Leurda sau usturoiul sălbatic. 4 rețete perfecte pentru primăvară

Nu lăsa să treacă primăvara fără să te bucuri de gustul de leurdă. Acest usturoi sălbatic înrudit cu arpagicul este o încrucișare între usturoi și ceapă, se folosește în supe, sosuri, piureuri, alături de legume sotate.

Leurdă pusă pe un tocător de lemn
Leurda poate înlocui usturoiul în orice rețetă/ Shutterstock

Leurda, Allium ursinum, este printre primele ierburi verzi care apar primăvara. O mai poți găsi și sub denumirea de usturoi sălbatic și este consumat de câteva mii de ani. S-au găsit dovezi că oamenii, dar și animalele o consumau pe teritoriul actual al Elveției și Danemarcei încă din 9000 î.Hr. O poți găsi prin păduri încă din luna martie, până în iunie în zonele mai înalte.

Poți găsi leurda la piață, în supermarket, dar poți merge să o culegi chiar tu din pădure. Când ajungi cu ea acasă nu te grăbi să o speli. Păstreaz-o la frigider, înfășurată în prosop de hârtie ușor umezit, apoi pune-o într-o pungă de plastic. Va rezista până la o săptămână. Dacă mai are încă bulbii poți să o pui într-un borcan cu apă rece.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum să gătești cu leurdă

Până acum câțiva ani leurda nu era foarte populară, însă de când oamenii au început să se întoarcă spre alimentele tradiționale, este din ce în ce mai folosită. Frunzele și florile pot fi consumate crude în salate, sau gătite în supe, sosuri, sotate. Bulbii care se găsesc în pământ pot fi consumați cruzi, dar pot fi și murați.

Leurda poate fi înlocuită cu usturoiul, ceapa verde sau chiar și cu ceapa galbenă. Totuși, nu vei obține același efect.

Pesto din leurda

Pesto din leurdă este un sos foarte aromat pe care îl poți folosi pentru preparate din carne, din cartofi, chiar și alături de paste.

Pesto de leurdo pus într-un borcan transparent
Pesto de leurdă se păstrează la frigider până la săptămână / Shutterstock

Ingrediente

  • 2-3 legături de leurdă
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 60 g de semințe de pin, prăjite
  • 60 g parmezan
  • 150 ml ulei de măsline
  • 1 linguriță de de suc de lămâie
  • sare
  • piper negru

Mod de preparare

Se pun toate ingredientele într-un robot de bucătărie, cu excepția uleiului de măsline, și se amestecă timp 1-2 minute. Apoi se toarnă încet uleiul de măsline până se omogenizează. 

Pâine cu leurdă

Dacă ești în căutarea unei pâini cu adevărat speciale poți încerca pâinea cu leurdă. Este minunată la micul-dejun cu un unt de calitate.

Pâine cu leurdă pusă pe un ștergar alb
Dacă ești în căutarea unei pâini cu adevărat speciale poți încerca pâinea cu leurdă. Este minunată la micul-dejun cu un unt de calitate / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 kg făină
  • 1 linguriţă + 1 praf sare
  • 400 ml lapte,
  • 20 g drojdie proaspătă 
  • 1 linguriţă de zahăr
  • 50 g unt nesărat foarte moale, împărțit
  • 100 g leurdă proaspătă 

Mod de preparare

Într-un castron mare, se amestecă făina cu 1 linguriță de sare.

Într-o cratiță mică, se încălzește laptele. Apoi se mărunțește drojdia în laptele cald, se adaugă zahărul și se amestecă până când drojdia și zahărul s-au dizolvat. Se lasă puțin, apoi se adaugă în făină împreună cu jumătate din cantitatea de unt. Se frământă bine până când se obține un aluat omogen. Se acoperă cu un prosop curat de bucătărie și se lasă la dospit într-un loc călduț aproximativ 45 de minute sau până când își dublează volumul.

Între timp, se spală și se usucă leurda. Apoi se toacă mărunt și se amestecă cu untul rămas și un praf de sare.

Se preîncălzește cuptorul la 190°C. Se tapetează o tavă de pâine cu hârtie de copt. Se întoarce aluatul pe blatul cu făină și se frământă încă o dată, timp de cel mult 20 de secunde. Se rulează într-un dreptunghi deasupra căruia se întinde amestecul de ierburi și unt. Se rulează și se lasă să se odihnească timp de 15 minute.

Se pune aluatul în tava de pâine și se dă la cuptor pentru 45-50 de minute. Se servește caldă.

Pui cu leurdă

Dacă vrei să înlocuiești usturoiul din preparatele tale poți face acest pui cu leurdă. Nu doar că va avea o aromă apetisantă, dar va fi și mai colorat.

Pui cu leurdă aranjat pe un platou alb alături de un cuțit și o furculiță
Somonul cu leurdă se potrivește foarte bine cu zeamă de lămâie / Shutterstock

Ingrediente

  • 4 bucăți de piept de pui fără piele
  • 100 g unt amestecat cu leurdă tocată mărunt
  • 50 g făină
  • 3 ouă mari, bătute
  • 125 g panko sau pesmet normal
  • ulei de floarea soarelui, pentru prăjit

Mod de preparare

Se taie un buzunar adânc în fiecare piept de pui care se umple cu 25 g unt amestecat cu leurdă.

În trei boluri puțin adânci și se pun făina în primul, ouăle bătute în al doilea și pesmetul în al treilea. Fiecare bucată de piept de pui se trece prin fiecare dintre cele trei ingrediente, iar la final se mai scufundă o dată în ouă. Se transferă pe o farfurie și se dă la rece pentru cel puțin 1 oră.

