Casin, cea mai veche brânză din Spania. Cum a ajuns să fie pe cale de dispariție

Casín este unul dintre cele mai vechi sortimente de brânză produs în Spania. Încă din secolul al XIV-lea este pe mesele spaniolilor, dar se pare că nu va mai fi pentru mult timp. Pentru că nu mai există mulți producători este posibil ca această brânză să rămână doar o amintire. Descoperă mai multe despre Casin, cea mai veche brânză din Spania. Află cum a ajuns să fie pe cale de dispariție.

O fabrică în care se află mai multe tipuri de brânzeturi printre care și casin
Brânza casin se obține doar de la o anumită rasă de vaci care crește în munții Spaniei / Shutterstock

Casín este originară din satele de pe coasta nordică a Spaniei. Aici, până în ultimele decenii, oamenii care trăiau printre aceste vârfurile muntoase erau izolați de centrele orașelor din regiune. Drumul întortocheat, cu multe serpentine în ac de păr, care acum șerpuiește prin munți, a fost construit abia în a doua jumătate a secolului al XX-lea. 

Pe acest drum ajungeai în trecut în sate în care locuiau producătorii de Casín. Astăzi, au mai rămas doar trei, iar supraviețuirea acestui sortimente este pusă sub semnul întrebării.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Casin, cea mai veche brânză din Spania

Unul dintre cei trei producători de brânză Casín rămași în Spania este Natalia Alvarez de la Queseria Redes, potrivit BBC. Aceasta a moștenit această tradiție de la mama ei, Marigel.

Ea a reușit să reînvie tradiția în anii 80 obținând certificarea drept produs cu Identificație Geografică Protejată (IGP) și Denumire de Origine Protejată (DOP) pentru brânză.

La începutul procesului de preparare, brânza Casín seamănă cu oricare alta. Se face cașul și de aici începe magia care ține de climă, temperatură, hrana animalelor, tipul de maturare și de lapte și perioada de maturare.

Cașul este uscat, pe parcursul a șapte zile. În acest timp în care începe să facă mai multe cruste, iar prin găurile formate apar mici efervescențe. Plăcile spongioase sunt lăsate să se odihnească. Apoi introduse printr-o mașină numită rabilar, care arată ca o încrucișare între o mașină de paste și o presă de tipar. 

Descoperă cum păstrezi brânza ca să nu-și piardă prospețimea. Sfaturi utile de la specialiști.

Cașul este scos pe cealaltă parte în foi subțire, de culoarea untului, care seamănă cu aluatul de prăjituri cu zahăr. Laptele pentru Casín este tratat cu culturi similare cu cele utilizate în Provolone Piccante sau Pecorino Romano. Se produce un compus picant, pregnant, cunoscut sub numele de acid butiric. 

Între presări, cașul din ce în ce mai uscat și sfărâmicios este sărat și turnat manual în conuri numite gorollos. Brânza este gustată pe parcursul întregului proces.

Acest lucru îi ajută pe producători să hotărască când este timpul să preseze din nou cașul și când este timpul să îl modeleze manual în forma finală.

Va arăta ca un cerc plat cam de înălțimea unui deget mare, mai larg în partea de sus decât în ​​partea de jos, imprimat cu un timbru decorativ în relief produs de argintari și lemnari locali. 

De ce este atât de specială brânza Casin

Când ajunge la maturitate, brânza Casín are un miros înțepător. Aroma sa este cu note acre si astringente. Este atât de puternică încât unele persoane pot avea reacții alergice atunci când intră într-o cameră în care se află astfel de brânzeturi, scrie Healthline.

Brânza Casín este făcută din laptele rasei de vaci Asturiana de la Montaña, supranumită Casína. Acestea sunt crescute în lanțul muntos Picos de Europa. Este o rasă de vaci de carne și produc foarte puțin lapte, dar acesta este bogat și gras, datorită dietei lor bogate în nutrienți pe pășunile de munte înalte.

„În trecut, brânza se făcea doar când fătau vacile și le rămânea lapte. Casín trebuia să reziste tot anul, pentru ca în lunile fără lapte să putem conta pe acest aliment”, spune Natalia. Rabilarul facilitează această îmbătrânire îndelungată, eliminând umezeala cu fiecare apăsare pentru a preveni dezvoltarea mucegaiului.

Din cauza izolării localităților în care se produce această brânză, producția de Casín a avut de suferit. Tatăl Nataliei a proiectat rabilarul improvizat din oțel inoxidabil la Queseria Redes. 

Ceilalți doi producători rămași, Queseria La Corte și Queseria Ca’ Llecho, folosesc o mașină de tocat carne. 

Ambele mașini sunt doar niște improvizații, niște umbrele îndepărtate ale vechilor mașinării. Pe vremuri o persoană stătea la o masă mică de lemn al cărei vârf plat ținea o rolă pe o manivelă. Majoritatea gospodăriilor aveau doar două sau trei vaci, dar fiecare avea una dintre aceste mese în casă.

Evenimentele istorice au scăzut producția

Pentru o perioadă în secolul al XIX-lea, roțile de brânză erau trimise în alte orașe, precum Gijón, Oviedo și Madrid. Comerțul a scăzut dramatic când a izbucnit războiul civil spaniol. În anii 1960, depopularea rurală a epuizat producția de lapte, deoarece oamenii au părăsit munții pentru a face cidru în orașe. 

Când a venit Marigel, mama Nataliei, în anii 1980, și-a dat seama că oamenii au uitat de ”această bijuterie de brânză”.

Marigel a învățat să facă Casín de la soacra ei. Când a venit momentul ca ea să preia afacerea de familie, și-a pus ambiția să o revigoreze depunând documentația pentru a obține DOP. Mai mult, a susținut și alți producători din zonă care doreau să înceapă să facă brânza. 

În 2005 a fost numită „Primarul Brânzei din Asturias”, iar brânza ei Casín ei a primit premiul pentru brânză excepțională la Târgul Ascensiunii Oviedo în 2006. O asociație de degustări de brânzeturi a apreciat Casín drept cea mai bună brânză din Asturias în 2010, iar brânza lui Marigel a primit distincții de top.

Cu toate că a obținut o mulțime de premii, Marigel nu a reușit să facă din producția de brânză Casín o afacere profitabilă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
maioneză de post de la mănăstire
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Cornulețe de post cu ciocolată și nuci
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
Plăcinte preparate la tigaie cu cartofi și mărar, una secționată și decorate cu mărar proaspăt
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Tocană de pui cu vinete năut și roșii
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
camembert la cuptor
Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios
Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios
brânza stracciatella pusă într-un bol de lemn
Brânza stracciatella. Ce este și cum te poți bucura de gustul ei special
Brânza stracciatella. Ce este și cum te poți bucura de gustul ei special
sandviciurile calde cu brânză puse pe un tocător de lemn
Cum poți face din sandviciurile calde cu brânză o delicatesă. 6 sfaturi ușor de pus în practică
Cum poți face din sandviciurile calde cu brânză o delicatesă. 6 sfaturi ușor de pus în practică
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
vinete parmigiana
05:52
Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian
tartă cu pere și ciocolată
05:40
Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide
Varză călită cu coaste de porc în bol
05:30
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
salată de sfeclă
1 decembrie, 06:00
Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare
Fasole cu ciolan afumat
1 decembrie, 05:18
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă
Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
1 decembrie, 05:04
Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
legume la cuptor
30 noiembrie, 06:56
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
rețete cu sfeclă
30 noiembrie, 05:55
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Horoscopul săptămânii 1 decembrie – 7 decembrie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 1 decembrie – 7 decembrie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 1 decembrie – 7 decembrie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Charlie Ottley, românul. Cum a petrecut de 1 Decembrie şi ce planuri are pentru satul în care s-a mutat
Charlie Ottley, românul. Cum a petrecut de 1 Decembrie şi ce planuri are pentru satul în care s-a mutat
Charlie Ottley, românul. Cum a petrecut de 1 Decembrie şi ce planuri are pentru satul în care s-a mutat
Afacerea cu care Mitică Dragomir a ajus la o avere de 100 de milioane de euro. Românii îi ştiu acum secretul
Afacerea cu care Mitică Dragomir a ajus la o avere de 100 de milioane de euro. Românii îi ştiu acum secretul
Afacerea cu care Mitică Dragomir a ajus la o avere de 100 de milioane de euro. Românii îi ştiu acum secretul
Cine e femeia cu pălărie galbenă care a atras toate privirile la parada de 1 decembrie 2025. Toți ochii au fost îndreptați spre ea
Cine e femeia cu pălărie galbenă care a atras toate privirile la parada de 1 decembrie 2025. Toți ochii au fost îndreptați spre ea
Cine e femeia cu pălărie galbenă care a atras toate privirile la parada de 1 decembrie 2025. Toți ochii au fost îndreptați spre ea
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: „Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome”
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: „Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome”
fresh
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase

Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase

Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase

Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal

Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal

Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez

Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez

Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă

Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă

Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan

Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
închide