Casin, cea mai veche brânză din Spania. Cum a ajuns să fie pe cale de dispariție

Casín este unul dintre cele mai vechi sortimente de brânză produs în Spania. Încă din secolul al XIV-lea este pe mesele spaniolilor, dar se pare că nu va mai fi pentru mult timp. Pentru că nu mai există mulți producători este posibil ca această brânză să rămână doar o amintire. Descoperă mai multe despre Casin, cea mai veche brânză din Spania. Află cum a ajuns să fie pe cale de dispariție.

O fabrică în care se află mai multe tipuri de brânzeturi printre care și casin
Brânza casin se obține doar de la o anumită rasă de vaci care crește în munții Spaniei / Shutterstock

Casín este originară din satele de pe coasta nordică a Spaniei. Aici, până în ultimele decenii, oamenii care trăiau printre aceste vârfurile muntoase erau izolați de centrele orașelor din regiune. Drumul întortocheat, cu multe serpentine în ac de păr, care acum șerpuiește prin munți, a fost construit abia în a doua jumătate a secolului al XX-lea. 

Pe acest drum ajungeai în trecut în sate în care locuiau producătorii de Casín. Astăzi, au mai rămas doar trei, iar supraviețuirea acestui sortimente este pusă sub semnul întrebării.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Casin, cea mai veche brânză din Spania

Unul dintre cei trei producători de brânză Casín rămași în Spania este Natalia Alvarez de la Queseria Redes, potrivit BBC. Aceasta a moștenit această tradiție de la mama ei, Marigel.

Ea a reușit să reînvie tradiția în anii 80 obținând certificarea drept produs cu Identificație Geografică Protejată (IGP) și Denumire de Origine Protejată (DOP) pentru brânză.

La începutul procesului de preparare, brânza Casín seamănă cu oricare alta. Se face cașul și de aici începe magia care ține de climă, temperatură, hrana animalelor, tipul de maturare și de lapte și perioada de maturare.

Cașul este uscat, pe parcursul a șapte zile. În acest timp în care începe să facă mai multe cruste, iar prin găurile formate apar mici efervescențe. Plăcile spongioase sunt lăsate să se odihnească. Apoi introduse printr-o mașină numită rabilar, care arată ca o încrucișare între o mașină de paste și o presă de tipar. 

Descoperă cum păstrezi brânza ca să nu-și piardă prospețimea. Sfaturi utile de la specialiști.

Cașul este scos pe cealaltă parte în foi subțire, de culoarea untului, care seamănă cu aluatul de prăjituri cu zahăr. Laptele pentru Casín este tratat cu culturi similare cu cele utilizate în Provolone Piccante sau Pecorino Romano. Se produce un compus picant, pregnant, cunoscut sub numele de acid butiric. 

Între presări, cașul din ce în ce mai uscat și sfărâmicios este sărat și turnat manual în conuri numite gorollos. Brânza este gustată pe parcursul întregului proces.

Acest lucru îi ajută pe producători să hotărască când este timpul să preseze din nou cașul și când este timpul să îl modeleze manual în forma finală.

Va arăta ca un cerc plat cam de înălțimea unui deget mare, mai larg în partea de sus decât în ​​partea de jos, imprimat cu un timbru decorativ în relief produs de argintari și lemnari locali. 

De ce este atât de specială brânza Casin

Când ajunge la maturitate, brânza Casín are un miros înțepător. Aroma sa este cu note acre si astringente. Este atât de puternică încât unele persoane pot avea reacții alergice atunci când intră într-o cameră în care se află astfel de brânzeturi, scrie Healthline.

Brânza Casín este făcută din laptele rasei de vaci Asturiana de la Montaña, supranumită Casína. Acestea sunt crescute în lanțul muntos Picos de Europa. Este o rasă de vaci de carne și produc foarte puțin lapte, dar acesta este bogat și gras, datorită dietei lor bogate în nutrienți pe pășunile de munte înalte.

„În trecut, brânza se făcea doar când fătau vacile și le rămânea lapte. Casín trebuia să reziste tot anul, pentru ca în lunile fără lapte să putem conta pe acest aliment”, spune Natalia. Rabilarul facilitează această îmbătrânire îndelungată, eliminând umezeala cu fiecare apăsare pentru a preveni dezvoltarea mucegaiului.

Din cauza izolării localităților în care se produce această brânză, producția de Casín a avut de suferit. Tatăl Nataliei a proiectat rabilarul improvizat din oțel inoxidabil la Queseria Redes. 

