silotka și cum o poți prepara foarte ușor acasă la tine

Rețetă de gulaș. Cum să gătești acasă preparatul tradițional maghiar

Rețetă de gulaș. Cum să gătești acasă preparatul tradițional maghiar

Cele mai populare alimente în 2025. Top 7 tendințe gastronomice

Cele mai populare alimente în 2025. Top 7 tendințe gastronomice

Rețetă de tamales. Cum să te bucuri acasă de celebrul preparat mexican

Rețetă de tamales. Cum să te bucuri acasă de celebrul preparat mexican