Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă

Fără coacere

Mămăliga este, în aparență, foarte simplu de preparat. Apă, sare, mălai și atât. Totuși, proporția între aceste ingrediente, timpul de fierbere și momentul în care adaugi mălaiul sunt foarte importante. Iată cât mălai se pune la 1 litru de apă și cât trebuie fiartă mămăliga pentru a avea consistența perfectă.

Cristina Catană
Publicat: 23 septembrie 2023, 08:00 / Actualizat: 23 septembrie 2023, 9:47
Timpul de fierbere pentru mămăligă depinde de consistența pe care vrei să o aibă / Shutterstock

Pentru a face mămăligă, cel mai bun vas este un tuci de fontă, însă în lipsa lui poți folosi o oală de inox sau una din fontă emailată. Pune la fiert 1 litru de apă, iar când apa începe să fiarbă pune sare.

Cantitatea diferă în funcție de preferințele tale. Apoi dă focul mai mic și începe să adaugi mălaiul, în timp ce amesteci continuu cu o lingură de lemn sau un tel de bucătărie. Este important să adaugi mălaiul în ploaie subțire, pentru a evita formarea de cocoloașe.

Citește și

Cât mălai se pune la 1 litru de apă

Pentru a prepara mămăliga se folosește o proporție de 1: 4 sau 5 de mălai în raport cu apa. Astfel, pentru 1 litru de apă, ar trebui să adaugi aproximativ 200-250 de grame de mălai. Cantitatea depinde de consistența pe care vrei să o aibă mămăliga ta.

Dacă dorești o mămăligă mai moale, poți utiliza o cantitate mai mică de mălai în raport cu apa. În general, pentru o mămăligă mai moale, poți folosi aproximativ 150-200 de grame de mălai pentru 1 litru de apă. Această cantitate mai mică de mălai va face ca mămăliga să fie mai puțin densă și mai ușor de mestecat.

Descoperă și cât timp se fierbe mămăliga. Sfaturi utile de la bucătarii specialiști.

Pentru a obține o mămăligă tare vei folosi o cantitate mai mare de mălai. De obicei, se recomandă aproximativ 250-300 de grame de mălai pentru 1 litru de apă.

Va ieși o mămăligă tare, care va pute fi tăiată în felii. Este important să adaugi treptat mălaiul în apa clocotită, amestecând în mod constant, pentru a evita formarea de cocoloașe și pentru a obține o textură omogenă.

Cum prepari mămăliga

În ceea ce privește cantitatea de mălai, folosește raportul de 4 până la 5 părții de apă pentru 1 parte de mălai.

Continuă să amesteci mălaiul în apă până când compoziția începe să se îngroașe și să formeze o pastă densă. Asigură-te că nu rămân cocoloașe în mămăligă și că aceasta nu se lipește de fundul vasului. Acoperă cratița cu un capac și lasă mămăliga să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 10-15 minute. Acest proces va permite mălaiului să se gătească în totalitate și să devină moale.

Ia capacul și amestecă din nou mămăliga pentru a te asigura că are o textură omogenă. Dacă mămăliga este prea densă, poți să mai adaugi puțină apă caldă și să amesteci până obții consistența dorită.

Încearcă și rețeta de mămăligă cu brânză. Un preparat simplu și gustos.

Lasă mămăliga să se mai gătească la foc mic timp de câteva minute, amestecând din când în când, pentru a-i permite să se răcească puțin și să se îngroașe în continuare. După ce mămăliga a atins consistența dorită, ia oala de pe foc.

Cât timp se fierbe mămăliga

Mămăliga trebuie să fiarbă la foc mic, iar timpul de gătire depinde de cantitatea pe care o prepari. De obicei, se lasă să fiarbă timp de aproximativ 10-15 minute după ce ai adăugat mălaiul în apă clocotită.

Poți ajusta această durată în funcție de cât consistența pe care vrei să o aibă mămăliga. Dacă vrei să fie mai moale, poți să o iei mai repede de pe foc. Dacă preferi o mămăligă mai densă, poți prelungi timpul de fierbere.

Citește și
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Te-ar mai putea interesa și
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Câtă sare se pune la castraveții murați. Trucurile care îi fac cei mai buni
Câtă sare se pune la castraveții murați. Trucurile care îi fac cei mai buni
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:06
Tagliatelle cu năut în sos de roșii. Rețetă hrănitoare, de post Tagliatelle cu năut în sos de roșii. Rețetă hrănitoare, de post
05:04
Ciocolată albă de casă, cu cereale. Rețetă simplă și ușoară Ciocolată albă de casă, cu cereale. Rețetă simplă și ușoară
05:01
Brânza stracciatella. Ce este și cum te poți bucura de gustul ei special Brânza stracciatella. Ce este și cum te poți bucura de gustul ei special
22 noiembrie, 03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
22 noiembrie, 03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
22 noiembrie, 02:40
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
21 noiembrie, 08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
21 noiembrie, 06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Zodii norocoase în ziua de 24 noiembrie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Zodii norocoase în ziua de 24 noiembrie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Jumătate de ţară, sub cod galben de vreme severă până sâmbătă seara. Rafalele de vânt depăşesc 50 km/oră
Jumătate de ţară, sub cod galben de vreme severă până sâmbătă seara. Rafalele de vânt depăşesc 50 km/oră
„Până la Valentina am avut tot ce mi-a plăcut ochiului” Decizia radicală a lui Cristi Borcea, care i-a schimbat complet ultima căsnicie!
„Până la Valentina am avut tot ce mi-a plăcut ochiului” Decizia radicală a lui Cristi Borcea, care i-a schimbat complet ultima căsnicie!
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Turtă dulce baby friendly. Rețeta unui desert fără zahăr
Turtă dulce baby friendly. Rețeta unui desert fără zahăr
Beyoncé va susține un spectacol în prima zi de Crăciun. Vedeta va cânta în pauza meciului din NFL dintre Houston Texans și Baltimore Ravens
Beyoncé va susține un spectacol în prima zi de Crăciun. Vedeta va cânta în pauza meciului din NFL dintre Houston Texans și Baltimore Ravens
Consumul de cacao sau ceai verde te-ar putea proteja de efectele negative ale alimentelor grase în timpul stresului (studiu)
Consumul de cacao sau ceai verde te-ar putea proteja de efectele negative ale alimentelor grase în timpul stresului (studiu)
fresh

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat

Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă

Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă