Leurda sau usturoiul sălbatic. 4 rețete perfecte pentru primăvară

Nu lăsa să treacă primăvara fără să te bucuri de gustul de leurdă. Acest usturoi sălbatic înrudit cu arpagicul este o încrucișare între usturoi și ceapă, se folosește în supe, sosuri, piureuri, alături de legume sotate.

Leurdă pusă pe un tocător de lemn
Leurda poate înlocui usturoiul în orice rețetă/ Shutterstock

Leurda, Allium ursinum, este printre primele ierburi verzi care apar primăvara. O mai poți găsi și sub denumirea de usturoi sălbatic și este consumat de câteva mii de ani. S-au găsit dovezi că oamenii, dar și animalele o consumau pe teritoriul actual al Elveției și Danemarcei încă din 9000 î.Hr. O poți găsi prin păduri încă din luna martie, până în iunie în zonele mai înalte.

Poți găsi leurda la piață, în supermarket, dar poți merge să o culegi chiar tu din pădure. Când ajungi cu ea acasă nu te grăbi să o speli. Păstreaz-o la frigider, înfășurată în prosop de hârtie ușor umezit, apoi pune-o într-o pungă de plastic. Va rezista până la o săptămână. Dacă mai are încă bulbii poți să o pui într-un borcan cu apă rece.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum să gătești cu leurdă

Până acum câțiva ani leurda nu era foarte populară, însă de când oamenii au început să se întoarcă spre alimentele tradiționale, este din ce în ce mai folosită. Frunzele și florile pot fi consumate crude în salate, sau gătite în supe, sosuri, sotate. Bulbii care se găsesc în pământ pot fi consumați cruzi, dar pot fi și murați.

Leurda poate fi înlocuită cu usturoiul, ceapa verde sau chiar și cu ceapa galbenă. Totuși, nu vei obține același efect.

Pesto din leurda

Pesto din leurdă este un sos foarte aromat pe care îl poți folosi pentru preparate din carne, din cartofi, chiar și alături de paste.

Pesto de leurdo pus într-un borcan transparent
Pesto de leurdă se păstrează la frigider până la săptămână / Shutterstock

Ingrediente

  • 2-3 legături de leurdă
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 60 g de semințe de pin, prăjite
  • 60 g parmezan
  • 150 ml ulei de măsline
  • 1 linguriță de de suc de lămâie
  • sare
  • piper negru

Mod de preparare

Se pun toate ingredientele într-un robot de bucătărie, cu excepția uleiului de măsline, și se amestecă timp 1-2 minute. Apoi se toarnă încet uleiul de măsline până se omogenizează. 

Pâine cu leurdă

Dacă ești în căutarea unei pâini cu adevărat speciale poți încerca pâinea cu leurdă. Este minunată la micul-dejun cu un unt de calitate.

Pâine cu leurdă pusă pe un ștergar alb
Dacă ești în căutarea unei pâini cu adevărat speciale poți încerca pâinea cu leurdă. Este minunată la micul-dejun cu un unt de calitate / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 kg făină
  • 1 linguriţă + 1 praf sare
  • 400 ml lapte,
  • 20 g drojdie proaspătă 
  • 1 linguriţă de zahăr
  • 50 g unt nesărat foarte moale, împărțit
  • 100 g leurdă proaspătă 

Mod de preparare

Într-un castron mare, se amestecă făina cu 1 linguriță de sare.

Într-o cratiță mică, se încălzește laptele. Apoi se mărunțește drojdia în laptele cald, se adaugă zahărul și se amestecă până când drojdia și zahărul s-au dizolvat. Se lasă puțin, apoi se adaugă în făină împreună cu jumătate din cantitatea de unt. Se frământă bine până când se obține un aluat omogen. Se acoperă cu un prosop curat de bucătărie și se lasă la dospit într-un loc călduț aproximativ 45 de minute sau până când își dublează volumul.

Între timp, se spală și se usucă leurda. Apoi se toacă mărunt și se amestecă cu untul rămas și un praf de sare.

