Cartofi noi cu unt și mărar, o garnitură simplă și gustoasă

Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului: Prânz
bucătăria: Românească

Profită de sezonul cartofilor noi și include-i în meniul zilei pentru că sunt și gustoși, dar au și beneficii extraordinare pentru sănătate. Prepară o rețetă de cartofi noi cu unt și mărar, pe cât de simplă, pe atât de gustoasă.

Maria Udrea
Publicat: 2 mai 2023, 07:00

Galerie foto

Cartofii noi cu unt și mărar sunt delicioși serviți cu sos de iaurt / Shutterstock

Specialiștii în nutriție ne asigură că atunci când abia apar, cartofii noi sunt mai bogați in nuțrienți și vitamine. Inclusiv coaja cartofilor noi are proprietăți benefice asupra sănătății. Aceasta conține peste 50 de fitonutrienți cu multiple beneficii asupra organismului. Un mare beneficiu ar fi acela că protejează sistemul cardiovascular și inima. În coaja cartofilor noi se găsesc și vitaminele din complexul B care au rol de a proteja pereții arterelor și în același timp, scad tensiunea arteriala.

Citește și

Conținutul de glucide complexe din cartofi, care se absorb în mod lent, au rol de a proteja pancreasul împotriva fluctuațiilor indicelui glicemic și a secreției de insulină. Consumul de cartofi noi oferă energie organismului, alungând stările de oboseală și accelerând metabolismul și arderile.

Acestea sunt doar câteva dintre proprietățile benefice ale consumului de cartofi noi. Dacă te-am convins să-i incluzi în alimentația ta, îți oferim mai jos rețeta detaliată pentru a prepara și tu cartofi noi cu unt și mărar.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea cartofilor pe care îi speli bine cu un burete de vase, folosind partea abrazivă. Nu freca în exces cartofii noi pentru a nu le îndepărta coaja. Apoi  pregătește o cratiță încăpătoare și celelalte ingrediente.

Descoperă și rețeta de cartofi noi la cuptor, cu sos de iaurt și usturoi.

Cum prepari cartofi noi cu unt și mărar

Strivește ușor cei trei căței de usturoi și adaugă-i în cratiță. Adaugă și crenguța de rozmarin. Apoi așază cartofii în cratiță și toarnă apă rece peste ei, atât cât să fie bine acoperiți.

Aprinde flacăra aragazului la intensitate medie spre mare și așază oala cu cartofi deasupra ei. Lasă cartofii să fiarbă până când apa începe să clocotească și adaugă o linguriță de sare.  Amestecă cu o spatulă printre cartofi pentru a se dizolva sarea. Apoi lasă cartofii să fiarbă timp de aproximativ 30-40 de minute. Testează cartofii dacă sunt fierți introducând o furculiță într-unul. Dacă aceasta pătrunde ușor, poți opri aragazul. Este ideal să optezi pentru cartofi de dimensiuni aproximativ egale, pentru a fierbe în același timp.

După fierberea cartofilor scurge-i bine de apă și adăugă peste ei untul tăiat în cuburi. Acoperă cratița cu un capac și agit-o ușor pentru a se topi untul și a pătrunde printre cartofi.

Clătește bine mărarul verde și toacă-l mărunt. Adaugă-l peste cartofi și agită din nou cratița pentru a se amesteca bine cartofii cu mărarul tocat. Mai lasă cartofii acoperiți pentru a se infuza și cu aroma mărarului. Dacă îi dorești ușor picanți, mai poți adăuga și 1-2 căței de usturoi răzuiți și piper proaspăt măcinat.

Servește delicioșii cartofi noi cu unt și mărar calzi, alături de o salată verde, sau de murături. Dar sunt delicioși și cu un sos de iaurt grecesc. Descoperă aici și rețeta sosului de iaurt cu usturoi din bucătăria grecească.

Citește și
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Cele mai noi articole hellotaste
06:39
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
05:53
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
05:28
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
05:21
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
27 aprilie, 06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
27 aprilie, 05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
27 aprilie, 04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
27 aprilie, 03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...

Parteneri

Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin gunoaie. "Aleg și eu ce e bun, ce nu e bun"
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin gunoaie. "Aleg și eu ce e bun, ce nu e bun"
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
fresh

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor