11 alimente pe care nu este nevoie să le ții în frigider

Fără coacere

De cele mai multe ori avem impresia că dacă ținem alimentele în frigider își vor păstra prospețimea mai mult timp. În general, este adevărat, dar sunt și situații în care aerul rece nu face decât să le strice într-un timp mai scurt. Uite o listă cu alimente pe care nu este nevoie să le ții în frigider. Află care sunt recomandările specialiștilor.

Publicat: 7 noiembrie 2022, 06:00
Sunt alimente care nu se țin la rece pentru că își pierd din aromă și din prospețime / ShutterStock

Sunt alimente care nu se țin la rece pentru a nu-și pierde din arpmă, însă trebuie să ții cont și de temperatura ambientală, ne spune AllRecipes.com. Când afară este caniculă este bine să cumperi sau să gătești exact cantitatea de alimente de care ai nevoie.

Alimente pe care nu este nevoie să le ții în frigider

Dacă ești tentată să pui toate alimentele în frigider, află că acest obicei s-ar putea să nu fie cel mai potrivit. Conform experților în bucătărie, anumite produse nu trebuie depozitate sub nicio formă în frigider. Hai să aflăm împreună ce produse este recomandat să pui în frigider și ce produse ar trebui să stea departe de acesta.

Busuiocul

Busuiocul este una dintre ierburile aromatice cele mai sensibile. Pare că se veștejește imediat. Primul impuls ar fi să îl bagi în frigider în speranța că se va păstra proaspăt cât mai multe zile. Din păcate frigul nu îi face deloc bine așa că ține-l la temperatura camerei.

Dacă vrei să te bucuri de busuioc proaspăt mai multe zile pune-l într-un recipient cu apă și acoperă frunzele cu o pungă de plastic fără să o legi. Va rezista câteva zile în plus.

Pâinea

Multe persoane păstează pâinea în frigider pentru a-i păstra prospețimea cât mai multe zile. Din păcate, la temperaturi scăzute amidonul recristalizează ceea ce face ca pâinea să se întărească mult mai repede.

Dacă ai cumpărat pâine în cantitate mai mare decât aveai nevoie și vrei să o păstrezi cât mai proaspătă ține-o într-o cutie închisă etanș, la temperatura camerei. Află mai multe despre ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci zilnic pâine.

Tortul

De câte ori nu ai scos tot ce aveai în frigider pentru a pune un tort ce-și aștepta rândul la finalul petrecerii? Nu trebuie să mai faci acest lucru. Aerul rece din frigider nu face decât să îi ia din umiditate și să întărească crema cu care este decorat.

Cu puține excepții, tortul se păstrează cel mai bine la temperatura camerei. Singurele prăjituri care trebuie puse la rece sunt cele care au în compoziție fructe proaspete, frișcă sau cremă de brânză.

Cafeaua

Cafeaua păstrată la frigider nu își va păstra aroma din cauza faptului că o vei scoate la temperatura camerei. Schimbările dese de temperatură vor forma condes în recipientul în care o păstrezi, iar aroma se va pierde. În plus, va absorbi aromele mâncărurilor din frigider.

Cafeaua se păstrează cel mai bine în recipiente de metal, închise etanș, într-un loc uscat.

Mierea

Mierea ținută la rece se va cristaliza mult mai repede. Mierea se păstrează foarte bine la temperatura camerei, în borcan de sticlă bine închis. Singurul lucru de care trebuie să ții cont este să nu fie aproape de o sursă de căldură.

Sosurile iuți

Iuțeala din sos va deveni și mai puternică dacă acestea sunt ținute la temperatura camerei așa încât nu este nevoie să le păstrezi în frigider. Chiar și după deschidere le poți păstra în dulap până la 6 luni. Verifică totuși indicațiile date de producător, pentru a te asigura că nu au altfel de recomandare.

Pepenii

Aerul rece din frigider distruge antioxidanții din pepeni, indiferent dacă vorbim despre pepeni roșii, galbeni sau alte varietăți. Totuși, în zilele toride vară, când temperatura ambientală este foarte mare, îi poți ține la rece. Ideal ar fi să fie consumați cât mai repede după ce au fost tăiați.

Pepenii netăiați se pot ține la temperatura camerei timp de o săptămână după ce au fost culeși.

Citește și

Ceapa și usturoiul

Mediul umed din frigider nu face bine nici cepei, nici usturoiului. La scurt timp după ce le vei pune la rece vor începe să se înmoaie și vor emana un miros de care cu greu vei mai scăpa.

Ceapa și usturoiul se păstrează în locuri uscate și reci, cu o temperatură de aproximativ 10-12 grade Celsius. Vor rezista luni bune într-o stare bună.