Ceilalți doi producători rămași, Queseria La Corte și Queseria Ca’ Llecho, folosesc o mașină de tocat carne. 

Ambele mașini sunt doar niște improvizații, niște umbrele îndepărtate ale vechilor mașinării. Pe vremuri o persoană stătea la o masă mică de lemn al cărei vârf plat ținea o rolă pe o manivelă. Majoritatea gospodăriilor aveau doar două sau trei vaci, dar fiecare avea una dintre aceste mese în casă.

Evenimentele istorice au scăzut producția

Pentru o perioadă în secolul al XIX-lea, roțile de brânză erau trimise în alte orașe, precum Gijón, Oviedo și Madrid. Comerțul a scăzut dramatic când a izbucnit războiul civil spaniol. În anii 1960, depopularea rurală a epuizat producția de lapte, deoarece oamenii au părăsit munții pentru a face cidru în orașe. 

Când a venit Marigel, mama Nataliei, în anii 1980, și-a dat seama că oamenii au uitat de ”această bijuterie de brânză”.

Marigel a învățat să facă Casín de la soacra ei. Când a venit momentul ca ea să preia afacerea de familie, și-a pus ambiția să o revigoreze depunând documentația pentru a obține DOP. Mai mult, a susținut și alți producători din zonă care doreau să înceapă să facă brânza. 

În 2005 a fost numită „Primarul Brânzei din Asturias”, iar brânza ei Casín ei a primit premiul pentru brânză excepțională la Târgul Ascensiunii Oviedo în 2006. O asociație de degustări de brânzeturi a apreciat Casín drept cea mai bună brânză din Asturias în 2010, iar brânza lui Marigel a primit distincții de top.

Cu toate că a obținut o mulțime de premii, Marigel nu a reușit să facă din producția de brânză Casín o afacere profitabilă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie decorate cu biscuiți de turtă dulce
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Doi cozonaci germani cu fructe confiate și glazură pe un tocător, un cozonac porționat
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
camembert la cuptor
Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios
Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios
brânza stracciatella pusă într-un bol de lemn
Brânza stracciatella. Ce este și cum te poți bucura de gustul ei special
Brânza stracciatella. Ce este și cum te poți bucura de gustul ei special
sandviciurile calde cu brânză puse pe un tocător de lemn
Cum poți face din sandviciurile calde cu brânză o delicatesă. 6 sfaturi ușor de pus în practică
Cum poți face din sandviciurile calde cu brânză o delicatesă. 6 sfaturi ușor de pus în practică
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Trei secțiuni de blat de tort
12:23
Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil
salate de cartofi
06:56
5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci 5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate pe un platou alb
05:30
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Mai multe legături de praz pe un fundal alb
9 decembrie, 15:51
(P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase (P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
9 decembrie, 09:00
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Porții de ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață pe o farfurie albă, alături de boluri cu condimente, cuțit și furculiță
9 decembrie, 07:46
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Cozonac cu umplutură mixtă, decorat cu fulgi de migdale
9 decembrie, 07:08
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Coaste de porc cu mere și rozmarin pe o farfurie
8 decembrie, 10:39
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Satul cu 50 de case scoase la vânzare. Cât costă să te muţi într-un loc de poveste
Satul cu 50 de case scoase la vânzare. Cât costă să te muţi într-un loc de poveste
Satul cu 50 de case scoase la vânzare. Cât costă să te muţi într-un loc de poveste
În ce a investit Adrian Ilie primul milion de dolari! Din ce face acum o avere: amp;#8220;E mai bine să nu ştie lumea”
În ce a investit Adrian Ilie primul milion de dolari! Din ce face acum o avere: amp;#8220;E mai bine să nu ştie lumea”
În ce a investit Adrian Ilie primul milion de dolari! Din ce face acum o avere: amp;#8220;E mai bine să nu ştie lumea”
Interviu Micutzu. Cine l-a convins să jurizeze The Ticket și ce vești are despre Băieți de Oraș
Interviu Micutzu. Cine l-a convins să jurizeze The Ticket și ce vești are despre Băieți de Oraș
Interviu Micutzu. Cine l-a convins să jurizeze The Ticket și ce vești are despre Băieți de Oraș
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Conopidă friptă cu sos cremos de ciuperci
Conopidă friptă cu sos cremos de ciuperci
Conopidă friptă cu sos cremos de ciuperci
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
fresh
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie

Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie

De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie

De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie

Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat

Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat

Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață

Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
închide