Se încinge uleiul într-o tigaie. Fiecare bucată de piept de pui se prăjește câte 3 minute pe fiecare parte. Apoi se transferă într-o tavă și se dau la cuptorul încins la 180°C și se lasă 15 minute. Se servește cu salată și cu felii de lămâie.

Somon în crusta leurdă

Somonul se potrivește foarte bine cu ierburile aromatice, iar leurda este una dintre cele mai bune. Te invităm să afli mai multe și despre beneficiile consumului de luerdă.

Somon la cuptor cu crustă de leurdă pe un platou negru
Somonul cu leurdă se potrivește foarte bine cu zeamă de lămâie / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 kg de somon fără piele
  • felii de lămâie , pentru a servi
  • Pentru crustă
  • 800 g pâine albă feliată, fără coajă
  • 1 cățel de usturoi
  • 50 g frunze de leurdă
  • 250 g unt, topit
  • Pentru sos
  • 50 g leurdă
  • 8 hamsii sărate
  • 70 ml ulei de măsline extravirgin
  • 1 lămâie 
  • zeama de la 1 lămâie
  • 1 şalotă, feliată
  • 1 linguriță de capere mici

Mod de preparare

Pentru a face crusta, se pun pâinea și usturoiul într-un robot de bucătărie și se amestecă până se obține un pesmet fin. Apoi se adăugă leurda și se mai procesează 1 minut. Se pune untul topit și se amestecă până se obține un aluat fin.

Se pune o foaie de copt pe suprafața de lucru. Peste ea se răstoarnă deasupra. Deasupra se pune o a doua foaie și, folosind un sucitor, se rulează aluatul. Se dă la frigider să se întărească pentru aproximativ 1 oră.

Se încinge cuptorul la 180°C. Se presară somonul cu puțină sare și se transferă pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se scoate crusta din frigider și se taie la aceeași dimensiune cu somonul. Se scoate pergamentul de pe ambele părți ale crustei și se pune deasupra peștelui. Se dă la cuptor pentru 20 de minute sau până când peștele este gătit.

Pentru a face salsa, se pun toate ingredientele într-un robot de bucătărie și se amestecă până se obține un piure fin. Odată ce peștele este gătit, se scoate din cuptor și se servește cu salsa și câteva felii de lămâie.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate pe un platou, alături de o ceașcă
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Kombucha pusă într-un borcan transparent
Ce este Kombucha și de ce ar trebui să o bei în fiecare zi
Ce este Kombucha și de ce ar trebui să o bei în fiecare zi
O lădiță plină cu mere pe o masă de lemn
Cel mai sănătos soi de mere. Cum să alegi pe cele potrivite pentru tine
Cel mai sănătos soi de mere. Cum să alegi pe cele potrivite pentru tine
brânza feta pusă pe o farfurie neagră alături de câteva legume
4 motive pentru care brânza feta ar trebui consumată cât mai des
4 motive pentru care brânza feta ar trebui consumată cât mai des
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă în farfurie rustică, cu lingură de lemn
07:26
Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate pe un platou, alături de o ceașcă
1 aprilie, 10:49
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Cremă de avocado cu cacao în două pahare, decorată cu frunze de mentă, o linguriță și un avocado secționat în două
31 martie, 10:43
Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios
Chifle pufoase cu brânză și urzici în forma de copt, o chiflă secționată
30 martie, 13:41
Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
29 martie, 05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Gogoși pripite. Rețetă rapidă și delicioasă
Gogoși pripite. Rețetă rapidă și delicioasă
Gogoși pripite. Rețetă rapidă și delicioasă
Ce înseamnă strategia de investiţii TDF. Iancu Guda: Gândiți planul financiar pe termen lung
Ce înseamnă strategia de investiţii TDF. Iancu Guda: Gândiți planul financiar pe termen lung
Ce înseamnă strategia de investiţii TDF. Iancu Guda: Gândiți planul financiar pe termen lung
Iubita fiul lui Ion Ţiriac, lovitură uriaşă. Şi-a etalat „bijuteria” de peste 200 de mii de euro
Iubita fiul lui Ion Ţiriac, lovitură uriaşă. Şi-a etalat „bijuteria” de peste 200 de mii de euro
Iubita fiul lui Ion Ţiriac, lovitură uriaşă. Şi-a etalat „bijuteria” de peste 200 de mii de euro
Mihai Morar, în doliu. De ce îi este recunoscător celui care s-a stins din viață: Parcă ieri ne-am văzut...
Mihai Morar, în doliu. De ce îi este recunoscător celui care s-a stins din viață: „Parcă ieri ne-am văzut...”
Mihai Morar, în doliu. De ce îi este recunoscător celui care s-a stins din viață: „Parcă ieri ne-am văzut...”
Moment încărcat de emoție, diseară, la Chefi la cuțite: Chef Richard Abou Zaki oferă cuțitul de aur
Moment încărcat de emoție, diseară, la Chefi la cuțite: Chef Richard Abou Zaki oferă cuțitul de aur
Moment încărcat de emoție, diseară, la Chefi la cuțite: Chef Richard Abou Zaki oferă cuțitul de aur
Teoria Pământului Mov ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Kanye West a declarat că regretă că a lăsat-o însărcinată pe Kim Kardashian: A fost vina mea
Kanye West a declarat că regretă că a lăsat-o însărcinată pe Kim Kardashian: „A fost vina mea”
Kanye West a declarat că regretă că a lăsat-o însărcinată pe Kim Kardashian: „A fost vina mea”
Beneficiile și riscurile uleiului de palmier. Care sunt utilizările sale
Beneficiile și riscurile uleiului de palmier. Care sunt utilizările sale
Beneficiile și riscurile uleiului de palmier. Care sunt utilizările sale
fresh
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară

Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară
închide