Se preîncălzește cuptorul la 190°C. Se tapetează o tavă de pâine cu hârtie de copt. Se întoarce aluatul pe blatul cu făină și se frământă încă o dată, timp de cel mult 20 de secunde. Se rulează într-un dreptunghi deasupra căruia se întinde amestecul de ierburi și unt. Se rulează și se lasă să se odihnească timp de 15 minute.

Se pune aluatul în tava de pâine și se dă la cuptor pentru 45-50 de minute. Se servește caldă.

Pui cu leurdă

Dacă vrei să înlocuiești usturoiul din preparatele tale poți face acest pui cu leurdă. Nu doar că va avea o aromă apetisantă, dar va fi și mai colorat.

Pui cu leurdă aranjat pe un platou alb alături de un cuțit și o furculiță
Somonul cu leurdă se potrivește foarte bine cu zeamă de lămâie / Shutterstock

Ingrediente

  • 4 bucăți de piept de pui fără piele
  • 100 g unt amestecat cu leurdă tocată mărunt
  • 50 g făină
  • 3 ouă mari, bătute
  • 125 g panko sau pesmet normal
  • ulei de floarea soarelui, pentru prăjit

Mod de preparare

Se taie un buzunar adânc în fiecare piept de pui care se umple cu 25 g unt amestecat cu leurdă.

În trei boluri puțin adânci și se pun făina în primul, ouăle bătute în al doilea și pesmetul în al treilea. Fiecare bucată de piept de pui se trece prin fiecare dintre cele trei ingrediente, iar la final se mai scufundă o dată în ouă. Se transferă pe o farfurie și se dă la rece pentru cel puțin 1 oră.

Se încinge uleiul într-o tigaie. Fiecare bucată de piept de pui se prăjește câte 3 minute pe fiecare parte. Apoi se transferă într-o tavă și se dau la cuptorul încins la 180°C și se lasă 15 minute. Se servește cu salată și cu felii de lămâie.

Somon în crusta leurdă

Somonul se potrivește foarte bine cu ierburile aromatice, iar leurda este una dintre cele mai bune. Te invităm să afli mai multe și despre beneficiile consumului de luerdă.

Somon la cuptor cu crustă de leurdă pe un platou negru
Somonul cu leurdă se potrivește foarte bine cu zeamă de lămâie / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 kg de somon fără piele
  • felii de lămâie , pentru a servi
  • Pentru crustă
  • 800 g pâine albă feliată, fără coajă
  • 1 cățel de usturoi
  • 50 g frunze de leurdă
  • 250 g unt, topit
  • Pentru sos
  • 50 g leurdă
  • 8 hamsii sărate
  • 70 ml ulei de măsline extravirgin
  • 1 lămâie 
  • zeama de la 1 lămâie
  • 1 şalotă, feliată
  • 1 linguriță de capere mici

Mod de preparare

Pentru a face crusta, se pun pâinea și usturoiul într-un robot de bucătărie și se amestecă până se obține un pesmet fin. Apoi se adăugă leurda și se mai procesează 1 minut. Se pune untul topit și se amestecă până se obține un aluat fin.

Se pune o foaie de copt pe suprafața de lucru. Peste ea se răstoarnă deasupra. Deasupra se pune o a doua foaie și, folosind un sucitor, se rulează aluatul. Se dă la frigider să se întărească pentru aproximativ 1 oră.

Se încinge cuptorul la 180°C. Se presară somonul cu puțină sare și se transferă pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se scoate crusta din frigider și se taie la aceeași dimensiune cu somonul. Se scoate pergamentul de pe ambele părți ale crustei și se pune deasupra peștelui. Se dă la cuptor pentru 20 de minute sau până când peștele este gătit.

Pentru a face salsa, se pun toate ingredientele într-un robot de bucătărie și se amestecă până se obține un piure fin. Odată ce peștele este gătit, se scoate din cuptor și se servește cu salsa și câteva felii de lămâie.

Citește și
CELE MAI CITITE
Ciurigăi sau minciunele pe un platou
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Salată de ardei copți cu măsline și capere în bol alb, decorată cu pătrunjel și susan
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Trei borcane cu tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă, alături de roșii, dovlecel și verdeață
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Păstăi de fasole cu roșii și usturoi în farfurie albă
Păstăi de fasole cu roșii și usturoi, pentru masa de prânz sau cină
Păstăi de fasole cu roșii și usturoi, pentru masa de prânz sau cină
Marmeladă de ardei iuți în borcan și pe felie de pâine, alături de ardei secționați și un cuțit
Marmeladă de ardei iuți, ideală pentru sosuri sau aperitive
Marmeladă de ardei iuți, ideală pentru sosuri sau aperitive
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O lădiță plină cu mere pe o masă de lemn
Cel mai sănătos soi de mere. Cum să alegi pe cele potrivite pentru tine
Cel mai sănătos soi de mere. Cum să alegi pe cele potrivite pentru tine
brânza feta pusă pe o farfurie neagră alături de câteva legume
4 motive pentru care brânza feta ar trebui consumată cât mai des
4 motive pentru care brânza feta ar trebui consumată cât mai des
Culoarea gălbenușului de ou ilustrată cu ajutorul a două gălbenușuri
Ce influențează culoarea gălbenușului de ou. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Ce influențează culoarea gălbenușului de ou. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Sos de roșii pentru paste pus într-un bol mare
06:24
Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute
Dulceață de caise fără zahăr
05:31
Dulceață de caise fără zahăr. Ce să adaugi în rețetă ca să iasă delicioasă Dulceață de caise fără zahăr. Ce să adaugi în rețetă ca să iasă delicioasă
mousse de dovleac pus în două pahare mici pe o tavă transparentă
12 septembrie, 06:51
Mousse de dovleac, cel mai cremos desert de toamnă Mousse de dovleac, cel mai cremos desert de toamnă
ciocolata dubai pe un blat de bucătărie
12 septembrie, 06:15
Cum se face ciocolata Dubai cu fistic. Desertul viral, foarte ușor de făcut Cum se face ciocolata Dubai cu fistic. Desertul viral, foarte ușor de făcut
Porție de prăjitură cu ciocolată și bile de cocos pe o farfurie cu linguriță, alături de platoul cu prăjituri
11 septembrie, 08:53
Prăjitură cu ciocolată și bile de cocos. Un desert spectaculos Prăjitură cu ciocolată și bile de cocos. Un desert spectaculos
Porție de ardei copți cu smântână
11 septembrie, 05:30
Ardei copți cu smântână. Rețetă pentru o masă delicioasă Ardei copți cu smântână. Rețetă pentru o masă delicioasă
Marmeladă de ardei iuți în borcan și pe felie de pâine, alături de ardei secționați și un cuțit
10 septembrie, 06:40
Marmeladă de ardei iuți, ideală pentru sosuri sau aperitive Marmeladă de ardei iuți, ideală pentru sosuri sau aperitive
Lichior de smochine în două pahare și smochine proaspete
10 septembrie, 06:26
Lichior de smochine. O băutură rafinată și cremoasă cu gust divin Lichior de smochine. O băutură rafinată și cremoasă cu gust divin
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
1
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Dacă vrei să aduni toată savoarea legumelor de vară și de toamnă la un loc, prepară rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă. Nu este o rețetă complexă, dar necesită mai...
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
2
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Rețeta de tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă este o rețetă tradițională românească, perfectă pentru a conserva aromele legumelor în borcane pe care le poți deschide în zilele...
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
3
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Dacă ești în căutare de rețete tradiționale cu gust delicios de copilărie, avem pentru tine o rețetă de ciurigăi sau minciunele. Este o rețetă tradițională din bucătăria maramureșeană, mult apreciată în...
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
4
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Rețeta de salată de ardei copți cu măsline și capere este o rețetă simplă și plină de arome mediteraneene. Prepar-o și tu urmărind mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Este...
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
5
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Printre conservele pe care ți-ai propus să le prepari în acest sezon, poți face loc și pentru rețeta de tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă. Este o rețetă simplă și...
Parteneri
Zodii care pierd bani în luna septembrie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
Zodii care pierd bani în luna septembrie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
Zodii care pierd bani în luna septembrie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
Ciclonul Boris aduce val de frig şi ninsori în România. Va ploua în câteva ore cât pentru o lună
Ciclonul Boris aduce val de frig şi ninsori în România. Va ploua în câteva ore cât pentru o lună
Ciclonul Boris aduce val de frig şi ninsori în România. Va ploua în câteva ore cât pentru o lună
Cum arată soţia lui Florin Prunea. Imagini rare cu femeia pe care fostul portar o iubeşte enorm
Cum arată soţia lui Florin Prunea. Imagini rare cu femeia pe care fostul portar o iubeşte enorm
Cum arată soţia lui Florin Prunea. Imagini rare cu femeia pe care fostul portar o iubeşte enorm
EXCLUSIV | Ce a răspuns Loredana când a fost întrebată dacă a ținut legătura cu Cornel, după Insula Iubirii: “Mi-a trimis cerere și...
EXCLUSIV | Ce a răspuns Loredana când a fost întrebată dacă a ținut legătura cu Cornel, după Insula Iubirii: “Mi-a trimis cerere și..."
EXCLUSIV | Ce a răspuns Loredana când a fost întrebată dacă a ținut legătura cu Cornel, după Insula Iubirii: “Mi-a trimis cerere și..."
S-a zvonit că William Levy s-ar fi împăcat cu partenera lui Elizabeth Gutiérrez, dar ea a dezmințit aceste zvonuri. Cum s-a afișat
S-a zvonit că William Levy s-ar fi împăcat cu partenera lui Elizabeth Gutiérrez, dar ea a dezmințit aceste zvonuri. Cum s-a afișat
S-a zvonit că William Levy s-ar fi împăcat cu partenera lui Elizabeth Gutiérrez, dar ea a dezmințit aceste zvonuri. Cum s-a afișat
Un iPhone 16 de 900 de dolari are un ecran mai slab decât un Android de 200 de dolari. Ce smartphone l-a întrecut pe cel Apple
Un iPhone 16 de 900 de dolari are un ecran mai slab decât un Android de 200 de dolari. Ce smartphone l-a întrecut pe cel Apple
Un iPhone 16 de 900 de dolari are un ecran mai slab decât un Android de 200 de dolari. Ce smartphone l-a întrecut pe cel Apple
Pipote de pui cu morcovi caramelizați
Pipote de pui cu morcovi caramelizați
Pipote de pui cu morcovi caramelizați
Kinetoterapia pediatrică: ce este și când este recomandată
Kinetoterapia pediatrică: ce este și când este recomandată
Kinetoterapia pediatrică: ce este și când este recomandată
Adele se pregătește pentru un nou capitol în cariera sa. Diva ia lecții de actorie de la un antrenor de top de la Hollywood
Adele se pregătește pentru un nou capitol în cariera sa. Diva ia lecții de actorie de la un antrenor de top de la Hollywood
Adele se pregătește pentru un nou capitol în cariera sa. Diva ia lecții de actorie de la un antrenor de top de la Hollywood
Efectele consumului de prune uscate. Ce îmbunătățiri pot aduce alimentației
Efectele consumului de prune uscate. Ce îmbunătățiri pot aduce alimentației
Efectele consumului de prune uscate. Ce îmbunătățiri pot aduce alimentației
fresh
Mousse de dovleac, cel mai cremos desert de toamnă

Mousse de dovleac, cel mai cremos desert de toamnă

Mousse de dovleac, cel mai cremos desert de toamnă

Cum se face ciocolata Dubai cu fistic. Desertul viral, foarte ușor de făcut

Cum se face ciocolata Dubai cu fistic. Desertul viral, foarte ușor de făcut

Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute

Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute

Dulceață de caise fără zahăr. Ce să adaugi în rețetă ca să iasă delicioasă

Dulceață de caise fără zahăr. Ce să adaugi în rețetă ca să iasă delicioasă
închide