Cartofi noi cu unt și mărar, o garnitură simplă și gustoasă
Profită de sezonul cartofilor noi și include-i în meniul zilei pentru că sunt și gustoși, dar au și beneficii extraordinare pentru sănătate. Prepară o rețetă de cartofi noi cu unt și mărar, pe cât de simplă, pe atât de gustoasă.
Specialiștii în nutriție ne asigură că atunci când abia apar, cartofii noi sunt mai bogați in nuțrienți și vitamine. Inclusiv coaja cartofilor noi are proprietăți benefice asupra sănătății. Aceasta conține peste 50 de fitonutrienți cu multiple beneficii asupra organismului. Un mare beneficiu ar fi acela că protejează sistemul cardiovascular și inima. În coaja cartofilor noi se găsesc și vitaminele din complexul B care au rol de a proteja pereții arterelor și în același timp, scad tensiunea arteriala.
Conținutul de glucide complexe din cartofi, care se absorb în mod lent, au rol de a proteja pancreasul împotriva fluctuațiilor indicelui glicemic și a secreției de insulină. Consumul de cartofi noi oferă energie organismului, alungând stările de oboseală și accelerând metabolismul și arderile.
Acestea sunt doar câteva dintre proprietățile benefice ale consumului de cartofi noi. Dacă te-am convins să-i incluzi în alimentația ta, îți oferim mai jos rețeta detaliată pentru a prepara și tu cartofi noi cu unt și mărar.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea cartofilor pe care îi speli bine cu un burete de vase, folosind partea abrazivă. Nu freca în exces cartofii noi pentru a nu le îndepărta coaja. Apoi pregătește o cratiță încăpătoare și celelalte ingrediente.
Descoperă și rețeta de cartofi noi la cuptor, cu sos de iaurt și usturoi.
Cum prepari cartofi noi cu unt și mărar
Strivește ușor cei trei căței de usturoi și adaugă-i în cratiță. Adaugă și crenguța de rozmarin. Apoi așază cartofii în cratiță și toarnă apă rece peste ei, atât cât să fie bine acoperiți.
Aprinde flacăra aragazului la intensitate medie spre mare și așază oala cu cartofi deasupra ei. Lasă cartofii să fiarbă până când apa începe să clocotească și adaugă o linguriță de sare. Amestecă cu o spatulă printre cartofi pentru a se dizolva sarea. Apoi lasă cartofii să fiarbă timp de aproximativ 30-40 de minute. Testează cartofii dacă sunt fierți introducând o furculiță într-unul. Dacă aceasta pătrunde ușor, poți opri aragazul. Este ideal să optezi pentru cartofi de dimensiuni aproximativ egale, pentru a fierbe în același timp.
După fierberea cartofilor scurge-i bine de apă și adăugă peste ei untul tăiat în cuburi. Acoperă cratița cu un capac și agit-o ușor pentru a se topi untul și a pătrunde printre cartofi.
Clătește bine mărarul verde și toacă-l mărunt. Adaugă-l peste cartofi și agită din nou cratița pentru a se amesteca bine cartofii cu mărarul tocat. Mai lasă cartofii acoperiți pentru a se infuza și cu aroma mărarului. Dacă îi dorești ușor picanți, mai poți adăuga și 1-2 căței de usturoi răzuiți și piper proaspăt măcinat.
Servește delicioșii cartofi noi cu unt și mărar calzi, alături de o salată verde, sau de murături. Dar sunt delicioși și cu un sos de iaurt grecesc. Descoperă aici și rețeta sosului de iaurt cu usturoi din bucătăria grecească.