Casin, cea mai veche brânză din Spania. Cum a ajuns să fie pe cale de dispariție

Casín este unul dintre cele mai vechi sortimente de brânză produs în Spania. Încă din secolul al XIV-lea este pe mesele spaniolilor, dar se pare că nu va mai fi pentru mult timp. Pentru că nu mai există mulți producători este posibil ca această brânză să rămână doar o amintire. Descoperă mai multe despre Casin, cea mai veche brânză din Spania. Află cum a ajuns să fie pe cale de dispariție.

O fabrică în care se află mai multe tipuri de brânzeturi printre care și casin
Brânza casin se obține doar de la o anumită rasă de vaci care crește în munții Spaniei / Shutterstock

Casín este originară din satele de pe coasta nordică a Spaniei. Aici, până în ultimele decenii, oamenii care trăiau printre aceste vârfurile muntoase erau izolați de centrele orașelor din regiune. Drumul întortocheat, cu multe serpentine în ac de păr, care acum șerpuiește prin munți, a fost construit abia în a doua jumătate a secolului al XX-lea. 

Pe acest drum ajungeai în trecut în sate în care locuiau producătorii de Casín. Astăzi, au mai rămas doar trei, iar supraviețuirea acestui sortimente este pusă sub semnul întrebării.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Casin, cea mai veche brânză din Spania

Unul dintre cei trei producători de brânză Casín rămași în Spania este Natalia Alvarez de la Queseria Redes, potrivit BBC. Aceasta a moștenit această tradiție de la mama ei, Marigel.

Ea a reușit să reînvie tradiția în anii 80 obținând certificarea drept produs cu Identificație Geografică Protejată (IGP) și Denumire de Origine Protejată (DOP) pentru brânză.

La începutul procesului de preparare, brânza Casín seamănă cu oricare alta. Se face cașul și de aici începe magia care ține de climă, temperatură, hrana animalelor, tipul de maturare și de lapte și perioada de maturare.

Cașul este uscat, pe parcursul a șapte zile. În acest timp în care începe să facă mai multe cruste, iar prin găurile formate apar mici efervescențe. Plăcile spongioase sunt lăsate să se odihnească. Apoi introduse printr-o mașină numită rabilar, care arată ca o încrucișare între o mașină de paste și o presă de tipar. 

Descoperă cum păstrezi brânza ca să nu-și piardă prospețimea. Sfaturi utile de la specialiști.

Cașul este scos pe cealaltă parte în foi subțire, de culoarea untului, care seamănă cu aluatul de prăjituri cu zahăr. Laptele pentru Casín este tratat cu culturi similare cu cele utilizate în Provolone Piccante sau Pecorino Romano. Se produce un compus picant, pregnant, cunoscut sub numele de acid butiric. 

Între presări, cașul din ce în ce mai uscat și sfărâmicios este sărat și turnat manual în conuri numite gorollos. Brânza este gustată pe parcursul întregului proces.

Acest lucru îi ajută pe producători să hotărască când este timpul să preseze din nou cașul și când este timpul să îl modeleze manual în forma finală.

Va arăta ca un cerc plat cam de înălțimea unui deget mare, mai larg în partea de sus decât în ​​partea de jos, imprimat cu un timbru decorativ în relief produs de argintari și lemnari locali. 

De ce este atât de specială brânza Casin

Când ajunge la maturitate, brânza Casín are un miros înțepător. Aroma sa este cu note acre si astringente. Este atât de puternică încât unele persoane pot avea reacții alergice atunci când intră într-o cameră în care se află astfel de brânzeturi, scrie Healthline.

Brânza Casín este făcută din laptele rasei de vaci Asturiana de la Montaña, supranumită Casína. Acestea sunt crescute în lanțul muntos Picos de Europa. Este o rasă de vaci de carne și produc foarte puțin lapte, dar acesta este bogat și gras, datorită dietei lor bogate în nutrienți pe pășunile de munte înalte.

„În trecut, brânza se făcea doar când fătau vacile și le rămânea lapte. Casín trebuia să reziste tot anul, pentru ca în lunile fără lapte să putem conta pe acest aliment”, spune Natalia. Rabilarul facilitează această îmbătrânire îndelungată, eliminând umezeala cu fiecare apăsare pentru a preveni dezvoltarea mucegaiului.

Din cauza izolării localităților în care se produce această brânză, producția de Casín a avut de suferit. Tatăl Nataliei a proiectat rabilarul improvizat din oțel inoxidabil la Queseria Redes. 

Ceilalți doi producători rămași, Queseria La Corte și Queseria Ca’ Llecho, folosesc o mașină de tocat carne. 

Ambele mașini sunt doar niște improvizații, niște umbrele îndepărtate ale vechilor mașinării. Pe vremuri o persoană stătea la o masă mică de lemn al cărei vârf plat ținea o rolă pe o manivelă. Majoritatea gospodăriilor aveau doar două sau trei vaci, dar fiecare avea una dintre aceste mese în casă.

Evenimentele istorice au scăzut producția

Pentru o perioadă în secolul al XIX-lea, roțile de brânză erau trimise în alte orașe, precum Gijón, Oviedo și Madrid. Comerțul a scăzut dramatic când a izbucnit războiul civil spaniol. În anii 1960, depopularea rurală a epuizat producția de lapte, deoarece oamenii au părăsit munții pentru a face cidru în orașe. 

Când a venit Marigel, mama Nataliei, în anii 1980, și-a dat seama că oamenii au uitat de ”această bijuterie de brânză”.

Marigel a învățat să facă Casín de la soacra ei. Când a venit momentul ca ea să preia afacerea de familie, și-a pus ambiția să o revigoreze depunând documentația pentru a obține DOP. Mai mult, a susținut și alți producători din zonă care doreau să înceapă să facă brânza. 

În 2005 a fost numită „Primarul Brânzei din Asturias”, iar brânza ei Casín ei a primit premiul pentru brânză excepțională la Târgul Ascensiunii Oviedo în 2006. O asociație de degustări de brânzeturi a apreciat Casín drept cea mai bună brânză din Asturias în 2010, iar brânza lui Marigel a primit distincții de top.

Cu toate că a obținut o mulțime de premii, Marigel nu a reușit să facă din producția de brânză Casín o afacere profitabilă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Plăcinta cu mere de post 12 linguri
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Cinci chiftele de orez cu ciuperci, glazurate cu ketchup
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Porții de ștrudel cu mere și migdale
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Piure de conopidă cu lapte de cocos în bol, garnisit cu condimente și pătrunjel verde, alături de o furculiță, un bol cu condimente și unul cu sare
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Mai multe borcane cu murături asortate
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
sandviciurile calde cu brânză puse pe un tocător de lemn
Cum poți face din sandviciurile calde cu brânză o delicatesă. 6 sfaturi ușor de pus în practică
Cum poți face din sandviciurile calde cu brânză o delicatesă. 6 sfaturi ușor de pus în practică
Cea mai sănătoasă brânză pusă pe un blat de lemn
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
brânzeturi proaspete din Europa puse pe un tocător de lemn
Galerie foto
Top 10 cele mai cunoscute brânzeturi proaspete din Europa. 2 dintre ele sunt din România
Top 10 cele mai cunoscute brânzeturi proaspete din Europa. 2 dintre ele sunt din România
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Felii de dovleac copt picant pe farfurie, cu crenguțe de rozmarin
05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
chec cu banane și nuci porționat și pus pe un blat de lemn
05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Porție de mâncare de mazăre cu morcovi în bol, pe un ștergar
04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
lipie libaneză pusă într-un coș de lemn
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Pasta pomodoro servite pe o farfurie albă
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
ghebe murate puse în două borcane diferite
19 noiembrie, 05:45
Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros
desert de toamnă servit pe o farfurie neagră
18 noiembrie, 06:49
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Paste cremoase de post făcute cu drojdie nutritivă
18 noiembrie, 06:17
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...
Parteneri
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
Cu ce se ocupă noua iubită a lui Bănel Nicoliţă! Tânără este o frumuseţe uimitoare
Cu ce se ocupă noua iubită a lui Bănel Nicoliţă! Tânără este o frumuseţe uimitoare
Cu ce se ocupă noua iubită a lui Bănel Nicoliţă! Tânără este o frumuseţe uimitoare
Tiago Oțil, primul interviu alături de tatăl lui. Ce a spus la microfon fiul lui Dani și al Gabrielei Oțil
Tiago Oțil, primul interviu alături de tatăl lui. Ce a spus la microfon fiul lui Dani și al Gabrielei Oțil
Tiago Oțil, primul interviu alături de tatăl lui. Ce a spus la microfon fiul lui Dani și al Gabrielei Oțil
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Piure de cartofi cu usturoi, de post
Piure de cartofi cu usturoi, de post
Piure de cartofi cu usturoi, de post
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
fresh
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece

5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
închide