Leurda sau usturoiul sălbatic. 4 rețete perfecte pentru primăvară
Nu lăsa să treacă primăvara fără să te bucuri de gustul de leurdă. Acest usturoi sălbatic înrudit cu arpagicul este o încrucișare între usturoi și ceapă, se folosește în supe, sosuri, piureuri, alături de legume sotate.
Leurda, Allium ursinum, este printre primele ierburi verzi care apar primăvara. O mai poți găsi și sub denumirea de usturoi sălbatic și este consumat de câteva mii de ani. S-au găsit dovezi că oamenii, dar și animalele o consumau pe teritoriul actual al Elveției și Danemarcei încă din 9000 î.Hr. O poți găsi prin păduri încă din luna martie, până în iunie în zonele mai înalte.
Poți găsi leurda la piață, în supermarket, dar poți merge să o culegi chiar tu din pădure. Când ajungi cu ea acasă nu te grăbi să o speli. Păstreaz-o la frigider, înfășurată în prosop de hârtie ușor umezit, apoi pune-o într-o pungă de plastic. Va rezista până la o săptămână. Dacă mai are încă bulbii poți să o pui într-un borcan cu apă rece.
Cum să gătești cu leurdă
Până acum câțiva ani leurda nu era foarte populară, însă de când oamenii au început să se întoarcă spre alimentele tradiționale, este din ce în ce mai folosită. Frunzele și florile pot fi consumate crude în salate, sau gătite în supe, sosuri, sotate. Bulbii care se găsesc în pământ pot fi consumați cruzi, dar pot fi și murați.
Leurda poate fi înlocuită cu usturoiul, ceapa verde sau chiar și cu ceapa galbenă. Totuși, nu vei obține același efect.
Pesto din leurda
Pesto din leurdă este un sos foarte aromat pe care îl poți folosi pentru preparate din carne, din cartofi, chiar și alături de paste.
Ingrediente
- 2-3 legături de leurdă
- 1 legătură de pătrunjel
- 60 g de semințe de pin, prăjite
- 60 g parmezan
- 150 ml ulei de măsline
- 1 linguriță de de suc de lămâie
- sare
- piper negru
Mod de preparare
Se pun toate ingredientele într-un robot de bucătărie, cu excepția uleiului de măsline, și se amestecă timp 1-2 minute. Apoi se toarnă încet uleiul de măsline până se omogenizează.
Pâine cu leurdă
Dacă ești în căutarea unei pâini cu adevărat speciale poți încerca pâinea cu leurdă. Este minunată la micul-dejun cu un unt de calitate.
Ingrediente
- 1 kg făină
- 1 linguriţă + 1 praf sare
- 400 ml lapte,
- 20 g drojdie proaspătă
- 1 linguriţă de zahăr
- 50 g unt nesărat foarte moale, împărțit
- 100 g leurdă proaspătă
Mod de preparare
Într-un castron mare, se amestecă făina cu 1 linguriță de sare.
Într-o cratiță mică, se încălzește laptele. Apoi se mărunțește drojdia în laptele cald, se adaugă zahărul și se amestecă până când drojdia și zahărul s-au dizolvat. Se lasă puțin, apoi se adaugă în făină împreună cu jumătate din cantitatea de unt. Se frământă bine până când se obține un aluat omogen. Se acoperă cu un prosop curat de bucătărie și se lasă la dospit într-un loc călduț aproximativ 45 de minute sau până când își dublează volumul.
Între timp, se spală și se usucă leurda. Apoi se toacă mărunt și se amestecă cu untul rămas și un praf de sare.
Se preîncălzește cuptorul la 190°C. Se tapetează o tavă de pâine cu hârtie de copt. Se întoarce aluatul pe blatul cu făină și se frământă încă o dată, timp de cel mult 20 de secunde. Se rulează într-un dreptunghi deasupra căruia se întinde amestecul de ierburi și unt. Se rulează și se lasă să se odihnească timp de 15 minute.
Se pune aluatul în tava de pâine și se dă la cuptor pentru 45-50 de minute. Se servește caldă.
Pui cu leurdă
Dacă vrei să înlocuiești usturoiul din preparatele tale poți face acest pui cu leurdă. Nu doar că va avea o aromă apetisantă, dar va fi și mai colorat.
Ingrediente
- 4 bucăți de piept de pui fără piele
- 100 g unt amestecat cu leurdă tocată mărunt
- 50 g făină
- 3 ouă mari, bătute
- 125 g panko sau pesmet normal
- ulei de floarea soarelui, pentru prăjit
Mod de preparare
Se taie un buzunar adânc în fiecare piept de pui care se umple cu 25 g unt amestecat cu leurdă.
În trei boluri puțin adânci și se pun făina în primul, ouăle bătute în al doilea și pesmetul în al treilea. Fiecare bucată de piept de pui se trece prin fiecare dintre cele trei ingrediente, iar la final se mai scufundă o dată în ouă. Se transferă pe o farfurie și se dă la rece pentru cel puțin 1 oră.
Se încinge uleiul într-o tigaie. Fiecare bucată de piept de pui se prăjește câte 3 minute pe fiecare parte. Apoi se transferă într-o tavă și se dau la cuptorul încins la 180°C și se lasă 15 minute. Se servește cu salată și cu felii de lămâie.
Somon în crusta leurdă
Somonul se potrivește foarte bine cu ierburile aromatice, iar leurda este una dintre cele mai bune. Te invităm să afli mai multe și despre beneficiile consumului de luerdă.
Ingrediente
- 1 kg de somon fără piele
- felii de lămâie , pentru a servi
- Pentru crustă
- 800 g pâine albă feliată, fără coajă
- 1 cățel de usturoi
- 50 g frunze de leurdă
- 250 g unt, topit
- Pentru sos
- 50 g leurdă
- 8 hamsii sărate
- 70 ml ulei de măsline extravirgin
- 1 lămâie
- zeama de la 1 lămâie
- 1 şalotă, feliată
- 1 linguriță de capere mici
Mod de preparare
Pentru a face crusta, se pun pâinea și usturoiul într-un robot de bucătărie și se amestecă până se obține un pesmet fin. Apoi se adăugă leurda și se mai procesează 1 minut. Se pune untul topit și se amestecă până se obține un aluat fin.
Se pune o foaie de copt pe suprafața de lucru. Peste ea se răstoarnă deasupra. Deasupra se pune o a doua foaie și, folosind un sucitor, se rulează aluatul. Se dă la frigider să se întărească pentru aproximativ 1 oră.
Se încinge cuptorul la 180°C. Se presară somonul cu puțină sare și se transferă pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se scoate crusta din frigider și se taie la aceeași dimensiune cu somonul. Se scoate pergamentul de pe ambele părți ale crustei și se pune deasupra peștelui. Se dă la cuptor pentru 20 de minute sau până când peștele este gătit.
Pentru a face salsa, se pun toate ingredientele într-un robot de bucătărie și se amestecă până se obține un piure fin. Odată ce peștele este gătit, se scoate din cuptor și se servește cu salsa și câteva felii de lămâie.