Care este cel mai bun lapte vegetal pentru aluaturi și blaturi
Laptele vegetal este o alegere potrivită dacă ai alergii alimentare sau dacă vrei să faci o schimbare în dieta ta. Există atât de multe alternative, încât ai posibilitatea să încerci ceva diferit în fiecare zi fără să te plictisești. Avantajul este că poate fi folosit și ca ingredient în diverse rețete, chiar și în cele cu aluat care au nevoie de coacere. Descoperă și tu care este cel mai bun lapte vegetal pentru aluaturi și blaturi. Vezi la ce concluzii au ajuns specialiștii.
Oricare dintre tipurile de lapte vegetal poate fi folosit în aluaturi însă cel de soia și de caju pot fi utilizate în orice preparat fără să îți fie teamă că dai greș. Trebuie să alegi variantele fără niciun fel de arome sau zahăr adăugat pentru a nu influența gustul final al prăjiturii.
Din punct de vedere științific cel mai apropiat de laptele de origine animală, potrivit The Daily Meal. Asemănarea din punct de vedere nutrițional nu este totul.
În funcție de rețetă, trebuie să iei în considerare diferite caracteristici ale laptelui pentru ca preparatul să iasă bine. De asemenea, trebuie să ții cont de aromele distincte ale fiecărui tip de lapte vegetal.
Care este cel mai bun lapte vegetal pentru aluaturi și blaturi
Rolul principal al laptelui în rețetele care necesită coacere este acela de a adăuga umiditate aluatului sau blatului. Ai putea folosi și apă. Datorită gustului mai bogat și texturii mai robuste, dată de prezența proteinelor și grăsimilor, laptele este mult mai potrivit.
În plus, proteinele adaugă structură aluatului, în timp ce grăsimea îl face mai gustos și, acolo unde este cazul, mai cremos.
Conform Departamentului pentru Alimentație și Agricultură al SUA (USDA), laptele de soia, migdale, orez, ovăz, caju și nucă de cocos conțin o cantitate mai mică de proteine decât laptele din surse animale.
Laptele integral are în medie 3,28 g de proteine la o porție de 100 ml. Laptele de soia se apropie cel mai mult, cu 2,6 g proteine la 100 mlde grame de porție, urmat de laptele de caju cu 2,2 g.
La coada clasamentului este laptele de cocos cu 0,21 g proteine la 100 ml, cel de migdale cu 0,66 g și cel de ovăz cu 0,8 g. Laptele de caju, pe de altă parte, are 5,29 g grăsimi la 100 ml, ceea ce compensează cantitatea de proteine.
Conținutul de grăsimi este un alt factor important. Laptele integral are 1,47 g la o porție de 100 ml, în timp ce laptele de cocos are 2,08 g. Laptele de ovăz are o cantitate destul de mare de grăsimi 2,75 g la 100 ml.
Procesul de coacere și laptele vegetal
În ceea ce privește procesele chimice care au loc în timpul procesului de coacere, laptele de caju pare să fie cel mai apropiat de cel de origine anmală, urmat de laptele de soia. Acesta din urmă are avantajul de a fi mai ieftin și mai disponibil în magazine.
Laptele de soia și cel de caju sunt cele mai apropiate de laptele de origine animală. Totuși, trebuie să ții cont că orice fel de lapte ai alege vei da aluatului gustul și aroma cu care acestea vin. Fiecare sortiment este unic și nu poate fi replicat de nimic altceva.
Când alegi să prepari aluaturi sau blaturi cu lapte vegetal trebuie să ții cont de toate aspectele. Laptele de soia cu conținutul mai scăzut de grăsimi nu se potrivește în rețete dulci și decadente.
În schimb, laptele de ovăz care este mai gras și mai dulce este perfect ca înlocuitor al laptelui de origine animală în brioșe sau alte rețete similare.