Cartofii

Atunci când sunt ținuti în frigider, cartofii vor deveni mult mai dulci decât ți-ai dori și vor avea o textură nisipoasă. Acest lucru se întâmplă pentru că amidonul va începe să se transforme în zaharuri.

Cartofii se păstrează cel mai bine în locuri reci, uscate și întunecoasă. Vor rezista până la două luni. Dacă nu au beci, îi poți ține și la temperatura camerei în pungă de hârtie. În acest caz trebuie să îi consumi în maximum două săptămâni. Uite cum poți păstra cartofii până la șase luni ca să nu se strice.

Roșiile

La temperaturi mai mici de 14 grade Celsius roșiile încep să se strice. Pulpa lor va deveni poroasă și moale și nu le vei mai putea folosi nici măcar pentru o tocăniță.

Roșiile se păstrează cel mai bine la temperatura camerei, într-un vas neacoperit, puse cu fața în jos pe un prosop de hârtie.

Dovleacul turcesc

Umiditatea și temperaturile scăzute scad durata de viață a dovleacului turcesc sau a altor varietăți de dovleac de iarnă.

Dovleacul turcesc se păstrează bine în locuri reci, uscate, la temperaturi de 10-12 grade Celsius. Dacă ai un astfel de loc te poți bucura de dovleac până la 6 luni.

Citește și
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
Te-ar mai putea interesa și
Păstrarea alimentelor la frigider. 4 produse care stau mai bine pe blatul din bucătărie
Păstrarea alimentelor la frigider. 4 produse care stau mai bine pe blatul din bucătărie
Cum poți păstra crema de brânză ca să reziste până la două luni
Cum poți păstra crema de brânză ca să reziste până la două luni
7 reguli de siguranță alimentară pe care e recomandat să le respecți și acasă
7 reguli de siguranță alimentară pe care e recomandat să le respecți și acasă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
09:07
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
07:22
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
07:03
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
6 mai, 06:07
Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor
6 mai, 06:02
Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver
5 mai, 06:12
5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul 5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul
5 mai, 06:00
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
4 mai, 06:57
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Orice meniu trebuie să conțină și salate. Fie că sunt servite ca aperitiv sau drept garnitură, sunt preparate delicioase, cu amestecuri de arome și texturi care completează bine orice masă. Iată...
2
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Drobul este o mâncare pe care în România o consumăm de obicei de Paște, însă în alte părți ale lumii reprezintă un preparat obișnuit, potrivit pentru oricare zi a anului. Americanii...
3
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Umple toată casa cu aroma sa. Este pufos, plin de cremă delicioasă, parfumat. Muști din el și te duci instantaneu în copilăria ta, în care te uitai cu drag la bunica...
4
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
O salată aperitiv este o gustare ușoară și rafinată, servită în mod tradițional înainte de felul principal al unei mese. Salata aperitiv pentru masa de Paște poate fi preparată din ingrediente...
5
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...

Parteneri

Luna Nouă în Taur pe 7 mai 2024. Aduce stabilitate pentru acești nativi
Luna Nouă în Taur pe 7 mai 2024. Aduce stabilitate pentru acești nativi
Un turist străin dezvăluie ce l-a dezamăgit în staţiunea Mamaia. Litoralul a fost cu cel puţin 30% mai gol faţă de anul trecut
Un turist străin dezvăluie ce l-a dezamăgit în staţiunea Mamaia. Litoralul a fost cu cel puţin 30% mai gol faţă de anul trecut
Nora milionarului român care şi-a înşelat soţia 16 ani cu cea mai cunoscută amantă din România a apărut cu sânii la vedere!
Nora milionarului român care şi-a înşelat soţia 16 ani cu cea mai cunoscută amantă din România a apărut cu sânii la vedere!
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Locul în care timpul e cu 9% mai lent pentru oameni. Ce fenomen ciudat are loc
Locul în care timpul e cu 9% mai lent pentru oameni. Ce fenomen ciudat are loc
Ruladă cu ciocolată și banane
Ruladă cu ciocolată și banane
Dermatofitoza la copii: cum se manifestă, de ce apare și cum o poți trata
Dermatofitoza la copii: cum se manifestă, de ce apare și cum o poți trata
Adele a împlinit 36 de ani. Cântăreața este foarte fericită alături de familia ei și se bucură de o viață împlinită
Adele a împlinit 36 de ani. Cântăreața este foarte fericită alături de familia ei și se bucură de o viață împlinită
Transpirațiile nocturne: ce probleme pot semnala și când să te îngrijorezi
Transpirațiile nocturne: ce probleme pot semnala și când să te îngrijorezi
fresh

Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor

Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor

Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver

Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver

Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie

Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie

Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică

Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică

Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere

Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere